Enligt en liten krönika av Affärsvärldens Johan Högberg, så är aktier inte alls så billiga som man kan tro än.
Tittar man på Shiller-p/e-talet, dvs ett p/e baserat på dagens börskurser och de senaste 10 årens intjäning, så ligger det runt 15 just nu, mot 18 i långsiktigt snitt. Vid kriserna på 70- och 80-talet var talet nere på 10-12, och på 1930-talet bottnade det på 5.
Så även om aktier idag är något billigare än snittet, så är det ingalunda en fråga om några fyndpriser än. Att det verkar som aktier är billiga beror snarare på den extrema övervärderingen vi sett av aktier de senaste två decennierna.
Nu skall man inte heller glömma att det inte bara är att räkna med att Shiller-p/e på säg 12 innebär att börserna skall ner ytterligare 33%. De närmsta åren kommer också vinsterna falla, och därmed kommer skall börsen ner lite mer än 33% för att nå ett tal på 12. Samtidigt så är det som sagt de senaste 10 årens intjäning som räknas, så de fallande vinsterna slår inte igenom linjärt.
Shiller-p/e intresserar nog den långsiktige investeraren som köper aktier på 10+ års sikt, till skillnad från de senaste decenniets allt kortsiktigare och allt mer hysteriska investeraranda.
En möjlig kritik är att man bör modellera in ränteläget, eftersom det till viss del påverkar vad för alternativ avkastning investerare vill ha för att ta risken att köpa aktier. Den lägre räntan idag kan på så sätt motivera ett högre Shiller-p/e än på 80-talet.
1 kommentar
Warren Brussee, som har skrivit boken The Second Great Depression, räknar på en pris/utdelnings-kvot för S&P500. Han gör detta genom att invertera den procentuella genomsnittsutdelningen för alla aktier på S&P500. Historiskt sett så ligger genomsnittsvärdet på 26 vilket långt under dagens värde på 35. Brussee tänker inte hoppa in förrän värdet har fallit till 17.2.
Brussees blogg:
http://wbrussee.wordpress.com/
S&P500 procentuella genomsnittsutdelning finner du om du skrollar ner på:
http://www.indexarb.com/dividendYieldSortedsp.html