Gerhard Schröder, Tysklands tidigare förbundskansler, jobbar numer som lobbyist och styrelseordförande åt pipelinebolaget Nordstream.
Han försvarar företagets planerade fossilgasledning genom Östersjön med att den ryska fossilgasen är helt avgörande för Europas framtida energiförsörjning.
Där har ni det på svart och vitt. Framtiden för Europa stavas massiva CO2-utsläpp från ändliga tillgångar av rysk fossilgas, som dessutom inte kommer räcka speciellt länge. Produktionen av fossilgas i Ryssland faller också, och i år har exporten till OECD-länderna i Europa fallit med 34.7% enligt EIA. En del av detta kan antagligen skyllas på det politiska spelet kring Ukraina i vintras.
Samtidigt står vi inför peak gas, och inte bara peak oil. Det är förstås beklämmande att man försöker satsa på en resurs som fossilgas, när man borde veta bättre, nämligen att tillgången till denna resurs kommer minska framöver.
Tittar man för övrigt på Sveriges fossilgasimport under första kvartalet så pekar den mot att importen och förbrukningen av denna ändliga resurs ökar med 50% för Sveriges del under 2009. Det kallar inte jag hållbar utveckling, även om fossilgaslobbyn använder nyspråk och kallar det miljövänligt. Q1 2008 var den svenska förbrukningen 313 miljoner kubikmeter. Januari 2009 var förbrukningen 146 Mkbm enligt EIA, vilket pekar mot 438 Mkbm som förbrukning för Q1 2009.
Den stora volatiliteten vi fått se på energimarknaderna i spåren av bland annat finanskrisen och de extrema priserna sommaren 2008, orsakade av den kapacitetsbrist som peak oil innebär har nu lett till att utvecklingen av den planerade nya norska fossilgasledningen längs västkusten lagts i malpåse.
Volatilitet, dvs motsatsen till stabilitet, i priserna leder nämligen till att aktörer på marknaden inte kan tänka långsiktigt. Detta är ett stort problem idag, när infrastrukturprojekt och nya olje- och gasfält kan ta upp till tio år att färdigställa. Bloggaren Livet efter oljan skriver lite om detta och förslag om prisgolv för att ge möjlighet för både producenter och konsumenter att agera långsiktigt.
Glöm inte bort att den extrema volatiliteten inte beror på finanskrisen. Det var inte finanskrisen som skickade upp oljepriset till 148 USD, utan det var underliggande fundamenta och brist. Oljeproduktionen har nämligen inte gått att öka väsentligt sedan 2004-2005 eftersom vi varit på toppen av peak oil. Och volatiliteten fortsätter. Oljepriset har snart dubblats från den tidigare botten i den akuta finanskrisens spår. Det pekar inte på en bra situation för försörjningsläget.
Jag har sedan år tillbaka skrivit om att vi kommer få se allt extremare prisrörelser i spåren av peak oil, och inte bara på uppsidan. Tids nog kan olje- och gaspriserna pendla 1000-tals procent under ett år, och redan har vi fått se rörelser i storleken hundratals procents skillnad mellan topp och botten samma kalenderår.
Prisrörelserna är alltså en av många indikatorer på att vi passerat eller står på peak oil.
Oljesektorn gick starkt i USA och Kanada igår. Plockar jag fram Bloomberg på min iPhone berättar den att energisektorn gick +3.76% i Kanada (S&P TSX Composite) igår mot +2.66% som helhet ,och +4.75% i USA (S&P 500) mot +1.26% för S&P 500 som helhet. Skärmdump på Bloomberg för iPhone nedan. Jag skall skriva en recension för denna iPhone-app, men den borde vara obligatorisk om man sysslar med investeringar i någon form. Utseendet påminner förstås om vanliga Bloomberg.
Ibland kliar man sig dock i huvudet. Ett av mina portföljinnehav, Harvest Energy Trust (TSX:HTE.UN), har gått som tåget den senaste veckan. Från 5:75 CAD den 30:e april till 8:23 CAD igår. +43% på en vecka. Enbart igår +12.43% mot branschens +3.76%. Den har gått rejält bättre än energiindex och sina likar, och även stigit de dagar då energiindex och sektorn fallit. Från botten i mars har den stigit 107%. Nu kommer det låta som backtrading, men jag ökade mitt innehav med nära 300% nära botten. Ibland har man tur.
Köper man idag så innebär det att utdelningen numer bara är 7.3%.
Eftersom handeln med truster i Kanada fungerar ganska bra kan man dra slutsatsen att marknaden prisar in en utdelningshöjning för Harvest, som tidigare sänkte utdelningen per månad från 0:30 CAD till nuvarande 0:05 CAD. En dubbling av utdelningen till 0:10 CAD eller högre framöver skulle kunna förklara kursuppgången, om det inte finns några andra rykten kring trusten. Trots allt har oljan stigit nästan 50% sedan man kapade utdelningen, så en försiktig höjning är inte orimlig framöver.
Har ni hört något, kommentera gärna.
5 kommentarer
Har du tagit hem vinsten i XACT Bear än?
Vinst?
Finns hur mycket olja som helst i Indonesien och Ryssland. Vänta tills oljepriset kommer uppemot 70-80 Dollat/fatet så kommer dessa presenteras.
Jaså du. Du kanske känner till att Indonesien sedan många år inte ens kan försörja sig själva med olja, och därmed har gått ut OPEC, eftersom man med fallande produktion nu inte längre är en oljeexportör?
Dröm vidare.
Hej,
Bloombergs applikations finns även till Symbian. Kör den på min Nokia E71.
Mvh,
Jacob