I Växjö råder det uppenbarligen ingen bostadsbrist. SVT rapporterar att hälften av de nybyggda hyresrätterna i bostadsområdet Galaxen, som var inflyttningsklara 2020 och 2021, fortfarande står tomma utan hyresgäster.
Det har bytts 72 hyresrätter i området av Vidingehem, men 34 av dem saknar fortfarande hyresgäster.
Det handlar exempelvis om treor på 74 m2 och fyror på 122 m2, och de står alltså redo för omedelbar inflyttning.
Förklaringen är dock enkel. I den prisklassen som presumtionshyror innebär på nybyggda lägenheter så kommer de som har råd istället gå till banken, ta lån och köpa en lägenhet, istället för att hyra.
En trea på 74 m2 kostar 11 091:- SEK i månadshyra och en fyra på 122 m2 15 197:- SEK. Eller som en etta i centrala Oslo, där man också kan få tag på en lägenhet direkt. Till SVT säger ordföranden för det kommunala bostadsbolaget att “[hyran] är helt rimlig till den kostnaden vi har för nyproduktion idag”. Eller snarare igår. Med de skenande priserna byggkostnader som bloggen rapporterat om skulle hus byggda idag kosta ännu mer att bygga. Släng på stigande räntor så blir även kapitalkostnaden högre idag.
Verkligheten är att det som folk definierar som bostadsbrist är frånvaron av förstahandskontrakt på billiga hyresreglerade lägenheter i attraktiva lägen. Att faktiskt betala vad det skulle kosta om hyrorna sattes utifrån nyproduktionen är inte intressant – de som har råd belånar sig då hellre och hänger på bostadbubblans drömmar om att bli mångmiljonär på pappret på de evigt stigande bostadspriserna.
Sedan får vi se hur attraktivt det blir med att köpa om priserna faller med de stigande räntorna. Risken är förstås att marknaden fryser ihop när färre vill sälja eftersom de då inte får tillbaka det de stoppat in.
Oavsett, behöver du en bostad och har råd så kan du flytta in nästa vecka i Växjö. Inte ens för förstahandskontrakt. Annars är även andrahandskontrakt en bostad.
44 kommentarer
Vakanser är bra, då är det rimligt att hyresvärd och hyresgäster kan förhandla hyran. Vill man inte sänka kan det stå tomt. Kallas konkurrens!
Men man kommer väl börja riva de äldre billigare bestånden.
Sedan får de som egentligen inte har råd bo i nyproduktionen bo med bidrag och hyresvärden får dia i sig bostadsbidragen.
Kommunerna bör inte få äga bolag och marknaden konkurrensutsättas fullt ut utan bidrag.
Hur tänker du att marknaden ska hantera lokaler till skolor? Risk att det uppstår lokala monopol som driver upp priserna för skolorna enormt. Vilken privat aktör går in och spekulationsbygger tex. en gymnasieskola för att konkurrera ut någon annan aktör på orten?
Jo, på en fungerande bostadsmarknad skall det finnas en balans mellan utbud och efterfrågan. Tyvärr har politiker sedan miljonprogrammens dagar fullständigt krossat möjligheter till fungerande bostadsmarknad. Grundproblemet politikerna skapat är att det med hjälp av kortsiktiga lösningar skapat enorm bostadsproduktion under korta perioder och sedan har bostadsproduktionen i princip stått stilla under perioder. Hade produktionen varit jämnare så skulle prissättningen varit jämnare liksom åldrandet i bostadsbeståndet. Nu sker renovering och produktion samtidigt med hög efterfrågan på arbetskraft och byggmaterial. Vilket ser att inflationen tar fart och räntan höjs och därmed bostadspriserna och hyressättning. Alla bidrag till bostadsmarknaden behöver plockas bort såsom räntebidrag mm. Det som vore absolut bästa insatsen för Sverige och svensk ekonomi vore att slopa ränteavdragen och samtidigt sänka skatten med motsvarande på arbete och pension. Vi kan även fundera på varför vi ska ha en så hög kapitalbeskattning. 10-15% vore mer rimligt och sedan plocka bort ISK. Det skulle även hjälpa fastighetsmarknaden att få tillgång till mer kapital form av folk kan dels öka sparandet och därmed ha mer egenkapital. Dels kan privatperson satsa på olika investeringar i bostadsmarknaden såsom direktinvesteringar eller bostadsobligationer.
Har stor erfarenhet av hur bostadsförmedling fungerar i storstäderna. Förr var frågan när får jag en lägenhet? Nu är frågan när får jag en lägenhet som jag råd med? Men utan de högre hyrorna skulle det inte byggas några hyresrätter och situationen med svartkontrakt skulle vara ännu värre. Det som är trist är att det drabbar de ekonomiskt svagare i samhället. Och har man betalningsanmärkningar kan man i princip glömma ett förstahandskontrakt.
Jo tack, Sveriges golvbrunn där en nybyggt 4:a kostar 15k. Inte svårt att förstå att BRF är ett alternativ för de som har råd. Jag betalar 7k/mån för liknande 4:a i en betydligt dyrare stad vad gäller BRF priser.
Att byggkostnaden ger 15k i hyra är trams.
När byggdes det.
2019, <14k/kvm i föreningslån och fjärrvärme som nu sjunkit i pris med runt 5% senaste året. Det gigantiska överskottet används främst till amortering och investeringar för att göra BRF mer attraktiv. 4500kr i avgift.
Skillnaden är att du står på lånet för din bostadsrätt, det är inte fallet med hyresrätten.
Hyresrätten räknar med en helt annan ränta. Sedan finns en viss slitagepresumption för hyresrätterna såklart.
Både bostadsrätter och hyresrätter är prissatta utifrån vad marknaden tål, inte vad det kostar att producera dessa.
Precis vad jag menade då. Vi kan kalla det marknad förvisso dopad utifrån avsaknad av fastighetsskatt och ränteavdrag. Men så fungerar spelet. Självklart belånar man andelen till dessa räntor. Jag kör inte med reperationsfond, finns ingen anledning då allt har garanti.
När får vi se vinterbonade trailer parks i Sverige?
Det har vi redan i form av kolonilottsområden och fritidshusområden där folk där folk i ren desperation bosätter sig året om.
Liksom säsongscamping.
Iofs är de flesta som gör det relativt kapitalstarka.även om de inte har råd att köpa en lgh eller hus, så kan de köpa en bättre husvagn, kolonilott, fritidshus…
Området är ganska nära Växjös populäraste badplats, Everdahl.
Samt Kronobergs slottsruin.
Området heter Östra lugnet, ett passande namn.
Det är ett bostadsområde för småbarnsföräldrar som vill ha nära till förskola och vettig skola.
Gott om företag i närområdet dessutom.
För övrig är det inte särskilt centralt.
Så bil är nästan ett måste för att bo där.
Korrigerar:
Byggkostnader för prestigeprojekt för kommunen ger höga hyror.
Om däremot kommunen byggde på billig mark i lite mer oattraktiva lägen (Antar att växjö har en del mark där det i princip är kostnaden för anslugningar som är den dyra posten). så kan man vara ändamålsenlig.
Men kommuner (avsett styre) gillar prestigeprojekt framför de tråkiga med realnytta
*diverse rättstavningar*
Vilken kommun vill bygga stora områden med billiga hyresrätter på oattraktiva lägen?
Bloggaren har tagit upp det flera gånger – ingen vill bygga billigt.
Billigt med 15k okej…
Ingen vill bygga billigt, men det är ett kortsiktigt sätt att se på det. De som hamnar i dessa svindyra lägenheter är i regel bidragstagare, som iom hyresnivåerna i princip har ett obefintligt incitament att ta sig ur sin situation.
lite off topic att man även låter tex avstyckning av tomt kosta en förmögenhet. mina föräldar köpte precis ett hus i renoveringsbehov bredvid vår sommarstuga, för 350 000. till detta tillkom en avgift för att stycka om tomten (huset såldes 2 år innan med en del skog som tidigare ägare behöll). detta kostade då 70 000, och då fanns allt klart redan, pinnar och kartor. lantmäreriet åkte inte ens ut till tomten. hur kan man inte göra något åt detta? sjukt att man låter det fortgå. samma sak med bygglov som omöjligt ska behöva kosta 50k för ett enkelt älvsbyhus på landet
Om man vill strida så be om en kostnadsspecifikation.
Lantmäteriets egna uppgifter.
“Grundbeloppet är 3 600 kronor. Men det kostar mer om flera fastigheter är inblandade – då lägger vi på ett tilläggsbelopp. Grund- och tilläggsbeloppet blir tillsammans mellan 3 600 och 9 000 kronor.
En kostnad per timme för allt vårt arbete med din ansökan. Kostnaden är 800–1 900 kronor i timmen.”
Så 70000-3600 kr = 66400 kr. Räkna på timpriset 1000 kr, så borde det tagit 66 arbetstimmar för handläggaren att uppdatera fastighetsregistret. Då har ni betalat för 12 (2 per dag, 6 dagar) kafferaster per dag, friskvårdstimme, APT-träff, personalmötet, kommit senare på måndagen och smet hem tidigare på fredagen. Sedan betalade ni ännu mer via den delen som kommer från statsbudgeten.
Kan tänka mig att detsamma gäller flera renoverade lägenheter i befintligt bestånd hos hyresvärden Willhem här i Skäggetorp, Linköping. Det är i princip alltid 40-50 st listade som lediga.
Läge, läge, läge…
Skäggetorp är väl förvisso NOGO-zon
I Kalmar byggde de en helt ny stadsdel med mestadels hyreshus lite utanför stadskärnan (allt är relativt).
De hade också problem att fylla lägenheterna men hittade till slut en kund som hade råd – kommunen själva.
Sen gick det som det gick.
https://www.barometern.se/debatt/socialdemokraternas-misslyckade-bostadsplanering-bidrar-till-okad-otrygghet-495b6831/
En riktigt fascinerande och skrämmande dokumentär, https://www.svtplay.se/video/17019810/europas-brasilia-ett-epos-fran-fororten
Just sossarna i Kalmar ville helt historialöst bygga ett enormt hyreshus i orten men blev som tur stoppade av oppositionen. https://sverigesradio.se/artikel/planerna-pa-bananhuset-stoppas
En gång sosse.. alltid sosse eller vad har de för mantra?
Jag bor i Säter,och minns hur det var i slutet av 80-talet här. Det fanns ett växande bostadsområde där många byggde nya villor för ca 1 miljon. Några år senare på 90-talet kom kraschen och många fick sälja sina miljonvillor för ca 750 tusen. Räntorna låg på ca 14% så det blev väldigt tufft för många. Vi kanske får liknande scenarion snart igen.
Nej det får vi inte tillväxten kommer krackelerar långt innan
Det inte bara byggkostnaderna som skenat. När nya hyresrätter/bostadsrätter byggdes i Nya Djurgårdsstaden skulle markpriset som kommunen skulle ha motsvarat 30000 kr/Kvm för de nybyggda lägenheterna. Det är inte lätt att få låg hyra/billig bostadsrätt med dessa markpriser. På 20 år har markpriset som Stockholms kommun tar ut ökat med ca. 500%.
Nu pratar vi dock om golvbrunnen Växjö 😅. Lycka till med 15k per månad där i byggkostnad, för en simpel 4:a utanför centrum. Fakta ska vi nog inte prata om dock. Obekvämt kanske? Här kör vi med cherry-picking
Bloggaren som haft fel om bostadsbubblan i snart 20 år och 3x ökning av priserna kanske till slut får rätt. Vi får se
Även en stillastående klocka har rätt två gånger om dygnet. Men när det gäller bostadsbubblan, där folk betalar samma som för 50 år sedan i snitt av inkomst. Tja. Nej jag är inte övertygad. Det finns problem ja, men inte så övertygad om att “bubbla” är rätt ord egentligen.
Om räntorna stiger så sjunker priserna, men det handlar inte om en total krash, bubblepopping.
Säg priserna sjunker i nivå med FIs prognoser. Det är ca – 20%.
Då behöver man inte låna lika mycket på huset för att hjälpa ungarna att lämna boet om några år…
För övrigt vill jag tacka bostadsbubblan…
Jo det har bara varit att tacka och ta emot som maxbelånad. Går lånelöftena ned så går priserna ned. Simple as that.
Hoppas också på nedgång, nu har ju Ingves gett efter för populism och gått bananas på att döda tillväxten. Så där kan nog komma lite fyndlägen framöver så att kottarna kan får sig en lägenhet.
Detta stärker min tes att hyresnivåerna eldar på bostadspriserna. Det är snudd på omöjligt att inte bo billigare i ett köpt objekt…
Förmodligen är det så. Men om du räknar med allt som ingår i hyran i form av el/värme/internet/vitvaror/gemensamhetsytor/avsättningar till renovering/kapitalkostnader osv och gör likadant för villa/brf-boendet?
En sak som alla hyrestagare-betalare är den dolda hyresförhandlingsavgiften och och Boinflytandemedel, se till att ställa krav på Hyresgästföreningen så att det ger valuta för den dolda avgiften.
Numer brukar varken el, vatten, internet och större renoveringar ingå i hyran utan betalas separat av hyresgästen, särskilt i nyproduktion. Åtmindstånde i Stockholm.
Däremot är Hyresgästförening en organisation som är politikertätt och de hoppar mellan kommunen, HF och ibland det kommunala bolaget. De är nog närmare sina vänner och möjlighet till sin egen karriär än till de hyresgäster man ska företräda. Läs deras tidning du får svårt att hitta kritik mot kommunala bolag, skurkbolagen är alltsomoftast privata.
I den här branschen kläcks några våra egna oligarker.
Du tänker på han (S)ossen från Nynäshamn och Balkan ?
https://amp.svt.se/nyheter/inrikes/ingen-av-hyresgastforeningens-chefer-bor-i-hyresratt
Vem jobbar de för egentligen?
“Annars är även andrahandskontrakt en bostad.”
Visst kommer man billigare undan om man hyr i andra hand. En sökning på Qasa bekräftar att det finns mycket att välja mellan i Växjö med omnejd. Varför skulle det vara bostadsbrist där, förresten?
Varför skulle det vara bostadsbrist i Växjö? Uppriktigt nyfiken.
Man brukar ju säga det är bostadsbrist ungefär överallt.
Det är det inte. Längre. Det var det för några år sedan, studenter bodde var som helst.
Det finns ganska mycket smålägenheter också via privata hyresvärdar, tex ett större hus med inredd vind (inte1,5 plans utan fulla våningar, eller små hyreshus med 2-4 lgh)
Det är helt sjuka priser, jag bor mer centralt ensam (två barn varannan vecka) i mitt hus på 200kvm än de lägenheterna, byggde det för ca 10 år sedan och är med dagens värdering belånat till ca 50%.
Skulle räntan gå upp till 6% så bor jag fortfarande till ungefär samma kostnad, men dubbelt så stort och med trädgård. Och det är innan ränteavdrag.
Har övervägt att flytta till lägenhet, men det är helt enkelt rimligt ur ett ekonomiskt perspektiv.
Du menar att det är helt orimligt att flytta?
Jag noterar att nybyggda bostadsrätter i kommunen är prissatta utifrån att det är ett äldre par som säljer huset med 1000% vinst som köper…
Ja precis, missade en bokstav där 🙂
Kommer vi se samma rubriker när elen kostar 20 kr/kWh och en påse cement kostar 1500 kronor?
Det är inte elbrist – finns ju gott om el för 20kr/kWh!!!
Det är inte brist på cement. Jag såg tre påsar nere på Bauhaus för 1500 kronor styck i förgår.