En nyligen inlämnad utredning föreslår att företag ska få göra gåvor till välgörenhet via ideella föreningar avdragsgill och slippa betala dagens bolagsskatt upp till vissa belopp. Därmed öppnas för bredare solidaritet och givande än den idag avdraggilla marknadsföringen som kallas sponsring.
Idag kan privatpersoner få skattereduktion för välgörenhetsgåvor till av Skatteverket godkända organisationer. Förutsättningarna är minst 200:- SEK per gåvotillfälle och minst 2000:- SEK per år, vilket kan ge 25% i skattereduktion. Man måste också ange sitt personnummer och som sådan registreras personligen på gåvan, vilket också innebär kostnader för administration för mottagande välgörenhetsorganisation.
Lista med godkända mottagarea finns här, men tyvärr finns inga nyvolontärer för Ukraina listade då dessa helt enkelt inte har tid eller råd att lägga pengar på detta utan koncentrerar sig på att hjälpa Ukraina segra i ett fullskaligt ockupationskrig.
För företag har inte välgörenhet varit avdragsgillt. Sverige är trots allt socialdemokratiskt, vilket innebär att man inte får vara solidarisk i Sverige utan att först skatta för pengarna. Det är staten som ska bestämma vem som ska få stöd och få bedriva välgörenhet om det inte ska ske via de offentliga välfärdssystemen. Inte företagen.
Man har fortfarande kunnat donera till välgörenhet, men det har inte varit avdragsgillt. Det betyder att gåvan ingår i bolagets vinst, och som sådan beskattas med bolagsskatt på just nu 20.6%. Om ett företag ger 100 000 i välgörenhet kommer man sedan alltså också få betala 20 600:- SEK i straff för detta till staten.
Istället har man kunnat donera pengar som sponsring vilket innebär att man betalar för marknadsföring. Typexemplet är att man exponeras som sponsor välgörenhetsorganisationens alla trycksaker och digitala kanaler, eller i fallet idrottsföreningar på matchtröjor, på fordon eller med annonsering på arenor. Detta innebär förstås kostnader för mottagaren som gör att en del av stödet går bort till marknadsföringskostnader. Själv sponsrar jag exempelvis ett av Sätila Sportklubbs frisbeegolfhål nere på Sätila Beach för vilket mitt namn som författare får exponering.
Annan lokal välgörenhet till t ex byalaget är inte avdragsgill, utan jag brukar passa på att skänka bort eventuella privata prispengar som ändå är skattefria, t ex när Höstsol fick Stora Ljudbokspriset 2018, så kostar det mig inget i skatt.
Det har genom åren funnits en del andra konstruktioner av skatteskäl, som att Stadsmissionen (tror jag det var) sålde väldigt dyra ostar som man kunde köpa som julklapp till sina anställda vilket är avdragsgillt upp till godkänt belopp (vilket var vad ostarna kostade), för att på så vis kunna ge maximalt avdragsgillt till välgörenhet. Vet inte om Skatteverket slog ner på de dyra ostarna eller om det gick igenom. Har inte sett greppet igen, så det blev nog förbjudet att göra så.
Nu har dock en utredning föreslagit att detta ska ändras och att företag ska få en skattereduktion. Då det är Sverige vi talar om kommer bara småbelopp godkännas. Högsta totala belopp ska t ex vara 400 000:- SEK vilket är ett rent skämt när man pratar om miljardföretag.
Pwc har skrivit en sammanfattning av förslaget i sin skatteblogg:
“För gåvor som uppgår till mellan 2 000 och 200 000 kronor föreslås en skattereduktion på 25 procent. Detta innebär att den maximala skattereduktionen kan uppgå till 50 000 kronor. För gåvor som överstiger 200 000 kronor men inte överstiger 400 000 kronor föreslås en skattereduktion på fem procent, vilket innebär att den maximala skattereduktionen kan uppgå till 60 000 kronor för ett företag som skänker maxbeloppet 400 000 kronor.”
Reglerna förslås börja gälla nästa årsskifte.
60 000:- i skattereduktion för 400 000:- är 15% så det tar inte bort hela bolagsskattens 20.6%, men på lägre belopp upp till 200 000:- är reduktionen alltså större än bolagsskatten.
Kanske för sent för att hjälpa Ukraina, men där ställer många företag idag upp och tar sina 20.6% i skattesmäll.
På regeringens hemsida framgår det förstås också att det bara ska gå att donera till godkända mottagare:
“Enligt förslaget ska en juridisk person som lämnar en gåva till godkänd social hjälpverksamhet eller vetenskaplig forskning om minst 2 000 kronor vid ett gåvotillfälle ha rätt till skattereduktion.”
Staten kommer alltså fortsätta bestämma vilka som får ta emot dessa skattereducerande gåvor och nyvolontärer utan heltidsanställda som kan ta hand om godkännandeprocess och administration göre sig även fortsättningsvis icke besvär.
Ökade ostraffade möjligheter för privatpersoner och företag att frivilligt stödja civilsamhället och därmed vara solidariska är positivt för samhällets resiliens och känslan av samhörighet och deltagande. Att på klassiskt svenskt vis bidra via skattesedeln skapar inte samhörighet eller deltagande, och gör också att man fråntas möjligheten att välja vart pengarna ska gå. Välgörenhet borde vara helt avdraggill – om ett företag vill ge hela sin vinst till välgörenhet så borde de få göra det utan beskattning via skattsedeln, och det samma borde gälla privatpersoner utan några tak eller gränser.
Återstår nu att se hur oppositionen ska protestera mot att låta företag ge till välgörenhet. Privatpersoners skattereduktion avskaffades av socialistregeringen under några år och så lär väl ske vid nästa regeringsskifte även för företagen. Det motverkar socialismens syfte om allmänhet och företag bestämmer själva och är solidariska på riktigt.
Och nej, rättvisa är inte samma sak som solidaritet. Rättvisa är att alla får behålla det de tjänat genom eget arbete. Solidaritet är när man frivilligt och av egen vilja hjälper de som lyckats mindre väl än en själv i livet. Att ta folks pengar med hot om statens våldsmonopol och fängelse om man vägrar och ge bort till olika väljargrupper är inte solidaritet hur mycket politiker än försöker hävda det.
Ja, jag skriver ibland avdraggill eller avdragsrätt, men korrekt är att det är en skattereduktion. Bit mig.
37 kommentarer
Ett bra förslag men väldigt tramsiga och blygsamma belopp. Varför tog de inte i lite mer kan man ju fråga sig?
Min lilla söta firma drar in 100-200 000 om året. Före skatter och egenavgifter. Vilket ni här på bloggen, som tydligen nästan fixar sånt i månadsinkomst, kan få fnissa åt om ni vill. Men så rik är jag, egenföretagande kapitalist som jag är. Jag har lyckats få ihop till några små Ukraina-donationer ändå även om det är rätt lite.
Däremot har jag i många år drömt om att kunna donera lite firmapengar till välgörande ändamål, men ska jag först skatta bort det mesta är det liksom inte kul. Det skulle vara jättebra om man kunde se över reglerna, ja.
Ingen donation är för liten!
Som Lars skrev i dagens Ukrainatråd kanske detta inte förändrar så mycket då det är aktivism och insamling på gräsrotsnivå som lett till en stor ackumulerat hjälp till behövande förband men också civilsamhället, och inför nästa årsskifte är kriget förhoppningvis till ända…
Sossestaten ville bara ha sitt demens lotteri skattefritt. Resten ska skattas till döds.
En lite off-topic-fråga.. Även om man inte angett personnummer till mottagaren av gåvan så tror jag (iaf enligt Skatteverkets hemsida) att man manuellt kan gå in i sin deklaration och redovisa att man gett gåvor. Men, de vill ha underlag om Skatteverket ber om det. Men skulle en skärmdump på Swish duga då? Man får väl helt enkelt testa..
Tyvärr R30, organisationerna behöver vara godkänd gåvomottagare.
Då kommer underlaget för ditt avdrag finnas förtryckt i din privata deklaration, så länge engångsbeloppen är högre än 200 kr och det totala beloppet över 2000 kr.
Som jag läser bestämmelserna så är det helt riktigt att organisationerna behöver vara godkända som gåvomottagare men däremot kan man redovisa i efterhand på deklarationen om man inte angett personnummer vid gåvotillfället.
Välgörenhet utan vinstintresse är ju direkt otänkbart, detta är onekligen en viktig fråga.
Såklart ska juridiska personer ha samma rätt att donera till välgörenhet och självklart få skattemässiga fördelar på kuppen, annars måste man idga välgörenhet av rent moraliska skäl…
Den som sedan nu vill bara säga xtra spetsfyndig kan ju notera att det belopp som skattas bidrar till välgörenhet via statligt bistånd såväl som att pengarna går till gemensamma satsningar på utsatta grupper. Men det gäller bara en del av skatten.
Lite som många välgörenhetsorganisationer då, med brutalt stor overhead…men men, tanken som räknas.
Hur tjänar den som ger pengar till välgörenhet pengar pga sin gåva?
Det är inte jättesvårt att bli godkänd som gåvomottagare vet jag av egen erfarenhet.
Det som är “svårt” är att man måste ha en auktoriserad revisor eller en revisor godkänd av Skatteverket och att man måste ha en årsredovisning. De som startade sin verksamhet under 2022 får nog ingen årsredovisning förrän våren 2023. Det skulle också kräva att man verkligen ville bli gåvomottagare, för annars hade man nog inte haft någon tillräckligt bra bokföring under 2023.
Sedan ska man visa att man stöttar social hjälpverksamhet eller vetenskaplig forskning så bilar och materiel till fronten blir nog svårt att få igenom. Däremot funkar ju elverk och sjukvård(sutrustning).
Sedan vet jag inte hur mycket givarvilligheten ökar för att skattereduktion erbjuds. Korrekt bokföring och auktoriserad revisor kostar ju en del tid och pengar, så frågan är om det är värt att bli godkänd.
Vore klädsamt om sosseriets dobbleriverksamhets vinster skänktes till Ukraina.
Lite päron och äpplen.
Skatt betalar man för att det offentliga skall fungera.
Välgörenhet är något man gör för sitt eget välmående och det kan gott och väl ske för skattade pengar.
Om man gör välgörenhet avdragsgill så är väl fördelen att givaren får mer kontroll över var skatten hamnar (och nedprioriterar någonting annat).
Dvs i princip ganska likt det (befintliga?) polska systemet där man kan öronmärka X-procent av skatten till ett visst syfte och markera var man tycker att det offentliga prioriterar fel.
Problemet med välgörenhetssektorn i Sverige är att det är väldigt stor massa hungriga mellanled som gärna tar för sig av pengarna. En massa personal som skall ha höga, av facket framförhandlade, löner tar en stor del av kakan.
Sedan så är ju reklambudgeten ofta inte försumbar i förhållande till storleken av de insamlade medlen. Visst, man kan hävda att de totala medlen ökar som en följd av detta, men det gör ju samtidigt att det doneras en väldig massa pengar som inte går till det för donatorn avsedda ändamålet, utan försvinner på vägen; pengar som hade kunnat göra nytta någon annanstans.
Kommer ihåg debaclet kring Bengt Westerberg som ordförande för Röda Korset, där det avslöjades att för varje donerad hundralapp gick 2 kr direkt till Westerbergs arvode. Han försvarade detta med att han som person lockade till sig så mycket mer pengar än vad som annars skulle ha varit fallet, att han var värd varenda krona. Sen fick han sparken, som väl var. Ordet hedersuppdrag betydde inte något för den karln, uppenbarligen.
Det är väl knappast ett problem specifikt för Sverige, utan gäller alla länder där lönekostnaden är hög.
Någon måste sköta administration, marknadsföring och distribution.
Om man nu råkar vara anställd av en välgörenhetsorganisation, varför ska man inte ha avtalsenlig lön?
Man måste ju själv ta ansvar för hur man skänker pengar. Tror du på Bengt Westerberg och Röda Korset och vill kunna göra ett litet skatteavdrag så skänker de dem pengar, tror du mer på Vasakyrkan i Kalmar så skänker du pengar till Power Up Ukraine trots att du inte kan göra avdrag.
Avtalsenlig lön är en lön som löntagaren och arbetsgivaren har avtalat om. Jag tvivlar på att slaveri förekommer i någon större utsträckning i Sverige.
Man får intrycket att bloggaren inte gillar systemet med att medborgarna betalar in till det gemensamma efter förmåga och att dessa medel sedan fördelas ut i den politiska processen. Eller kortare uttryckt: Man får inte intrycket att artikeln syftar till att stärka förtroendet för vårt demokratiska system. Det kanske är bättre att strunta i allmänna val, skrota alla samhällsinstutioner och låta varje individ helt och hållet använda sina inkomster efter eget huvud? Herr A kan då välja att lägga 20% av sina inkomster på försvaret och en bättre väg till sommarstugan, fröken B väljer att lägga 50 % till föreningen för hemlösa katter och fru C behåller alla sina inkomster själv.
Har du slutat slå dina barn och fru?
Det du gör är ett argumentationsfel och som sådan kommer du sparkas ut från kommentarsfältet.
Du hittar på något jag inte sagt och angriper mig för det. Argumentationsfelet kallas halmgubbe – du bygger upp en halmgubbe och sätter igång att slå på den.
Hej då.
Ah, naturligheten med vilken socialdemokrater utelämnar förleden “social” när de talar om sovialdemokrati och demokrati som synonymer.
Tacka vet jag Deutsche Demokratische Republik. Där höll de inte på och underminerade demokratin genom att antyda att staten inte skulle vara en manifestation av Folkviljan!
Skatteavdrag för gåvor är en bra sak, både för företag och privatpersoner. Det är bättre om medborgare själva kan avgöra vart deras välgörenhet ska gå än att politiker ska göra det (och dessutom tvinga folk att betala via skattesedeln).
Men jag har svårt att bli upprörd över att mottagaren måste vara godkänd för att det ska ge skatteavdrag. Annars skulle jag ju donera hela min inkomst till den nyuppsatta mottagaren “StenThs ölkonto” och således slippa betala skatt helt. Någon form av certifiering måste nog finnas.
Det finns inget annat sätt nej, kontexten var framför allt angående nyvolontärerna för Ukraina. Snabba plötsliga behov kommer inte kunna nyttja detta, t ex flyktingkrisen 2015.
Tycker de lite större som power up, repower skulle kunna ha folk som fixade grejerna. En hel del pengar kommer då att komma in.
Ja, man har ju ett år på sig innan detta börjar gälla och innan dess kan det bli skattereduktion för privatpersoner, men frågan är hur läget ser ut i Ukraina om ett år. Mitt svar där: Jag vet inte.
Då vill jag slå ett slag för Hjärta till Hjärta som är med på listan och deras elverk till Ukraina
https://hjartatillhjarta.se/produkt/ett-elverk/
De är partner med PowerUpUkraine.
I övrigt brukar cynikern inom mig säga väldigt elaka saker om merparten av de organisationer som har 90konto (det snällaste är nog att de prioriterar fel saker/har enorma overhead-kostnader) men H-t-H är mig veterligen helt legit.
Företag (åtminstone AB) har en del andra helt lagliga men omständliga vägar (för att gynna mottagare mer än den statsapparat man kanske inte ALLTID uppfattar använder skattemedel helt optimalt…)
Regelverket ännu eländigt, ja. https://www.skatteverket.se/foretag/arbetsgivare/lonochersattning/formaner/gavor.4.5b35a6251761e691420c9e.html MEN om man överenskommer med mottagaren kan ju mottagaren av exv jubileums- minnes- eller julgåva prata ihop sig med hjälporganisation och därefter önska sig något “praktiskt” (och sedan transporterar mottagaren den fysiska praktiska gåvan till organisatören av nästa hjälpsändning…)
Sedan finns fortfarande möjligheten skänka sin utdelning i AB (kräver litet planering/händig redovisningskonsult/revisor)
https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2024.7/2797.html#h-Gava-av-utdelning
(Visst har bloggaren berört detta tidigare? )
Merparten av Sveriges olika folkparker och liknande gräsrotsinitiativ kom väl dessutom till när det fortfarande var ganska fritt att donera? Vad jag har förstått var det en medveten Socialdemokratisk strategi från 40-talet och framåt att försöka bli av med självständiga ideella föreningar, utan alla skulle förlita sig på skattebidrag så att de kunde kontrolleras av staten. Sedan har vi bara vant oss vid att “det skall vara så”.
Bättre i så fall att ta bort alla föreningsbidragen och sänka skattetrycket med samma summa, än att börja införa nya skatteavdrag.
Den där listan på godkända mottagare innehöll en hel del religiösa organisationer, av namnen att döma.
Får vi verkligen ett bättre samhälle genom att aktivt uppmuntra sånt tjafs?
I vart fall formellt sett får de bara använda pengarna till soppkök för behövande och inte religös verksamhet. Sen kan soppköket förenas med frivillig bönestund.
Kd ville ju egentligen ha avdraget för att deras kärnväljare i Jönköpings län skulle få avdrag till sina bidrag till frikyrkoförsamlingarna. Men fick vika ned sig och acceptera att endast “social hjälpverksamhet” (töjbart begrepp) och de traditionella forskningsstiftelserna skulle omfattas.
I USA är det förmodligen avdragsgillt med bidrag till kyrka och teveevangelister vilket skulle förklara der stora inflytandet i politiken för religösa extremister.
“Tyvärr finns inga nyvolontärer för Ukraina listade” (där man kan få skattereduktion som privatperson.)
Det finns dock ett trevligt undantag – ”Biståndsorganisationen Hjärta till Hjärta” har sedan flera år ett väl fungerande samarbete med PowerUp Ukraine.
Privatpersoner kan den vägen ge upp till 12000 kr per år till PowerUp Ukraine och erhålla 25% skattereduktion på hela beloppet, givet att man anger “Elverk” när man ger gåvan.
Jag har ingen koppling till någon av dessa organisationer men har gjort detta två år i rad och kommer att göra det nu igen.
Jag har nyligen ringt bägge organisationerna och fått verifierat att detta verkligen funkar. Hjärta till Hjärta behåller 5% för att täcka sin egen administration. Resten går till PowerUp Ukraine.
God jul på er!
Men är inte det mest solidariska att betala skatt och sen se hur förtroendevalda bokstavligen super upp/spelar bort/sponsrar diverse godtyckliga (läs har ungefär samma politiska inriktning) tillställningar.
Kommer bli otroligt spännande att se vad Muskovish gör för att förbättra användningen av skattemedel. Antingen är detta en dagsfluga eller revolutionerande och EU måste ta efter för att inte tappa flera % tillväxt per år.
Min gissning är att det går väldigt enkelt att effektivisera offentlig sektor och det Måste ske
Tror denna rapport från McKinsey fortfarande är roughly right.
https://www.mckinsey.com/~/media/mckinsey/featured%20insights/Europe/Growth%20and%20renewal%20in%20the%20Swedish%20economy/MGI_Swedish_economy_Full_report.ashx
I korta drag så kommer tillväxten inte från offentlig sektor
Opopulär åsikt: Istället för att ge även företag avdragsrätt, ska den privara avdragsrätten bort och skatteuttaget sänkas med motsvarande. Det innebär visserligen att de som aldrig skänkt en krona också får sänkt skatt.
Men staten borde inte hålla på att bedöma vilken välgörenhet som är god nog. Som detta komnentarfält redan vet innebär det mer pengar till UNICEF-anställda att lägga på barerna i Lviv istället för pengar till JonasVM bilsförstärkare som ökar mängden bonkad ryss i den donetska frontlinjen.
I samma anda kan gott “sponsring” tas bort från avdragslistan. Hur många kan minnas vilket bilmärke Malmö FF har på tröjorna? I det lokala div 7-laget hade möjligen den lokala elektrikerns logga kunnat ha viss effekt och där finns heller ingen anledning att sponsra för att få en “klubbstol”. Men antagligen hade mycket av sponsringen skett ändå för att man vill göra något för sitt lokalsamhälle.
Annars kan vi väl börja ifrågasätta varför sponsra det lokala fotbollslaget är skattefritt men att slita i styrelsen för den lokala brf:en skattas som lön. Brf:en i -fors och -bruk kan knappast säga “det är ju bra on du engagerar dig i din mångmiljoninvestering där bostadsbubblan hjälper dig i nästa flytt”.
Pengar på barer i Lviv går i ich för sig in i den ukrainska ekonomin och bidrar därmed till krigsinsatsen och motståndskraften. Men UNICEF Sverige har också en vd (kallas generalsekreterare) med 115 tkr/månad i lön. Inte orimligt i sig för att driva runt en organisation med 78 anställda och en omsättning på strax under 700 mnkr. En vd för ett bolag med samma siffror hade haft liknande eller något mer. Men nyvolontärerna har noll overhead och gör all admin själva (inte så bra för uthålligheten egentligen – se hur det gick för stiftelsen Lena hoppade av när de slirade för mycket). Varför är det ena skattegynnat och det andra inte? Och vad kostar det att upprätthålla en statlig kontrollapparat för att se till att inte bluffoganisationer tar sig in.
Många av oss har nog högre tilltro till Lars lista på rekommenderade organisationer än Skatteverkets lista på “godkända gåvomottagare”.
Håller med till 100%!
Ett enkelt skattesystem, inga jäkla avdrag för x,y eller z. Kan dock tänka mig avdrag per barn istället för bidrag
Om man är lagd åt det meritokratiska/liberala hållet och tror att samhället blir mycket bättre om alla barn har samma chans oavsett vilka föräldrar de råkade födas av så har barnbidrag och bostadstillägg en poäng. Precis som likvärdig skola för alla, en fungerande socialtjänst osv.
Annars får vi en drägglande, inavlad och oduglig elit som styr allt efter 100 år eller så.
Kan ibland bli lite fundersam på hur vi tänker egentligen och jag är väl kanske inte särskilt bättre än någon annan. Visst kan jag tycka att det är kul att få en större del av min surt förvärvade lön och betala mindre skatt. Men samtidigt så tycker vi att Jas borde ha funnits sedan länge i Ukraina, att vi skulle skickat all terränggående plåt vi har osv. osv. Om vi inte hade blivit “bestulna” på de där procenten. Vem skulle då betalat för dem (och ersättnings materialet)? Våra barn? Våra föräldrar?
Det finns en fundamental skillnad. En stat har två huvudsakliga uppgifter: yttre och inre säkerhet; dessa sköts av militär resp. polis och domstolar. I stort sett allt annat, ex-vis bidrag till hemslöjd, tillhör inte statens uppgift. Omsorg m.m. tillhör kommunens verksamhet och hemslöjd är ett fritidsintresse för alla som inte kan bedriva det kommersiellt.
Problemet som orsakar ökat skattetryck är att stat och kommun klampar in på områden som inte tillhör deras uppgifter. Det är inte nödvändigt för en kommun att ha en stor inglasad gräsplätt att sparka boll på. Vill man ha det så får man pynta själv och ska då också få inkassera eventuella intäkter.