SEB:s psykologiska boprisindikator rasade vidare i augusti till sin lägsta nivå sedan finanskrisen 2008. En majoritet av hushållen tror på fallande bostadspriser och endast var sjunde hushåll tror att priserna kommer stiga.
Boprisindikatorn är psykologisk och har egentligen bara en månads framåtblickande prognosvärde, och ställer frågan vad hushållen tror om bostadspriserna om ett år. Indikatorn kan vända på en femöring, vilket också syns i historiken.
Hushållen är i alla fall djupt negativa till bostadspriserna och 57% tror på fallande priser, medan endast 15% tror på stigande priser för en indikator på -42. Inidikatorn faller som mest i Östra Götaland med -27 enheter, i Skåne med -23 enheter, i Stockholm med -13, i Västra Götaland med -12 och i Norrland med -21. Övriga Svealand utom Stockholm backar endast -3.
Hushållen tror också att styrräntan kommer ligga på 1.45% om ett år, dvs en dubbling från dagens 0.75%.
Detta brukar innebära att bostadspriserna också faller när indexet redovisas av Valueguard senare i augusti, så räkna med fallande bostadspriser i juli. Konstigt vore kanske annars. Värt att hålla i minnet är att än så länge är det inflation i form av prisökningar, samt tillhörande höjda räntor som spökar. Arbetslösheten som konsekvens av detta har ännu inte tagit fart, utan många företag har nog hållit tummarna om att allt ska bli bra igen efter semestern. Och i nästa steg så kommer skatteintäkterna i förhållande till kostnadsökningarna rasa för särskilt kommuner och regioner, då folk inte får löneökningar som matchar de stigande kostnaderna för kommun och region. Dessa måste då säga upp folk för att få ekonomin att gå ihop, så räkna med nedskärningar och stigande arbetslöshet även inom offentlig sektor längre fram. Det bådar inte heller gott för bostadsmarknaden.
Men bloggen har förstås alltid fel om bostadspriserna.
41 kommentarer
För en som var för ung för att vara medveten vid finanskrisen; Varför sjönk svenska bostadspriser ”bara” cirka 10% från topp till botten för att snabbt återhämta sig mitt under relativt hög arbetslöshet vad jag kan se?
Massiva sänkningar av räntorna till nollränta för att hindra en krasch.
Det var ju den lilla detaljen ja… 😉 Men med den höga arbetslösheten och rätt medelhöga (normala) långräntor vad jag kan se är det ändå förvånansvärt tycker jag. Jag kanske underskattar hur pass kortsiktigt folk köper bostad efter rådande 3-månadersränta.
De sjönk inte bara 10%. Jag följde priser i ex. Danderyd och de sjönk mångdubbelt så mycket, men gick samtidigt så snart riksbanken dumpade räntan uppåt igen.
Ett tips är att se på de områden där folk belånat sig hårdast för att “bo”, ex. Danderyd, när ni fyndletar bostad nästa år.
OK! Jag tänkte på Valueguard HOX för riket. Men visst är Danderyd och övriga gräddhyllor kanariefåglarna då som nu…
Danderyd och fynd är väl inte riktigt något jag väntat mig i samma mening.
Man kan alltid lura sig själv.
Jag hade ändå killgissat på att Danderyd stod pall bättre än vissa “sämre” områden pga att du knappast lånar dig till 15 miljoner utan ett ganska stort EK, medan du utan problem kan sätta dig i skuld med 5-6 miljoner med väldigt litet EK?
Tänk att du lånat 11 miljoner till det där kedjehuset på 15 miljoner.
Låter som fria fantasier, både skuldkvottak och amorteringskrav sätter stopp. Du måste ha en årslön på 2.5 miljon för att få låna 11 miljoner.
Jag tänker mig ett par, inte en individ. Och det är inga fria fantasier. Välkommen till Stockholms bostadsmarknad, men det sagt inte att det är normen med den belåningen.
@90-talist Troligen var de som blev arbetslösa inte huvudsak bostadsköpare och därmed inte en del av marknaden. Medelklassen klarade sig i stort sett och fortsatte att konkurrera om bostäder och därför blev det inget ras.
Dessutom gavs beskedet om avskaffad fastighetsskatt redan 2007. Om det beskedet hade kommit helt separat från finanskrisen så borde de dyra fastigheterna ha gått upp rejält.
Det kan nog förklara skillnaden mellan t.ex Sverige och Danmark.
Jag brukar normalt sett aldrig kommentera dessa inlägg, av bloggaren. Då det finns så många, som besitter större kunskap än mig i ämnet. Men nu tror jag faktiskt, att bloggaren har en poäng. Och då nämner jag gärna det!
Orsaken att de saknar jobb efter många år är att de inte platsar på svensk arbetsmarknad, som grupp betraktad. Klart det finns undantag.
*ohållbar
Tråd om invandring raderad. Off topic, kickbannar inblandade nästa gång. Finns andra sajter där ni kan ryggdunka varandra.
[REDACTED]
Varning. En gång till och kickban.
Ok. Bloggaren var snabbare än en oljad blixt att radera det inlägg jag svarade på. Ta gärna bort detta också.
SCB meddelar att barnafödandet är det lägsta på 20år i Sverige. Detta kommer givetvis även återspeglas i bostadspriserna på lite längre sikt.
Eller så är det bostadspriserna som återspeglas i lågt i barnafödande.
Det tvivlar jag på, bevisa din hypotes.
Vi vill gärna ha ett till barn men pga att lägenheten är för liten så känner vi att det får vi inte plats med. Vi har inte råd att köpa större lägenhet. Så för oss personligen är de höga bostadspriserna en orsak till att vi inte skaffar ett till barn. Detta är förstås bara en anekdot men ändå bevis på att höga bostadspriser kan leda till färre barn i vissa fall.
Tror också det spelar roll för barnafödandet.
Färre barn ger bättre lånelöften. Högre lånelöften (p g a färre barn) leder till högre bostadspriser. Nu ska dock priserna söderut, frågan är om de sjunkande långa räntorna kan kompensera för recensionen. En nagelbitare på medellång sikt.
Det är ofta ett stort steg att byta ort men det är oändligt mycket svårare när barnen kommit upp i skolålder, vänner, aktiviteter osv. Så om möjligt, hitta en billigare bostadsort så kan nog villan vara inom räckhåll.
Ytterligare en av mekanismerna är att det skjuter upp åldern för familjebildande, som kräver vettig bostadslösning, vilket minskar fertiliteten.
Ekonomisk osäkerhet påverkar absolut barnafödandet men det går också i cykler på 25-30 år. Stor kull efter kriget, stor kull runt 1970, stor kull i början på 90-talet, o s v.
Tesla börjar ta betalt för navigation prenumeration. Lämpligt ämne för en tesla ägare kanske?
Är inte det vad konkurrenterna som ex. Audi alltid tagit betalt för, dvs efter en initial tidsperiod?
Ja säkert, har dock aldrig ägt en bil för det inte ingår (dock får man betala för uppdatering av kartan, men det klarar man sig utan tills man byter bil). Men hela grejen med tesla är ju tech, så nu ska man betala för det också. det är väl navigation till elmacken som är en av de prylarna som tesla samlar pluspoäng för
Jag tror grejen med Tesla, förutom det där med el-tech, är att de är praktiska bilar. Kolla på en Model Y och lista sedan ut var du hamnar modellmässigt med en Merca eller VW. Tippar på att vi pratar om någon sorts färdtjänstmodell.
Glömde skriva “bagageutrymme”.
Nja, det finns billigare bilar i samma storlek, så det är inte därför
Lars W jag tror inte du har fel om bostadspriserna. De kommer självklart att sjunka pga många samverkande faktorer inkl höjda räntor, stigande energipriser, stigande matkostnader, ökad arbetslöshet och minskad förväntan på tillväxt och utveckling hos folk i allmänhet. När bankerna ser att folk börjar få det knapert kommer de att öka kraven på amortering av lån och bli mer restriktiva att låna ut till nya fastighetsköp. Det blir en nedåtgående spiral där det ena leder till det andra.
Har varit med på bostadsmarknaden länge, de sista åren har varit mycket bra för oss i denna grupp. Räntor så låga att vi aldrig kunde föreställa oss det när vi byggde hus. Nu blir det nya tider…
Billigare bostäder är en positiv spiral, inte en negativ. Om man tänker framåt alltså på kommande generationer.
På 90 talet hade vi 60 000 tomma hyreslägenheter, idag 10 000. Barnafödseln i sig ger ingen populationsökning i Sverige så detta är lite självförvållande också. Jag nöjer mig där
Positivt eller negativt beror nog på hur din egen situation ser ut. De som köpte när det var dyrt blir mindre glada, de som framgent kan köpa för att det blivit billigare blir mer uppåt. För egen del spelar det ingen större roll för just boendet. Har gått upp och ned tidigare år.
Frågan är dock om det är dags att amortera lite på lånen? De senaste åren har ju börsen lätt slagit bankräntan så bättre finnas på börsen istället för att betala av på lånen. Dags att tänka om?
På Hemnet syns också slutpriser, man behöver alltså inte vänta på valueguards rapport, om man inte vill ha lite mer kött på benen då.
.
Stora skillnader mellan Södermalm där en tydlig nergång syns, jämfört med mindre orter. Där blir det ju också lite svårare att dra paralleller då omsättningen av bostäder är mycket mindre
Snacka om att man hade tur – sålde huset i Upplands Väsby för ca 1½ månad sedan. Bodde där någonstans mellan 3-4 år. Flyttade med sambon till en småstad norr om Göteborg, men arbetar fortfarande i Stockholm för svenska staten.
Här fick vi förstahandskontrakt på en HR, 6 rum á 150kvm. Betalar mindre än bara lånet som vi hade på huset. Ingen kostnader för uppvärmning. “Drift-el” kostar ca 150 SEK i månaden.
Sambon vill hitta hus snabbt som fasen. Jag är helt OK med att vänta tills nästa sommar…
// Fd. Kommuntjänsteman som glömt sitt lösen.