Nedanstående är ett gästinlägg signerat äventyraren Lena Wilderäng adrenalena.se, tillika gift med bloggaren.
Flera europeiska länder, tex Frankrike och Spanien, har nyligen lättat något på restriktionerna. Det blir lättare att resa inom landet, samhället öppnas upp och utegångsförbud på kvällarna börjar allt senare. De som reser på grund av jobb, diplomatiska uppdrag, välgörenhetsuppdrag osv kommer fortsätta behöva korsa gränser. En mindre mängd av turister verkar också passa på. Hur funkar det i praktiken? Jag hade möjlighet att undersöka det pga jobbuppdrag i Frankrike och Spanien.
Ankomsthall, Frankrike |
För svenskar gäller det fortfarande att ha PCR-test redo vid inresa. Dessa kostar mellan dryga tusenlappen och nästan tvåtusen, beroende på var de görs och hur fort resultatet kommer tillbaka. Testresultat ska vara max 72 timmar gamla vid inresan, och det kan uppstå en besvärlig situation om det bara handlar om 1-2 timmars försening. Det gäller även om den som reser är vaccinerad. De svenska vaccinationsbevisen verkar inte godkännas av tex Grekland, som anser att de inte följer EU-standard – de ryska bevisen verkar gälla, bisarrt nog. Danmark har börjat godkänna vaccinerade personer, det framgår dock inte hur de kollar beviset. De verkar också släppa in folk som har bevis på att de har haft Covid.
Många andra länder struntar fortfarande helt i vaccinationer, och går endast på PCR. En dam i incheckningskön före mig fick inte flyga, trots fullt vaccinerad. Det går att hitta vissa möjligheter att göra supersnabba PCR-test, till exempel det på Arlanda, men det tar ändå 6-9 timmar och det är inte säkert att kliniken har öppet just när det passar dig.
Det rekommenderas fortfarande inte att resa om inte resan är “nödvändig”, dock finns det inga uttryckliga beskrivningar gällande vad det innebär. Utifrån mängden folk på flygplatserna verkar många behöva genomföra nödvändiga resor. För mig personligen handlade det som sagt om ett jobb, men jag kan inte utesluta att folk som reste samtidigt som jag inte gjorde det för att turista. SAS har börjat göra reklam för att de minsann finns kvar och kan ta folk till turistdestinationer, men det rimmar illa med deras fruktansvärt dåliga kundservicen under gångna året, och iaf för mig personligen så kommer det krävas mycket innan jag återfår förtroendet för dem.
Reglerna för ankomst skiljer sig mycket mellan olika länder. Exempelvis kräver Portugal både PCR och två veckors karantän. Många länder följer den s.k. “trafikljus-systemet” där olika länder får olika färger beroende på senaste insjukningsstatistiken. Ta Danmark som exempel – de tillämpar olika regler beroende på var den resande är folkbokförd, vilket land de reser in från, och anledningen för resan. Inget land är grönt i dagsläget, men Finland, Island, Malta, Rumänien och Portugal är de som är gula i Europa. Vissa regioner i Norge och Spanien är också gula, och det har nyligen tillkommit andra europeiska regioner som för tillfället klassas som det. De kan dock försvinna från listan när det väl är dags att resa. Finns inget land i Europa som är rödlistat för tillfället.
Provtagning inresa Frankrike |
Själv landade jag i Frankrike och kan dela med mig av erfarenheterna därifrån. PCR-test kollas redan vid incheckningen på den svenska flygplatsen. Vid ankomst till Frankrike möts passagerarna av personal från “Vita Korset”, en del av FNPC. Kön riktas om mot registrering och genomförande av ett snabbtest på plats. Stora tält är uppslagna i den annars ganska tomma bagagehallen, troligtvis för hantering av Covid-sjuka. Det här fanns inte förra sommaren.
Köer för att komma in i Frankrike |
Registreringen inför testet görs antingen manuellt eller fylls i online. I det manuella båset ligger det en handskriven lista på länder som är svartlistade för dagen, oklart vad som händer med de passagerarna – får de själva betala tillbakaresan? De andra får komma in i båset och få hjälp av 2 skyddsklädda personer med att ta snabbtest, vilket sker snabbt och relativt smärtfritt. Sedan är det en kvarts väntetid i det provisoriska väntområdet som vaktas av poliser. Folk ropas ut och får sina besked helt öppet. Samtliga jag ser får negativa besked, och enligt personalen har det inte varit några positiva just idag. Fast dagen är fortfarande ung. Det kommer enligt uppgift in Covid-positiva passagerare varje dag.
Vakt |
Tillbakaresan via Spanien var snabb och smidig som svensk medborgare. Även härifrån var planet nästan full. För svenskar krävs det nämligen inga PCR-tester. För inresande från andra länder krävs färska resultat som är max 48 timmar gamla, till skillnad från de flesta andra europeiska länder som tillåter 72 timmar – roligt att se att Sverige har mer stränga regler än resten.
Gratis provtagning Landvetter ankomsthallen |
För svenskar som kommer hem gäller det dock att ta ett PCR-test vid ankomst, och ett nytt test 5 dagar senare. Under tiden ska resenären vara i självisolering. Det verkar dock inte vara någon som kontrollerar följsamheten i det hela taget. Arbetsgivare kan dock kräva att anställda följer dessa regler efter en resa, och om det inte finns möjlighet att jobba hemifrån så blir det ingen lön för karantändagarna.
Röstbås? Nej, testbås. |
Både Arlanda och Landvetter erbjuder gratis självtester till inresande som bor i Stockholm respektive Västra Götaland. Trevligt att de gör det enkelt att följa reglerna. Testkit delas ut, registrering sker online. Landvetter verkar ha lånat valbås som annars samlar damm och endast tas fram var fjärde år. Har inga bilder från Arlanda, men de har säkert en liknande lösning.
Självtestning |
Testresultatet kom efter mindre än 24 timmar, vilket också var smidigt. Nu har jag redan haft Covid, men det spelar ingen roll – reglerna gäller även med bevis om antikroppar, eller med vaccinationsbevis.
Regionala förstärkningsgruppen |
För den som funderar på att resa så rekommenderar jag att ni följer utvecklingen noggrant, samt följer rekommendationerna och sund förnuft. Sedan har polisen varnat att det kan finnas en halv miljon utgångna resehandlingar i landet, på grund av att folk har hållit sig hemma. Det kan därför uppstå köer för att ordna nytt pass, och det bör göras i god tid. Det bästa är fortfarande att undvika jobbresor som kan ersättas med videokonferens – och att semestra på hemmaplan.
/Lena Wilderäng, adrenalena.se
35 kommentarer
Bra gästinlägg. För den som tror att medelhavsländerna öppnar utan vidare för turisthorder som inte har vaccinerat sig, får sig nog en tankeställare. Just Portugal kände jag faktiskt till.
Vi får hoppas "Green Pass" kommer på plats innan semestern. Det gamla passet fixades under lågsäsongen förra sommaren.
Så här har Europeiska Kommisionen sagt:
The proposed health document will come in both digital and paper form and will show that a person has either been fully vaccinated, recently recovered from the virus (meaning a person has antibodies in their system) or has recently tested negative for Covid.
“The EU Digital Covid Certificate is free of charge, secure and accessible to all. It will cover vaccination, test and recovery offering different options to citizens,” said von der Leyen.
“All EU citizens have a fundamental right to free movement in the EU. The EU Digital Covid Certificate, available in paper or digital format, will make it easier for Europeans to travel – whether to see their families and loved ones or to get some well-deserved rest,” she added.
Goofy, stämmer bra. Sverige räknar man att ha "Digital green certificate" klart 1:e Juli. Två veckor efter andra sprutan får/ansöker man om detta digitala intyg. Finns säkert lite felkällor här. Innan dess åker inte jag, tog höjd för det i semesterplanering som gjordes i våras.
@Wow: Ambitionen är dock att hela EU ska ha det klart till 1 Juli. För EU medborgare garanteras den fria rörligheten inom unionen och eftersom vaccinationen är frivillig finns det även andra alternativ. Ursula Von Der Leyen har också sagt att DGC är existensberättigat så länge det enligt WHO råder en deklararerad pandemi.
Vill du vara extra säker samt även tänka på din omgivnings säkerhet reser du förslagsvis till länder med färre invånare än Sverige, till en mindre urban ort än den du bor i nu, och till ett land med högre andel vaccinerade än Sverige. I annat fall utsätter du både dig själva och andra för större risk än om du hemestrar.
Fast enskilda länder får ha egna regler etc. Vissa medelhavsländer kommer troligen vara väldigt försiktiga.
För den som valt att inte vaccinera sig, så blir det troligen fortsatt dyr testning och karantän etc.
En vaccinerad person efter två doser, är såklart mindre benägen att smitta någon annan. När jag påbörjar min semester i Juli, har jag fått mina två doser + 2 veckor. Det kommer såklart bli mycket hemester också, men det ska bli trevligt att komma över till Danmark och Tyskland. Är ju bara en kort biltur bort.
Wow: Hela grejen med EU är att man ska ha gemensamma regler som underlättar för alla. Annars får vi till slut en union som liknar det vi hade innan EU fanns. Alla har egna regler på allt från A till Ö.
Vi får se hur det blir. Man kan bara spekulera i det. Troligtvis blir det som Tyskland och Frankrike vill ha det. Resten får rätta sig efter det.
Sverige kommer följa John. Ungern går troligtvis sin egna väg.
Goofy, nu vet vi dock redan hur det blir. Detta känns dock som en rimlig regel likt alla andra specialregler som redan finns.
Så troligen blir det som varje land vill ha det, EU är numera skörare.Överenskommelsen kommer gälla vaccinerad eller ej. Allt annat vore förvånande. Så 2021 blir mestadels hemester annars dyra tester o karantän. Verkar logiskt o rimligt
Japp jag vet att landet jag ska till vars medborgare jag är i endast kräver test för 650 kr och ingen karantän och att landet inte hindrar sina egna medborgare från att få komma hem. Det är det som gäller efter 1 Juli.
Förstår inte riktigt varför det är så spretigt i regelverken. Och varför man – i olika länder – bedöms som mycket högre risk bara för att man rest. Trafikljussystemet känns ganska rimligt med olika regler beroende på skillnaden i smittoläge mellan avreseland och ankomstland. Att två röda länder stänger gränserna mot varandra och kräver en massa intyg osv känns instinktivt löjligt.
Ett negativt PCR-test innan flygning + feberkontroll + krav på mask känns fullt rimligt då man är inlåst i en ståltunna tillsammans ett par timmar.
Det här måste vara ett av mina minst genomtänkta och virriga inlägg som inte tar upp mängder av tankar pga att jag blev distraherad av jobbet.
Ta bilen istället. Du kör från Sverige ända till Paris utan en enda kontroll eller behövligt test.
Inte en chans att jag kommer att resa med tanke på alla restriktioner. Förhoppningsvis ser det annorlunda ut nästa sommar.
Det kommer att bestå många år framöver.
Jag instämmer, blotta tanken på att fastna någonstans och inte komma fram gör mig orolig och förstör resan.
Det brukar väl vara fotoförbud på flygplatser?
Nej? Men i säkerhetskontroller om det är det du tänker på.
Bara i security. Där är det tydligt skyltat.
Ankomsthallar innan tullfiltret är ofta skyltade också.
Men är förbuden verkligen legala, någon som vet?
Swedavia skriver att deras flygplatser är civila skyddobjekt men och mellan raderna verkar det inte uteslutet att kunna få fotograferingstillstånd även vid säkerhetskontrollen.
https://www.swedavia.se/om-swedavia/ansokan-om-fototillstand/
Man skulel väl kunna dra in statsskulden på något år om man bötfälld alla turister som tar ett farvälfoto i avgångshallen…
Skyddsobjekt innebär inte automatiskt fotoförbud. Det finns SO utan fotoförbud, t ex riksdagen, Stockholms slott mm.
Jag har ett foto på civil flygplats m SO-skylt men ej fotoförbud.
Reser man i semestersyfte så ska det vara avkopplande och kul. Meningslöst i dagsläget med andra ord.
Blir väl rätt enkelt när vaccinpassen är på plats. Dröjer dessa blir det dock hemester, men det verkar inte så troligt i dagsläget. Har man inte fått sin andra spruta så får man slåss om de sista hemesterplatserna för bokning i Sverige 😎.
Wow: I värsta fall om allt skulle skita sig, så får du hemestra i Ronneby 😉
re. wow
Med antikroppar så ska jag få det gröna passet så fort det är på plats. Men det hänger på att Sverige får ordning på hur datan ska samlas in, vilket jag tvivlar på.
Observer, bor i Skåne. Jag kanske kan hemestra i Köpenhamn i fall allt skiter sig. Annars jag backup-plan via bokningar på booking.
Wow: Ok, försökte skoja lite. Köpenhamn blir nog häftigt. Sämre hemester i sommar kan man ha.
Ingen fara, jag räknar dock med fri access till EU länder som vaccinerad. Men jag åker dock gärna t Nordens huvudstad Köpenhamn
Reser mycket då jag jobbar som sjöman, kan intyga att det ändrar sig mycket och fort. Ena dan har vi räknats som samhällskritisk personal och nästa är man som vilken som helst. Så det gäller att kolla reglerna tätt på resan då länder har ändrat reglerna med mycket kort varsel. Fick själv nekad bordning i Amsterdam mot Köpenhamn på väg hem från Aberdeen i januari. Som tur var kunde man då ta anti-gentestet så det gick fort och jag kom till Köpenhamn senare samma dag och kunde ta tåget hem till Kalmar.
Det är de vaccinerade man ska vara rädd för. Dels för deras dåliga omdöme, samt som vandrande mutationsfabriker.🦠
Alla människor är vandrande mutationsfabriker, hela tiden, hela livet – inget nytt egentligen.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
@Fredde: Man ska inte beskylla eller skambelägga någon. Det gäller åt båda hållen.
Är det bara jag som reagerar på pcrtest efter 5dagars hemkomst? Så varför är detta mer intressant än den inhemska spridningen som är och varit i full gång i ett och ett halvt år??
Märkligt att folk nu vill turistresa med flyg, trots dessa lappverk med olika restriktioner. Men för suget till sol och bad gör man vilka uppoffringar som helst.