Rysk statstelevision uppmärksammas för att ha spelat in ett propaganda- och desinformationsinslag på Åland i dagarna och det är en bra påminnelse om att demilitariserat betyder inte att man förskonas från krig och belyser även den svenska neutralitetsmytologin sedan Sverige förlorade östra rikshalvan till Ryssland 1809. Ålandsfrågan visar snarare att Sverige aldrig varit neutralt eller allianslös annat än på pappret för att blidka fredisar och andra köpta av Moskva.
Sverige avträdde med hot om hela rikets fall den östra rikshalvan Finland till Ryssland 1809, men då Ryssland var fullt upptagen på annat håll blev det något ironiskt så att Finland fortsatte med svensk lag i form av Gustav III:s regeringsform fram till självständigheten, med förändringen att man istället för kungen i Stockholm skulle lyda tsaren i Sankt Petersburg, men fick sköta sitt som ett självstyrande storfurstendöme. Huvudstaden flyttades från Åbo till det som kom att bli Helsingfors, och det svenska språket fortsatte vara den styrande elitens språk, även om befolkningen successivt allt mer började identifiera sig som finnar och tala finska som en motreaktion till Rysslands smygande försök att ryssifiera landet.
Under Krimkriget 1854 – 1856 såg Sverige sin chans att återfå Finland och var ingalunda neutralt utan upplät Fårösund som örlogshamn åt de allierade britterna och fransmännens flotta (men Sverige har ju varit neutrala och allianslösa i 200 år som det heter). Tanken var att Sverige skulle slå till när Ryssland var svagt och besegrat av de överlägsna allierades flottstyrkor.
Till Sveriges glädje, och kanske rent av på svensk uppmuntran, satte de allierade kurs mot Bomarsunds fästning på Åland och levererade där en förkrossande seger över de omringade ryssarna, som strök flagg vid oddsen 30 000 man och havsblockad mot 2000 – 3000 försvarande ryssar.
Sverige erbjöds Åland och fästningen, men vid det laget hade vi veknat lite och avböjde att återfå Åland, då det hade retat upp Ryssland före Sverige var redo att återta hela Finland. Britterna och fransmännen sprängde såldes fästningen och jämnade den med marken.
Vid Parisfreden 1856, som avslutade Krimkriget, skapades Ålandsservitutet som förbjöd uppförandet av nya befästningar på Åland, men 1914 utbröt stora kriget och fransmännen och britterna rev det avtalet och lät Ryssland återigen besätta Åland för att skydda sig mot den gemensamma fienden Tyskland.
Detta ledde sedermera till att Sverige ingrep under ryska revolutionen och finska inbördeskriget med Ålandsexpeditionen och 1918 invaderade Sverige Åland för att kasta ut ryssen från ön (men Sverige har ju inte varit i krig på 200 år som det heter). Det hela gick tämligen oblodigt till när någon bataljon svenskt skytte backades upp av svenska pansarskepp (ej havsgående slagskepp) och ryssarna skickades hem till Ryssland. Det ska dock varit skottlossning när ryssarna besköt den svenska landstigningen
Så mycket med svensk neutralitet i alla fall, men Ålandsexpeditionen är något som generellt talas tyst om då det inte passar socialdemokratisk historieskrivning om svensk allianslöshet och neutralitet, liksom det där med Fårösunds brittiska och franska flottbas.
1921 var det dags för Ålandskonventionen som återupptog befästningsförbudet, men nu drivet av Finland, som Åland nu tillhörde som självständig finsk nation, född i blod och framöver bevarad i blod. Det blev ett nytt demilitariserat avtal 1940och slutligen i fredsfördraget i Paris 1947, varefter det gällt. Befästningar får inte uppföras, militär får inte uppehålla sig där och om man flyttat till Åland innan 12 års ålder slipper man även finsk värnplikt.
Men det betyder inte att det inte finns värnpliktiga krigsplacerade militärer på Åland, vilket vi återkommer till nedan.
Sedan är det som man såg 1914 och 1940 att demilitarisering gäller bara tills den inte gäller längre. Krig är krig, och vad ska motparten göra om man bryter avtal? Själva förekomsten av krig innebär ju att någon part brutit ett avtal.
I själva verket var sannolikt sovjetisk krigsplanläggning att omgående besätta Åland och använda som bas för ett anfall mot Stockholm. Både för helikoptrar, flyg, fartyg och logistik.
Det sägs (=jag kommer inte ge några referenser) att Sverige hade motsvarande planer. När det smällde skulle en av skyttebrigaderna från Mellansverige (Värmlandsbrigaden eller Dalbrigaden) som till synes var placerade för att försvara oss mot de elaka kapitalisterna i Nato och Norge, prompt lastas på förfogade Finlandsfärgor och skeppas över till Åland, där svenska kustjägare säkrat hamnarna. Allt för att förhindra sovjeten från att använda Åland.
Sverige bröt även mot Ålands demilitarisering (och finsk suveränitet) när Estonia förliste och statsminister Carl Bildt gav sitt godkännande att svensk på den tiden militär sjöräddning skulle få flyga rakt över Åland med en formulering kring att han skulle hantera finnarna, utan “flyg bara”.
Idag är Åland på sätt och vis mer svenskt än Sverige. Man pratar inte finlandssvenska, utan i mitt tycke rikssvenska, kanske med någon lokal dialekt som tondöva författaren inte märker. Gatubild och byggnadskonst ser svensk ut utan att en massa arkitekter fått feeling bortom 1960-talets extrema funktionalism, och landskapet påminner om svenskt 1980-tal före byggandet av motorvägar och införandet av likriktade och tråkiga motorvägsmatställen.
Man ska inte direkt vänta sig något exotiskt landskap heller, även om det förstås går att hitta guldkorn. Men tänk Stockholms skärgård, men utan alla brackigt nyrika överbelånade svenskars skrytbyggen.
Samtidigt håller man med stolthet upp sitt status som demilitariserade. Det är det första man blir påmind om.
I det ryska inslaget i Rossija-1 försöker propagandakanalen blåsa upp att det existerar motsättningar på grund av ukrainska flyktingar, men verkligheten är att man hela tiden demonstrerar utanför det udda ryska konsultatet. Varför har Ryssland ett konsulat på denna plats? Det är ännu konstigare än att man hade ett i Göteborg tills demonstrationerna fick det att stängas ner?
Åland är förstås ett förstahandsval för Ryssland att anfalla och ockupera vid ett anfall mot Baltikum eller Finland, nu när Gotland inte är demilitariserat längre, utan försvarat. Den ryska propagandan använder nu den fredliga ögruppen för att så destabilisering och skapa propaganda.
Men är då Åland försvarslöst? Knappast. Man måste inte sitta på något för att försvara det. Inom någon timme kan allierade svenska och finska amfibiekåren från amfibiebataljonen i Berga och svenskspråkiga Nylands Brigad landstiga på ön. Huruvida planering finns är förstås sekretessbelagt.
När det kinetiska kriget börjar så åker antagligen demilitarisering ut genom fönstret rätt fort.
Och så var det det där med militärer, eller reservister som man internationellt kallar värnpliktiga krigsplacerade.
När vi väntar på flyget vidare till Helsinki blir vi sittande i den minimala vänthallen tillsammans med ett gäng 30+ åriga snubbar och tjejer i tacticoola kläder, snabba frisyrer och Molle-utrustade ryggsäckar, där flera visar sig vara mina blogg- och bokläsare. Utan att säga mer än “de ska norröver” tackar de för blogg och böcker. På flygplatsen i Helsinki ansluter fler tacticoola kläder, snabba frisyrer och Molleryggsäckar för att fortsätta till ett plan längre norrut i Finland och vid datumkontroll en militärövning.
Jag misstänker att på Åland bosatta reservister skulle ge ryssen ett spontant finskt bemötande om de en dag anlände utan korrekta visum, och utan att passera gränskontrollen för passkontroll. Demilitariserat eller ej. Och efter att ha mött ryssen på finskt vis i några timmar anländer nog amfibiekårerna, redo att svina i pisset, under ett täcke av stridsflyg och åtföljda av helikopterburna förband medan Ryssland får klia sig i huvudet hur de ska få dit förstärkningar över Natos innanhav Östersjön.
92 kommentarer
Slava Ukraini!
Heroiam slava!
Det var väl i praktiken det enda Nationernas Förbund åstadkom, att en gång för alla stänga Ålandsfrågan.
Ålänningarna själva röstade med bred majoritet för att tillhöra Sverige, men politiken bestämde annat.
Dom är välkomna att ansöka igen 😉
Och ge upp tax-free-handeln – knappast 🙂
Åland är del av Finland i dag, men har ett specialavtal inom EU där fartygstrafik som anländer Mariehamn på sin väg mellan Sverige och Fastlandsfinland åtnjuter skattefrihet.
På vilket sätt skulle det behöva förändras om Åland i stället tillhörde Sverige?
Jag är inte helt säker på att Ålandsfrågan är avgjord för sista gången. Finsktalande finländare älskar inte direkt att en minoritet i landet talar svenska, och gör mycket för att göra livet surt för dem som bor på fastlandet. Risken finns att den svensktalande befolkningen på fastlandet försvinner helt och att det då bara finns svensktalande på Åland. Och då skulle det nog inte vara orimligt att Åland bytte nationstillhörighet till Sverige.
Jag har för mig att om Sverige hade gått med på att låta ansluta Åland till Sverige så hade det öppnat för att det finskspråkiga norr skulle välja att tillhöra Finland. Så de kom överens om att inte peta i det getingboet.
Det där är en skröna. Saken handlade enbart om Åland. Representanter för samtliga åländska kommuner beslöt att skicka en deputation till Konungen med hemställan om återanslutning till Sverige. Helsingfors var emot. Saken hamnade inför Nationernas Förbund som gav Åland hemstyre och språkliga och kulturella rättigheter inom Republiken Finland.
Skulle nog säga att även om vi har gott om “gränsfinnar” i norrbotten (en etablerad minoritet faktiskt) så har alltid finska sidan varit markant fattigare än den svenska
Så vilket land de hade valt att tillhöra vid en folkomröstning är tveklöst Sverige.
Däremot finns det en rasism i södra delarna av sverige där man inte vill se Norrbotten som riktigt svenskt trots att man varit en del av sverige väsentligt längre än halvassimilerade kolonin skåne.
Faktum är att ny forskning visar att vikingar och samer bedrev omfattande handel redan på tidig vikingatid. Och Därmed kan man nog säga att banden började etableras redan då även om riket Sverige skapades senare.
Men att tro att det är ett “getingbo” i norrbotten är rätt infantilt. Det är så jäkla ursvenskt som det kan bli. Något man inte kan säga om exv Sölvesborg. Nysvensk by som det är.
Haha, väl skrivet!
Fast det ursvenska är väl barbari och töntiga saker som midsommar? Det har jag i alla fall hört från säker källa.
När Fehmarn Bält-förbindelsen står klar ökar avståndet till det perifera Stockholm (centrum i en ikke längre existernade stadsbildning) ytterligare.
Så jäkla bra artikel. Tack LW!
Heroiam slava!
(och tack, LW, för historielektionen…)
Då var det kanske till Åland som Hanna for i slutet av Krigarhjärta, alltså 😛
Du får räkna med att för varje reseskildring du publicerar kommer jag att fundera: “Hmmm… Undrar vad Hanna kommer att ha för sig där.”
😅
Avslöjad.
De får nog svårt att ta sig dit. Antingen förbi Gotland från Königsberg eller genom Finska viken från Nyen. Krävs nog en maskirovka av episka mått för att smyga under radarn…
Eller en köttpir från Nyen hela vägen till Åland…Tar iofs lite tid och kräver lite uppoffring för putler, men det verkar de ryska våldtäktsmännen-torterarna-mördarna inte främmande för.
Tack för intressant artikel! 👍
Bra sammanfattat.
Haha, gillade sista styckets beskrivning.
Jag tänkte nämligen samma sak och Åland är nog inte första attackmålet för Ryssland och när man väl kommit dit så har vi en annan situation överlalt annars.
Efter Sverige och Finlands inträde i NATO har nog, eller borde strat. plan. på Frunzenskaya kastat ut det mesta av sina planer i papperstuggen och börjat räkna på sina kvarvarande resurser och hur lång tid de har på sig innan deras egna baser beläggs med ATACMs och artilleri samt hur många mål de måste lyckas slå ut och hur många kärnvapen de har som faktiskt fungerar. De måste ju räcka för att slå ut även kärnvapnen längre västerut.
Åland är nog väldigt, väldigt långt ner i priolistan.
Den var snabb. Det finns en hel del litteratur inom ämnet och speciellt kapitulationen av Sveaborg är något man kan ägna en halvtimme åt, man kastade in handduken efter ingen tid alls. Jag reagerade på meningen “Man pratar inte finlandssvenska, utan i mitt tycke ren svenska”. Språket på fredens öar har sina egna dialektala särdrag med därtillhörande vokabulär. Att sen stämpla finlandssvenskan som *icke ren svenska* är att dra på lite väl höga växlar 🙂 Snarare så att intonationen i “finlandssvenska” vs. “rikssvenska” förändrats olika. Att jämföra med till exempel Fredrik Lindströms Fkommentar om finlandssvenska dialekter: ”tFredrik Lindström: Närpesiska liknar stockholmska – så som man talade på 1500-talet” https://yle.fi/a/7-1281219
Så om jag fortsätter min punkterotik så kan jag ställa frågan om inte då ”ren svenska” i öst ofta är ett eko av hur det lät i väst.
Du har naturligtvis rätt. Vad jag menade var rikssvenska, inte ren svenska. Finlandssvenska är lika mycket svenska som rikssvenka.
Jo, utgick ifrån det. Var tvungen att reagera och spela ut minoritetskortet 🙂
Då jag tillbringat mycket tid på Åland och lite i Österbotten så ser jag skillnaderna. Åländska är Svenska med en del ålderdomliga ordval. Malet kött, ingen köttfärs där. Halare är så klar en overall. Durak (från ryskan, en idiot eller tok). Ålderdomliga ord inkluderar embar, byk, bykstugan. Sedan från seglationen, batting träbalk från engelskan och inte ett litet barn.
Tack för fin artikel om Åland. Har varit där ganska många gånger.
Apropå vägarna så gillar jag den röda graniten(?) som finns överallt och de har i asfalten.
Åland är väldigt trevligt!
Gissningsvis porfyr, som ger bättre slitagetålighet.
Ok, snyggt är det i alla fall!
https://aland.se/alands-roda-granit/
Hej hopp!
Både Sverige och Finland kommer att försvara Åland ”to the teeth” om nu Ryssen skulle vara så dum att anfalla.
Detsamma gäller säkert för både Estland Lettland och Litauen….
Frågan om att Åland skulle bli svenskt väckte måttlig entusiasm i Sverige utom hos en person, Sjökrigsminister Erik Palmstierna, Röde baronen kallad, som hade en bakgrund som sjöofficer.
Den svenska militära interventionen 1918 var framgångsrik såtillvida att man lyckades få både de ryska styrkorna och de vitgardister som anlänt att gå med på att lämna Åland.
Dock fick detta militära företag ett något snöpligt slut då det redan efter tre veckor anlände två tyska slagskepp på begäran av den vita finska regeringen, varvid svenskarna såg det som bäst att segla hem till Sverige.
Fast det finns ju mycket modern arkitektur på Åland. Många “arkitekter som fått feeling” där även det senaste halvseklet. (Och inte mig emot.)
Sedan dök inte frågan upp igen förrän 1920 då samme Erik Palmstjerna fick en delegation från Åland att resa till Stockholm och söka adiuens hos kung Gustav V och läste upp en vädjan, skriven av Palmstjerna, varvid kungen läste upp ett tal, också skrivet av Palmstjerna, som stödde deras vädjan.
Detta ledde till att förmådde Nationernas förbund att ta upp frågan, men dessa kom så småningom fram till att Åland skulle tillhöra Finland.
Du får berätta lite om folkomröstningen och domstolen som bestämde att Åland skulle vara Finskt.
Bakgrunden:
”När Finland blev självständigt 1917 beslutade företrädare för de åländska kommunerna att begära att landskapet skulle återanslutas till Sverige. Finland avvisade begäran och riksdagen försökte lösa problemet genom att stifta en lag om Ålands självstyre 1920.
Ålänningarna vägrade att godkänna lagen och eftersom landskapets ställning verkade leda till en öppen konflikt mellan Finland och Sverige bad man att det nygrundade Nationernas förbund skulle lösa konflikten.”
https://um.fi/alands-sarstallning
Tack!
Man ska inte direkt vänta sig något exotiskt landskap heller, även om det förstås går att hitta guldkorn. Men tänk Stockholms skärgård, men utan alla brackigt nyrika överbelånade svenskars skrytbyggen.
Tänk också ett levande landskap med människor som bor och arbetar på alla Ålands större öar och med skolor, affärer, sjukvårdsinrättningar, post, bank, etc, etc.
Ta med barnen på en cykelsemester till Åland, det finns guldkorn överallt och det behöver inte bli så långa dagsetapper.
Ängar med smultron, badstränder, klippbad, kiosker och affärer med glass, mm, mm.
Åland är turistigt (fast bara på sommaren) utan att vara allt för turistigt.
https://visitaland.com/upplev/aktiv-utomhus/cykla/
Saltkråkan spelades in på Åland, kanske inte alla avsnitt men en del.
Ett besök under skördefesten är inte heller fy skam.
De har ett levande landskap med vackra fruktlundar, god mat och härlig natur.
Vi var vår vana trogen där off-season som synes på fläckar av snö. Det var inte en semester, så då kvittar tiden på året. Snarare billigare vid fel säsong, men man får förstås ingen uppfattning om turismen.
Då förstår jag att ni inte hittade så många guldkorn, off season på Åland är riktigt trist på alla vis.
I Mariehamn kan man hitta någon pub där ålänningarna själva står för musikunderhållning. Resten av Åland är nog ungefär lika kul som Göteborgs eller Stockholms skärgård i januari/februari.
Jag tror inte det finns någon öppen restaurang, pub eller fik utanför Mariehamn på fasta Åland, men kanske någon på de större öarna.
Allt som har med turism att göra är stängt och blomsterängar, smultronfält, äppelodlingar, sandstränder, skogar, öar och skär, etc, etc. gör sig inget vidare på vintern.
Vi var inne på något bryggeri som hade butiken öppen faktiskt, intill någon gammal fästning.
Är det inte dags för en union Sverige-Finland nu?
Vi är kansle de mest lika länderna i världen och har 700 år av gemensam historia.
Låt nu de två delarna av det gamla tiket få återförenas 🙂
Jag håller helt med och ser det som en sak jag skulle kunna engagera mig i på frivillig basis. Kanske närmar sig ett läge snart?
Som folk är finländare och svenskar väldigt olika. Jag generaliserar utifrån egna erfarenheter.
I Finland är det okej att skryta med sin framgång, vi har vår jantelagen.
Finländare gillar inte vårt sätt att fatta beslut i konsensus, bättre att jobba än att diskutera är deras måtto och styrka.
Om man diskuterar fram en lösning som inte finländaren tror är så bra så gör hen på sitt eget vis iaf. vilket oftast blir bra.
I Finland är en hetsig diskussion stimulerande och utvecklande medan man i Sverige helst undviker ämnen som riskerar att leda till hetsiga diskussioner.
Nej, det skulle nog inte fungera särskilt bra att ha en union mellan Sverige och Finland men de samarbeten som finns kan säkert utvecklas mera.
Måste säga att jag föredrar den finska attityden framför den svenska.
*riket 😁
Tack LW för en väldigt intressant artikel!
Hej! Det visar Rysslands inställning till avtal. Man lovade att skydda Ukraina när man lämnade ifrån sig sina kärnvapen till Ryssland. Man bryr sig inte om internationella avtal över huvudtaget. Alla länder har en armé sin egen eller någon annans. Det är därför vi måste stärka försvaret.
Idag är Åland på sätt och vis mer svenskt än Sverige. Man pratar inte finlandssvenska, utan i mitt tycke ren svenska, kanske med någon lokal dialekt som tondöva författaren inte märker.
Stämmer ganska bra på fasta Åland, men på de åländska öarna bort mot Finland ska man nog vara heldöv för att inte höra kraftig finlandssvenska dialekt eller finska som ju talas där. Vissa dialekter påminner lite om gotländska.
Det finns en del roliga åländska ord och uttryck som går att lista ut vad de betyder.
Romkräm
Trunk
Baykmaskin
Egnamemmshus
Ämbar
Skena
Ilväder
Ut som in
Gaplapp
Klotta
Jo
Jonä
Överhalare
Snömos
Angående Sveriges neutralitet så rekommenderar jag boken “Den dolda alliansen” som beskriver hur nära samarbete vi haft med NATO sedan 1948. För länge sedan läste jag Stig Wennerströms memoarer. Där berättar han att när han var flygattaché i USA hade han så mycket jobb åt Sovjet att för att hinna med lejde han konsulter. Alla dörrar stod öppna. Så vår neutralitet var bara lögn och propaganda.
Finns otaliga historier och om man pratat med de som arbetade inom försvarsmakten under kalla kriget finns många anektdoter om ett nära samarbete med NATO.
Vi ska inte glömma att en av de stora anledningarna att man från USA var arga på Palme för han vietnamåsikter var att man tyckte “Vafan här är vi nära allierade och ni får så mycket av oss…. Och ni kallar oss onda på förstasideplats”
Socialdemokraterna har i förgången tid haft en god realpolitik som tjänade Sverige väl. Men det har alltid funnits stora drag (fortfarande) av att man ser sig som nån slags “vuxen i rummet och förmyndare” över svensken. Trots att man knappast haft landets bästa framför ögonen efter 1975.
Innan dess får man dock säga att S hade karaktären av ett statsbyggande och landsbärande parti. Men tyvärr är det ju så att makt korrumperade och S föll långt ner från sin forna förmåga.
Finland hade en mycket skarpare alliansfrihet pga det tryck den långa gränsen innebar. För Finland var sovjetunionens fall en riktig självständighet när man på många sätt kunde närma sig väst på de sätt man alltid önskat.
Vad gäller finlandssvenskarna så har de länge utgjort en elit i Finland. Så till den milda grad att det uppstod en “rasism” mot svenskspråkigheten. Något som gjort att väldigt många av de duktiga finlandssvenska förmågorna nu arbetar i Sverige.
Något som på sikt kommer utarma Finland. (på samma sätt som om något av våra traditionella minoritetsfolk lämnade vårt land)
Iaf. Sverige har naturligtvis alltid stått västländerna närmare. På grund av uppenbara värderingar som demokrati, yttrandefrihet och människovärde.
Östmakterna har alltid värderat makt, kraft och styrka. Det har varit sekundärt för många länder hur de mänskliga friheterna har hanterats.
Det är därför en svensk aldrig kan se länder som Ungern, Ryssland, Turkiet, Thailand med flera som goda exempel.
Nu tillåter väl samtliga av dessa länder fri invandring så alla svärjävänner borde avföras dit.
För övrigt. Många av de som invandrar till Sverige söker just frihet och rättigheter i ett bättre land. Så det är inte de som är problemet. Om nån nu trodde det… Det är sällan de som sitter i forum och spyr galla över landet.
(Tro inte på påverkansoperationernas mytbildning kring den sverigehatande invandraren)
TL:DR
Sverige ÄR NATO och EU.
Tro inget annat.
En sak jag undrat över är vad Palme gjorde i USA. Han var där i två år och det heter att han bara liftade runt i USA. Kom hem och jobbade han inom försvarets underrättelsetjänst innan han blev sekreterare (eller vad det nu var att han var) åt Erlander. Palmes engagemang för Vietnam ger jag inte mycket för. I boken Den dolda alliansen beskriv hur Sveriges ambassad i Hanoi lämnade information till USA.
Många svenskar har gått diverse militära utbildningar i USA. Även när relationerna var “svala”
Palme känns verkligen INTE som en liftare som planlöst åker runt i USA. Finns väl inget i hans bakgrund eller senare liv som pekar på att han skulle “driva runt” i USA.
Det är självklart han fyllde tiden med nått annat.
Ha! Håller just på att stava mig igenom denna tegelsten, har väl avverkat en fjärdedel och den borde ha lämnats idag men fick förlängt lån. Bra, men tung!
Min provläsare avslöjar att sista biten är mindre intressant eftersom historien nu har sprungit förbi. Boken kom 2011. 650 sidor, varav 60 noter. Förf: Mikael Holmström. ISBN: 978-91-7353-404-8
Finns en uppdaterad upplaga från 2023.
Bommarsund jo jag och min dåvarande Ryska fru var där för en herrans massa år sedan. Allt medan guiden berättade om hur mycket pisk Ryssen fick och hur Fransoserna och Britterna sköt de stackars Ryssarna i småbitar , så fick frun en alltmer stursk uppsyn och till slut så snörpte hon med munnen och utbrast . -Till och med marken har färgats röd av Ryssars blod och pekade på den röda sandjorden. Hon var knäpptyst resten av dagen och uppskattade inte mitt gapskratt.🤣
Har även jag ett ryskt ex (även om vi inte gifte oss) och alla svenska segrar mot ryssen var ett ständigt känsligt ämne. Trots hon bott i Sverige sen hon var 11 år 🤣🤣🤣
Man kan ta hen ut ur Ryssland men man kan aldrig ta Ryssland ut ur hen 🙂
Jo, det kan man.
👍
Sverige hade som tur var en socialdemokratisk regering under Branting vid tiden för Ålandsfrågan. Branting lär ha sagt att han inte kunde acceptera domslutet att Åland skulle höra till Finland men att han inte tänkte ta till våld för att få Åland till Sverige. En högerregering vid den här tiden i början av 1920-talet hade kanske tänkt annorlunda. Vi ska vara glada för att det blev som det blev. Irredentism och minoritetsfrågor i övriga Europa (särskilt Centraleuropa) är inga roliga grejer medan det inte går att hitta två länder någonstans på jorden som står så nära varandra som Sverige och Finland. Kompromissen kring Åland är Sveriges och Finlands monument över vänskapen länderna emellan. Jag skriver inte folken emellen eftersom vi är samma folk.
Intressant och bra artikel om Åland. Men som finne reagerar jag på att författaren skriver Helsinki i en svensk text. Vi finnar är känsliga för språkblandning. På svenska heter stan Helsingfors och inget annat.
Man får tacka författaren för en intressant artikel.
Säkerhetspolitiskt är han ganska nära verkligheten. Analysen uppskattas! 🤠
Tja, det finns väl en hel del till att säga i frågan, både om Ålands ställning och sossarnas inställning. Följande är citerat från so-rummet.se: “På utrikesminister Rickard Sandlers initiativ utarbetades 1938 den s.k. Stockholmsplanen enligt vilken Sverige och Finland gemensamt skulle sörja för försvaret av en linje från Finlands sydvästra hörn till Ålands södra öar. Sverige och Finland skulle hos NF begära att finländarna fick befästa området med militärt stöd från Sverige. Planen föll dock, dels på grund av motstånd från Sovjetunionen, dels på grund av att den även i Sverige möttes av misstro.” Regeringen var socialdemokratisk. Förslaget var i praktiken en svensk-finsk försvarsallians. Alla signatärer till Ålandstraktaten gav sitt gillande, men 1939 hade sossarna fått kalla fötter och begärde att även Sovjet skulle godkänna planen. Det var Sovjet beredda att göra, men krävde en del motprestationer – som att få arrendera Hangö, om jag minns rätt. Spännande i vilket fall, och hade den alliansen funnits på plats kanske utvecklingen från 1939 och framåt sett annorlunda ut…
Sandler avgick som utrikesminister 1939 pga att regeringen vägrade stödja Finland militärt efter Sovjets angrepp.
Sandler var f ö den klart mest intelligenta statsminister Sverige har haft.
har alltid varit fascinerad av hans bok om chiffer. Tänk en minister med en sådan fallenhet idag…
Men Sovjetunionen släppte väl inte Hangö förrän 1955? Eller blandar jag ihop namn på någon åländsk ö och fastlandets sydvästra hörn.
Observera att Sovjet inte var signatärmakt och alltså inte hade formell rätt och möjlighet att stoppa förändringen.
Pluggade i Mariehamn 88-90. De från Riket var lite småsura på Ålänningarna som inte behövde göra värnplikt och vid krig får ni försvara er själva. De svara bara kallt” vi klarar oss nog. 22000 invånare, 16000 lagliga gevär + några till” Tror samtliga jag lärde känna hade jaktlicens.
Är inte det där en klassisk myt a la svensk invasionsförsvar.
En köttmur med pangare står sig slätt emot pansar och flygföretag.
22.000 innevånare. Hur många behöver dö innan moralen bryter samman. Hur många klasskamrater med bröstsår som läcker in i lungorna tror du man orkar med?
Det är inte bara en tillgång att vara få och sammansvetsade. Israels krig har många gånger skakat om nationen när förlusterna blivit stora.
Jag svarar med ett ord: Afghanistan.
Tillbringat mycket tid i Geta, och det du skriver stämmer mycket väl. Nu hjälper nog inte gevär så mycket i modernt krig. Dock är jag övertygad om att Ålläningarna skulle göra det mycket surt för ockupationsmakten.
Det är ett misstag att tro att jägare med jaktgevär är en militär resurs. För att vara effektiv i ett krig måste en trupp vara samövad och tränad i militärt uppträdande.
Hmm, nej, krigföring är inte bara militära enheter som direkt möter varandra, det är så många andra dimensioner, motståndsrörelse en osv osv-så tillgång till vapen från jägare, målskyttar och samlare är en del som behövs.
Visst kan en gerilla eller en motståndsrörelse göra nytta, men kriget vinns av reguljära trupper med utrustning avpassad för ett krig.
Även gerillasoldater och motståndsmän behöver utbildas för att göra nytta. ett antal jägare (om än ganska många) med jaktgevär är inte så effektiva utan militär utbildning.
Nu råkade det vara så att under kalla kriget hade i stort sätt alla jägare militär utbildning via gammal värnplikten. Nej ett sort antal beväpnade jägare är inte en militär resurs på egen hand, dock kan den relativt lätt integreras i militärmakt med lite fantasi.
Mycket intressant. Stort tack.
Som bloggaren skriver så kommer nog både finsk och svensk militär till undsättning oavsett var Åland på pappret tillhör.
(Brasklapp för en rödgrön svensk regering kidnappad av Moskvatrogna sossar och Moskvafinansierade fredrörelser..)
Chiefen ringde och bad mig hälsa att Ålandsexpeditionen verkställdes på ett utomordentligt vis och Chiefen har inget att anmärka på socialdemokraternas insats varken sett till dess mål eller tillvägagångssätt. Så var det med det.
Stort tack för en intressant artikel. När Ukrainafrågan är löst kanske det är dags att diskutera unionen med Finland eller i alla fall diskutera Åland med finnarna. Jag underställer mig gärna finskt styrebara Åland tillfaller Sverige.
Tack för denna intressanta text. Jag som ålänning sedan ett antal år kan bara hålla med om snart nog allt i den.
Reservisterna finns nog och bildade t.o.m en förening för ett par år sedan:
https://www.fanbararen.fi/frivilligt-forsvar-vacker-intresse-pa-aland-reservistforening-fick-gront-ljus-av-forsvarsministeriet/
En av många intressanta kuriositeter är förlvrigt att Ålands 30k invånare fördelar sig på 16 (!) stycken kommuner.
Detta tror jag påverkar en hel del av den bygdekänsla och stolthet som är så vanlig här, som yttrar sig i bl.a. beredvilligheten att ställa upp i hembygdens/hemkommunens talkoarbeten. De mikroskopiska demokratiska avståndet verkar göra ngt fint med folk.
En annan sida kanake av samma sak är att när samhället blir litet, så blir individen större, och dessutom är det ju ett örike med en massa mindre öar, så vill man ha t.ex. teater både får och kan man lov att erbjuda sina tjänster som skådespelare. Eller kanske rekvisitör. Denna förlitan på sig själv verkar också göra ngt fint med folk.
En till kuriositet (som kanske kunde platsa i ngn slags spännande krigsthriller-bok…) är det Grüssnerska huset som annekterades av Ryssland:
https://www.hbl.fi/artikel/alandska-broder-varnar-stubb-risk-att-ryska-militarer-grundar-bas-pa-mammas-tomt
Werry intressant.
Bilden på Mariehamn i solnedgång:
Putins rovdjursögon lyser på himlen till höger, rastlöst spanande efter bloggare med fru…
Nu blev jag enormt pepp på att besøka Åland!
Mycket intressant artikel.
Kan absolut rekommenderas!
https://visitaland.com
Gustav IV Adolf följde Sveriges förlust av Finland till Ryssarna från sitt högkvarter på Åland.
Jag kan rekommendera filmen Stormskärs Maja som utspelar sig i den Ålandska skärgården och till stor del handlar om den brittiska ockupationen under Krimkriget. Välspelad och detaljrik film som ger 2,5 timmes historielektion.
Något om Ålands, Gotlands och Bornholms strstegiska betydelse för säkerheten i Östersjöregionen:
“Bornholm, Gotland and Åland represent simultaneously NATO’s greatest strength and vulnerability in the Baltic Sea region. If the islands were properly utilized, they could provide NATO with the much needed strategic depth and geopolitical advantage in the Baltic, and bolster NATO’s defensive capabilities in the region. But if the islands are left without proper attention, they can also be NATO’s biggest vulnerability against Russia’s potential ambitions in the region. Given the region’s tense security situation and Russia’s invasion of Ukraine, it’s time for NATO to realize the vitality of the region’s strategic islands to the alliance.”
https://www.wilsoncenter.org/article/nato-needs-island-chain-strategy-baltic-sea
Fick mig följande tillsänt gällande Ålandsexpeditionen: Den s.k. Ålandsexpeditionen 1917/18 hade en intressant bakgrund. Sen Gustav 3e har vi haft två livgarden, Svea och Göta. De skulle balansera varandra och den balansen skulle hindra en militärkupp i Stockholm. Det var teorin och det vekar ju ha fungerat. Regeringen och kungen blev mycket oroliga efter ryska revolutionen att den skulle sprida sig till Sverige. Göta Livgarde var ett regemente där kommunistiska partiet vunnit stor framgång att värva medlemmar, man identifierade det som illojalt och ville få bort det från Stockholm. Då passade det bra att skicka det till Åland dåligt beväpnat för man var rädd att ge dessa kommunistiska svenska soldater vapen. Regementet i Strängnäs fick flytta in i Göta Livgardets kaserner för att balansera stämningen i Stockholm. På Åland fanns små förband av vita trupper, röda trupper, ryssar och Göta Livgarde. Vem som sköt på vem är oklart men de vita blev kvar till slut. Svenskarna blev utslängda av kejserliga tyska krigsmarinen innan kejsaren avgick. Tyske kejsaren stöttade de vita. Att Sverige åkte därifrån med svansen mellan bena tillhör inte våra stoltaste ögonblick.
Tack Lars för en bra artikel om min vackra hembygd!
Åland och dess status med självstyre är ett bra exempel på hur civiliserade länder, och två äkta broderfolk, löser en situation som nog kan liknas lite med Krim – respektfull och med god vilja, och med en förmodad absolut ovilja att kriga mot och döda varandra. Antar att den ryska propagandan inte tog upp detta…