Detta artikel är publicerad i samarbete med Solkraft Sverige, som installerat våra två solkraftanläggningar på totalentreprenad .
Via timspotavtalet för elen fick jag halva priset på elen per kWh i juli månad, tack vare framför allt solkraft dagtid när elen är dyr och elbilsladdning nattetid när elen varit billig på gränsen till gratis. Inköpt el ex moms gick på 50 öre per kWh i kontrast mot rörlig månadspris hos Vattenfall på 101 öre. Såld el betalades det 123 öre för.

Alla priser är avrundade till hela ören och är exklusive moms, elnät och energiskatt.
Drygt 50% lägre elpris via timmätningen är nytt rekord, och i princip har det knappt köpts någon el dagtid under juli månad, annat än på mulna dagar eller när man exempelvis haft gäster och lättat på förbrukningsmönstret – t ex för att låta gäster ladda sin elbil även dagtid.
Periodvis har elen kostat några få öre nattetid, medan den kostat flera kronor dagtid. Medelpriset för månaden, som också blir det så kallade rörliga elpriset landade hos Vattenfall på 101 öre ex moms, medan jag alltså fick 123 öre för såld el från Södra Medlemsel. Försäljningen sker dock bara till 1/3 till spotpris och till två tredjedelar till vinterterminspris, och pengarna betalas sedan ut under vinterhalvåret. I praktiken sparas alltså såld elproduktion på sommaren och tas ut på vintern.
Såld el såldes oavsett till högre pris än rörligt månadspris, tack vare dels vinterterminpriser och dels för att elen säljs till dagtida priser och inte billigt pris nattetid.
Sedan månadsskiftet i augusti har terminspriserna, priserna på bundna avtal och de faktiska elpriserna tagit fart efter ett relativt lugn i juli. Det blir intressant att se hur mycket man får betalt för såld el nu i augusti – beräkningarna på såld el i Home Assistant har legat på 70 – 150:- SEK netto efter inköpt el i intäkt om dagen.
Julis 101 öre per kWh är skyhögt historiskt, men man vänjer sig och en krona per kWh utan skatter och moms är väl att betrakta som billigt idag. Vid 100 öre ligger också många av funktionerna i hemautomatiseringen, som att slå på varmvattenberedaren om priset går under.

Men den stora skillnaden i priset beror på solkraften och elbilsladdningen nattetid.
Solkraften minskar successivt mot vinterhalvåret, men det blir vedeldning i vinter och därtill har pengarna från vårens valfläsk sparats, plus såld solkraft, plus ytterligare en två tusenlappar i månaden för att reducera smällen i vinter.
Härnäst ska även hemautomatisering installeras på spabadet så det inte kör vid högpris och plusgrader utomhus, om man inte avser att bada.

Samtidigt har vi inte egentligen snålat i sommar. Luftkonditioneringen slår på vid 22 grader utomhus och är igång nu, helt driven av solen, men kylning så här års drar mycket mindre än uppvärmning vintertid – det är temperaturskillnaden mellan ute och inne som avgör.
Utan elbilen hade det netto inte köpts in någon el alls i juli, utan sålts mer än det köptes. Nu blev försäljningen 825 kWh och inköpet 984 kWh. Elbilen har antagligen dragit 600 – 800 kWh, men jag har inte räknat exakt.
Förhoppningsvis lägger vi om taket på ladan snart, och därefter kommer Solkraft Sverige installera ytterligare 7 kWp solkraft, vilket vi först får störst nytta av nästa år.
Vår anläggning är 4760 kWp på huset installerat 2017 och 5550 kWp på maskinhallens tak installerat i vintras. Växelriktarna är Solaredge och den nya växelriktaren i maskinhallen har plats för ytterligare 7 500 W installerad effekt, men vid 17 kWp når vi våra 25 A i huvudsäkring på gården.
Anläggningen är riktad åt öster och ger därför lite mer kraft på morgonen än en söderanläggning, men totalt sett något mindre än listat. Det är fortfarande en mycket god affär med en skattejusterad avkastning på kapital om ca 21% vid dagens elpriser (15% efter skatt – intäkterna är skattefria och skulle motsvara 21% avkastning på kapital före skatt – ja, vi har betalat fullt pris privat för installation och utrustning, samarbete med Solkraft Sverige hanteras separat av mitt bolag och påverkar inte priset på installationen, vilket inte ens egentligen behöver påtalas men det finns någon som undrar). Anläggningen höjer värdet på huset eller gården med minst lika mycket som installationskostnaden så man behöver inte tjata om återbetalningstider. Om ni tänker efter – om bolåneräntan är 3%, hur mycket mer kan man låna pengar på ett hus där man gjort en ivnestering som minskar driftskostnaden så mycket att den avkastar 21% i ränta? Svaret är mer än anläggningen kostade. I övrigt är det ingen som tjatar om återbetalningstiden på en bil, så varför ska man göra det om en solkraftanläggning?
Jag har nu skaffat ytterligare Shelly Plug S för energimätning och kommer återkomma med en artikel om vad för hushållsapparater och vitvaror som faktisk drar energi i en senare artikel. Ledtråd: Det är inte klassikerna.
Detta artikel är publicerat i samarbete med Solkraft Sverige, som installerat våra två solkraftanläggningar på totalentreprenad .
94 kommentarer
Om man ska lägga om tak så kan jag rekommendera att använda solcellerna som ytskick. Flera företag har lösningar som gör att man inte behöver ha något tak under utan vattnet rinner ovanpå solcellerna. Detta sparar både in kostnaden för tegel, betong eller plåttak och sparar resurser.
Dessutom tycker jag det blir snyggare
Midsummer? Säljer plåttak och moduler för takpannor. Något lägre effektivitet än kiselceller tror jag, men vid stora ytor betyder det mindre.
Tveksam. Processerna att lägga såväl tak som solceller är så effektiviserade att jag föredrar det framför någon speciallösning. Sedan ser varken jag eller någon annan taket på ladan där solcellerna ligger, om man nu inte gillat estetiken. Lägger hellre ett tak som håller 50 år än något som kan drabbas av tekniska problem.
Helt enig. Alla speciallösningar med tak och panel i ett lider av problemen:
Dyrare än paneler och tak separat.
Sämre verkningsgrad än vanliga paneler.
När panelerna dör så behöver man lägga om taket snabbare än normalt.
Med tanke på att solpaneler är en ekonomisk investering med en ROI-kalkyl så är “två i ett” lösningarna just nu helt värdelösa.
Näe, jag menar lösningar som exempelvis Sunroof har, det är vanliga fullstora solceller glasskivan som läggs omlott som tegelpannor. Dessa har samma effekt som vanliga solceller. Och där dom inte täcker så är det plåt
https://sunroof.se/sv/soltak/
Under dom ett vanligt undertak och sedan läkt och mellanrum för kylning.
Jag har en liknande setup som bloggaren men har en batteripack också, tänkte med lite hemautomatisering se till att ladda den när priserna är låga och ladda ur när priserna är höga och jag köper el. Detta borde göra min investering i batteripacken lönsam.
Vill nu bara hitta en elbil som man kan ladda och ladda ur på hemmanätet så att man kan använda den som batteripack
Trots 50% statsbidrag så ser jag inte att man tjänar in kostnaden för batteripacken.
.
Har räknat en del på det tillsammans med vänner och det är främst en lösning som är “cool” mer än ekonomisk vettig.
.
En annan sak om man vintertid kunde köpa el billigt och ladda batterierna med den för att använda på lågpristid. men har inte sett nån lösning som klarar av det.
Jo, jag har precis ordnat det med min home automation som styr hur batterierna ska laddas, in med billig el på exempelvis natten och använder den sedan under dyraste timmarna. Tror att kalkyken kan gå ihop då
Nä, batteripack kan jag bara motivera som nödström och då kan man köpa dem löst eller ordna via blybatterier och växelriktare – det är bara några få tillfällen om året de behövs.
Jag var länge skeptisk till batteri men valde ändå att investera i ett i samband med inköp av vår solcellsanläggning. Anläggningen installeras kommande vecka så har ej faktisk data att dela.
Förutom ”vill ha” begäret till ett batteri låg följande beräkning till grund för investeringen:
Batteri: 12 kWh med 5000 cyklers garanti. 34 000 kr i samband med installation av solceller.
Låt säga att 10kWh kan cyklas varje laddning. Slå man då ut 34 000kr på 50 000 kWh för att räkna ut kostnaden per kWh inom garanti får vi en kostnad på 68 öre per kWh.
Batteriet kommer främst användas vid riktigt låga elpriser sommartid o då laddas från solceller för att nyttjas dyrare timmar samt vintertid då solceller ej producerar i samma utsträckning.
Bortser man förluster på några % bör det vid större prisskillnad än 68 öre/kWh mellan i och ur laddning göra batteriet lönsamt.
Förstås utan jämförelse mot andra investeringar avkastning räntor osv.
Men som idag kan skillnaden ofta var flera kr mellan billigaste och dyraste timmen, hur blir det då i vinter?
Detta tillsammans med att det ger oss möjlighet att undvika köp de dyraste timmarna i vinter gjorde att vi ändrade oss.
Rätt eller fel får framtiden utvisa och med brasklapp att jag missat något. Då får vi skylla på ”ha begäret”
Då är en dieselgenerator otroligt mycket mer kostnadseffektivt.
Enligt mina beräkningar kan ett batteripack vara intjänat på 4-6 år om vi fortsätter att ha volativa priser vilket mycket talar för. Perfekt att kombinera med timmätning.
om du har timdebitering och absolut inte kan styra din elförbrukning så kortas återbetalningstiden ner, ja.
men de priser som råder nu kommer inte vara. näringslivet kollapsar, och därmed kan mer exporteras.
Räkneexempel 3kr/kWh.
10kWh batteri => 30kr/dag.
365 dagar => 10 000/år
kostnad ca 50000 med bidrag => 5 års payoff.
men 5*365 =1800 djupurladdningscykler = batteriet är slut.
Alternativet är att Teslatömma batteriet, dvs köra det på grundare cykler men då behöver du större batteri, minst 20kWh.
Jag hade investerar i smartare energibesparande åtgärder.
både energiåtervinning och styrning av förbrukningen. varmvatten produceras på natten tex.
Verkligen inte 50k i kostnad. Fick vårt för 23k 🙂 10kwh…
Har svårt att tro att det skulle vara något problem att ha mer än 17 kWp på 25 A huvudsäkring, i alla fall inte med Modbus-mätare. Även om kurvan klipps runt toppen mitt på dagen så ger ju en större anläggning mer under alla andra timmar då det finns solljus.
Vi har 31 kWp (visserligen med ganska låg lutning) på 25 A huvudsäkring.
Förvisso sant – är ju inte så ofta man producerar 100%. Men nu är det vad växelriktaren orkar med.
Ok, då är ju kostnaden att bygga ut ytterligare en helt annan om man når ”tröskeleffekten” att behöva en växelriktare till.
Dock klarar väl SolarEdge åtminstone typ 25-30% mer kWp än kW märkeffekt, men det kanske redan var inräknat också.
Jag har exakt samma. 31 kwp med 25A. Tänk också på att det är exporten som belastar huvudsäkringen…dvs om man laddar bilen med 10 kw och producerar 25 kw så belastar man säkringen med 15 kw. Det går oftast att ha dynamisk strypning på växelriktaren så systemet känner att förbrukningen momentant. Jag har ställt in max export 20kw och säkringen har klarat sig änsålänge 🙂
Ja vintern blir spännande. Alla nya elmätare har krav på sig att ha fjärrstyrning för på och avslagning av elen. Underlättar ju rolling blackouts.
.
Det kanske är läge att skaffa sig utrustning för att koppla förbi mätaren. 😉
Elnätbolagen har folk som kollar sådant heltid. Mystiska dippar i förbrukningen följs upp. Känner en som jobbat med det. Men visst kommer det dyka upp folk som börjar koppla förbi elmätarna nu när priserna blivit som de blivit.
Det var lättare förr utan fjärravlästa mätare, nu är elbolagen rätt bra på att nosa rätt på när onormalt mycket effekt har försvunnit mellan deras mätare och summan av slutkundernas mätare. Har sett en del nyheter om att man hittat olovlig energiavledning som i vissa fall kan ha pågått i decennier.
Andra klassiker är att “höja huvudsäkringen”, t ex genom att placera ett mynt i botten på säkringen eller rent av att svarva en solid säkring i aluminium.
3 passdelar för större säkring och passdelsnyckel för runt 200kr på Biltema
Njaee, som nån skriver, mätarägaren ser att du lyckas förbruka mer än betald propp håller, det ser nätägaren varje timma, så passupp.
Att svarva . . . mjaee, det är till för er kontorssittare att spåna i över kaffekoppen om att kunna svarva, vi vana kampare fixar sånt med typ extraförstärkt 6:a, ja på ställen utan mätutrustning, inte unnra på att man slut oh va uteliggare i dessa moderna påfundstider
.
Det borde vara enkelt för Svenska Kraftnät att väljs ut områden som röstat på MP som de första att koppla bort.
Om man gör det under en rolling blackout är det svårare att se en “dipp”.
Om de slår till elen till ett område och har mätning på total effekt dit så kan de nog med ganska god säkerhet redan efter ett par mätvärden från slurkundernas mätare se om nåt är lurigt.
Gamle Kirchoffs lag lurar man inte så lätt. Sen kanske det iofs kan vara svårt att utreda om det försvinner innan de hinner följa upp det, men att ha någon form av ”hit and run”-avledning låter som om det vore ganska mycket jobb för ganska liten vinst och då finns det nog andra former av brottslighet som är mer attraktiv för någon med en så god analytisk förmåga? 🙂
Jag tror ingen av er läste min post innan ni svarade.
Det var för att undvika bli bortkopplad. Inte att systematisk stjäla el.
Tyvärr är tendensen att även nattpriset på el går upp kraftigt, men självklart kan man spara pengar genom att ladda när det är som billigast.
Jag har inte sett någon sådan tendens. Nattpriset är högre numera – generellt – än förr, men medan dagpriserna ökat 5-10x har nattpriserna ökat 2-5x, undantaget enskilda dagar med samma pris hela dygnet. Skillnaden i faktiska kronor och ören har blivit större (ex från 20-60 öre till 40 – 300 öre).
Förr låg vi på 15 – 25% sparat via timpris, nu är vi på 30-50% sparat per månad.
Det återstår att se om undantagen enskilda dagar snarare blir regel. I SE4 finns det inget billigt fönster den här helgen där man spar speciellt mycket pengar vid exempelvis elbilsladdning
Nej, samma här denna helgen, men det är ett undantag. Det har dock fortfarande varit billigare nattetid.
Därav har jag inte laddat bilen på några dagar.
Ser ut att bli billigt natten till tisdag dock, priserna droppar i morgon klockan 23.
I morgon cirka kl.12:48 får vi svaret om ni med timtaxa i SE3 kan ladda i en timme eller om ni lugnt kan låta den stå på laddning under natten. Det kanske räcker med 1 timmes laddning? Jag kan ingenting om laddtider gällande elbilar.
…
Vi får ta en avstämning till våren för att se hur det har utvecklats sig med nattpriser.
Var ser du priser för de kommande dagarna, så långt fram som till tisdag? Det skulle ju underlätta planeringen oerhört.
När jag svarade Cornu så utgick jag ifrån att han tog miste på en dag och menade natten till måndag. Om det går att se ytterligare en dag framåt är jag också intresserad av att veta var man kan göra det.
Det ä min erfarna prognos då priset faller vid 23. Extremt sällan det studsar upp igen förrän vid 5-6.
Tack för era svar, vill ju inte missa något sätt att spara på 🙂
Prognosen håller. Även de med timtaxa i SE4 kan somna gott i natt med bilen på laddning. Skön start på en ny arbetsvecka.
…
Jag har inte så bra koll på SE1, men har de haft så högt max på en dag tidigare, 2,61 kr kl. 10-11?
Blir ännu billigare natten till tisdag. Väntar med att ladda tills dess.
Kollar Nordpool nu.
15/8 SE4 mellan 21:00-23:00, över 5:-/kWh. Mellan 23:00 och 23:00 och 00:00, sjunker det till 4,85.
Tokigaste nattpriser jag skådat.
https://www.nordpoolgroup.com/en/Market-data1/Dayahead/Area-Prices/ALL1/Hourly/?view=table
Det behöver bara skilja 20 öre dag/natt för att det ska vara värt att sälja på dagen och ladda på natten istället för att konsumera sin egen el.
Jag gjorde en liten utbyggnad på 1,8kW i höstas, (november) där jag köpte in och monterade allt själv.
Den har gjort betydligt mycket större skillnad än jag först trodde, på ffa. försäljningen.
Förra året hade jag endast mina tidigare 4,5kW installerat. Men redan nu, har jag sålt betydligt mer, än under hela förra året. Den lilla kostnaden på ca: 15k som utbyggnaden kostade, kommer att betala sig snabbt.
Hur är överföringen från de “externa”panelerna. Har ni det via markledning via byggnaderna?
Blir paneler när det är dags för takbyte om ett par pår och gästhuset är väldigt väl lämpat då det aldrig har skugga.
Har ett lite större system (76 paneler). Hittills i år ligger jag 5 000kr plus på elräkningen även om jag laddar två bilar.. Det gäller att befinna sig i rätt ände av bidragskarusellen.
Vad kostade ditt system?
5000 låter lite lite.
Jag ligger på 6000 kr plus sedan mars, detta är ju efter all min egen förbrukning. Så en förbaskat bra investering i år, speciellt jämfört med aktiemarknaden
Det är lättare att ligga plus från Mars – då slipper du ju Jan-Feb som är rejäla minusmånader
En genomsnittlig installation kostar efter bidrag 137k och höjer värdet med 135k enligt utfall (exjobbet du refererar till får underkänt alltså) – https://www.sbab.se/1/om_sbab/press/arkiv_publicering/pressmeddelande/2022-07-14_solceller_hojer_vardet_pa_hus.html
Huruvida det gäller i en fallande marknad där samtidigt elpriset ökar finns ingen statistik på. Men troligtvis ännu mer lönsamt framöver
Tack, bra info, ska blogga separat om det. Men det höjer värdet i princip med investeringen, så att bara räkna på avkastningen är korrekt.
Precis, troligen en av de bästa/säkra, investeringarna man som husägare kan göra idag. Hade jag haft hus, så hade jag satsat på micro inverters för enkel skalbarhet och lägre kostnader på sikt
Det gäller dock bara om MPs extrema bidragskarusell runt solenergi fortsätter så det finns risker i upplägget.
“Efter bidrag” – vågar man räkna med bidraget, med tanke på att man då och då läser/hör att kvoten är fylld för året etc. Får alla som söker bidraget?
Det finns inget sådant bidrag där man ansöker och får utbetalt av Länsstyrelsen. solcellsmaffian ville öka sina vinster så de övetygade politikerna om att ett grönt rotavdrag var bättre, då får de ju del av bidraget, och kunderna får lite billigare installation.
det finns ingen begränsning på grönt rotavdrsg utom för max belopp..
Tack för svar!
Jag körde igång min anläggning i Juli och har 15k batterier. Det är väldigt bra att ta av när solen gått ner på kvällen. Ungefär 70% kvar brukar det vara på morgonen och då laddas de upp igen så snart solen går på. Det kanske är bättre att sälja den istället för att spara men just nu känns det att handlingsfriheten blir större då jag inte har timspot ännu. Skall kolla in södra som LW skriver om.
Hur ställer du dig till bergvärme istället för vedeldning på vintern? Det brukar tots allt bli ganska mycket arbete med veden. Särskilt om man hugger den själv.
Bergvärme är grunden men när elpriset stiger mot 10-20kr får man koppla ifrån och elda.
…
Kommer stänga av all värme i vinter och köra vörmepump på timer om elpriset är rimligt, I övrigt är det ved som gäller. Stänger av ett av kylskåpet och varmvattnet, duschar på jobbet.
…
Göteborg Energi erbjuder idag 450 öre på ettårsavtal.
Mina föräldrar har bergvärme. Servicekillen berättade för dem att bergvärmen klarar ner till -10 grader sedan sätter elen in. Jag är för okunnig för att förstå exakt hur det går till, men om det är så att det är en elpatron som kickar in så är risken stor att det drar iväg med elförbrukningen. Jag tänker att det kan vara bra att ha koll på sådana eventuella inställningar och konfigureringar så det inte kommer som en överraskning i vinter.
Värmepumpar brukar inte klara av att värma upp vattnet för uppvärmningen till mer än 45 grader eller något sådant. Det räcker inte när det är tillräckligt kallt ute, så då behövs elpatron. Åtminstone om man har golvvärme. En del som har gamla klassiska vattenelement, så kan man se om de har värmepump – elementen är mycket större än de man har om man t ex kör ved- eller pelletspanna. Större för att kunna ge ifrån sig lika mycket värme trots att vattnet håller 45 grader istället för 60.
Tack för att du tog dig tid att svara. Det kan vara värt att kolla upp eventuella inställningar, när jag var där på besök i vintras var elementen skållheta. Elementen är samma som när det var oljeeldat.
Bergvärme kostar ju rätt stora pengar.
idag anses det väl som att från uppsala och söderut är det i princip bättre med luft/vatten-värmepump då effektiviteten i nya är så bra.
Men ja. Alla som nu hamstrar ved och installerar kamin för stora pengar. Frågan är hur många av deessa kommer orka ha eldvakt.
Och hur många som kommer få eldningsflörbud då exv mågna kommuner i sthlm län enbart tillåter trivseleldning i villaområden.
Det är några år sedan nu, men min mor betalade ca 150000 kr för sin anläggning (Småland). Den har fungerat utmärkt men ger förhöjd strömförbrukning. Då passar det ju med solpaneler. Några dagar varje vinter räcker den inte till och då måste man ändå elda i vedspis och kakelugnar. Men jämfört med allt arbete vi lade ner på att hugga, köra hem, kapa och klyva ved för hela vintern så är det oerhört arbetsbesparande i alla fall. Sedan kanske det inte är det effektivaste. Vad vet jag.
Handlar ju lite om grundtrygghet också – kopplas elen ur rn vecka kommer jag elda i kaminen för glatta livet oavsett vad nån kommunpamp definierar som trivsel
Förra vintern stödeldade jag med värmeloggs (pressat sågspån). Tyvärr har priset på dessa gått upp med 100%, från 99kr för 40kg till 200kr. Annars har värmeloggs mer energiinnehåll än ved per viktenhet.
Glöm inte att ved värmer två gånger… Första gången när man hugger den och andra gången när man eldar den. 🙂
En fråga. Är det en lantbruksfsh du har? Hur fungerar skattereglerna då?
Har haft på AC hela dagen (utanför sthlm). Den har dragit 1.5kWh idag. 24C inne och 30C ute. Kostar inte mycket att få en dräglig temperatur inne. Vill man spara lite el kan man med fördel dra ner persiennerna på solsidan.
Har fortfarande bundet elpris som i förhållande till dagens priser är äckligt billigt.
Dock så börjar man ju nu med solceller och höga elpriser drabbas av en viss snålhet… All förbrukning dagtid är ju förlorad intäkt. Så 1kWh som jag kan köpa för 45 öre, ”kostar” plötsligt 4-5kr i förlorad intäkt…
Hemautomatiseringen är numera inställd på att minimera förbrukningen av solel.
Känner väl igen fenomenet, samma sak har hänt här. Jag börjar jaga tända lampor och påslagna skärmar under soliga dagar, och har allt mer börjat köra tvätt- och diskmaskin på natten när det bara är (jämfört med tidigare ändå rekordhögt) bundet elpris på 75 öre.
Bra övning inför timspotpriser även på det köpta nästa år tänker jag, har precis också lyckats koppla upp min gamla “dumma” luftvärmepump och ska fixa automation för att köra den baserat på elpris.
Jag har tyvärr ingen möjlighet att installera solpaneler men är intresserad av din hemautomatisering som styrs av elpriserna! Vill du berätta mer om hur detta funkar; har du en speciell utrustning? Vilket elavtal kan du rekommendera? Osv?
Jag kör Home Assistant på relevant utrustning. Har säkert bloggat om det tjogvis med gånger. Får väl göra det igen.
Är det inte så nu att t ex diskmaskin och tvättmaskin är lite felprogrammerade med tanke på att eko-programmen är väldigt långa. T ex min diskmaskin tar 5h för 50 grader ECO och tvättmaskinen 2.5h för 40 grader ECO. (Drt finns snabbare peogram så klart.)
Nu vill man väl eg helst att programmen tar 1h och helst ha möjlighet att sätta timer utifrån vad klockan är och inte bara antal timmar i framtiden… Så att man kan pricka exakt rätt när elpriset är lågt?
Ser framemot framtida artikel om hemautomation och vitvaror…
Är det inte så att ECO-programmen optimerar vattenanvändningen snarare än energianvändningen?
Både och. Finns en orimligt lång tråd om fenomenet “långa ECO-program här”: https://rikatillsammans.se/forum/t/eco-program-pa-diskmaskin-varfor-ar-de-sa-sjukt-langa/27959/4
Summan av kardemumman: Programmen drar mindre energi/vatten och är effektiva p.g.a modernt maskindiskmedel och dess påverkan när disken får dra över lång TID.
Men visst är det så att det blir lite problematiskt med långa ECO-program på natten som sagt… Dock är väl priset ofta rätt stabilt mellan, säg 00:00 -> 05:00?
Inte just nu iallafall, idag är det billigast dagtid 10->16 i SE4.
Sen är det väl framförallt att värma vattnet som drar energi. Större delen av diskprogrammet så spolar den väl mest? Borde gå att mäta när i programmet värmningen sker och passa in starttiden efter det.
Sen är det inte självklart att Eco-programmet är energisnålast. Det är sannolikt energieffektivast (dvs mest diskeffekt per förbrukad mängd energi) men på min maskin drar snabbprogrammet mindre energi (enligt manualen). Så om det blir rent med snabbprogrammet så blir det lägre energiförbrukning.
Har även testa olika diskmedel, vissa gör rent med enbart snabbprogrammet medan andra inte klarar det. Enligt vad jag kommit fram till är Yes överlägset i det avseendet. Så rätt diskmedel kan också sänka förbrukningen.
Då jag förutsätter att du har modern kyl/frys så gissar jag att din stora förbrukare är allt som har med jobbet att göra, dvs Internet, dator, skrivare och skärmar (i plural).
Bakgrundsförbrukningen, inklusive 32″ skärm och laptop i docka plus router, kyl/frys, är 0,2kWh per timme i mitt hem. Således syns det knappt på förbrukningen. Det som syns extra är att ha på TV, spis och maskiner som torktumlare. Dock ligger förbrukningen nu på sommaren på 8-10kWh per dygn. AC drog 2.5kWh igår.
Jag misstänker, utan att veta, att bloggarjävelns datorsetup är lite kraftfullare än en laptop. Han har ju skrivit tidigare att han har UPS:er och annan backup också. En hel del av detta omvandlas dock till värme vilket är bra vintertid och dåligt på sommaren.
Men vi får väl se facit någon gång.
Nyfiken på hur man kan styra uppvärmningen på spabadet. En av/på-brytare eller lura tempgivaren?
Använder den senare metoden gör värmepumpen men den blir svår att räkna hem ekonomiskt.
Shelly 3EM samt en kontaktor, och sedan av-på.
Kan inte Shelly 3EM även bryta strömmen? Eller behövs ytterligare prylar?
Behövs en kontaktor för att bryta trefas samtidigt.
Jag har nu tillägsisolerat hus från 1931, extra glas på fönstren (motsvarande~ 3 glas), isolerad vind, bergvärme som styrs via Home Assistant (stänger av dyraste tibber-timarna mm). Har fått upp 24 paneler som förhoppningsvis blir inkopplade inom en månad.
Vad kan man göra mera för att spara el-kostnad? Batteri ser jag inte alls ekonomisk försvarbart när man räknar på slitage (batteri håller ca 1500 i och urladdningar innan de når ~70%/förbrukad).
Eftersom jag har vattenburen uppvärmning funderar jag på att installera 2-3m3 ackumulatortank som man kan värma upp under natten och sedan koppla in under dagen….vore intressant om någon har mer info/erfarenhet av detta.
Man kan såklart även sänka temperaturen….men inte helt uppskattat av resten av familjen -> inte billigt med skilsmässa heller.
Btw. har även en luft/luft som är guld värd dessa dagar då utetemperaturen ligger kring 30C…men även bra som backup om bergvärmen får för sig att lägga av.
Alla apparater man har på standby drar faktiskt mer äm man tror. Per apparat är det inte många watt, men på ett år med höga elpriser kan det bli några/flera 100-lappar. En kopplingsdosa med avstängningsknapp betalar av sig snabbt (sedan ska man orka komma ihåg att trycka på avstängningsknappen hela tiden).
Ja, jo men det är nog mest TVn + några google-assistant högtalare som står på standby. Försöker styra det mesta, automatiskt ljus, fläktar mm, fungerar fsktiskt riktigt fint. Allt går dock att kontrollera via ‘vanliga’ knappar också.
Dock har jag ett +80tal smart plugs, shellys, zigbee mm som står på hela tiden…drar nog en del ‘gråtsmiley’
Wifi (4 trådade AP), zigbee + lite propertiera trådlösa gränssnitt + NAS med HA.
Huset drar som minst ~250W…finns antagligen en del att optimera.
Om nu energibesparing är en skilsmässeorsak så kan man argumentera för att den insparade summan kan användas till någon trevlig aktivitet istället för att göda Vattenfall.
Kanske kan bli som jag hört hända i UK? Stänger ner huset (tömmer vatten, stänger av el) och hittar billigt boende i Portugal över kallaste månaderna?
Vet dock inte om detta är en myt och det kan väl bli rätt kallt i Portugal under vintern också speciellt med tanke på att de inte har lika välisolerade hus som vi har i Sverige (+ golvvärme = portugisisk SciFi).
Jag har liknande situation. Luft/vatten + solceller. Men solcellerna hjälper ju inte så mycket i december…
Mina funderingar:
1. Ack-tank till värmepumpen och köra på lågpris alt. solel om det finns. Min panna är dock gammal och svårt att styra automatiskt. I så fall får man fejka givare etc, plus lite oklart hur bra det egentligen blir.
2. Installera pellets-/vedpanna som komplement. Då diversifierar man sig bort från endast elpriset. Men det är en rätt jobbig investering på många sätt. Även här behöver man kunna styra om pellets eller el nu ska användas och växla mellan dessa. Nuvarande panna styr även cirkulationspump och varmvatten mm. Plus att det är jobbigt med pellets, behövs förvaring mm. El är enkelt.
3. Köpa en nyare VP med bättre verkningsgrad (har inte räknat nåt på det).
4. Vattenmantlad kamin. Detta är ju egentligen bara en vedpanna i vardagsrummet. Dock med lite mysfaktor.
5. Finns även pelletskaminer som man kan installera motsvarande som en braskamin. Med termostat och magasin med pellets. Startar automatiskt. Har inte grävt vidare där heller.
Angående acc-tank har jag funderingar att bara koppla in den tillsammans med resten av värmesystemet och då förhoppningsvis få ett väldigt trögt system där man värmer upp ‘systemet’ extra på natten och stänger av uppvärmning under de dyraste timmarna. Vet dock såklart inte hur bra det blir i verkligheten.
Nackdel misstänker jag att det blir svårt att kompensera för snabba väderomslag. Möjligt att man kan koppla in/ur acc tanken med ställdon som man styr från HA.
Btw. jag har även en spiskasett på några kW i vardagsrummet, men den är mest till för myseldning, vore intressant om det fanns någon snygg vattenmantlad spiskasett men har inte sett någon?
Pellets vore intressant, men det tror jag aldrig att jag skulle få bygglov för.
Bäst vore nog om man kunde få tag på quaise.energy gyrotron och borra ett 20km djupt geotermiskt hål för att pumpa runt 500C vatten… Problem solved! 😀
Man vill nog ha logik för att styra om du värmer ack-tanken eller bara pannan. Vet att folk som kör vedpanna använder nåt som kallas ”laddomat” för att styra detta. Du vill inte värma alla dina ack-tankar när det är dyrt bara för att hålla värmen på framledningen till radiatorerna uppe.
Ang. vattenmantlad så tyckte jag det var för dyrt för själva kaninen, plus att dra rör plus att det antagligen kräver ack-tank vilket jag inte var intresserad av då.
Kan inte låta bli att ställa mej frågan. Hur mycket växelriktad kraft klarar elnätet av?
“Återbetalningstiden” ska jämföras med alternativkostnaden, dvs vilken avkastning skulle man få med en annan sorts investering.
Att värdet på huset höjs är inte intressant förrän man säljer det.