Guldpriset var trots all uppmärksamhet i media om ointressanta ATH mätt i USD per troy ounce extremt stabilt under veckan som gick. Alla rörelser togs ut av motstående rörelse i USD. Det är alltså inte guldet som stigit i pris, utan dollarn som fallit. Men som bekant kan ju inte journalister läsa eller göra annat än att översätta artiklar från Bloomberg, och då blir det förstås en massa ståhej om att guldpriset mätt i USD slagit rekord.
För oss svenskar så är guldpriset i USD helt ointressant. Och mätt i svenska kronor, SEK, så har veckan varit nästan helt händelselös.
Baserat på Riksbankens växelkurs för dagen och eftermiddagsfixen för guldpriset i London så har guldet fallit några kronor per gram från 245:08 SEK/g i måndags till 243:61 SEK/g på fredagen. Lägsta noteringen för veckan var tisdagen med 243:06 SEK/g.
Som man ser nedan har vi fortfarande långt kvar till tidigare nominellt ATH mätt i SEK, vilket ligger på ca 280:- SEK per gram.
Justerar man för KPI-inflationen så är förstås guldet inte heller på ATH, utan behöver upp till åtminstone 2500 USD för att klå amerikanskt realt ATH från 1980. Justerar man för riktig inflation, dvs ökningen av penningmängden minus den ekonomiska tillväxten så skall guldpriset upp ännu mer.
Skall man som investerare tjäna pengar på stigande guldpris i USD är det rimligtvis lämpliga amerikanska guldbolag man skall investera i. Dessa bör ge en hävstångseffekt på guldpriset, och alltså stiga mer än dollarn faller.
2 kommentarer
Eftersom du kan köpa tex warranter där lösenpris är USD är inte guldpriset ointressant.
Det finns fler instrument som fungerar på motsvarande sätt.
Så du har fel när du säger att: För oss svenskar så är guldpriset i USD helt ointressant
Tack för dina alltid välformulerade inlägg.
Har du några tips på " lämpliga amerikanska guldbolag" för att fånga det stigande guldpriset i USD?