Idag är det valdagen för EU-valet här i Sverige och sista möjligheten att lägga sin röst. Gå och rösta, om det så är blankt när allt fler listade kandidater uppför sig som små barn. Se din röst som en protest mot Putin, som skulle älska lågt valdeltagande.
Tyvärr kan jag konstatera att de senaste dagarna har en tidigare hoppfull och oväntat seriös EU-valkampanj urartat i smutskastning, påhopp och barnsligheter från inte bara de olika partiernas svansar av fiskmåsar, utan även från själva kandidaterna. Skämmes, skämmes ta mig fan. Folk som uppför sig som er skulle jag aldrig släppa över min tröskel säger jag bara.
Men kom ihåg att du kan ändra din eventuella förtidsröst genom att gå och rösta i din listade vallokal, om den du kryssat nu de senaste dagarna börjat uppföra sig som ett dagisbarn i en sandlåda.
Kan man inte prata om sin egen politik, utan måste ägna sig åt personangrepp på politiska motståndare, så kanske den egna politiken inte var så mycket att komma med till att börja med. Och nej, “det var hen som började” kanske fungerade i sandlådan, men nu är ni fan vuxna människor.
Oavsett – använd din demokratiska möjlighet att gå och rösta medan du fortfarande har den möjligheten kvar. Seså, iväg med dig nu.
184 kommentarer
Idag går vi och röstar, i ett val som har direkt bäring på vår egen och Europas frihet efter två och ett halvt år av att Ukraina tar smällen åt oss.
Samtidigt är kriget redan över oss, i form av hybridkrigföring.
Så ja, idag röstar vi.
Själv röstade jag förra veckan. Tomt och lugnt i vallokalen 😌
Noterade att även valsedlarna var placerade bakom skynke denna gång. Rätt säker på att de legat helt öppet på ett stort bord vid tidigare val.
Ändrades vid förra riksdagsvalet.
Se där.
Mitt minne av 2022 var att allt fortfarande låg öppet på ett bord och att valarbetare såg till att bara släppa fram en person åt gången till bordet, som fortfarande stod fullt synligt mitt i lokalen. Men det kan lika gärna ha varit 2018 eller 2014… i bland när jag tänker tillbaks på saker som enligt mig hände förra året så visar det sig ofta att det var 10 år sedan det hände.
Mycket märkligt att det skulle ta drygt 100 år i Sverige innan man kom på att det kunde vara bra att dölja vem som tar vilken valsedel.
Det har alltid gått att dölja det. Förr gick det förstås åt onödigt många valsedlar, så det är lite resurssnålare nu.
Ja, men var fanns logiken i detta (att ta flera eller alla valsedlar), när det även för 100 år sedan, enkelt hade gått att dölja valsedlarna med en skärm eller annat?
Det är ändrat åtminstone från och med valet 2022. Någon insåg att det kanske inte hjälpte så mycket att gå bakom ett skynke för att stoppa ner valsedeln i ett kuvert, när man behövde stå helt öppet för att ta valsedeln. Ja, det fanns sätt att bevara sin valhemlighet ändå, men det krävde aktiv åtgärd från den som röstade.
Handlade ju mest om att stoppa nazisterna i Afs desinformation om valfusk, då de ville hävda att genom att ha sedlarna synliga så skulle valet var illegitimt. Lustigt att komma från ett parti som hyllar och dyrkar Ryssland, där man kryssar i kameraövervakade valbås och sedan lägger sitt fullt synliga kryss i en genomskinlig valurna …
Just det minns jag faktiskt inte. 🙂 Kan bara konstatera att jag hörde till de som innan den ändringen genomfördes såg till att bevara min valhemlighet på andra sätt. Men vet att jag såg många som gick fram till bordet, tog en enda valsedel från en av högarna, för att sedan gå in bakom skynket och sen gå fram till röstmottagarna för att lämna kuvertet.
Då behövs det trots allt inte speciellt mycket för att lista ut vad den personen högst sannolikt röstade på.
Valhemligheten innebär inte att du måste dölja vad du röstar på, utan att det inte får efterforskas. Om man öppet tar endast en valsedel så anser man säkert att det inte är ett problem om det blir känt vad man röstar.
Är man rädd om sin valhemlighet kan man ju plocka en röstsedel från varje parti, gå bakom den gröna skärmen och stoppa i den valsedel man väljer i kuvertet. Hur svårt kan det vara?
Röstade i fredags, men gick förbi den lokala vallokalen nyss. Bytte några ord med en av valfunktionärerna, för jag är lite nyfiken på hur högt/lågt valdeltagandet brukar vara i min hemkommun. Han hävdade att ca 2/3:delar av de röstberättigade här röstar, vilket nog får anses som rätt högt i ett nationellt perspektiv. Som jag brukar säga, ids man inte ens släpa sig till vallokalen, ska man inte sitta hemma vid köksbordet och gnälla på den politik som förs. Då kan man istället med fördel krama måsen.
Nu för tiden ska det hållas hemligt i röstlokalen vem som röstar på vad, men logiken säger att så alltid borde varit fallet. Att komma på ungefär nu efter drygt 100 år att det kan vara bra att dölja valsedlarna, är på ett sätt stor komik.
Jag var korkad nog att gå och förtidsröstade under lunchtimmen – en ledig dag… 😅
Jag vet inte, när jag var ung så lärde man sig att ta en valsedel från varje parti. Inget problem då….
Reformen är för att eliminera extremhögerns desinformation om att valet inte skulle vara legitimt, inte att det var ett problem.
En trevlig bieffekt av reformen är att man slipper ett berg av valsedlar i själva röstbåset.
Problem -> Misstänksamhet -> Paranoia-> Konspirationsteori.
Det är lite av desinformation att säga det underliggande problemet är påhitt och extremhögerns desinformation.
Sverige har en konstig process med en ofantlig uppsjö av valsedlar som även har kritiserats av OSSE:s observatörer.
Det gjordes inte bättre av profiler som twittrade om hur de hade gjort sin demokratiska plikt och avlägsnat fascisternas valsedlar från facket. Det var då SD och inte AfS, vilket i sammanhanget inte är någon skillnad då regler är regler, och annars inga regler.
De vore idioter om de utgick från att ingen stal deras valsedlar skulle jag säga.
Det finns en hel del som anser det helt legitimt att avlägsna valsedlar, även om jag även vet av erfarenhet att det är högst överrapporterat att det faktiskt sker.
Förtroendet för valen är viktigt. De 1-2% som är galna är strunt samma, men det är farligt att avfärda klagomål på slentrian med hänvisning till att vi “har” ett fungerande system, som ett bevis på att klagomålet inte stämmer (det funkar ju bra, så påståenden om motsatsen måste ju vara osanna).
Var det inte svårare att avlägsna valsedlar förr när de var samlade på ett centralt ställe?
Claes
Håller med dig till fullo. Mycket av det du beskriver har varit bread and butter för SD.
Där jag har röstat har det blivit bättre ordning efter reformen. Därför är jag positiv till den oavsett anledning till dess införande. Men det kan säkert skilja från plats till plats.
Vi röstar som om EU vore en federation, men EU är ingen federation. Det blir ett pedagogiskt problem att ta in.
Nej, för EU är en överstatlig europeisk union.
Jag har röstat, förtidsröstat på ett partie med förnuftig representant. Vem vill jag inte säga då det bara skapar gnäbb och bråk här.allt jag kan säga är att det är ett parti som från dag 1 av invasionen stöttat Ukraina.älskar denna sida och LW:S oförtrutna arbete för att få folk att öppna sina ögon vad som pågår i Ukraina,och stötta Ukraina
Ingen kan kräva av dig (eller någon annan) att du ska berätta vad du röstade på! Till skillnad i vissa större länder österöver så har vi valhemlighet i Sverige. 🙂
Röstade tidigare i veckan, ingen trängsel, bara jag och vallokalsarbetarna. Min kandidat har hållt sig på mattan så jag behöver inte byta.
Rösta på ett parti som delar din vision av vad EU ska vara i framtiden. Måhända blir det samma parti som jag röstar på, måhända blir det något annat. Det spelar ingen roll.
Det viktiga är som bloggaren påpekar ATT du röstar. Det är inte bara en demokratisk rättighet, det är din förbannade skyldighet som boende i en demokrati.
Partipolitiken tror inte jag har någonsomhelst inverkan.
Beslut förhandlas fram fråga för fråga utan beroende.
Den linje man kanake ska titta på är partigruppernas profilfrågor om man ska sikta på något.
Har man väl hittat en sådan partigrupp får man ta reda på vilka svenska parti som ingår i den.
Inte säkert man då röstar på ett parti man förväntade sig om man bara lyssnar på partilinjen.
Många plus på den, Betraktaren.
Bra där LW! En blank röst är bättre än att inte gå alls även om bloggaren i förra riksdagsvalet argumenterade med mig för att det tekniskt sett är exakt samma sak. Gå och rösta nu. Och ni som förtidröstat kan fortfarande ändra sig idag om man har hittat någon ny favorit.
Från någon som missade den diskussionen, vad är skillnaden? Varför är en blank röst bättre än ingen alls?
Det som skiljer blankröstning och icke-röstning är att den blanka rösten räknas som ogiltig, men den räknas när det kommer till valdeltagande. Bloggaren brukar väl formulera det ungefär som “jag skiter i vilket för ni är alla mer eller mindre kassa, men jag är ändå rätt nöjd med att bo i ett land där det är möjligt att rösta”.
Själv hängde jag nästan på låset på min vallokal när de öppnade nu på morgonen. Nu är det röstat och klart, sen får jag se om jag utvecklar ånger över mitt val och röstar annorlunda om fem år!
Jag har fortfarande svårt att rent spelteoretiskt se meningen med att rösta blankt.
Det måste ju finnas typ en miljon bättre alternativ än att visa sitt missnöje genom att låta någon annan bestämma?
Någon nämnde här på bloggen siffran >120 partier i EU-valet i Sverige. Något av dem tycker jag borde kunna passa tillräckligt bra för de flesta.
Både blankröst och soffliggarpartiet innebär precis som du är inne på att man som väljare avsäger sig sin chans att påverka utfallet. Blankröst till skillnad från soffliggarpartiet innebär att det i röstlängden framgår att man faktiskt röstat, men i övrigt ser inte heller jag någon skillnad mellan de två.
Och det har ju faktiskt hänt att det skilt bara några hundra röster mellan att ett mandat gick till ena eller andra partiet. Var det inte i riksdagsvalet 2018 som det var rent sjukt nära? (Tror det var då.) Så “min röst gör ingen skillnad” stämmer inte! Ett fåtal röster kan göra en j-vla skillnad, speciellt om valdeltagandet är lågt som det ju tyvärr brukar vara i EU-valet.
i senaste Svenska riksdagsval var det i närheten av 50 000 röster som avgjorde
vilken sida som kunde bilda regering
50000, av nästan 7,8 miljoner röstberättigade. (Valmyndigheten anger 7 775 390 röstberättigade i riksdagsvalet 2022.) Det blir enligt min ärovördiga räknemaskin lite drygt 0,6%. https://www.val.se/valresultat/riksdag-region-och-kommun/2022/valresultat.html
Jag röstar blankt då jag är en politiskt oberoende debattör. Det går inte att ta mig på allvar om jag hävdar oberoende och sedan röstar på något parti.
Ja det argumentet är helt rimligt. Men de flesta är ju inte oberoende debattörer?
En del kanske inte kan bestämma sig. Då är det bättre rösta blankt och visa valdeltagande.
Kungen röstar ej och är väl den enda medborgaren som vi kan förlåta för det. Om inte för annat så för att tidningarna hade spekulerat och bevakat honom mer än kandidaterna och sakfrågor skulle komma i skymundan.
Bättre kasta tärning mellan de minst dåliga då.
För mig är en blankröst ett tecken på att inget av alternativen är lämpligt. En stor andel blankröster är ett tecken antingen på att befintliga aktörer behöver ändra sig eller att det finns plats för nya förmågor.
Men ett sånt utfall kommer ju knappast att leda till den förändringen du önskar. Mer troligt att extremfalangerna får makten och ändrar lagar utifrån sitt eget tycke.
Det säger ju heller inget om vilken förändring man vill se. Om det finns en bred vilja för en förändring i en viss riktning så finns förmodligen också åtminstone ett uppstickarparti som driver den frågan. Lägg din röst där i så fall.
Jag förstår hur du resonerar och många journalister gör på samma sätt.
Personligen har jag inget problem att läsa texter och debattinlägg från personer som har en klart definierad politisk ståndpunkt då det gör det enkelt att kalibrera texten mot deras kända position.
Det där kan vara ett problem för en debattör om det är känt vad denne röstat på. Om debattören då valde det minst dåliga alternativet, och sedan antas stå för de ståndpunkter som det minst dåliga alternativet står för, trots att debattören själv inte gillar något parti.
Det har länge varit en anledning för mig själv att inte uppge mina partisympatier ens för vänkretsen – både det parti jag stöder på riksplanet och det jag har röstat för i EU-valet driver många frågor där jag inte alls är enig.
Alternativen är dock värre.
Kan du inte säga att du är politisk obunden eller något istället? 😛 Så kan du rösta på det som faller dig in, vare sig det är blankt eller ej. Oberoende tolkar jag som att det inte finns någon (ekonomisk? eller annan) koppling.
Om du gör din research, lägger upp dina tankar i bloggen innan valet (eller efter) och varför du kom fram till det du gjorde och var din röst hamnade, kan du fortfarande inte vara oberoende när slutsatsen hade kunnat vara annorlunda om det var andra kandidater eller om valet var om ett år?
Men även en oberoende kan välja parti. Det är inte omoraliskt i sig, då vi tillsammans har bestämt oss för att rösten är hemlig. Det är andras åsikter att du inte är tillräckligt oberoende som är omoraliska, att du valt parti.
Greta Thunberg hade ju samma dilemma innan hon körde i diket med Gazaaktivismen.
Hennes röst blev starkare så länge hon inte var tydlig vänstersympatisör.
Efter det blev attackerna från högern mycket enklare och regeringsföreträdare fick fler anledlingar att inte skaka hennes hand.
Du behöver ju i valhemlighetens anda outa vad du röstar på. Man kan fortfarande vara kritisk emot den man röstade på, men ändå lägga sin röst på ett parti som agerar åtminstonne inte direkt emot ens föreställningar.
#åsikt
Nej jag skulle säga att bloggaren är en **partipolitiskt** obunden debattör. Inte politiskt obunden.
Att t.ex. förespråka vikten av ett starkt försvar eller ställa sig bakom ett NATO-medlemskap är i alla fall för mig politisk ställningstaganden som rör politiska frågor och då är man väl per definition inte längre politiskt obunden.
Eller tänker jag fel?
Visst.
Du borde fortfarande kunna (person)rösta för någon åsikt? Som till exempel att försvara väst och ge ryssarna bonk. I sammanhanget ger en blankröst (eller ingen röst) tyvärr en fördel till dem som slickar rysk röv.
Men det var många både partier och partimedlemmar som valde att bränna sig fullständigt inför detta valet. Ett parti utmärkte sig som vanligt genom att återigen visa upp sitt sjukliga självskadebeteende. Man kan undra om de verkligen inte vill få vara med och bestämma, och varför de i så fall envisas med att fortsätta plågas.
Rösten fick ironiskt nog hamna på ett parti som varit med att förstöra Sverige genom att lägga ner kärnkraften i förtid, men då det är en realitet och den är nedlagd måste tyvärr folk inse att den båten har gått. Istället är (tyvärr) enda vägen framåt att elmarknaden reformeras och att man skapar möjlighet och krav på annan kraftbalans och -buffert (vilket dessvärre inget parti insett ännu). Nuvarande system med negativa elpriser dödar all produktion utom (rysk) gaskraft som har tillräckligt snabb start- och stoppcykel.
Det kan verka dumt att låta marknaden auktionera fram data minut för minut som bekräftar sådant som redan varit känt i decennier eller går att beräkna på förhand. Fördelen med marknaden är att det blir omöjligt för politiken att sväva iväg för långt från verkligheten.
Minuspriserna är en påminnelse om att vi har för få tomma gastankar eller för få tomma batterier. Skyhöga elpriser på vintern är en påminnelse om att vi har för få fulla gastankar eller för få fulla batterier.
Det går inte att få tyst på påminnelserna med en glättig broschyr som handlar om kärnkraftverk som kopplas in om 20 år.
Gillar inte alls systemet med att blankröster hamnar i samma folla som ogitiga röster. Menar inte alls samma sak att ta ställning och rösta blankt som att vika valsedeln eller nått annat ofullkomligt…Ja, jag har röstatat blankt i om inte alla men merparten av alla Landstingsval.
Viktigt också att valet sker fysiskt för valhemlighetens skull, låt oss aldrig tillåta digital röstning. Jag kan se mig själv hjälpa min 18åring med om,hur och på vad man röstar ,med omtanke och eftersom jag har ett större politiskt intresse än en tonåring gör jag ju det för att hjälpa men det blir ju jättefel, och det är ju lättare att påverka hemma framför paddan…
Medhåll att fysisk röstning är att föredra.
Jag ser framför mig tyrannisk man som kontrollerar vad frugan röstar och ev barn över 18.
Jag ser framför mig någon som pratar omkull lite halvsenila åldringar som behöver hjälp med digital röstning.
Jag ser framför mig att någon försöker hacka systemet, även om det inte lyckas kommer någon som det inte gick bra för att skrika “fusk!” och efter några sådana val har valdeltagandet sjunkit då ingen litar på systemet längre.
Söndag som det är varför inte göra det gemensamt under gudstjänsten i en församling öster om Uppsala till exempel. Kollekt och kontroll kan ju ske samtidigt.
Vad vill du få sagt med den kommentaren?
Inte mer än ännu ett exempel på hur digital röstning kan bli ett problem, använde mig själv som exempel men jag har bara två barn som jag kan medvetet eller omedvetet kan påverka.
Men finns de som har mer makt än jag där digitalisdring av röstning vore mumma.
Lättare att påverka enskilda, och mycket lättare att på olika sätt fuska med resultatet i större skala.
Distribuerad manuell rösträkning som vem som helst kan besöka och se hur den går till kan naturligtvis innebära exempelvis att rösträknarna räknar fel, men felen blir i så fall inte systematiska och bör därför inte påverka utfallet i stort. Med datoriserade system så går det om man vill att introducera t.ex. att var tjugonde röst på något annat parti än X räknas som en röst på parti X, och vanligt folk har ingen möjlighet att kontrollera att det inte sker.
Jag hävdar stenhårt att vi inte ska digitalisera “bara för att”. Det ska tjäna ett tydligt syfte och samtidigt inte vara sämre än traditionella alternativ.
Det bästa förslaget jag sett är antagligen, förutsatt att man kan få tekniken tillförlitlig och lättanvänd (vilket är ett stort om i det här fallet), att man helt enkelt får välja parti och kandidat digitalt i vallokalen, och en valsedel skrivs ut för just dig som man som väljare kontrollerar och lägger i kuvertet som sedan lämnas fram och går in i den vanliga processen med manuell rösträkning. Då finns ett preliminärt resultat direkt när vallokalerna stänger och som med hög sannolikhet väldigt väl motsvarar det faktiska resultatet, men det juridiskt bindande resultatet blir det från den manuella rösträkningen.
Helt för vårt nuvarande system
vi behöver väl bara gå och rösta i riksdags/region/komunal-val
ca 18-20 ggr under ett helt liv + EU val ca 14-16 ggr
kan bli lättare att “sälja/köpa” röster om det är digitalt
med fysisk röstning och slutna röstsedlar som vi har idag
blir det svårt att visa vad/vem man röstat på
med digitalt kan det troligen bli möjligt att visa
och då kan röster säljas/köpas
Det jag skulle kunna tänka mig är att ha en automatisk rösträkning på valdagen, för att få fram ett preliminärt resultat snabbt, men att bibehålla övriga manuella räkningar för att bekräfta resultatet.
Man får skilja på digital röstning och var röstningen sker. Jag kan se fördelar med att röstning sker i anvisad lokal även om det redan idag finns alternativ med poströstning och röstning via ombud. Däremot ser jag inte något större problem med att vallokalen skulle digitaliseras med hjälp av till exempel valmaskiner (ni vet, sådana där som styrs från Venezuela av Hugo Chávez…).
Vi kan ju alltid ha en molnlösning och låta TietoEvry sköta driften. Eller? 🙂
Vulgärargument från din sida. De lösningar som jag sett är alla offline-maskiner som behandlas med samma säkerhet och dokumentation över hur de förvaras, hanteras och transporteras.
Säkerhet och dokumentation gällande förvaring, hantering och transport, även om det är så, hjälper föga när vanligt folk inte har en susning till chans att förstå detaljerna i hur maskinerna fungerar.
Det viktiga för ett vals legitimitet är inte att allt gått rätt till. Det är att folk flest har möjlighet att se att allt gått rätt till. Kanske själva, kanske via representanter som exempelvis lokala politiker, journalister eller valövervakare.
Man ska inte behöva vara högskoleutbilad tekniker för att ha en chans att förstå hur den röst man själv lägger i ett val leder fram till sin del av det fastställda valresultatet.
Faktum är att det är fullt möjligt att bygga ett digitalt röstningssystem där varje enskild medborgare i efterhand och utan att röja valhemligheten dels kan verifiera att sin egen röst registrerats och räknats korrekt, och dels att den totala sammanställningen är korrekt. https://en.m.wikipedia.org/wiki/End-to-end_auditable_voting_systems
Ställ ut såna maskiner i valkokalerna, och uppmuntra röstare att kontrollera resultatet i efterhand så blir det potentiella problemet med manipulerade maskiner mikroskopiskt litet.
Grävlingen, alla typer av system kan potentiellt missbrukas och manipuleras. Jag anser t ex inte att folkomröstningarna i de ockuperade områdena av Ukraina eller senaste valet i Ryssland var säkrare bara för röstningen skedde via röstsedlar. Det finns gott om exempel världen över där säckar med valsedlar både tillkommit och försvunnit.
Fördelen med ett digitalt röstningssystem är väl att det skulle kunna innebära att vi kunde rösta i betydligt fler frågor än som det är idag, då vi måste välja ett parti, som vi hoppas ska företräda oss, dvs föra den politik som de sagt sig vilja föra, innan valet. Tyvärr finns det ett antal exempel när så inte har skett.
“Ett system konstruerat av genier avsett att användas av idioter”
Och hur vet du att de maskinerna rapporterar rätt svar och inte är maniupulerade?
När jag var IT-konsult jobbade jag i princip uteslutande med utveckling av användargränssnitt, och där kan man förstås skriva vad tusan man vill oavsett vad unerliggande data levererar för något.
Om systemet heter Putin kan det manipulera ovidkommande om röstning görs digitalt eller analogt.
Ett sätt att lösa det är som Grävlingen skissade på här ovan. Man röstar digitalt i maskin och får ett kvitto som man kan kontrollera innan det förseglas och lämnas in. Vallokalsräkningen rapporteras från de digitala siffrorna och kontrollräkning sker sedan som nu hos Länsstyrelsen, antingen obligatoriskt eller vid jämt resultat alternativt om något parti begär kontrollräkning.
Ju mer en vet om IT desto mer inser man att tekniken inte är problemet. Det som är svårt är administrativa rutiner, behörighetsmodeller, loggning, vilka som skall ha tillgång till loggar, ansvarsfördelning, uppföljning, roller och att få allt detta att fungera över tid även om individer på alla nivåer byts ut. Ju värdefullare “guldägg” IT-systemet förvaltar desto större är hotet.
Tekniken är i sammanhanget det enkla
Just när det gäller röstning i allmänna val håller jag med om att vi inte ska ha digitala röstningssystem. Vi ska rösta med valsedlar av papper lagda i ogenomskinliga papperskuvert, och lagda röster ska räknas av mänskliga rösträknare i lokaler där allmänh är välkommen att övervaka rösträkningen.
Man digitaliserar processer och arbetsflöden för att göra dem mer tids- och/eller kostnadseffektiva. När det gäller allmänna val är kostnad och tidsåtgång underordnat målet att röstningen och räkningen ska ske så att valhemligheten upprätthålls och resultatet inte kan manipuleras. Därför är pappersvalsedlar och manuell räkning överlägset digitala system.
Jag förtidsröstade, men har svårt att se det demokratiska i det här systemet.
Vi röstar på partier, och kan kryssa individer.
Politiken som drivs är inte partipolitik, det är EU-partigruppernas, och invalda representanter för försöka ändra den om de inte håller med partigrupperna i EU. Redan där är det urvattnat.
Sen finns det ingen regering eller oposition, ingen helhetspolitik utan allt görs upp fråga för fråga.
Det finns ingen röd tråd att förhålla sig till, ingen riktning i det vi röstar på, utan varje fråga är en enskild fråga.
Sen är ersättningarna så höga att vi har parlamentsledamöter som får sådan panik att mista sin plats att de byter parti, eller rent av startar ett nytt i sin iver att få stanna i Bryssel.
Personliga frågor blir mer viktiga än partilinjer då EU-politiken drivs fram genom hoppande allianser för varje enskild fråga som ska avgöras.
Hur ska vi kunna rösta fram vår kandidat och inbilla oss att de driver den svenska partilinjen i 5 år?
Jag röstar, men misströstar då EUs makt bara ökar. Tvärt emot vad oponionen indikerar, och de som ska driva politiken gör det inte med en sammanhållen politik som grund, de byter och fixar tillförmån för de frågor som de som peroner uppskattar och brinner för.
Våra politiker är idag broilers och kan bara politik. Det blir väldigt långt mellan EU-väljare och den politiska adeln som har oändliga ekonomiska fördelar som de inte vill bli av med. De kommer alltid rösta för “mer EU” oavsett vad deras väljare anser.
Det beror mycket på person, mer person än parti. Skulle vara bra med en redovisning av vad de som redan sitter i parlamentet jobbat för (och emot) under den gångna mandatperioden.
Men vad man får i slutänden är det som går att förhandla fram och det är ju likadant som i ett svenskt riksdagsval.
Det gör att representativ demokrati är på ett sätt “mindre demokratiskt” än direkta omröstningar i varje fråga, men det gör också att det går att hålla något slags styrsel på det hela. Det är svårplanerat för parlament och regeringar om direktdemokrati hela tiden slänger in käppar i hjulet. Men visst, schweizarna fixar det.
Menar inte att vi ska införa en direktdemokrati.
Jag menar att partipolitikens inriktning inte är det vi borde rösta på, för den betyder just ingenting i EU.
Det är partigruppernas inriktning som borde avgöra vad vi röstar på, och då blir det mer representativt.
Men den inhemska debatten utgår helt från partipolitik, och då får vi inte vad vi röstar på. Kandidaterna borde saluföra partigrupperna och de frågor som där prioriteras.
Sen blir det svårt för en kandidat att svårt att driva linjen mindre EU eller något liknande, för de invalda har det väldigt bra vid grytorna. Det tar ner viljan att följa opinionen.
Samtidigt finns ju inte samma partipiska där som i Sverige (men det svenska partiet kan kanske piska på distans?). SD tex är det partiet (i Sverige) som har röstat emot sin partigrupp mest.
Du har ju rätt i att det är partigrupperna som avgör inriktningen, men beror på hur mycket kandidaten kör på partigruppens linje.
Osäker på vad man får ut av att vara med i en partigrupp? Större chans att få flera/högre uppdrag?
SD och V är väl de som fortfarande vill dra tillbaka makt från EU, eller iaf inte utvidga det, sen vet jag inte om det finns några enskilda kandidater i andra partier som också röstar för det.
@TTAERO.
Nigel Farage lyckades till slut med att ta bort möjligheten för honom själv att sitta i EU-parlamentet. Han satt där i 21 år.
TTAERO
Ett typiskt inlägg ämnat att så misstro mot det demokratiska system som finns till buds.
Bara gnäll och inget konkret alternativ som skulle leda till något annat och bättre.
Nix, inte min intention. Jag vill saluföra att partigruppernas politik är det som borde debatteras. Inte inrikespolitik.
Synd om det uppfattas som odemokratiskt, men jag tror det är våra partier som debatterar fel saker.
Märkligt att då fylla ditt inlägg med en massa gnäll och misstroende.
Ber om ursäkt om du tolkar det så.
Ska självklart logga ut, men för din information gav jag förslag, jag har en ide till vad som borde ändras.
Du behöver inte fultolka och bli ett svin. Men det är helt och hållet ditt val.
Det där svinluktande inlägget är inget annat än ett taffligt försök till någon form av härskarteknik
Det finns ingen fultolkning av ditt 1:a inlägg, det innehöll bara gnäll och försök till misskreditering.
Att du i senare inlägg försöker utveckla ditt svammel, efter att du får några mothugg, det är en helt annan sak.
Du har rätt i mycket av det du skriver angående skillnader mellan svensk partipolitik och vad som sedan blir politik i eu-parlamentet samt att den svenska eu-valsdebatten tenderar att fastna för mycket i inrikespolitiken. Men du går alldeles för långt när du skriver ” har svårt att se det demokratiska i det här systemet”, då börjar det lukta rysstroll och då får du räkna med att få mothugg.
Bara för att systemet inte fungerar så bra som man skulle önska så innebär det inte att det är odemokratiskt. Är ju heller inte EU-valsprocessens fel att svenska politiker ibland använder den för inrikespolitiska syften.
Det har sagts många gånger att Demokrati är ett dåligt system
för att styra ett land.
Det är bara det att alla andra system är mycket, mycket sämre
Klart demokratin ska försvaras!
Klart vi ska rösta!
Men vi borde intressera oss för rätt saker i de olika valen.
I riksdagsvalen är det partipolitik, i EU är det partigrupperna som ger våra invalda makt och möjligheter.
Är det då inte rimligt att det är partigruppernas politik som ska saluföras i debatterna?
Jag saknar den detaljen och anser att svensk inrikesdebatt är fel ämne i ett EU-val.
Folkomröstningar och “direktdemokrati” är samhällsfarliga. Det ger den en procenten som tycker avvikande mot 99 procent en gräddfil in i makten. Glöm inte den grå massan som du och jag, vi orkar inte bevaka var enda tosiga förslag. Därför röstar vi på ett parti som bevakar det åt oss och vi kan koncentrera oss på jobb, tonårsrevolt och husrenoveringar.
Jag måste ha uttrycky mig väldigt klumpigt då reaktionerna tyder på att tolkning av min skrift är:
*upphör med demokrati
*Inför direktdemokrati
*Farlig väg att inte rösta på partier
Påängen är att svenska paryier saluför sig på det ena eller andra sättet, men sen underställer sig sina partigrupper, för det är så makten fördelas.
Att inte diskutera den inriktning som partigrupperna har ger ju inte väljarna rätt verktyg till ett informerat val.
Däri ligger min kritik. Debattrra EU i ett EU-val.
Ja EU har blivit mer klåfingrigt. Det kan bero på klimatpolitiken. Som att man inte får elda ris och kvistar på sin tomt på våren. Det var en rekommendation bara men i svenska medier framställdes det som ett tvång att kompostera. Företagen börjar reagera nu också på detaljstyrningen. Jacob Wallenberg höjde ett varningens finger i en intervju kring det härom dagen. Kanske ska vi ha lite mindre EU. Inte mer.
Det är inte EU som förbjider oss att elda kvistar, förbjuder oss att göra biogas av grot, rvingar oss att omställa vår vattenkraft etc etc. Det är pursvenska thänstenän som antingen är rädda för att sitt jobb blir irrelevant eller samhällsfarliga aktivister som blir maktgalna. De läser EU direktiven som fan löser biblen.
Vilken lättnad, jag trodde LW menade att vi kommentatorer skulle skärpa oss…
Sen hade jag faktiskt förslag. Hade jag bara gnällt kunde jag ge dig rätt.
Gå och rösta
Gör din plikt kräv din rätt. Jag har röstat för Ukraina för det är den viktigaste frågan för mig just nu. Allt annat kan lösas senare
Det var faktiskt kö när jag röstade vilket gjorde mig glad. Alla röster är bra röster. EU-valet är världens nästa största val, efter Indien. Det är viktigt, både för oss och för vår omvärld.
Mindre nöjd är jag över att vi fortfarande röstar på nationella partier istället för direkt på de europeiska partigrupperna.
Jag hoppas vi får till stånd en ändring så att S ersätts av S&F, M ersätts av EPP, C av Renew, SD av ECR. Då kan partierna visa vilken politik som man tänker föra på Europanivå, istället för att låtsas föra svensk inrikespolitik i Europaparlamentet.
Jag växlade några ord med landsbygdsministern för en tid sedan. Det märktes att han är mer fokuserad på arbetet inom EU där många av de avgörande besluten inom hans område tas än han är på riksdagen. Det är i min mening en sund prioritering.
S&D skulle det stå…
För övrigt en av regeringens bästa och mest engagerade.
Antar att det är bra att rösta på det eller de man tycker är minst dåligt. I stället för att ryckas med i politikerföraktet. Det är ju trots allt stora(och små) frågor som det ska beslutas om i EU. T ex Ukraina, konkurrenskraft, klimatet(samtalsklimatet?…) och andra frågor. Finger till Putin kan ju också vara en drivkraft. Putin lär visst kalla oss i Väst för ”den gyllene miljarden”. Jag är glad och tacksam över att fortfarande tillhöra den miljarden… 🇪🇺
Jag bestämde mig redan för någon vecka sedan, har följd debatter sedan dess men inget har förändrats för mig iaf. Nöjd med hur jag röstade och vet att det kommer vara av nytta för Ukraina men även Sverige och EU.
Kastade röstkortet i veckan, men kanske kan ta en promenad och lämna ett tomt kuvert.
Du kan få ett nytt röstkort utskrivet… i alla fall i förtidsröstningslokaler
Gick även att ringa Valmyndigheten för att se vilken lokal som gäller. Röstkortet behövdes inte vid själva röstningen.
Statsvetaren Marcus Björk har på sajten Kinamedia en intressant artikel om Kinas roll i valrörelsen till valet i EU-parlamentet. Ett observandum är att kommunistdiktaturen i Peking årligen spenderar ca 7,5 miljarder dollar på global propaganda. Detta med ett ökat fokus på propaganda och desinformation i ett Europa som blir alltmer viktigt geopolitiskt för Kina.
Andra häpnadsväckande omständigheter som framkommer är att enligt en undersökning utförd av tankesmedjan European Council on Foreign Affairs anser 22 % av tillfrågade svenskar att Kina inte bör påföras ekonomiska sanktioner till följd av att de levererar vapen och ammunition till Ryssland, samt att 4 % av tillfrågade svenskar anser att Sverige bör stödja Kina vid en konflikt mellan Kina och USA om Taiwans självständighet.
https://kinamedia.se/2024/06/08/kinas-roll-i-valrorelsen-till-valet-i-eu-parlamentet/
Man tar sig för pannan…
Intressant men skrämmande, man undrar ju onekligen vad det är för muppar som har dessa åsikter.
Våra kära landsmän – en av fem i det första fallet…
Vilka då?
Redan förtidsröstat och som vanligt får det bli på det minst dåliga alternativet. Något bra alternativ finns dessvärre inte.
Då gjorde du rätt!
En utebliven röst innehåller delvis en röst på det partiet du absolut inte vill ha mer makt.
Har förmånen att kunna förtidsrösta på jobbet. Lyxigt
Klart att man röstar idag. De finns de i världen som kämpar med vapen för att få rösta. Din insats för att rösta är inte så stor jämfört med de som riskerar sitt liv för att få rösta. Ukrainahjälpen fortsätter att stötta de som kämpar med vapen vid fronten. Det får bli en slant till de, Swish 1234861993!
Snart går jag iväg till vallokalen för att rösta. Jag har sett ut en bra kandidat att rösta på, men om jag inte hade lyckats välja ens ett parti som jag tyckte stod för något bra så hade jag gått och röstat blankt istället för att röstskolka.
Att rösta blankt är ett sätt att rösta *mot* alla alternativen. Robert Heinleins princip: om du inte hittar någon att rösta för, så rösta mot. Det blir sällan fel.
Om man inte röstar så kan man inte med gott samvete gnälla sen när EU fattar beslut man inte står bakom.
Röstar du på min höger- eller vänsternäve? Om du inte röstar kan du inte gnälla när käftsmällen kommer…
Att vi inte har bättre politiker är ett systemfel.
Centern fick min röst. Viktigt med ett borgerligt-liberalt parti utanför SD:s skruvstäd. Och viktigt att jag som annars varit trogen liberal visar vad jag anser om L numera.
+10.000
Gjorde precis tvärtom. Blir spännande kväll för de två partierna.
+1
En kandidat stödjer Ukraina och motarbetar att Sveige blir en vassalstat till Bryssel.
Jag har inte hängt med sista tiden. Lägg ut några länkar på dagisuppträdande
Eller låt bli, det blir bara paj och distraktion. Vad du ville?
Förmodligen är jag bara modstulen, men jag är inte säker på att riktigt håller med om uppmaningen till politiker att skärpa sig och stå över vissa typer av angrepp. Tyvärr har ju ett visst partis ständiga gishgallop visat sig fungera alldeles utmärkt. Man kan diskutera vems felet är att bluffen aldrig synats ordentligt och/eller att vanligt fôlk är oförmögna att se igenom den när den faktiskt har gjort, för att inte tala om tidigare underlåtenhetssynder från de gamla partiernas sida.
Har dock väldigt svårt att se hur man ska gå till väga utan att betala tillbaka med samma mynt.
Inte för att det lär göra någon mindre modstulen, men politiker är röstmaximerare. De bedriver den typ av kampanj som fungerar. Om våra politiker undviker att diskutera sakfrågor till förmån för pajkastning mot motståndare är det tyvärr förmodligen för att vi väljare har gett dem anledning att tro att det beteendet vinner röster. Vi får de politiker vi förtjänar.
Det är intressant att många så gärna tar till pompösa formuleringar om plikt och ansvar så fort röstning kommer på tal. Jag tycker det finns en hel del andra insatser man kan göra för demokrati och välfärd än just rösta.
Rösträtt är väl ändå ett av de viktigaste grundfundamenten för vår demokrati?? Dina andra insatser för demokrati kanske inte ens är genomförbara om du inte först har fått rösta?
Yttrandefrihet är väl inte beroende av rösträtt, så jag är inte säker på att jag håller med dig!
Utan rösträtt är yttrandefrihet en tämligen svag rättighet, och skör.
Man bör dock skilja på rösträtt och röstplikt. Att rösträtt är en omistlig del av en demokrati tror jag de flesta är överens om. Däremot följer inte med automatik att man ser det som en plikt att utnyttja denna rättighet. Den som är nöjd med att låt andra bestämma samhällets färdriktning kan faktiskt med gott samvete hoppa över röstandet. Problemet blir om allt för många gör så och vi får ett lågt valdeltagande. Då urholkas legitimiteten i systemet. Så det är kanske inte enbart en rättighet i alla fall.
Jag ser det dock i första hand som en rättighet, som det vore väldigt korkat och otacksamt att inte utnyttja.
Jag ser rösträtt som något annat, speciellt i ljuset av totalt krig och andra moderna hemskheter. Men, jag respekterar också din åsikt och har en något mer nyanserad syn på de som inte tycker som jag än att de är ”korkade”.
Åtminstone otacksamt. Korkat, vet jag inte. Det kanske kan finnas kloka skäl till att inte rösta i vissa situationer, även om jag inte kan komma på något med det röstningssystem vi har.
Demokrati och välfärd är olika saker. Det finns en viss korrelation, men kausaliteten är inte total. Om något så är det välfärd som är en förutsättning för demokrati, och inte tvärtom.
Men utan rösträtt har vi ingen demokrati alls.
När blev då Sverige en demokrati enligt dig? Med kvinnornas rösträtt 1919? 1945 när de som fick fattigvård tilläts rösta? 1989 när omyndigförklarandet togs bort?
När blev Sverige en demokrati enligt dig?
Det var, som du antyder, en gradvis pågående process.
Du glömde två årtal, f.ö.
1921 när alla vuxna män fick rösträtt och 1976 när osvenska medborgare fick rösträtt i kommunalval.
Jaha, så utan rösträtt har man ”ingen demokrati alls”, men det är en ”gradvis pågående process”. Hur många måste ha rösträtt för att man ska ha en demokrati då? Räcker det med en upplyst despot?
Och jag ”glömde” inga årtal, jag gav ett par exempel, det finns som du hittat fler att välja på.
Ja, vad är det som är konstigt? Utan rösträtt (dvs om ingen har rösträtt) så är det väl självklart att man inte har någon demokratis alls?
Du verkar betrakta historien med samtidens glasögon. Det är föga fruktbart. En gång i tiden var det helt normalt att endast män hade inflytande på samhällets styre. Så småningom fick allt fler (män) upp ögonen för att det nog inte var helt bra, och kvinnlig rösträtt inrättades.
Jag kan inte svara på hur stor andel av befolkningen som behöver ha rösträtt för att vi ska räkans som en demokrati. Det går inte.
Det viktiga är att vi har klara regler som inte diskriminerar godtyckligt. Diskriminering behövs dock. Det skulle inte vara så lyckat att ge hela världen rösträtt i svenska val, men det vore heller inte alls bra med en upplyst despot (förutom att jag själv förstås skulle vara perfekt som det). Nånstans däremellan är en bra avvägning.
Vi är på god väg, sedan 1989.
Den dagen alla röster räknas lika och procent spärrarna är borttagna.
Sen måste vi ju välja statsöverhuvud.
Före Gustav I vår egen kleptokratiska diktator valdes kung. Så valmonarkin kan vi ju återinföra. Tror nog Victoria vinner det överlägset.
Japp. Idag har hela familjen varit och gett Putin långfingret genom ett besök i vallokalen. Det är inte alltid lätt att bestämma vem som förtjänar min röst. I princip alla har ju någon tveksam ståndpunkt. Men vill man ha den perfekta kandidaten finns nog bara ett sätt – kandidera själv.
Jag brukar nöja mig med att hitta någon som känns ok i det mesta, och som glänser extra i frågor jag för stunden brinner extra för, vilket såklart i detta fall är försvaret av demokratin i allmänhet och Ukraina i synnerhet. Skulle det gå extra tungt att hitta någon bra, så brukar jag leta rätt på någon vars åsikter jag ogillar skarpt och tänka att om jag inte röstar alls så får alltså den personen del i mitt stöd. Då brukar det snabbt gå att hitta någon som är ok.
Hallå. Har det inte hänt något av värde i Ukrina idag?
Har du försökt att läsa dagens Ukrainatråd?
Nej. Oj. Är jag vilse 😳😳😳
Då sk jag ta och kila vidare,hörni. Sorry!
Jag hoppas, och tror på, ett högt valdeltagande.
För min del handlade valet till största del om uthålligt stöd till Ukraina och jag röstade därefter. Antar att fler gör samma, inget enar som ett yttre hot när det kommer till demokratiska val. Hoppas det syns i siffrorna.
Klockan 21 stänger vallokalerna i EU. I Tyskland har en ValU publicerats enligt vilken de gröna nästan halverats till 8,5%
Att Adf verkar gå framåt oroar givetvis inte dig utan fokuserar på miljöpartiet. Så var det med den solidariteten med Ukraina.
Det finns bättre alternativ än Miljöpartiet om man vill stödja Ukraina.
Största nyheten från Tyskland var att AfD går starkt framåt. Du och Flarran verkar dock fokusera på andra saker.
Ja, det faktum att Le Pens parti gick framåt extremt mycket och det är utlyst nyval till parlamentet i Frankrike är signifikant viktigare.
De tyska gröna har varit stabila i sitt stöd till Ukraina. De svenska gröna not so much. De precis som V och SD har ju populistiskt svängt i frågan, precis som S svängde 181 grader i NATO frågan av populistiska skäl. Men där blev det bra i slutändan.
AfD är uppenbarligen pro Putin rakt genom.
Vi har ju i grunden ett stort problem när EU parlamentet inte riktigt motsvarar våra nationella parlament.
EU är ju faktiskt vårt högsta lagstiftande organ.
Jag tror att högersvängen i parlamentet är början till slutet för EU i dess nuvarande form.
Har svårt att se att det kommer fungera.
AfD menar du. Ja de ser ut att bli näst största parti i Tyskland. Alla är inte vänsterliberaler. Migrationspolitiken i Europa har varit en katastrof.
AfD, Le Pen i Frankrike och FPÖ (Österrrike) är en katastrof för Ukraina. Vinner även Trump i höst så blir läget kritiskt.
Toppkandidaten för AfD vill ju rehabilitera SS-soldater. Att vi verkligen skall behöva hantera den här skiten igen.
Jag förstår inte riktigt termen “vänsterliberal”. Den som är liberal kan inte vara vänster. Vänster står för tvång (ibland förtryck) medan liberal står för frihet.
Socialliberalism är ju en rätt etablerad politisk fåra sedan lång tid tillbaka, och det kan jag tänka mig att åtminstone Flarran ser som en utpräglad vänsterliberalism.
Eller ”sliberaler” som jag benämner dem. Ingen komplimang..
Socialliberaler är väl ett slags liberaler som tycker att en välfärdsstat är en bra grej? Det är inte direkt jättevänster. De flesta länder i Europa (åtminstone i EU) är välfärdsstater oavsett om de styrs av socialdemokrater eller högerpartier.
Centerpartister som stödjer en SVMP regering kan nog mycket väl uppfylla kriteriet vänsterliberal.
Vad det innebär i praktiken är att man lägger sig platt för V+S.
Tja, det är väl bara det som saknats efter ditt försvar av figurer som Orban och Trump, att det nu ska rusas till AFD:s försvar också. Ett är iallfall tydligt, den här flarran är fylld till brädden av något helt annat än solidaritet med Ukraina.
Jag har förtidsröstat och på en kandidat med uttalad ställning för Ukraina. Slutdebatten i SVT blev väl en besvikelse men inget som får mig att ila till vallokalerna för att ändra något.
Tydligen är vallokalerna öppna till nio så den som inte har röstat har tid ännu.
Så får vi invänta utfallet.
Kan ju kolla på friidrottsEM så länge.
Jag tror att det bara är förtidsröster man kan ändra på, genom att rösta i en ordinarie vallokal.
Öhhh, nästa gång ska jag läsa ordentligt innan jag kommenterar …
Li Anderson i finländska vänsterförbundet håller på med en storkross i vårt östra grannland. Väldigt negativ till Ryssland men frågan är hur de håller sig till partigruppen när det blir skarpt läge?
De får väl byta partigrupp till en som är anti-Putin…
Att samhällets problem, vilket jag som anhängare av blandekonomi anser beror på att politikerna avhänt sig ansvaret för landet till “marknaden” oavsett om det handlar om energiförsörjning, utbildningsväsende, kollektivtransporter, läkemedelsförsörjning, beredskapslager mm. bevisas tämligen omgående när man ser en partiledardebatt i SVT.
En sorgligare debattnivå får man leta efter. Var finns de statsmän/kvinnor som tar sina uppdrag på allvar? Var finns de som klarar att lugnt och sakligt redogöra för de ideologiska skälen till varför man agerat och agerat som man gjort? Var finns de som öppet kan erkänna sina misstag och stå för dessa istället för att hela tiden käfta med motfrågor.
Ack! Befria detta land från de som aldrig haft några riktiga sk-tjobb utan skolats i ungdomsförbundens indoktrinering. De som endast ser färger och aldrig gråskalor. De som aldrig någon gång klarar att tänka bara en liten bit längre än sina näsor räcker.
Ack! Befria oss också från de “regler” som gör att när väl någon av alla dessa till slut tvingas bort pga någon skandal där de passerat alla rimliga anständiga gränser för hur en förtroendevald förvaltar detta förtroende lik förb…t kan skratta hela vägen till banken där feta avgångsvederlag och pensioner göder dom i resten av livet.
Jag röstade i arla morgonstund. Valvakan lämnar jag därhän till förmån för någon nätradiokanal med stilla klassisk musik emedan jag bevittnar molnen som hastar förbi i ett oroligt lufthav under det att juninatten närmar sig…
Varför har man en tevesänd debatt med folk som inte kandiderar i valet?
Det borde väl vara toppkandidaterna i valet som ska debattera?
Enligt SVT VALU, med ca 11 000 respondenter, kommer stödet till Ukraina först på åttonde plats bland de frågor väljarna anser vara viktigast i detta val. Det är rätt surt att tvingas konstatera att svenska väljares uppfattning avviker så markant från oss som frekventerar detta forum…
Såg också det där medan fred i Europa hamnade på första plats. Förmodar att folk inte begriper att de hänger ihop
Enligt samma undersökning anser endast 38 % av SD-väljarna att EU bör öka stödet till Ukraina. I var och ett av de övriga sju partierna ansåg en majoritet av väljarna att EU bör öka stödet till Ukraina…
Det innebär att med 93 % av valdistrikten räknade så har vi drygt 320 000 SD-väljare som är åtminstone latent proryska…
Svenska långfingret: sträckt*
* Enligt VALU
Att MP gick så bra är en tragedi av bibliska proportioner, var det bara vi som gick i konkurs förra vintern?
I övrigt såg det helt ok ut.
Mvh
Elunderklassen
Det vet vi inte ännu. ValU och det faktiska resultatet kan skilja sig rätt rejält. I tyskland gjorde Die Gröne ett katastrofval. I Sverige finns det ingen hejd på det stöd MP får av main media. Nåja, den som får lever får se hur det slutar.
Tror faktiskt svenskar kan skilja på de olika valen. I EU-valet är det mer av ett personval, förutom de som röstar på S, de får sina röster utifrån valkompasser.
Min tanke också. Mer av personval i EU.
Den största skandalen är väl kanske att Strandhäll föreslog att man skulle ta droger.
“Man får freebasea lite”
Är det bara jag som inte sett någon annan betydelse för “freebasea” än att inhalera kokain/amfetamin?
“Morötter? Kan man freebasea dom?”
Förmodligen bästa valfrågeknepet att få egen majoritet i riksdagsvalet, sossarna lättar på narkotikapolitiken och kan genomföra stora reformer med nya skatteintäkterna.
Var/när gjorde Strandhäll detta djupsinniga uttalande?
Nej, det har aldrig gjorts! Söker man på “Man får freebasea lite”, finns inga mer resultat än det här från Magnus-6thlx.
Jag antar att google inte indexerar SVTs valvaka.
2h34min in om man hittar valvakan på svt play.
Men det hon tycker är visst att det är hennes väljare som freebasear, hur hon nu vet det.
Sen tycker jag själv inte alls illa om Strandhäll. Hon fått utstå mycket oförtjänt skattefinansierad misogyni från svärjetrollen.
Hupp! Strandhäll kanske inte riktigt har koll på koksterminologin? 🙂
Det är lite synd att Strandhäll kryssar i alla bimboboxarna. Det leder tyvärr till just det du beskriver istället för berättigad kritik av hennes politik.
Euronews har en hel del information om resultaten ute i Europa. Det var väldigt tunt nu på morgonen i våra svenska medier.
https://www.euronews.com/
Jag tänker inte gå in på röstande eller inte, det tåget har gått nu och jag har inget att tillföra som inte sagts av någon annan. Däremot tänker jag kliva upp på tvållådan och ha vissa åsikter om hur SVT 1 och TV 4 (miss)skötte sina valvakor.
I flera timmar ältar bägge kanalerna skillnader i tiondels procent för det ena eller andra partiet, trots att enkel matematik säger att vart och ett av Sveriges 21 (av 720 – nästan 3% av totalen, imponerande!) mandat är värt nästan 5% av väljarkåren. Det blir ett fasligt kvackande i barnavdelningen av ankdammen och det är bekymrade eller glada miner över att ett visst parti tappar medan ett annat går fram.
Så vitt jag lyckades förstå framåt slutet av sändningarna kan det sammanfattas med att enbart ett parti (V) kan glädjas eftersom de vinner ett mandat, ett parti (KD) kan sörja eftersom de tappar ett mandat och ett parti (förbudsivrarna tidigare kända som L) kan andas ut över att de kom undan med blotta förskräckelsen och lyckas klamra sig kvar. ETT enda mandat (!) byter partigrupp som resultat av det svenska valet.
Betydligt större påverkan har de stora förflyttningar som skedde i de stora länderna såsom Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien, men att få några analyser eller ens information om mandatförändringar (procent hit och dit är i sammanhaget relativt irrelevant) var i stort sett dödfött. Förändringar för enskilda partier i dessa länder verkar ha haft påverkan i ungefär samma storleksordning som samtliga Sveriges mandat, vilket borde ha föranlett en hel del tankemöda från de s.k. experterna och de journalister som lajvar kommentatorer. Exempelvis hade svar på följande frågor varit mer relevant än skadeglädje (hint – de behåller sina mandat, så vad f-n finns det i praktiken att glädjas åt, de drar bara på sig offerkoftan?) över att SD backade och inte gick framåt:
– Vad föranledde Belgiens PM att avgå?
– Hur kommer Macrons beslut att lajva Simson påverka Frankrikes bidrag till Ukraina? Min gissning är att han inte kommer att krossa särskilt många filistéer, givet valresultatet.
– Vad innebär det att Meloni tycks ha tagit över större delen av Lega Nords väljare?
– I Tyskland håller CDU/CSU ställningarna, SPD och gröna backar, medan AfD och Sara W går fram. Hur illa är det? Eine Analyse, bitte!
Mitt betyg på TV 4 är “underkänd” och på SVT 1 “väl underkänd”.
Jag valde bort valvakan men håller med, promilleenheter hit eller dit kan möjligen vara intressant när något parti faktiskt ligger på gränsen för att få eller tappa ett av sina mandat men i övrigt så är det mandaten som betyder något.
På det stora hela känns det som att EU-valet väldigt ofta behandlas som ett riksdagsval fast “stolarna finns där borta i Bryssel och Strasbourg” istället för ett val för sig. Men det rimmar väl ganska bra också med att det i svenska riksdagsvaldebatter väldigt ofta pratas om sådant som ligger på kommun- och landstings-/region-nivå.
Dela upp de svenska valen vore nog inte helt dumt heller. Skilj på EU-valet, riksdagsvalet, respektive kommun + landsting/region. Risken är väl då återigen att folk skulle ta det ena som något slags folkomröstning om det andra.