Trots att svininfluensapandemin inte kulminerat än så kostar den miljontals kronor för svenska företag. Detta utan att folk ens är sjuka i influensan. Vaccinationskampanjen har motiverats av att den är samhällsekonomiskt lönsam, och så är det säkert, men samtidigt har influensapaniken redan lett till stora kostnader.
Folk är nämligen sjuka från sina arbetsplatser i mycket större utsträckning än normalt. Minsta hosta och man stannar hemma. Ingen vill bli anklagad för att gå och sprida svininfluensa, som ju skall vara så farlig. Dessutom lyssnar många mer på kroppens signaler och stannar hemma den där extra dagen, trots att man är ganska friska.
Eftersom det är arbetsgivarna som betalar sjuklönen, så har detta redan kostat miljontals kronor, kanske miljarder, trots att de flesta inte är allvarligt sjuka.
Det finns en alternativ förklaring till sjukskrivningsvågen som svept över Sverige sedan semestern. Det är att folk faktiskt är sjuka i svininfluensan. Men att de inte blev värre däran än att de inte söker vård, en vård som dessutom bara testar de som är allvarligt sjuka. Så det kan finnas ett stort mörkertal.
Men något smittsamt är det som får folk att stanna hemma. Det kanske bara är ett meme, nämligen ryktet om den farliga influensan. Och det är vad som smittar. Normalt hade folk suttit och hostat på arbetsplatsen och inte tänkt mer på det. 38.5 C i feber botar man lätt med lite Alvedon, och så kan man jobba. Men nu kan det ju vara grissjukan!
Jag har fått lite rapporter om hur det kan gå om man faktiskt vill söka vård för vad man tror kan vara en vanlig bakterieförkylning. Vårdcentraler vägrar ta emot förkylningspatienter, utan dessa hänvisas istället till särskilda mottagningar. Där anvisas man in i särskilda rum, och personalen dyker upp iklädda plastkläder, handskar och munskydd, som sedan slängs i rummet som avsatts för omklädning intill. För varje person som skall titta på patienten. Så nog är sjukvården förberedd, men frågan är om det inte är ett väldigt olönsamt sätt att hantera vad som kanske är vanliga förkylningar.
Det finns tre alternativ här. Antingen är det ett smittsamt meme, ett idévirus, som får folk att bli sjuka. Eller så finns det någon extremt smittsam bakterie lös i samhället. Eller så är svininfluensan för de flesta en väldigt mild åkomma, som är över efter några dagars lätt feber och hosta.
Mörkertalet är stort, så vi kommer aldrig veta hur farlig influensan egentligen var. Endast allvarliga fall kommer provtas eller ens hamna i statistiken.
Men paniken kostar pengar oavsett. Eller är det bra att folk stannar hemma vid milda förkylningssymptom?
5 kommentarer
Idag läste jag att varje injektion av svininfluensavaccinet innehåller 5 mikrogram av det förbjudna kvicksilvret thiomersalnitrat. Det kanske borde uppmärksammas mer.
Också skogsägare
Skogsägare, varför skulle det uppmärksammas? Alla vaccin innehåller konserveringsmedel, ofta av kvicksilver. Även de vaccin du redan tagit genom livet.
Därför att kvicksilver är mycket giftigt, och för att det tydligen går att framställa vaccin utan kvicksilver. Om detta uppmärksammas mer kanske kvicksilvret så småningom tas bort från vaccinerna.
Så har ju skett med amalgamet, som väl i stort sett är borta nu.
Också skogsägare
Skogsägare, det är sant. Jag kan inte tillräckligt om den kliniska delen av läkemedelsprocessen för att kunna uttala mig om i vilka fall man fortfarande väljer kvicksilver som konserveringsmedel. Det görs antagligen på goda grunder.
Vad som ofta glöms bort är att även Spanska sjukan kom i en första mycket mild variant. Den andra och tredje vågen av samma virus dödade däremot folk som flugor. Så brukar det vara med nya influensavirus, första vågen ofarlig, andra vågen betydligt värre.
Det är bättre att vaccinera sig idag mot en "ofarlig" influensa än att till våren upptäcka att svinsjukeviruset muterat till ett betydligt aggressivare virus samtidigt som det är för sent att vaccinera hela befolkningen. Vem vågar ta den risken?
Apropå kvicksilver i vaccinet: En halv Östersjöfisk ger större kvicksilverexponering.