Kina vill nu reformera sitt jordbruk på allvar, genom storskalighet och möjlighet för småbönder att överlåta sin mark till större brukningsenheter.
Tillsammans med modernare teknik så skall detta friställa stora mängder jordbrukare, som helt enkelt skall söka sig till städerna för att bli arbetskraft. Även om den strömningen redan börjat, så bor fortfarande stora mängder kineser på landsbygden och försörjer sig i det närmaste på självhushållande jordbruk.
Att via olika metoder tvinga bort folk från landsbygden och in i städerna för att arbeta åt industrierna är ett klassiskt grepp. Redan i den industriella revolutionens vagga i England gjorde man detta, då via den sk stängslingsreformen och avskaffandet av allmänningar. Sverige har gjort något liknande, och idag lever de flesta i städerna, och jordbruken är i allt större grad större och större enheter.
Liknande grepp ser man t ex i fd Östeuropa, speciellt i de EU-anslutna länderna.
Vad kineserna sysslar med är ju ren kapitalism, där man ser arbetskraften på landsbygden som en ren produktionsresurs att föra över till städerna och industriernas och kaptialets behov. Dessutom håller man nere lönerna så länge man har ett överskott av arbetskraft från landsbygden. Det är först när avfolkningen är färdig, som i västvärlden, som lönerna drar iväg på allvar.
Samtidigt kan man fråga sig om det här är så lämplig. Kina är numer nettoimportörer av livsmedel, hela procent av deras bördigaste åkerareal har lagts under vägar eller expanderande städer de senaste åren, och allt mer vatten som tidigare gick till bevattning går idag till städernas befolkning eller industriernas behov av processvatten. Ovanpå detta har man salinering, erosion och ökenutbredning.
Storsakligare jordbruk betyder alltid mer maskiner och större oljeberoende. Reformerna kommer alltså öka Kinas beroende av olja för att producera livsmedel, en väg som är väldigt svår att vända på. När vattenbufflarna väl är en utslaktad raritet tar det decennium att avla fram tillräckligt många för att kunna återställa jordbruket. Jag minns att jag räknat på hur lång tid det skulle ta att avla fram arbetshästar nog för att ersätta traktorerna i Sverige, och det handlar om en process som skulle ta 50-100 år av maximerad avel.
Med tanke på att vi står inför allt allvarligare effekter som ett resultat av peak oil, så riskerar Kina nu skjuta sig själv i bägge fötterna. När bristen på olja blir akut framöver, så står man inte med det gamla självhushållande jordbruket, utan med ett modernt maskinjordbruk utan drivmedel. Precis som vi. Men kineserna är fler.
7 kommentarer
traktorer är vilket som en bättre variant än vattenbufflar. Den mat vattenbufflarna äter för att kunna jobba på fälten kan göras till etanol. Traktorerna kan åstadkomma mycket mer med samma mängd. Samma gäller för mänsklig arbetskraft.
Sen, kina har inget behov av fler fabriksarbetare då tiotusentals fabriker stängt det senaste. Men de har ett behov av mer mat, det är uppenbart.
och vad gäller häsar, finns i dag fler hästar än någonsin tidigare.
Nej, en vattenbuffell behöver ungefär 1ha åker för att få mat ett helt år. 1 ha åker ger några hundra liter etanol, knappt nog för att bruka 1 ha åker.
Hästar, inte arbetshästar, nej.
Jag tror att det är en miss. Ju fler människor som lever relativt självförsörjande på landsbygen desto bättre framöver. Det var så de fattigaste länderna i Östeuropa överlevdekrisen efter murens fall.
Maladets, exakt.
Kina lär visst ha uppskattningsvis 800 miljoner bönder. Vad de skulle göra i städerna kan man ju verkligen fråga sig, eftersom det dessutom redan lär finnas över hundra miljoner arbetssökande kineser, vilket är flera än det totala antalet i USA och hela Europa…
Som sagt, ett överskott på arbetskraft håller nere lönerna och stärker konkurrenskraften hos landet.