Det är lätt att bli upprörd över hur staten håller om kapitalets rygg, och t ex går in med hundratals miljarder för att rädda banker eller andra företag.
Men att bli upprörd över detta beror bara på att de flesta har fel världsbild. Staten finns nämligen inte till för dig, den lille mannen, utan staten existerar för kapitalet och kapitalisternas skull. Innan någon kallar mig marxist, så vill jag påtala att jag är kapitalist.
Staten har alltid gått hand i hand med kapitalet. Stater, land, nationer uppstod för att främja och säkra den kapitalackumulation som utmärker kapitalisten. Adeln var de första kapitalisterna, där de omfamnades så till den grad av staten att de rent av kunde göra som de ville, bara de ställde upp med militär styrka när staten behövde försvara eller expandera det gemensamma kapitalet.
Det initialt kapitalistiska samhället gick över till dagens liberalistiska samhälle någon gång under slutet av 1800-talet, i samband med de första kommunistiska kuppförsöken och införandet av välfärdssystem som motåtgärd mot det kommunistiska hotet.
Detta var det liberalistiska systemet genidrag. Genom införandet av drömmen om t ex pensionen, kunde man hålla arbetarmassorna i schack. Trots att pensionsåldern sattes till ungefär medellivslängden, dvs hälften skulle dö innan de nådde pensionsåldern. Än idag dör var sjätte man och var elfte kvinna innan de går i pension, innan drömmen om det goda livet infaller efter hårt slit för att tjäna pengar åt kapitalisten.
Tillsammans med övriga välfärdsåtgärder kunde man effektivt hålla kommunismen stången. Kostnaden för denna välfärd lades främst på massorna, även om kapitalisterna fick betala en del skatt, men i gengäld fick man ju statens skydd av egendom och kapital. Och staten har våldsmonopol, och kan därmed alltid sätta mer styrka bakom, bara monopolisterna, polisen, militären och rättsväsendet själva går på välfärdssystemets bluff om att staten finns till för dig.
Trots ökade skatter har kapitalackumulationen under liberalismens välfärdssystem överstigit alla perioder tidigare under världshistorien. Den försäkringspremie kapitalisterna har fått betala via skatt har varit mer än väl värd pengarna.
Ur detta perspektiv är det lätt att förstå varför företag eller banker i kris så enkelt kan få mångmiljardbelopp bara de hostar. General Motors i Trollhättan kan få motorvägar och förbättrade kommunikationer för mångmiljardbelopp utan att behöva betala ett öre mer i skatt. Och amerikanska eller europeiska banker och dess aktieägare kan få hundratals miljarder trots att de själva har gjort bort sig. När vi fortfarande hade förmögenhetsskatt i Sverige för att lura i massorna att de rika minsann fick betala, så slapp de allra rikaste svenskarna helt förmögenhetsskatt genom undantag i lagstiftningen, vilket är ännu ett exempel på hur staten håller om kapitalet.
Sedan början av 90-talet har rent av liberalismen genomfört sitt största genidrag: Man har gjort alla till kapitalister genom t ex fondsparande och en övertro på den fria marknadens mirakelgörande brygder. Det mest radikala vi har i Sverige, fackföreningarna, är själva enorma kapitalister med avsevärda miljarder investerade i svenskt näringsliv, och har på så sätt själva blivit en del av det system de påstås vara satta att kämpa mot. Det gynnar inte facket att kräva högre löner för sina medlemmar, för då drabbas de företag som facket är med och äger.
Prat om fri marknad och avregleringar och att det skulle vara bättre för den lille mannen är bara prat. Fri marknad och avregleringar är alltid bäst för företagen, och ingen annan. Alternativet hade dock inte nödvändigtvis varit bättre.
Man kan titta på vad för budget t ex Konsumentverket får kontra alla de myndigheter som är till för att stötta näringslivet. Under de förespeglingar att diverse regleringar är till för konsumenten, så kan man hålla konsumenterna i schack.
Själva EU är en rent kapitalistisk konstruktion för fri rörelse av kapital, varor och tjänster, och genom gemensamt regelverk så underlättas det för företag. Eventuella krav som påstås ligga konsumenterna i fatet är bara för att gynna storkapitalet och storproducenter kontra småföretag och småproducenter som inte har råd att hänga med i regleringarna.
Så sluta vara bittra, irriterade eller upprörda över att staten och kapitalet sitter och håller handen. Det är så det skall vara, och det är därför staten finns till, inklusive landet Sverige. Get over it.
Det kapitalistiska systemet är betydligt robustare än vad många önsketänkare vill tro. Det är bara en fråga om vilken typ av kapitalism som ersätter den västerländska liberalismen, kapitalet lever vidare, men förstås även de naiva idealisterna. Enda hotet mot kapitalismen är sammhällsomstörtande revolutioner, men för varje år som går blir de mindre sannolika då fler och fler luras in i systemet. Unga idealister blir alltid gamla traditionalister, bara de får månadslön. Titta bara på våra folkvalda. Kvar finns i bästa fall retoriken.
Med fallande födseltal blir dessutom de unga idealisterna allt färre över tiden. Lägre födseltal ligger också liberalismen och kapitalet i handen. En revolution kräver en befolkningspyramid, inte en befolkningsskyskrapa. Risken för revolutioner är därför störst i bla arabvärlden med exploderande befolkningstillväxt. Där har man dock religon för att hålla massorna i schack fortfarande, men religon är ett dubbeleggat svärd, så risken finns att kapitalet där kommer skära sig på fingrarna.
För den som vill läsa mer om dessa tankegångar så finns t ex “Liberalismens död : slutet på den rådande världsordningen“, en essäsamling av Immanuel Wallerstein. Boken har dock några år på nacken nu, då den är från 2001 . Essäerna finns gratis på engelska att läsa på nätet om man är intresserad.
Wallersteins världssystemsmodell om centra och periferi är också väl värd att studera, och applicerbar i stort och smått, både globalt, regionalt och nationellt och förklarar därmed varför t ex kapital dras till städer, respektive huvudstäder som Stockholm.
Relaterat till detta så skall man komma ihåg att banken inte är din vän. Banken är inte din snälla rådgivare. Banken är ett vinstdrivande bolag som finns till för att de ägande kapitalisterna (ofta inklusive dig via fonder och pensionssparande) skall kunna maximera profit och vinst, inklusive bonusar till ledning. Lita inte på bankens råd, de går bara ut på hur de skall maximera sin vinst på dina pengar, t ex genom fonders förvaltningsavgift eller relativt låg ränta på bankkonto, där det är bättre att vända sig till Riksgälden. Men att rekommendera något som banken inte kan tjäna pengar på kan de aldrig göra.
Lita inte heller på journalister eller experters råd i media. Kunde eller ville de inte förutse finanskrisen, så kan de definitivt inte ge råd om vad man skall göra nu när den är här. Har de gapat “sitt still i båten” hela vägen ner, så är de inte klokare än att gapa detsamma nu, när de borde berätta vilken båt du skall sitta i istället.
Hittar du en enda bankman eller journalist som påtalar att den bästa placeringen du kunde gjort de senaste 10 åren var att köpa guld. Eller för den delen de senaste 10 dagarna. Och antagligen framöver också? Nej. För bankerna tjänar inte ett öre på att du köper guld, tvärt om.
5 kommentarer
Du är klarsynt, men hur kan du kalla dig kapitalist när du så uppenbart har genomskådat kapitalismen? Det kan endast bero på att du är en stor cyniker eller att du inte dragit de naturliga slutsatserna av ditt vetande, nämligen att kapitalismen är moraliskt förkastlig och att du därför inte skulle vilja ha något att göra med den.
Nej, skall man vara kapitalist och tjäna pengar så bör man ha en klarsyn och se saker som de är, inte som man önskar att de vore.
Kapitalismen i form av de senaste hundra årens liberalism är inte alls moraliskt förkastlig. Att du alls kan sitta där och skriva ditt inlägg är ett resultat av det välstånd och den frihet du åtnjuter tack vare 100 år av liberalism.
Däremot är just liberalismen en övergående parentes i världshistorien, tyvärr, eftersom den bygger på evig ekonomisk tillväxt och oändliga resurser. Något som för övrigt också kommunismen bygger på.
Verkligheten är en annan.
Kanske ersätts liberalismen i den bästa av världar med någon form av miljö- och resurskapitalism, där man bygger ett hållbart samhälle för både människa, miljö och ekonomi.
Men det gör ont när knoppar brister, och förändringen kommer ta lång tid.
Vi står inför ett antal svåra decennier framöver.
Ja, jag är cyniker. Skygglappar hjälper inte investerare.
För övrigt kan man ju konstatera att den mest miljöförstörande och resurskrävande formen av samhällssystem är kommunismen, snacka om moraliskt förkastligt.
“För övrigt kan man ju konstatera att den mest miljöförstörande och resurskrävande formen av samhällssystem är kommunismen, snacka om moraliskt förkastligt.”
Jooo… Man blir ganska trött när man hör det där. Det är ju standardargumentet mot alla former av kommunistiska eller socialistiska statsskick.
Kan man inte se att det som hittills manifesterats av kommunistiska stater på Jorden ändå var väldigt långt ifrån kommunismens anda? I själva verket hamnade man av olika orsaker, främst att man inte var mogen för ett altruistiskt samhällssystem, på avvägar. Man råkade också ut för “starka” ledare som i verkligheten i många fall var rena psykopater, som såg vägen mot makten ligga öppen.
Vägen fram till ett altruistiskt baserat samhälle är lång och förutsätter mogna och utvecklade medborgare. Det är alltså en utvecklingsfråga för mänskligheten. Just nu passerar vi förmodligen en brytpunkt och ögonöppnare i den utvecklingen.
Dumheter. Det där argumentet hörs om och om igen. Lika fel då som nu. Dröm du vidare om din kommunistiska samhällsförvandling.
Människan har inte alls utvecklats, barn föds fortfarande till egoister. Tar tusentals år av medveten avel för att bli av med.
Det närmsta kommunismen människan någonsin kommit var feodalsamhället. De flesta ägde inget, staten (=adeln) ägde allt.