Det är ju aktuellt med att oroa sig över skuldsättningsgrad hos företag, och kanske även hos Kanada-trusterna.
Peyto Energy Trusts VD:s månadsbrev är alltid läsvärt, och denna gången sätter VD:n fokus på skuldsättningsgraden hos Peyto och dess kollegor inom fossilgasfokuserade truster.
Med en liten jämförande graf har VD:n tittat på trusterna i sektorn, vilket kan vara informativt för den som söker investeringar där och oroar sig över skuldsättningsgrad.
För att citera VD:n:
A real banker (not those investment kind on Wall Street that
everyone is blaming for this current mess, but the corporate
ones) will tell you that there are two rules to banking when it
comes to returns. Remember to get return on capital and
return of capital. Unfortunately sub-prime mortgages only
focused on rule #1 and forgot about rule #2.
Obligatorisk läsning. Peyto är värt att investera i enbart baserat på VD:ns månadsbrev, även om vem som helst nu kan läsa dem. Ett föredöme. Tänk om alla börsnoterade bolag producerade sådana här rapporter varje månad. Så har också VD:n blivit utsatt för en hel del spott och spe från sina kollegor för sin vana att uttryckligen jämföra Peytos nyckeltal med deras.
När det gäller skuldsättningsgrad så är Peyto dock inte bäst i klassen, utan sitter mest tyst och gömmer sig i mitte. Lägst skuldsättningsgrad verkar Vermilion Energy Trust ha. Sämst i klassen är förstås Paramount, men näst sämst är verkar jätten Penn West vara. Till skillnad mot Peyto är Penn West till hälften beroende av oljepriset, vilket tagit mer stryk än fossilgasen, vilket kanske kan vara ett skäl till oroa i kombination med skuldsättningsgraden. Som vanligt är tyvärr inte Canadian Oil Sands med i jämförelsen, antagligen då de enbart producerar olja.
Peytos utdelning är i skrivande stund 18.4% i helårstakt, baserat på senaste månadens utdelning, och fossilgaspriset ser fortsatt stabilt eller starkt ut i Nordamerika, vilket man inte direkt kan säga om oljan. Peyto har också höjt sin policy för hur långt fram man säljer sin fossilgas på termin, från 18 till 24 månader, tack vare större säkerhet i stabil och förutsägbar produktion, så intäkterna är och förblir stabila. Och med dem antagligen också utdelningen.
Ett litet avslutande VD-citat:
So for now, if we can, we wait, patiently collecting our returns
over time. Knowing that the value of the assets remains
strong and the returns can still be achieved. Both on our
capital and of our capital.
Just så. Lugn och fin.
8 kommentarer
Jag köpte Peyto 29/10. När kommer min första månadsutdelning?
Ursäkta en trögtänkt, Cornucopia, men kan du ge exempel på skillnaderna mellan :”Remember to get return on capital and
return of capital.”
Tack på förhand
AT
AT,
Return ON capital = Avkastningen på ditt satsade kapital
Return OF capital = Återbetalning av hela ditt satsade kapital
Aha, tusen tack! 🙂
AT
Jag tänkte bara kolla vad du tror om att investera i Harvest Energy eller Peyto? Harvest hade senast jag kollade en årsutdelning på 3.6 dollar och kostar bara runt 10-11 att köpa. Sjukt hög avkastning mao. Vad är haken?
Peyto ger nu cirka 18% som du säger. Vad är haken här?
Vad hindrar folk från att låna, t ex på lägenheten, till 5% ränta och köpa dessa truster? Även vid en halvering av utdelningen är ju avkastningen ordentligt mycket högre än räntan, som ju dessutom är på väg nedåt. Vad är haken undrar jag?
Harvest har en högre procentuell utdelning bla då trustens reservlivslängd är kortare än Peytos. Och marknaden misstror tydligen Harvest också.
Jag har både Harvest och Peyto.
Vad hindrar någon från att låna på bostaden och köpa truster. Tja. Risktagande. Ex valutarisker, råvarurisker, “bolagsrisker”. Finns ju förstås en massa risker med sådant, det får var och en avgöra själv.
Jag förstår vad du menar, men om man jämför t ex Peyto, som har 18% direktavkastning, med diverse stora noterade bolag med 3-4% direktavkastning framstår ändå nedsidan som begränsad. Även om bara 1/3-del av dagens utdelning kvarstår är det ju ändå hyffsat. Jag förstår helt enkelt inte hur dessa truster kan ha så extremt bra utdelning jämfört med “vanliga” aktier, varför är skillnaden så stor?
Trusterna kommer troligen att omvandlas till vanliga bolag efter 2010(?), så marknaden har redan prisat in de högre skatterna och därmed eventuellt minskade utdelningarna.