Dags för lite fredagsmys. Det är svåra tider runt Stureplan och Östermalm. Matbutikerna tvingas ha lockpriser på Kalix löjrom och oxfilé.

Starka scener utspelar sig alltså på Stureplan och Östermalm. Man har knappt råd med mat, så nu körs det lockpriser vid Stureplansbutiken T-Jarlen.
Endast 695:- SEK för ett halvt kilo löjrom. Man får dock högst köpa 1 500 gram per hushåll. Färsk oxfilé för 299:- SEK per kg, om man inte vill ha rådjursfärsk, oxstek, scampi eller varmrökt lax. Och förstås ankbröst.
Livet är helt enkelt hårt runt Sture och Östermalm. Tur att de har fina priser på ett halvt kg Kalix löjrom iaf där i misären. Inga lockpriser på falukorv eller makaroner så långt ögat kan se. Kämpah, Östermalm, kämpah!
Med det önskas trevligt fredagsmys.

![]() | Att låna kostar pengar! Om du inte kan betala tillbaka skulden i tid riskerar du en betalningsanmärkning. Det kan leda till svårigheter att få hyra bostad, teckna abonnemang och få nya lån. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på konsumentverket.se>. |
72 kommentarer
Renfilen är det inte rea på 1200 kr kilot
Har fredagsmys på centralen i Götet
Elfel
Inställt
Invänta information
Prel avgångstid o.s.v
Va skulle du dit och göra….
Är huvudet dumt får kroppen lida.
“Är huvudet dumt får kroppen lida” är ett vanligt och populärt uttryck i Finland: “tyhmästä päästä kärsii koko ruumis”.
Jag hade aldrig hört det i Sverige förut.
T-Jarlen har ju alltid lockpriser på “lyxmat”. Inget nytt direkt. Dessutom v7, finns nya lockpriser denna vecka om du vill raljera mera!
Man måste ändå ge dem cred för att de har behållit designen på sina utskick sedan 1972.
Bring Us Back Icander och Monica!
Stil och pengar går sällan hand i hand.
Går man in på hemsidan finns det fortfarande Kalix löjrom, men också lite billigare Bottenvikenlöjrom för endast 499:- per halvkilo. Och man har entrecôte som alternativ till oxfilén.
Tack för tipset. Det är samma priser som man förr kunde handla via kontakter om man var norrbottning.
Tills grosisterna började bjuda vansinniga priser så det var enklare skörta upp nollåttorna.
Köpte bottenviksrom och jämförde, den var för salt och ljusare än Kalixromen, inte värt att köpa Bottenviksrom när prisskillnaden är så liten.
Jämfört Kalix med nordamerikansk. Den nordamerikanska hälften så dyra var bättre och godare. Får väl vara slut med det nu pga Trumpen.
Ja den är ofta mer smakrik, mer ”hav” i nordamerikansk än i Kalix, men man kan kanske få den från Canada?
“entrecôte som alternativ till oxfilén”
För mig är det tvärt om, allt annat kött är alternativ till entrecôte. Det finns ingen bättre styckdetalj.
Exakt, vad var det för nyhet med det här bottenappet?
Det är ju typiskt i det landskapet att man saluför Brasiliansk oxfile med en svensk flagga…
Scan är nog väldigt nöjda med annonsen…
Scanresor.
Scan är nog inte särskilt glada över den annonsen.
Nåja, är det någon mer än jag som föredrar rostas eller en bra smoked brisket framför oxfile?
Sån skit kan de äta på Östermalm så äter vi andra riktig mat.
Fast det är ändå intressant. Det är som att Bentley-handlaren skulle annonsera att de har rea på trimmade Lada med avgasutsläppet inne i kupén.
Strikt talat är ju oxfilé (innerryggfilén) en skitmuskel. Bokstavligen. Det är den som används för att mata fram gödslet (=bajset) ur idisslaren och ut där bak. Därför den är så mör, eftersom idisslare inte gör något annat än äter och processar mat dygnet runt.
Ryggbiff däremot sitter på utsidan av ryggen och är en muskel för rörelse av kroppen, inte för tarmrörelser.
Jo, visst. Själv tycker jag den är bra för att jag är usel på att stycka, men filén kan till och med jag hitta 😉
Det finns ju inte mycket som är bättre än till exempel en perfekt tillagad hjortfilé, gärna från en hjort man skjutit själv.
Brasiliansk oxfilé är däremot mest lämplig för pizzerior. Och att kalla den färsk kräver Trumps verklighetsuppfattning…
Den var färsk en gång …
Å andra sidan ges inget val med hängningen under transporten över Atlanten, vilket kan vara en fördel. Får tyvärr för mig att det fuskas en del med det vad det gäller svenskt kött, lagerhållning är ju som bekant långt från gratis.
Tycker sydamerikanskt kött ofta är alldeles utmärkt. Sedan är förstås rimligheten i att transportera något som kan framställas lokalt över Atlanten diskutabel.
Köper aldrig sydamerikansk oxfilé men båtresan över till oss är väldigt bra tajmad för att möra köttet.
Altså jag har stor respekt för bloggaren och allt han bidrar med, men när det gäller anatomi hos idisslar (och andra däggdjur) så är jag inte imponerat.
Oxfilen är musklen ilio psoas (kan ytterligare delas upp i m psoas major, m psoas minor och m iliacus). Den är positionerat på insidan av ryggraden och går från ländkotor till lårbenet. Funktionen är core stabilitet och flexion av länd och höft.
Den har INGET med skit eller processen att defekera (bajsa) att göra varken på kossor eller människor.
Defekation styrs av ändtarmens glatte muskulatur som är autonom (utanför viljens kontroll) och musklen ani spinchter som går att styra med viljens kontroll. Har du prövat att bajsa på dig, så är det ändtarmen som tömmer sig och kör över ani spinchter (din vilja).
Är du förstoppat eller inte äter grönsaker och kostfiber nog så kan du ha svårt att komma av med din avföring, då kan du använda bukpressen altså dina magmuskler för hjälpa ändtarmens muskulatur.
Som veterinär kändes det bäst att få fakta klarlagt.
Kolla aldrig en story.
Jag har bestämt för mig att filémuskeln även tjänstgör som juckmuskel😀.
Vi snackar alltså viktig muskel nu.
Hyfsat pris på oxfilén – om den är Svensk !
Billigare än på den lokala stormarknaden i tätorten…
Att köpa oxfilé i större fp och stycka själv för infrysning av de skivor
som inte tillagas vid styckningstillfället kostar mindre per kuvert
än att beställa hem pizza eller hamburgare.
Med naturliga råvaror och full koll på alla ingridienser blir det en smarrig
helgmåltid. Mindre onyttigt än mat från snabbmatskedjorna.
Dessutom vet jag att ingen har diskat toalettringar i diskmaskinen
eller vad dom nu sysslade med på en av kedjornas näringsställen som det
skrev om i lokalpressen…
Filen är ifrån Brasilien.
Det är, för övrigt, mer eller mindre vanligt att personalen diskar toaringarna på snabbmatsrestauranger.
Fast då på kvällen innan de byter vattnet.
Blev sugen på att dra dit och köpa Oxfilén innan jag upptäckte bluffen! De skyltar med en svensk flagga, men det står “Brasilien” i bilden. Snacka om vilseledande marknadsföring!
Som ett avsnitt från Fem myror. En ska bort!
Tacka vet jag hederlig svensk (norsk) Myskoxfilé. (Prata med den långhåriga brevbäraren i Stora Blåsjön.)
För utsatta Östermalmare; handhiertha, handhiertha, handhiertha!
Ta flyget till Kangarlussuaq och tillbaka. Finns annonser om myskoxfilé i vartenda fönster på privatbostäderna där. Hinner nog inte tina innan du är tbx på Kastrup.
Tullen entered the chat.
Jag var först misstänksam mot inlägget men… Jag upptäckte att Grönland är “halvt EU” så man har lättare regler än andra länder utanför EU, liknande Kanarieöarna. Man kan ta med kött från Grönland till Sverige till en viss viktgräns – en nyhet för mig! 🙂
T-Jarlen! Min gamla butik. Och de har inte ändrat layout på sina annonsblad sedan jag flyttade för drygt 30 år sedan. Alltid fullt av Öfreproletärer.
Faktum är att jag tror Kalixrommen t.o.m är en 50-lapp billigare i år än den var förra året vid samma tid. Nu är för övrigt rätt tid att köpa och inte veckan innan nyår då det är mycket dyrare så passade självklart på att bunkra tidigare i veckan – köpte både Kalix och den något billigare finländska så får väl återkomma när jag provat båda.
Vi brukar passa på när oxfilén kostar runt 200:- kr/kg, men så bor vi ju inte på Östermalm heller.
Vi äter ganska mycket kött (onödigt mycket egentligen!) så vi köper när det vi vill ha ligger runt hundringen på nötkött och ner mot 65;. kr/kg på fläskkött.
Löjrom blir det däremot väldigt, väldigt sällan.
Bor inte på Östermalm men jobbar där. Förstår inte alls poängen med att basha Östermalmsborna i en tid där enighet är mycket viktigt. Lämna till V och Mp att göra sig lustiga över Östermalm.
Ja, det är väl lite som att skjuta på sittande fågel. Roligare att klanka på södermalm istället, de brukar åtminstone bli sura.
Tycker ni missar poängen.
Roligare med skämt som träffar folk med lika värderingar.
Att V MP ska skämta om Moderater och vice versa är inte ens kul på papperet.
Och du är aldrig det minsta rolig.
Blev också förvånad.
Den grafiska designen! haha minns det nu. Jisses. udda butik det där.
Tyckte inte det såg ut att vara dåliga tider när jag var inom S-plan i November. Eller… jo det var inte ens fullt på KB, men snormkt folk på Riche i vanlig ordning och det nya trendiga (skitdåliga haket ) på grev turegatan. detta var helgen innan löning också tror jag.
Men en vänlig karl i vit skjorta ropade in “vanlig jävla öl” åt mig efter att jag på hög skånska klagat på den usla servisen. Det var fint att det finns folk som fortfarande kan bjuda på en öl utan vidare.
Det är roligt att turista i sthlm. också kul när man umgås med en C-kändis och nån avdankad carnegiebanker ska dissa mediefolkets brist på stil. Allt var som vanligt på stureplan, inget kommer ändras på länge. Och det är skönt. man vet vad man får.
Slå till med lite löjrom nu ni som har möjlighet. 🙂
Nu återgår jag till mitt jobb/manglar data. Tack för dessa inlägg LW. tycker det är roligt med spaningar som dessa.
Hemköp i Vasastan i Götet har ofta skyltar utanför med extrapris på löjrom, ryggbiff och oxfilé. Alla andra Hemköp i stan lockar med toapapper, majskonserver och eldorado kyckling
Undrar var ICA Focus har för lockpriser? Fransk bisque?
ICA Focus är ju faktiskt nice. Brukar cykla dit från Kallebäck för att handla ribs och det finns ju bira i butiken bredvid.
Sen var det ju en skandal att de la ner Netto i Kallebäck. Alla verkade hata butiken men jag gillade den och den var ju väsentligt roligare än skräpbutiken COOP som kör nu.
Det pågår byggnationer både över och under mark i området där T-jarlen ligger. Vad jag har hört så försvinner T-jarlen när det är klart och det blir en större ICA affär strax bredvid istället. Tror det blir en kraftig förbättring.
Löjrom är jag inte alls intresserad av men väl av en köttdiskussion.
Jag har alltid ansett att oxfilén är totalt överskattad, oavsett vilket syfte den har på en ko. Det är en ganska smaklös köttbit som må vara mör och lättuggad; men inget för en köttkonnässör. Ryggbiffen däremot har en köttsmak som är ljuvlig och med en nyslungad bea och pommes, ja då jä*lar. Jag är med i en liten ryggbiffklubb som i år firar 20 år tror jag, ingen verkar riktigt komma ihåg när vi började.
Vi har genom åren plöjt igenom massor av restauranger som har ryggbiff och bea. En del riktigt usla och andra i toppskiktet. En del restauranger är så kul att man kan ta att det inte är toppklass på mat, miljö och pris kompenserar. Men visst, går man till Svartengrens och betalar 570 kr för biff/bea/pommes så är maten i toppklass. Ta ett par glas vin till det så är det över 1K per person.
Då är det mycket roligare med restaurang Cassi som inte har bordsservering, det är brickmiddag. Lokalen har inte lämnat 70-talet. Steak Minute med bea och pommes för 365 kr. En karaff husets för 415. Alltså halva priset jämfört med Svartengrens. Märk väl att franska ambassadens personal frekventerar stället för takeaway. Elverket på Östermalm har också en fantastisk Steak minute för 295 kr. Lite trångt och svettigt men helt ok för medelålders män som inte är på dejt och fokuserar på mat/dryck. Så även på Östermalm finns pärlor som inte kostar skjortan.
Googlade lite priser och fick att Citygross tar 540 kr/kg för oxfilé, och 370kr/kg för ryggbiff.
Minns jag rätt har lokala Citygross guldsparid för 270 kr/kg, kycklingfilé och nötfärs för ca 100 kr/kg.
Så gällande hemlagat har mycket nötkött fallit bort tyvärr. Flanksteken var tidigare billig men har nu blivit tre gånger så dyr, ca 270 kr/kg? Guldspariden är orensad och har ben så det verkliga kilopriset är högre. Fläskkött ligger väl någonstans där emellan, men det är inte att jämföra med bra nötkött. Jag strävar efter att köpa svenskt kött, men fisken kan oftast komma från andra länder.
Man får komma ihåg att för priset för ett kilo nötkött så får man 3-4 portioner, kanske 5, och övriga tillbehör på tallriken kostar lite. Det man mister med att äta hemma är det spontana mötet med andra människor och följande diskussioner. Ibland behöver man egentid från plikter och smita ut för nya idéer och inspiration.
För övrigt tror jag att nötkött stigit mer i pris än annat kött de senaste 30 åren. Effekt av konkurrens från danska grisar och överflöd av fjäderfän? Svårare att vara nötbonde då det köttet växer långsammare?
Oavsett pris så finns det styckdelar jag har svårt för:
Flankstek? Ett marknadsmässigt briljant namn på en magmuskel. Det är alltså muskeln runt magen som masserar födan in till nästa steg i matsmältningen.
Njurtapp? Ett riktigt vidrigt kött med grova fibrer med urinsmak. Nå, det är en subjektiv bedömning, en nära vän anser att det är en delikatess så smaken är väl olika.
Matpriser har stigit rejält i Sverige men jag har en känsla av att maten kanske har varit underprissatt. Speciellt bönder har inte haft det lätt och sliter hårt. Jag kan fortfarande tycka att en del livsmedel är löjligt billiga som till exempel lök och potatis. Det är väl proteinet som stuckit iväg men man kan väl fortfarande fixa en schysst hemlagad middag för 30-40 kr?
> Flankstek? Ett marknadsmässigt briljant namn på en magmuskel. Det är alltså muskeln runt magen som masserar födan in till nästa steg i matsmältningen.
Jag håller med till viss del, den är tunn att skiva vinkellrätt mot fibrerna. Svår att få “medium rare”. Det positiva med flankstek är att det inte är mycket att putsa.
Mitt intresse för flankstek kom på grund av billigt pris – den kostade under 100 kr/kg för inte allt för lång tid sedan när oxfilén var över 300 kr/kg. Hyfsad att grillla och roligare än flintastek, fläskfilé och benfri kotlettrad. Nu när flanksteken blivit “dyr” är den mindre intressant för mig…
> Njurtapp? Ett riktigt vidrigt kött med grova fibrer med urinsmak. Nå, det är en subjektiv bedömning, en nära vän anser att det är en delikatess så smaken är väl olika.
Har aldrig testat – tack för tipset! 🙂
Det finns förresten några “nyare” trender med “tomahawk” och “picanha”. Vad gör man av sån’t?
Är Tomahawk en entrecote från nöt, som motsvarar fläskkotlett på gris?
Har inte testat picahna, men googlade mig till att det var rumpstek. Har haft svårt att hitta rumpstek i butik senaste tiden.
Picanha brukar sonens brasilianska polare grilla.
Riktigt gott om man kan sin grill.
Tomahawk är en entrecote med ben. Är man tillräckligt korkad och vill betala för massa värdelöst ben köper man den detaljen.
Picanha är rostbifflock, utmärkt kött men kan vara svår grillat pga det myckna fettet.
Flankstek är sidfläsk på gris, och om man röker sidfläsket kallas det bacon.
Nej, flanken innehåller inget som helst fett till skillnad från sidfläsk. Motsvarande del på ko är short ribs, bringa mm. Helt fel.
Senast jag beställde in en karaff vin nu i vinter gick det på 120 SEKetas. Fantastiskt att de lyckas kränga det för 415 på Cassi och ändå tycker folk det är prisvärt.
Ja, jag vet att deras karaff är en 75-a men för i helvete vilket jävla pris det är för ett mediokert vin.
Över till något roligare.
Tesla föll 5 procent ikväll.
Skål och trevlig helg!
Lösningen heter fickplunta! Skål!
Cassi är ett både härligt och underligt ställe. Brukar hamna där med 5-10 års mellanrum. Plastbrickorna, köttdisken, steak minuten. Den märkliga blandningen av bespisning, god mat och östermalmspälsar. En anomali och en härlig sådan.
Jag blev tårögd av att läsa om Cassi. Dit tog min far med mig som tonåring bara några år innan han dog i förtid.
Cassi är väldigt speciellt men kul, steak minuten inte så dum. Framför allt är det konversationsvänligt utan musik och stimmiga gäster. Det måste vara Stockholms äldsta familjeägda restaurang. Många stamgäster, man ser lokala pensionärer som äter sin middag här.
Oxfilé är populärt på restauranger eftersom det går så snabbt att tillaga. Anledningen att det är dyrt är att tid är pengar.
Hemma finns det bättre styckdetaljer att använda.
Provat Café Facile? Där kör de förvisso njurtapp till pommes och bea men den är att dö för.
Jodå, vår lilla ryggbiffklubb har ätit där många gånger, men det var när de hade ryggbiff. Vi testade njurtappen men nej, det är en väldigt speciell köttbit som vi inte gillar. Den har så pass stark smak att den dödar bean. Jag har haft diskussioner med ägaren men han är benhård med att njurtapp ska vara köttet i Steak minute.
Dåligt med alkoholrelaterade inlägg på en sån här fredag tycker jag!🤔
Alla vet väl vid det här laget att Stigbergets är Sveriges bästa bryggeri och bör inmundigas fem dar i veckan för hälsa och rikedom.
För att ge lite kontext; T-Jarlen är en matvarubutik i uppgången från Östermalms tunnelbanestation. Den har funnits länge och har alltid haft ett extremt fokus på lockvaror, så har det varit i 20 år minst. Du befinner dig under marken, inga fönster, trånga korridorer, lite eftersatt underhåll på kylar/frysar och interiör. Inget som stör så mycket men heller inte en njutbar vardagshandling. De har därför ALLTID haft dessa priser, lockvaror är deras signum. En fördel med att handla där är att om en robot/drönar-attack mot Stockholm skulle inträffa medans du är i butiken, ja då har du både skyddsrum och mat till Stockholm förklaras befriat. Lite clickbait-varning på denna artikelrubrik tycker jag, men kul ändå.
Jag håller med om att oxfilé inte är det kött som smakar mest och det är inte ryggbiff heller. Högre, fransyska och bringa däremot smakar ju verkligen kött och det blir underbart gott efter jättemånga timmars sous vide.
Om man inte har jättemånga timmar till det är dags att äta kan man snabbmöra med kiwi.
Skär skivor av kötet.
Nagga köttet med faffel.
Mosa en kiwi och gnid in köttet jed smeten.
Lägg köttet och kiwismeten i en plastpåse 15 till 30 minuter.
Skölj av, torka, kryda och stek köttet.
Det blir riktigt gott med kraftig köttsmak.
Ehm, såsom boende i löjroms och renfileland med direkt kranar av båda ifrågasätter jag starkt ursprung och/eller “produktionsdatum”..
Men priset på Svart Danbo är inte med på bilden. Varför diskuteras det inte?
Grymt besviken.
Men priset på Svart Danbo är inte med på bilden. Varför diskuteras det inte?
Grymt besviken.
Avdelning lyxkonsumtion
https://cornucopia.se/2024/12/foton-fyrstjarnig-lyx-pa-marina-bay-sands-hotel/
https://cornucopia.se/2024/12/restauranger-i-singapore-hoga-priser-men-alltid-bra/
eller var det någon annan som betalade?
Haha, eller hur.
Länge sedan jag åt oxfilé.När jag arbetade åt vi oxfilé och bakad potatis flera dagar i veckan. Hemköp i Rosenlund hade väldigt bra kött. Bättre än saluhallen. Såg att Hemköp sålde Wagyu kött bl.a entrecote. Skall prova någon dag när pensionen kommer. Någon som provat.Köpte liten burk amerikansk löjrom som frun åt upp. Hon tyckte stenbitsrom inköpt hos fiskhandlaren för det facila priset 140 kr för en liten burk smakade bättre. Drömmer mig tillbaka till tiden när jag köpte stenbitsrom för 40 kr kilot i fiskekyrkan. Brukade köpa några kilo.Rensade och hällde på en skvätt akvavit. Tog med på skidresan till Italien och drack rysk champagne från krim. Smakade bra. Glömde en gång ta med crème fraîches. Fanns inte att uppbringa på en skidort.Stenbitsrom naturell går inte ens att köpa idag. Ibland var det bättre förr.