Även om den officiella inflationen i USA, som uttryckt i KPI (CPI), fallit under finanskrisen, så är det nu slut med det. Inflationen bottnade i januari, men har nu börjat stiga igen. Och det är inte konstigt med tanke på alla de krispaket om tusentals miljarder USD man lanserat, och nu också skall helt eller delvis finansiera via tryckpressarna.
Det blev ingen deflation, inflationen bottnade i USA i januari på 0.03% och var i februari 0.24%. Detta är de officiella siffrorna, där man dessutom underrepresenterar de riktiga prisökningarna genom olika metoder. Den riktiga CPI-inflationen, mätt på samma sätt som förr i tiden hittar man istället på Shadow Government Statistics. Även där bottnade inflationen i januari, fast runt 3.5% istället för 0.03%.
Trendvändningen syns rätt tydligt. När siffrorna är inne för mars kommer man antagligen kunna bekräfta att inflationen har bottnat och nu är på väg uppåt igen.
För Sverige ser det inte lika snyggt ut.
Men här har vi inte heller någon KPI-deflation. Man kan fundera på varför kurvan är lite kantigare för Sverige. Vi kanske inte är lika bra på att snygga till siffrorna, eller så baserar sig SCB:s data på mindre omfattande stickprover än i USA och ger därmed ryckigare resultat. Ett mindre land bör också drabbas mer godtyckligt av omvärldseffekter, och med det lite kantigare inflationsutveckling kanske?
Eller så räknar SCB fel igen. Har hänt förr.
Vad som är intressant är att vi släpar efter USA med någon månad. Medan inflationen började falla i USA redan i somras, så dröjde det någon månad innan fallet kom i Sverige. Det är inte orimligt att vi får se samma sak på uppsidan. Först skall väl Riksbanken sänka räntan till nästan noll även här.
Riktig inflation är förstås expansionen av mängden pengar i förhållande till tillväxten i ekonomin, som bland annat kan uttryckas i måtten M1 och M3. Det kan vi titta på en annan dag.
8 kommentarer
Jag tror de lite hackigare kurvan i Sverige, på samma sätt som för börsen blir hackigare ju mindre urval/omsättning kurvan ritas på. Ungefär som en aktie med låg omsättning. Samma sak om man zoomar upp och jämför OMX med ex.vis DJIA.
Som vanligt en bra artikel, du är bäst!
Räknar man in tillgångsvärden som bostäder, aktier och annat så är deflationstrycket enormt. Den officiella inflationssiffran i USA är en ren bluffsiffra som normalt sett underskattar den verkliga inflationen med 3 %. Det är alltså ändå deflation just nu om man ser till hela ekonomin och inte bara till priset på “grönsaker och bensin”! De enda vettiga inflationsmätarna i USA är dollarkursen och räntan på långa obligationer. Det är där det syns först när produktionen av låtsaspengar överstiger deflationstrycket i ekonomin och inflation är på gång!
Arbetslöshetssiffran är ännu värre underskattad! Den är förmodligen 14-15 % just nu och följer samma utveckling som under förra depressionen på 30-talet!
Tobbe
Nu får vi skärpa till oss. Bara Gudmundsson som har mer sycophants än Cornucopia. Nog är väl Cornu värd ett bättre öde än så?
Snygga grafer som alltid! Har du någon statistik för penningmängden i Usa(M1, M2, M3) eller liknande?
Då kan man grafiskt se hur den digitala sedelpressen arbetar.
Angånde Shadowstats…
Jag har fortfarande aldrig hört någon motivation till varför inflationssiffror utan substitition och hedonics skulle vara mer korrekta. Bara en massa (bevisligen felaktiga) påståenden om “hamburgers and steak”, vilket knappast inger speciellt mycket förtroende.
De verkar fokusera på resultatet (att inflationen ser lägre ut) snarare än metoden i sig, när de bedömer mätningarnas korrekthet. Men det kan knappast vara så att en högre inflationssiffra alltid är mer korrekt, oavsett hur man kom fram till den?
f, problemet är dels att om man definierar om hur man mäter inflation, så är den ju inte relevant som historisk jämförelse. Man kan alltså inte jämföra nuvarande inflation med inflation på t ex 70-talet, då man räknar på ett helt annat sätt.
Det andra är att om en person skall köpa en ny TV, så måste ju personen i verkligheten betala t ex 5000:-, även om man via hedonics låtsas att priset är 3000:- när man gör inflationsberäkningarna, eftersom den nya TV:n har fler funktioner.
Och all substitution (geometrisk vägning) fungerar ju inte heller. Har du en dieselbil, så kan du ju inte substituera med bensin om dieseln stiger mer i pris än bensinen.
Självklart förlorar man en del möjligheter till historisk jämförelse om man ändrar mätmetoden. Men det är ju i sig inte ett argument till varför den äldre metoden skulle vara mer korrekt.
Sen har du rätt i att levnadsomkostnaderna i reala termer tenderar att stiga eftersom “primitivare” produkter försvinner från marknaden. Men det känns helt galet att inflationssiffran ska reflektera det här, eftersom den då mäter två saker. Det faktum att folk använder sina högre inkomster till att öka sin levnadsstandard kan väl knappast klassas som “inflation”?
Ingen geometrisk vägning mellan bensin och diesel sker. Det kan dock finnas någon utgiftskategori där graden av substitution är relativt låg, Men det är i sig inte ett argument för att förkasta hela metoden. Den är knappast perfekt, men frågan är ju vilket alternativ som är minst dåligt.
Sen är det knappast givet att ett geometriskt medelvärde alltid ger lägre prisskillnader.
Ett enkelt exempel. Låt oss säga att vi har en ekonomi med gröna och röda äpplen som kostar 2kr styck. Ett år stiger priset på röda äpplen till 3kr. Detta gör att folk börjar köpa gröna äpplen i större utsträckning och den högre efterfrågan driver upp priset till 3kr följande år.
I detta exempel blir inflationen år 1 25% första året och 20% andra året utan geometrisk vägning. Med sådan vägning blir siffran c:a 22.5% båda åren. Det andra året blir alltså inflationssiffran lägre med geometrisk vägning.
För att KPI-förändringen med geometrisk vägning ska vara konstant högre än utan vägning (som Shadowstats hävdar) måste skillnaden på priser inom en kategori konstant öka, år efter år. Just substitutionseffekten gör ju att detta mycket sällan händer. Och när det gör det är det ju inte en effekt av ökad penningmängd (som ju pressar upp priserna på alla varor förr eller senare).
Det är faktiskt helt obegripligt hur Shadowstats kommer fram till sina siffror.
HELT fel USA är inne i deflation. Fortsatta prisnedgångar, lönesänkningar och ökad arbetslöshet att vänta. Det lilla skuttet uppåt är endast effekter av den stora stimulansåtgärder från USA. Dessa är dock i längden ej uthållbara. Bara ett “gupp” före fortsatta nedgångar mao. De som investerar i råvaror, värdepapper nu kommer förlora investeringar. Sälj nu.