Det framförs i kommentarer att Biltema duckar skatt, men det är en populistisk förenkling och verklighetsbeskrivning lanserad av SVT och Uppdrag Granskning. Låt oss jämföra Jula och Biltema, och se hur mycket skatt som betalas.
Skatteverket |
Bolag som Jula säljer mestadels andra märkens produkter, som oftast importeras. Biltema säljer mestadels egna produkter, som importeras. Skatten i Sverige handlar således om vad man betalar för skatt på verksamheten i Sverige. Varor tillverkade utomlands beskattas förstås mestadels utomlands.
Tyvärr har inte Jula publicerat sin årsredovisning för 2020 än, vilket Biltema har, så jämförelsen här kommer vara 2019 för Jula vs 2020 för Biltema, men är kanske ändå ett bra exempel.
Skatt betalas på tre sätt – arbetsgivaravgifter (sociala avgifter), moms, samt bolagsskatt på vinsten. Skatten på de anställdas löner betalas rent formellt av de anställda, även om det hanteras av arbetsgivaren, och räknas alltså inte som skatt bolaget betalar.
Låt oss jämföra.
Biltema
Bolaget gjorde 2020 ett resultat efter finansiella poster på 405 248 kSEK och betalade enligt årsredovisningen på detta 86 905 kSEK i skatt, dvs lite drygt 21.4% bolagsskatt. Att det blir lite mer än 21.4% beror på bokföringsmässiga effekter av icke avdragsgilla kostnader. Helt normal skatt alltså.
Man betalade ut löner och ersättningar till anställda om 577 750 kSEK och betalade på detta in 189 950 kSEK i sociala avgifter.
Momsen redovisas inte i årsredovisningen, men man kan förstås räkna ut den utifrån bolagets omsättning, givet att all försäljning är med viss momssats. Momsberäkningen blir teoretisk. En del varor har lägre moms, t ex Biltemas korvar och även livsmedel som godis eller eventuella böcker. Låt oss anta 21% i moms i snitt, vilket ofta framförs som var en harmoniserad momssats skulle ligga i Sverige om all moms var likadan.
Biltema hade en försäljning på 6 760 414 kSEK år 2020, vilket i så fall ger 1 419 686 kSEK i moms.
Totalt sett betalade Biltema alltså 86905+189950+1419686=1 696 541 kSEk i skatt eller 1 697 MSEK, eller en komma sju miljarder kronor i skatt in till svenska staten, oräknat de anställdas inkomstskatter.
Biltema har av Uppdrag Granskning utmålats som skattesmitare eftersom de inte betalar skatt i Sverige för tillverkningen av sina produkter i andra länder, precis som Jula inte betalar skatt i Sverige för de produkter de importerar från andra tillverkare.
Jula
Bolaget gjorde 2019 ett resultat efter finansiella poster på 542 415 kSEK och betalade enligt årsredovisningen på detta 27 199 kSEK i skatt, dvs inte 21.4% bolagsskatt utan endast drygt 5% i skatt på vinsten. Detta uppnås genom icke skattepliktiga intäkter på 88 258 kSEK, som dras från skatten, vilket är ett intressant trick att titta närmare på för den som vill studera skatteplanering.
Man betalade ut löner och ersättningar till anställda om 276 716 kSEK och betalade på detta in 96 690 kSEK i sociala avgifter.
Vi antar även här 21% moms på omsättningen
Jula hade en försäljning på 5 029 399 kSEK år 2020, vilket i så fall ger 1 056 173 kSEK i moms.
Totalt sett betalade Jula alltså 27199+96690+1056173=1 180 062 kSEk i skatt eller 1 180 MSEK, eller en komma två miljarder kronor i skatt in till svenska staten, oräknat de anställdas inkomstskatter.
Så var det med den saken. Så stor påverkan har Uppdrag Granskning på det allmänna medvetandet och verklighetsbeskrivningen. Exakt varför Biltema ska förväntas betala skatt i Sverige för produkter tillverkade i andra länder är oklart – ingen annan gör det, särskilt inte som koncernen inte ens är svenskägd och ägaren inte ens bor i Sverige. Tror ni att Black & Decker betalar skatt i Sverige för tillverkningen av den där skruvdragaren du köper på Jula?
Ja, Biltemas ägare är född i Sverige, men man skattar där man bor. Eller ska invandrare till Sverige betala skatt i sina födelseländer för sina inkomster och inte i Sverige?1.
Snarare säger detta något om SVT:s makt att vinkla och rikta verklighetsbeskrivningen. Produktion beskattas där den sker och inkomster beskattas där man bor. Det vore intressant att höra hur SVT anser att det ska vara. Om t ex skatt på produktionen i Kina ska betalas i Sverige, ska då skatten på svenska exportprodukter som Volvobilar betalas i länderna där bilarna säljs?
Biltema betalar alltså mer skatt i Sverige än Jula. Punkt. Främsta orsaken är storleken, som avgör momsen, som är den största posten företagen betalar. Jula drar via skatteplanering dock ner sin bolagsskatt, men det är antagligen helt och hållet ett lagligt förfarande.
1. Här är USA ett intressant exempel. Alla amerikanska medborgare ska betala skatt till USA oavsett var de är skrivna. Exakt hur det regelverket är utformat har inte bloggen studerat närmare, men antagligen får man dra av den skatt man betalat i vistelselandet, så man dubbelbeskattas inte. Eller så är det någon liten procentsats man betalar för skyddet från amerikanska marinkåren och amerikanska specialförband om något händer dig. Men det är killgissningar. Sverige har ju också en del beskattning av svenskar utomlands, specifikt pensionärer som utöver skatten i landet de bosatt sig ska betala en särskild skatt på svensk pension. Den beskattningen är möjlig eftersom det är staten som håller i pensionspengarna.
16 kommentarer
UGs take på det hela var visserligen hur Biltema AB köper produkterna från moderbolaget Birgma Holding LTD i Schweiz och kan på så sätt redovisa en vinstmarginal på 5% (enligt SVT) medan moderbolaget har 20% marginal. Helt lagligt och man kan sedan moralisera eller dreva kring detta.
Skall inte kasta sten i glashus – själv tar jag inte ut mer lön än till brytpunkten trots att egna företaget kan betala ut mer och min löneutveckling har halkat efter.
Och om en Jula-produkt har 20% vinstmarginal hos tillverkaren, vad är skillnaden?
Produkten X kostar 100 kr från kinesfabriken.
Om Jula Sverige AB köper den och säljer för 120 kr så skattas vinsten på 20 kr i Sverige.
Om Birgma Holding i Schweiz köper den för 100 kr och säljer till Biltema Sverige AB för 115 kr som sedan säljer den till kund för 120 kr så skattas bara 5 kr i Sverige och 15 kr i Schweiz.
Nu har ju bolagsskatterna i Schweiz höjts så det är väl därför Birgma Holdings numera ligger i Hong Kong.
Och ändå betalar Biltema mer skatt än Jula.
Ja, och?
Personligen tycker jag inte att det är ett självändamål att betala skatt; som jag skrev ”Helt lagligt och man kan sedan moralisera eller dreva kring detta.”
Själv skulle jag kunna betala mycket mer i skatt genom att ta ut en lön i paritet med mina ”peers” (civ.ing med 20 års erfarenhet (ej chefsbefattning) medianlön 55000/mån enligt Saco) men behöver inte det. Mitt företag gömmer med andra ord undan 179900 kr/år i avgifter och skatter (källa: ekonomifakta.se)
Dvs Jula och Biltema skatteplanerar bort stora delar av sin bolagsskatt bägge två men på olika sätt. Relativt vanligt bland bolag generellt sett. Värst i klassen är nog olika typer av "digitala" bolag såsom Uber, Airbnb, facebook, Google etc. Allmänt, denna typ av skatteplanering är anledningen till att man från politiskt håll vill införa en del globala regler för bolagsskatter: https://sverigesradio.se/artikel/g20-overens-om-global-bolagsskatt
@Tor – G20:s förslag skulle förhoppningsvis påskynda kolonisationen av Mars för att Google och Amazon skall kunna flytta sina huvudkontor dit 😉 Bezos är väl redan på väg…
@månskensbonde 😉
SVT är van att vinkla efter behag, låter som normalt förfarande av skatter oavsett vilken produkt man än importerar, Paprika, elektronik eller något annat bör kvitta.
Bra artikel cornu !
Momsen är ju oväsentligt i sammanhanget utan det styr jag ju direkt som konsument.
Bloggen brukar väl argumentera för att arbetsgivaravgiften är en del av löneskatten? Då kan det väl inte samtidigt vara en del av vad företaget betalar i skatt (missar jag något väsentligt nu?)
Problemet med att stora företag kapar ner sina skatter genom olika upplägg är ju att någon annan alltid får betala för det på något sätt.
Jänkarna har ett skattefritt grundavdrag (FEIE) ca 100kUSD och sedan får man dra av typ 80% av den utländska skatten från skatten man skulle betalt (FTC).
Har en vän med dubbelt medborgarskap.
I princip åker man bara dit i länder där du som expat betalar sjukt låga specialistskatter ex Dubai eller Singapore.
Nja, är själv US/Svensk. Du har nästan rätt, men väldigt förenklat.
Dels finns det avtal om dubbelbeskattning mellan i princip alla länder på jorden, med principen att du ska betala skatt där du bor.
USA har tex avtal om dubbelbeskattning med Sverige.
Men, vad som är unikt med USA är att du ändå är skatteskyldig i USA oavsett var du bor.
I praktiken måste du först bevisa din skattehemvist. Uppfyller du kraven, dvs boende utomlands, så finns det exclusions och credits som du kan använda för att slippa skatten.
Man räknar ut vad man borde betalat i skatt i USA, sen finns det olika sätt att undvika i princip all den skatten.
Dels finns det exclusion, dvs man räknar bort en del av inkomsten.
Det finns även credit, där man kvittar utländsk skatt mot den skatt man borde betalt. Då de flesta länder har högre skatt blir det då ofta 0. Man kan roll-over dessa credits för att använda framtida år om förutsättningarna skulle ändras.
Det finns sen såklart regler för vilken metod man får använda när och hur och hur man får kombinera, och villa andra effekter det ger.
Produkterna ifrån Jula håller dock högre kvalitet än de ifrån Biltema. Det är sen gammalt, vilket företag som godhetsskattar mest i Sverige antar jag är Biltema, då de är så mycket större här. Hantverkare jag pratat med är eniga om vilket bolag som säljer bäst produkter. En samstämmighet över hela linjen, så är det med den saken. Jula alltså.
Utöver USA kräver även Eritrea dubbelbeskattning av sina medborgare och där är det inte tal om några avdrag.
Två procent av inkomsten, helt frivilligt såklart. Så länge du aldrig någonsin vill besöka hemlandet, förnya dina ID-handlingar eller hämta ut gamla betyg. Eller om kvarvarande släktingar inte ska råka illa ut.
Allt koordinerat av lakejerna på Eritreas ambassad på Lidingö.