Bidragsmedias betalväggar för att läsa deras av statens skattepengar delfinansierade artiklar är ett hot mot den personliga integriteten. Därmed måste man vara inloggad och identifierad, och riskerar därmed en kartläggning av vad för artiklar man läser, och med det möjligheten att profilera dig utifrån intressen, politisk åskådning, familjeförhållanden och rent av sexuella preferenser.
Sveriges största bidragsmedia med betalvägg |
Betalväggarna som bidragsmedia numera använder sig av kräver inloggning och att du tecknar ett abonnemang, i praktiken knutet till ditt personnummer. Oavsett vad bidragsmedia säger i sina avtal, så öppnar detta för profilering. Även om man påstår sig inte lagra något, så skulle t ex en illasinnad systemadministratör profilera enskilda individer vederbörande är intresserad av, men tidningarna kan förstås också avsiktligt kartlägga vad för artiklar du läser.
Detta är kanske den enda stora fördelen med Public Service, nämligen att de inte kräver inloggning för att man ska kunna läsa deras innehåll. Därmed kan man besöka dem med webläsaren i inkognitoläge och utan att logga in.
Men bidragsmedia kan med sina betalväggar profilera dig väldigt exakt. Man kan fundera på varför tabloidpressen exempelvis ofta lägger artiklar om sex bakom betalväggar. Antagligen främst för att man med en schysst bild och rubrik kan locka fram betalande klick, men man kan bara undra. Säg t ex att en makthavare läser alla betalartiklar om en viss sexuell preferens på en av de svenska tabloiderna?
Ta också t ex en funderare kring Dagens Industri, som säkert läses av en och annan inflytelserik person i bolagsledningar runt om i landet. En förslagen medarbetare på tidningen med tillgång till systemen kan sannolikt kartlägga vad t ex en styrelseordförande läser för artiklar, vilket kan öppna för insiderinformation.
I kontrast har historiskt exempelvis läkemedelsbolag använt externa VPN-tjänster och ombud när de läser vetenskapliga artiklar gömda bakom betalväggar, för att inte röja vad man själv forskar kring. Frågan är hur många av svenska börsbolags ledningar som använder ombudstjänster så det inte syns med namn vad de läser?
En lärdom är att om du har möjlighet – teckna ett abonnemang i ditt företags eller arbetsgivares namn, så går det i alla fall inte att stensäkert koppla till dig som individ. För företagsledningar bör man istället använda någon form av ombud som inte går att koppla till företaget.
Kom ihåg att bara för att man inte får göra något, så betyder det inte att man inte kan göra det. Och att det inte görs. Media är väldigt förtjusta i att klaga på Facebooks kartläggning av användarna, men gör själva det samma och tar betalt av offren. Genialiskt.
Ett alternativ är att faktiskt läsa tidningen på döda träd, så det inte går att se vad du läser.
Den här bloggen loggar ingenting om dig på individnivå, och sparar ingen information som kan kopplas till dig, inte ens din IP-adress, samt raderar regelbundet alla mail permanent. Den enda information som sparas är eventuella lagstadgade faktureringsuppgifter om du som privatperson köper en bok, vilket måste lagras i sju år, samt uppgifter du anger i enkäter, men de senare kan på inget sätt kopplas till dig som person. Googles Blogger sparar dina kommentarer.
13 kommentarer
Exempelvis Expressen.se tog bort en mänsklig redaktör för mailutskick för ett par år sedan som ersattes av en algoritm istället som gjorde just det du skrev: anpassade nyhetsbreven efter vad du läst tidigare på sajten om man var inloggad. Hur länge preferenserna sparas, samkördes eller vad framgick inte.
Man skulle kunna ersätta läsaren med en AI så kan algoritmerna kriga mot varandra medan man själv tar en skogspromenad.
Jag kör helt öppet nu med crhome, edge safari opera och brave
Men jag bryr mig sällan om att läsa om ngt rubiken räcker.
Med tanke på hur ofta jag stöter på missvisande rubriker så skulle jag vilja påstå att nej, rubriken räcker inte.
Man kan också köpa ett kontantkort…
Hur loggar du in förbi brandväggen med ett kontantkort?
Med en hemlig kommandorörelse.
Huvudet på spiken! De som kan sådant här kan göra något slags speciell kommandorörelse och slinka in bakvägen.
Ah, det blir som under kalla kriget, prenumererar man på tidningar av fel politisk kulör så skriver SÄPO upp en i en liten akt.
Idag finns ju den informationen i princip hos google, eller de kan säkert räkna ut den utifrån all annan information som de kan sammanställa om en individ.
Just nu är mitt flöde fullt med annonser för skottkärror efter en googling, och det är ju bara det enklaste och mest triviala. Inte alls så raffinerat som när man sammanställer flera års sökträffar.
Om någon skulle ge sig på att kartlägga mina surfvanor skulle jag antagligen bli anklagad för att läsa på fel sidor och därmed ge mig titlar som "klimatförnekare" och "konspirationsteoretiker".
Vanliga öknamn på oss som läser mer än kvällstidningsrubriker och ibland till och med (gud förbjude) ifrågasätter dem.
Är i sådana fall helt okej med det.
Största problemet med betalvägg är väl inte integritet utan helt enkelt att nyheter inte når fram till befolkningen då bara de som betalar blir upplysta och resten lever i evigt mörker.
Även om "Sex tips för hetare semester-sex" är nog så viktigt så upplever jag att de nyheterna som är viktiga på riktigt vanligtvis inte är låsta.