Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börserna backar i de asiatiska tidszonerna under onsdagsmorgonen. Mäklarstatistik rapporterar faktiskt om fallande villapriser, vilket måste betyda att det är riktigt illa.
Stockholmsbörsen backade förstås igår med -0.24% för breda indexet OMXSPI och -0.35% för storbolagsindex OMXS30.
Den svenska kronan försvagades något mot dollarn, som obevekligen vill över elva kronor igen, och handlas nu i 10:96 SEK. Euron låg kvar på 11:71 SEK. Guldpriset hittas på 692:- SEK per gram.
I USA steg dock börserna, kanske på grund av fallande amerikanska långa statsräntor? Nasdaq 100 gick +0.93% och S&P-500 gick +0.28%. Inom FAANGST ledde Amazon utvecklingen med +2.13% och den svenska stoltheten Spotify ledde nedsidan med -1.04%. Samtliga långa räntor förr och det rätt rejält, med ca 0.09 procentenheter.
I de asiatiska tidszonerna faller börserna undantaget Australiens ASX 200 som går +0.26%.
I övrigt är Hang Seng -0.46%, KOSPI -0.91%, Nikkei 225 -0.33% och Straits Times -1.52%.
Asien lever sitt eget liv, men min helt ovetenskapliga åsikt är att Australien har bäst prediktiv utveckling gällande Europa. Det är baserat på känslor, inte fakta.
Mäklarstatistik rapporterar om att villapriserna faller, vilket betyder att det måste vara extra illa då lobbyorganisationen gör allt för att få bostadspriserna att stiga även om de faller. Nu skriver man att villapriserna minsann föll en procent i oktober enligt “senaste mätningarna” (vilket antyder att man numera inte tar in alla affärer i sin statistik, då är det inte mätningar utan fakta). Årstakten är nu -5% för villorna men antalet sålda villor sägs nu öka något och 6% fler affärer har gjorts än motsvarande månader 2022.
Bostadsrätterna stiger förstås i pris och där är årstakten +1%. Istället faller volymerna med 4% mot 2022.
Mäklarstatistik skriver förstås att “marknaden känns piggare än jämfört med förra hösten”. Många säljare uppges avvakta då de inte får sina önskade priser, särskilt för dyrare objekt. “För fastighetsmäklarna handlar nu mycket om själva kärnan i mäkleriet, att få säljare och köpare att mötas” säger Mäklarsamfundets analys- och kommunikationschef.
Ja, tänk om mäklarna ändå bevakade både säljarnas och köparnas intresse, och inte bara försökte maximera sin egen profit. Det vore något.
Tillbaka till LJ Hooker och Australien för att hålla en röd tråd. I Australien har köparen en mäklare och säljaren en mäklare och LJ Hooker tar alltså även köpuppdrag. I övrigt förmedlas även uthyrning av mäklarfirmor, t ex när du vill hyra ut din villa, radhus eller ägarlägenhet. Ett bra upplägg som tillser att det juridiska blir rätt.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
87 kommentarer
Fina bilder från Camargue och Tasmanien. Dom här Aleppo-tallarna i sydfrankrike är vackra.
Instämmer med dig! Mycket vackert!
Minns mitt besök på Tasmanien tydligt ännu 30 år senare. Vacker ö och naturen på södra delen när man kom upp en bit höjdmässigt kändes närmast fjällaktig. Skulle gärna återvända om det inte varit så lång resa.
Det är dyrt att resa till Australien av någon anledning som inte bara motiveras av resans längd. Det är något sorts påslag på priset känns det som.
Kallas för utsortering 😉
Skämt åsido så motiveras priset många gånger av just resans längd. Men orkar inte förklara flygbranschens kostander
Camargue
Är int det Bauhaus rappel-märke? 😀
Bra där Australien! Då blir allt säkrare och korrekt för alla!
Jag skulle inte dra några växlar på en procentenhet hit eller dit. Men det räcker ju för ett blogginlägg.
Är dessa siffror inflationskorrigerade? Annars är ju en procents nedgång på ett år en otrolig nedgång i relation till att allt annat går upp i pris. Även lönerna går ju upp 4-5%. Så skulle priserna stå stilla så skulle man förvänta sig åtminstone en 5% uppgång inte en -5.1% nedgång som mäklarstatistik rapporterar.
Point taken.
Mao, det är nog nominella siffror. Men är inflationen så hög nu , sett över de senaste månaderna ?
Osäker, kommer väl nya siffror nästa vecka?
Jag blev iaf glad när chefen pratade om 4-5% påslag nästa år. Även om det är en reallönesänkning.
Kollade 3 månaders förändringen. Alltså Juli, Augusti och September. Är 0+0,1+0,5 så ca 0,6 procents uppgång på 3 månader. Fortsätter det såhär kommer vi ligga i riksbankens inflationsspann om bara ett år. Får se hur oktober faller ut.
Det intressanta med villapriserna är att de beskrivs i K/T faktor. Vilket redan gör dem lite inflationsjusterade medan bostadsrätter är m2.
Hur kommer detta påverka statistiken för villor när taxeringsvärdet höjs ca 30% nu i vår? Det kommer påverka K/T koefficienten massa och mäklarstatistiken från mäklarstatistik kommer se ut som ett enormt prisfall.
Ska vi slå vad om att mäklarstatistik kommer ändra hur de beräknar villapriserna någon gång första kvartalet 24?
Det är nog inte en reallönesänkning om du får 4-5% nästa år. Inte då ialla fall.
Jag har också noterat detta med K/T , det kommer fucka upp allt rejält. Det ironiska är att T har gått upp men kommer behöva justeras ner 2026.
Det är ju som Einstein sa relativt.
Beror på vad man jämför med. Löneökningen jag får våren 2024 är löneökningen som relaterar till året 2023. Vad KPI blir för 2023 vet vi inte än men januari till september har KPI ökat ca 3.1%, 3 månader kvar. Så kanske en reallöneökning. Eller en minimal minskning. 2022 fick jag dock en 10% reallönesänkning.
Tror mig bli befordrad nästa år, vilket innebär ett lönepåslag. Så 2024 kommer jag nog komma ikapp iaf lite.
Villa med egen båtplats…
Nästa gång du är i Stockholm rekommenderar jag en rundtur:
Stora Essingen, Stocksund, Täby, Djursholm, Lidingö, Skurusundet, Saltsjöbaden, Sickla, …
Fast kanske inte jättestor nytta av att ha båt i Sicklasjön förstås!
Hur mycket har genomsnittsvillan fallit realt de sista 2 åren?
Köpar och säljarmäklare förekommer även på betydligt närmare håll. Till exempel i Frankrike.
Det gör dock att mäklaravgifterna är höga.
Härligt med ett Instagramigt blogginlägg idag. Det är er väl unt att besöka fantastiska Australien / Tasmanien.
Vill gärna åka till Australien och Nya Zeeland. Ska göra när jag vinner på Lotto! (Som jag inte spelar…)
“För fastighetsmäklarna handlar nu mycket om själva kärnan i mäkleriet, att få säljare och köpare att mötas”
Jag funderar på vilka/vilket år det räckte för mäklarna att stå i dörren, dela ut prospektet och leende se på när buden rullade in (det sistnämnda ibland även under själva visningen). Var det kring 2010?
Precis så var det väl fram tills ganska nyligen? Typ 2015 till tidigt 2022.
Den första rusningen började nog så smått runt 2010 som du säger, men åren därefter tog det fart ordentligt med budandet. Sen kyldes det väl av en liten aning när amorteringskravet infördes. Var det 2017? Sen kom ju återigen en galen prisrusning under pandemin, inte minst på sommarhus ute på landsbygden.
Nja, tittar man tillbaka sisådär 20 år på Ekonomifakta så ser man att prisökningarna varit ganska jämna på rullande månadsbas.
De låg högre före finanskrisen om man ser till prisökning per månad, dippade under finanskrisen och hämtade sig något men på en lägre nivå.
Sedan kom en dipp till 17, antagligen i samband med amoteringskravet infördes i maj 16.
Ett par år senare, i samband med Covid ser vi återigen prisökningstakt på samma nivå som före finanskrisen 2008-9.
Och så ett ras nu 22-23 såklart.
Lite kul är det allt när den statushetsande medelklassen får allt större problem med att upprätthålla fasaden.
För nu börjar det så smått att röra på sig: det kommer att bli alltmer av arbetslöshet och därigenom minskade skatteintäkter. Hittepåjobben inom den ofantliga sektorn kommer att rationaliseras bort. Befintliga lån kommer att bli svårare att betala räntor på när månadspengen minskar.
Men fasaden är ju viktig, rentav så viktig att många desperat biter sig fast i den, i stället för att sälja i tid och ta en mindre förlust. Så kan man bo kvar ett litet tag till i sin lånefinansierade bostad, medan man spelar miljömedveten genom att inte längre ha bil och sluta åka på semesterresor till utlandet. Klassresor kan gå åt båda hållen 😀
Tror inte det kommer bli så mycket arbetslöshet. Ser inga tecken på att duktiga och erfarna kommer att drabbas.
Det kommer mest att slå mot de som redan inte har.
Men ja. Fasaderna kommer ju att krakelera.
Det blir mindre semester och mer hemester. Mindre renoveringar. Man börjar köpa färre kläder och prylar.
I den ordningen börjar det.
Så är det.
Och så länge man inte tappar jobben (jag tror som sagt inte på nån skenande arbetslöshet hos normala människor) har nog de flesta rätt stora marginaler att ta av “roligheterna”.
Men sen är frågan hur länge man vill offra roligheterna…. två år? fem år? tio år?
“Något måste man ju unna sig.”
Går att upprepa ad infinitum.
“Man börjar köpa färre kläder och prylar”
Det började jag med för några år sen, dock inte pga finansiella skäl utan helt enkelt för att jag mår bättre.
Det är absolut inget fel med en hemester i husvagnen som står parkerad på tomten och en Castillo de Gredos på bordet och kokgrilken utanför. Flintasteken blir gott till middag.
Byggjobbarna som brukar bo svart i den är hemma i Bulgarien under sommaren.
Precis! Man kan ha det hur gott som helst utan att det kostar särskilt mycket. 🙂
Det som kostar är att visa upp sitt relativa välstånd för grannarna.
Du lär inte se någon massflykt från villor från “den statushetsande medelklassen”, det finns marginaler i form av prylar, semestrar etc att äta på innan du säljer bostaden. Några kommer behöva göra det så klart men det lär inte bli någon massflykt. Sorry – jag ser ju att det hade glatt dig om det vore så och hoppas att jag har fel så klart, för din skull!
Förresten är medelklassen mer statushetsande än….arbetarklass och överklass? Jag skulle säga att status-hetsen finns i alla klasser/lager i samhället, den tar sig bara olika uttryck. Överklassen med alla jäkla intern-koder och subtila markörer bla bla (som egentligen bara handlar om att bibehålla den status man tror sig ha, på bekostnad av andra).
Dessutom går det inte att “fly” eftersom arbetslöshet innebär att lånemöjligheterna är strypta, snarare bor folk kvar. Precis som pensionärer som inte har råd att flytta även om fastigheten kan ha ett stort värde.
Sant, är ju heller inte så att det kryllar av prisvärda alternativ för en småfastighets-ägare. Går ju flytta till en avfolkningsbygd med låga priser, men det ska ju mkt till för att man tar det steget.
Hittepåjobben kommer vara kvar.
Lärare, brandmän, sköterskor, läkare och handläggare kommer sägas upp.
’Fasaden’ och det ekonomiskt rationella (sälj inte på kapsejsad marknad om du inte är tvungen) är samma sak.
Så ditt moraliserande faller platt.
Sen kan man iofs tjäna på att flytta till större boende på samma marknad.
Anekdot:
Vänner som köpt “bostadsrättshus” i Nacka.
De har nu boendekostnader på 45.000 netto i månaden.
Vad tror ni att det boendet är värt jämfört med det som de betalat för det
Andra har byggt sin “image” på sitt hus på 12 miljoner i Täby. Ett normalt svenskt hus med lite “bling” för att verka exklusivt. Men i grunden ett 80-talshus med allt byggfusk det innebär. Med tanke på att många har lånat upp till 9 miljoner för ett sånt hus.
Hur tror ni att en ränta på 450.000 per år påverkar det husets värde?
Vi kommer ju in i en högränteperiod när man får anta att den privata balansräkningen kraftigt kommer omfördelas. På kort sikt kanske det är ok att fortsätta lägga enorma pengar för att hålla fasaden uppe.
Men på fem år kommer man att ha lagt 2,25 miljoner bara på räntor….
Diskutera i små grupper hur den massiva belåningen kommer påverka folks välmående och konsumtion kommande år. Och hur priserna på långt sikt lär utvecklas när köpare inte är beredda att offra allt för att bo i exv Täbban/Nacka.
Är väl inte speciellt vanligt kanske att man lånat 9M? Ifall de kom in på pest-toppen så har de nog tappat någon miljon på huset. Sen om de använt en bank som tidigare räknade på 6% kalkylränta och maxat lånelöftet, så lever dina vänner KALP-liv redan vid 5% ränta, ifall de fått “normala” reallönesänkningar. Med lån på 9M så borde de tjäna rätt okej, kanske 150k tillsammans. Idag skulle be dock inte få samma lånelöfte på den inkomsten.
KALP räntan är väl 7%?
Så om de betalar 5% har de alltså 630 000- 450 000 = 180 000 att täcka övriga kostnadsökningar, som inte uppgår till detta om de inte äter väldigt lyxig mat eller har mycket hög energiförbrukning i sitt boende.
Så antingen har de mycket goda inkomster, dvs 150 000 / månad är inte i närheten eller så har de inte lånat 9MSEK.
Det är både 4,5X årsinkomsten och KALP kalkylen som sätter max tak.
Vet inte var den ligger på idag. Men 6% körde vissa banker med 2021, t ex SBAB och Danske. Sen är ju KALP-beloppet justerat upp. Tror snittet på kalkylräntan fortfarande ligger under 7%.
https://www.sbab.se/1/om_sbab/press/arkiv_publicering/pressmeddelande/2020-07-14_sbab_har_sankt_kalkylrantan_for_bolan_till_6_procent.html
“SBAB sänkte senast kalkylräntan i november 2019, då från 7 till 6,5 procent. Efter en utvärdering av effekterna av sänkningen samt en sammantagen prognos för ränteläget på marknaden har SBAB gjort bedömningen att det finns utrymme att sänka kalkylräntan till 6 procent med bibehållen god säkerhetsmarginal inför ett eventuellt högre ränteläge.”
Den åldrades lite dåligt, så den är justerad till typ 7% igen. Oklart vad FI hållit på med, om du frågar mig.
Folk jag känner i villor i Täby/Nacka har gedigna bostadskarriärer bakom sig och är inte särskilt högt belånade. Rätt ska vara rätt.
“gedigna bostadskarriärer” var det ja. Givitvis räknat nominellt och utan jämförelse med alternativinvesteringar.
Om de har gått in i början med 85% belåning, eller kanske 100% belåning om de köpte innan kravet på kontantinsats, finns det ingen alternativavkastning som kan matcha den resan.
Kanske kanske krypto, NFT eller Fing B med lite tur.
Finns dock gott om alternativa investeringar med hävstång. Själv så håll jag på med krypto för några år sedan med x16 när Elon snackade upp den.
Men visst har det varit gynnsamt att flippa bostäder som investering. Nu har man dock hävstången emot sig, och som investeringsobjekt så får man såklart räkna i någon stabil valuta och realt. Och då har väl en villa tappat runt 30-50% i värde, och utifrån hävstång så kan man därefter beräkna hur eget kapital utvecklats.
Det är ju ointressant i dagsläget vad som kunde varit. Det är överleva idag och de närmsta 5 åren som gäller.
Vad som spelar roll (för priser) är hur många i framtiden som kommer att låna t ex 9M.
Hela Stockholmsområdet med sina outlierpriser är en anekdot.
Dubbla priset på bostaden och 50% högre lön jmfrt med resten av Sverige fungerar när räntan är 1%. Inte när den är 5%.
Låt dem räkna lite på detta och sedan fundera på om de vill rösta på vänstern som vill höja deras skatter så de har ännu mindre över i månaden. Tidölaget sparar sig till vallöften om sänkta skatter för mellan och höginkomsttagare.
Främst en blink till alla högutbildade kvinnor med höga löner som röstar på SVMPC men oavsett köpt sig ett dyrt boende
Det finns en god anledning till att SVMPC inte ändrade i fastighetsavgiften eller ränteavdraget under de 8 år man satt vid makten.
´
Skulle gissa på att lönerna inte är +50% i Stockholm. Kanske 20% mer. Här i SV-Skåne kan man ju alltid jobba i Köpenhamn för runt 50-100% extra nettolön för den som orkar pendla 2h om dagen. Vilket kanske redan är normalt vid boende i förorterna runt Stockholm?
2h räcker inte som daglig pendlingstid.
Åker du kollektivt gäller 1 h om du bor inom 5 min från ett tågstopp på båda sidor (55 min från LundC till CPH C som exempel)
Annars gäller bil, 5000/månad i broavgift+körkostnad och det är minst 2 mil , troligen det dubbla.
Du har dessutom inte 50-100% nettolön i DK utom för väldigt speciella tjänster. Jag har jämfört eftersom jag har en magnituder större arbetsmarknad på danska sidan.
Men det finns vissa fördelar map avdragsregler för pendlingskostnader och bolån när du skattar i DK 🙂
Du kan antagligen fuska med CSN lånet också , är lite osäker på om sådana lån berättigar till renteafradrag.
Tänkte specifikt inom IT, 50% upp är inga konstigheter netto. Lägre skatt och lön knuten till en världsvaluta. 2h kanske är något i underkant om du ska in i byn. Ett alternativ kan vara Örestad eller Danmarks största arbetsgivare Kastrup.
Till Örestad har jag 3 min (Voi till stationen) + 42 m (tågresa) + X min (gång till arbetsplats)
Nä CSN lån ger väl inte ränteavdrag.
Var hittar du 50% högre nettolön som IT konsulent i DK?
https://www.lonstatistik.dk/lonninger.asp?job=IT-konsulent-4289&omrade=Hovedstaden-14
Jag säger inte att det inte finns jobb där du har 50% högre netto men 45000 DKK = 65000 SEK och så 40% skatt på det så landar du på 40 000 SEK netto.
Och det nu med 20% lönepåslag pga kronkursen. Räkna inte med att det är en långsiktig sådan. Antingen har inte DK råd att försvara fast växelkurs eller så kommer SEK återhämta sig ngt.
Det finns en del jobb på Örestad,ja. Men allt efter Tornby/Örestad tar betydligt längre tid även om det är hyfsade kommunikationer i DK. Jag har varit på assignment runtom Hovdestaden och Ring 3 , nej tack.
Jag vänder på steken :
Varför arbetar inte varenda inom IT, som bor i Malmö i DKK om nettolönerna är 50% högre ?
I Malmö har du max 15min till en Öresundsförbindelse.
Det motsvarar pendlingstiden från Lund till Malmö+- några minuter.
Du får begära att uppställning av husvagn ingår i lönen.
Jag jobbar inte där för att jag vill inte pendla mer än 10 minuter om dagen.
202207 så skilde det 26% för mjukvaruutvecklare i Danmark vs Sverige
https://computersweden.idg.se/2.2683/1.768641/har-ar-landerna-dar-utvecklare-tjanar-mest–och-minst
Sen har vi kronraset på det och lägre inkomstskatt för pendlare och Köpenhamnslön. Men säg 40% extra netto om det känns bättre. Sen Dansk pension, som jag misstänker är trevlig att växla över till Seketas den dagen.
Men det är möjligt Danskarna får problem med att försvara valutan eller att Seketas helt plötsligt stärks, RB stödköp verkar ju hjälpt föga. Personligen tror jag vi går mot 13kr för en Euro.
Jag litar iofs mer på riktig statistik, som den jag länkade till
Men jag köper absolut att lönerna är högre i CPH än i Lund, där det bara behövs en hostning hos någon av de stora så är arbetslösheten mångdubblad.
Det bor massor av utvecklare i Malmö, varför pendlar de inte till CPH med marginellt längre pendlingstid än upp till Brunnshög och trälgrottorna där för 50-100% högre nettolön?
Jag vet inte riktigt vad din statistik sa och vilka yrkesgrupper som ingår där. Jag hittade statistik som passade mitt narrativ.
Kommer snart en ny större aktör till byn när Kockums/SAAB flyttar in med 1000 trältjänster. Trist för Malmö dock, och jag gissar att många inte följer med på den flytten.
Ja, Lund C till västra hamnen tar 1 timme enkel väg (kollektivt). Delen i Malmö går lika fort att gå som att ta bussen.
Ja bussen är långsam, brukar ta en elspark sista biten när jag besöker västra hamnen (tar runt 5 minuter vill jag minnas). Så 30 min dörr till restaurang brukar räcka.
Sen brukar jag inte besöka Malmö så ofta, sitter man kvar på tåget så når man Nordens huvudstad kort därefter, med en riktig flygplats som Sverige saknar tyvärr
Pendlarbiljetten kostar 2400 kr/mån, sedan behövs tillägg för tunnelbanan. Är skillnaden i lön så stor att det motiverar restid och kostnaden jämfört att cykla till kontoret i Lund på 10 min?
Det beror nog på vilket yrke man har. Extremfallet tandläkare, ligger t ex dubbelt. Inom IT så gäller ju hydrid, så 299kr för en 48h biljett som gäller hela Skåne och större delen av Själland. Jag brukar dock återanvända denna pappersbilljett 10-20ggr 😉
Det är väl att det funnits tillräckligt många som tyckte att “det är klar jag är höginkomsttagare nu när räntan är 1%” och agerat efter det….
Kanske banken skulle haft en genomgång av vad som ingår i att leva KALP-liv, transporter ingår men inte bil t ex. Nöjes-/resebudgeten är nog högst begränsad.
Säkert. Bara för att man är intelligent är man inte nödvändigtvis klok/smart.
I ett tänkt läge med hög arbetslöshet är nog en rejäl fastighetsskatt en lågt hängande frukt, om man som stat vill få in mer skattepengar.
För om man äger en fastighet är man ju per definition “rik”, och kan “bidra lite mer” till “välfärden” (ord inom citationstecken är på sossesvenska).
Finns lägre hängande frukter än så om vi säger så. Det blir rätt jobbigt att bli återvald i det läget.
Man kan ju tänka sig en återkomst av sosseriet, som bärs fram av en våg av jantelag, mindervärdeskomplex, revanschlust och ilska.
När medelklassfolket inte längre har råd med sina överbelånade hem, kommer det plötsligt att bli väldigt valvinnande med fastighetsskatter. För om någon annan får det sämre, är det ju alltid bättre för en själv, om man är sosse.
@H.GOBB Du bör nog kämpa lite mot din aversion mot “medelklassen” (vad nu det är?) och “sosseriet”. Världen är inte riktigt så svart-vit som du tycks tro. Men det inser du säkert när du lämnar tonåren (förutsätter att du är i den åldern mtp de infantila kommentarerna/analyserna du lämnar).
Så klart fastighetsskatten stiger. Algoritmen för taxeringsvärdet är ett glidande medelvärde viktat uppåt. Dessutom är det de få affärerna som genomförs som sätter marknadsvärdet, inte den faktiska efterfrågan på just din fastighet.
En korrekt analys om man inte har skygglappar. Frågan är hur Stockholm skall kunna rekrytera all högavlönad arbetskraft som krävs för att hålla jedjebrevet rullande.
För övrigt kommer nästan inga jobb i sverige vara helt remote.
Det som gäller är Hybrid.
Detta gör att många som förköpte sig på hus på landet kommer att få starta eget…. eller pendla.
Ser många här ute som gjorde ogenomtänkta beslut under covid och flyttade ut sig och familjen utan att ha en plan för logistiken för barn, djur och arbetspendling.
Är svårt att veta detta. Jag bor 20 min gångväg från jobbet mitt i smeten. Men jag går in till jobbet varje dag trotts att jag inte behöver.
Frun ungefär samma avstånd gångvägen. Men hon går in till jobbet 2 gånger i veckan resten jobbar hon hemma.
För någon som bor instans och jobbar i stan tror jag 30 minuters restid enkel väg är nog normalt och 10 resor till jobbet (morgon kväll 5 dagar i veckan). Så 5 timmar i veckan.
Kan man göra det på två dagar i veckan istället genom remote så är det ändå värt en pendling på 1 timma och 15 minuter enkel väg. Är man två som jobbar och en kan jobba remote två dagar i veckan och den andra tre så går det att lösa.
Inte för att jag är intresserad, jag gillar att bo i stan så spenderar vi helger och lov i sommarhuset i Bohuslän. Men folk verkar ju älska att bo i spenaten. Jag tror det går att lösa.
Nu har jag sett utvecklarlöner på 90.000 kr/mån, ett AI-bolag betalade 120.000 kr/mån för en guru oaktat andra förmåner.
Det bor väldigt många i Stockholm och anta att 1 % har råd så är i reella tal väldigt många personer som har det bra ekonomiskt. Därför kan marknaden hållas uppe bland dyra objekt. Fattigare har aldrig konkurrerat om dessa, de slås om ett radhus i Märsta.
Jag skulle säga att de där lönerna brukar vara helt annorlunda när man kan se lönerna på riktigt
Nu är det ett par år sen (2019) men en vän var “ansvarig” för en del av utvecklingen på Spotify. Bäst i sitt skrå i sverige.
60.000 i lön (plus optioner)
En annan utvecklare inom konsultbolag mot affärssystem. Även han en av de bästa i sverige. 65.000 (inga optioner)
Men jag vet att det var folk som gick omkring och påförde dessa individer sjukt höga löner. Mer av bitterhet än beundran.
Det var intressant när man såg verkligheten.
Ingen utvecklare kommer få mer än VD i ett svenskt bolag.
Sen är ju AI en hajp. men man ska inte gå runt och oroa sig att det går runt en massa svenskar och får rövhöga löner.
Nu räknar man såklart bort optioner från lön. Har man inte kollektivavtal är de sällan pensionsgrundande eller annat mysigt utan beskattas med fina 57% skatt sen.
Det är en väldig spridning i lönenivåer mellan företag i branchen… Och jag delar uppfattningen om att it-folk överlag inte har så sjukt märkvärdiga löner.
Men, om man konsultar som specialist på affärssystem, antyder 65k/mån att man antingen är en oerhört dålig/ointresserad förhandlare eller att man inte alls är “en av de bästa i Sverige” utan en rimligt erfaren men rätt genomsnittlig talang.
Storföretag och etablerade företag betalar förstås inte dessa löner. Vill man gräva guld så är det AI, någon vag idé inom språkmodeller så öser riskkapitalbolagen fram pengar. Där finns de riktigt höga lönerna. Annars finns det en bra reddittråd om Stockholmslöner, där kan man se att säljare, marknadschefer plockar ut fantastiska lönerna. Vill man ha tryggheten, struktur och kollektivavtal, då är det 41.000 kr/mån i slutlön hos det stora etablerade företaget.
Enligt ny studie från SBAB tar 48% av äldre 60-69 år och stöttar sina (medelålders) barn ekonomiskt.
100% med räntan att göra då den generationen har relativt små bolån medans deras barn med ny villa och barn inte får det att gå runt.
Hade varit intressant att se det utiftån ort, säkert 90% av medelålders Stockholmare med barn där många röstar MP som direkt springer till mamma och pappa när det blir lite tufft ekonomiskt. Tacka gud att de har feministisk snöröjning där då åtminstone.
De lånar gärna föräldrarnas lägenhet i Marbella samtidigt som de rasar över hur folk kan flyga kors och tvärs.
Gruppen 29-39 som avses bland barnen
“dyra lån utan att ha gjort bostadskarriär och så barnafödandet”
Australiens bostadsmarknad skiljer sig från den svenska i flera detaljer, i alla fall i storstäderna. Hus säljs oftast genom öppna auktioner, med alla potentialla köpare samlade i sama rum och med utropade bjudgivning.
Dessutom är bostadspriserna emormt upptrissade i de största städerna som Sydney och Melbourne, som skylls av många på en hög andel af rika utländska köpare, från främst Kina. Samma situation finns i Vancouver, Kanada…
Tänk dig detta i Sverige? Öppen budgivning i samma rum?
Det hade lett till handgripligheter. Den i övrigt så konflikträdda svensken hade gått full Viking på de andra, speciellt fruarna.
Tänk att få stå öga mot öga mot den som hindrar ens upplevda klassresa?
Kan vi få H.Gobbs kommentarer på detta?
Jajamen. Handgripligheter låter alldeles utmärkt, i kombination med en kamera så att de roligaste slagsmålen kan visas på tv med Benny Hill-musik 😀
Är inte idén med budgivning att den som betalar mest vinner? Eller är upplägget att bara de med mindre tillgångar än en själv får lägga bud?
..budgivning skulle det varit..
Är absolut inte imponerad över köp/sälj-processerna i Australien. T.ex. när vi sålde vårt hus där för ett antal år sedan så var det en väldigt sluten och icke-transparent process. Samma när man skall köpa, i stället för att vara helt öppna med informationen, så måste man ofta kontakta mäklaren för att få t.ex. storlek i m2 på hus/tomt, sälj-prospekt, etc. Vet inte hur det är i Sverige nu för tiden, men i Norge så tycker jag de har en väldigt bra och öppen process, där relativt detaljerad bas-information finns tillgänglig på http://www.finn.no, och där man i regel kan lasta ned detaljerad salgsoppgave som inkluderar teknisk rapport.