Betalt samarbete med Bokus.
“Jävla idioter!” – Monika Orski i en läckt utskällning efter en serie incidenter på svenska Mensas årsmöte 2017
Mensas tidigare ordförande Monika Orskis bok Konsten att valla katter (Bokus 109:- för e-bok och 204:- för häftade 192 sidor) är en kombinerad personlig berättelse om en ideell föreningskarriär, svenska Mensas historia och kanske mest intressant om ledarskap inom svenskt föreningsliv eller med sbegåvade viljor som är vana vid att alltid ha rätt. Som det senare kan den vara intressant för både företagsledare och föreningsaktiva inom det svenska civilsamhället, särskilt inom nischer med höga kompetens- och begåvningskrav.
Tillämpning av Orskis ledarskapsknep ledarskap med socker applicerat på bloggens redaktion |
“Att leda mensaner är som att valla katter, det är ett sedan länge etablerat uttryck inom föreningen. Katter är självständiga, och de kan riva ifrån. De här katterna är dessutom bra på att tänka snabbt, och de flesta tycker om att tänka. Det är ingen enkel grupp att leda – men ingen grupp är egentligen enkel att leda. […] Där finns trädgårdsmästare, ingenjörer, läkare, taxichaufförer, lärare, lagerarbetare, musiker – alla upptänkliga yrken.” – Monika Orski, Konsten att valla katter
Föreningen Mensa är som Orski inledningsvis förklarar en förening för de två procent som får högst resultat på så kallade iq-test, specifikt generell kognitiv begåvning, G-faktorn. Det betyder också att föreningens medlemmar består av personer som är vana att som varande topp två procent i generell begåvning vara intelligentast i rummet. Det ställer särskilda krav på ledarskap och Orski har efter att redan sedan tidigt 90-tal när svenska Mensa var en förening med några hundra medlemmar hela vägen till dagens 7000 haft olika roller inom det ledarskapet.
Hennes ideella föreningskarriär har gått från vice ordförandeskap, till internationella förtroendeposter, till den särskilda Mensa-posten ombudsman med dess dubbla roller att mäkla i konflikter mellan medlemmar såväl som agera stadgerevisor mot styrelsen, och slutligen till ett antal år som föreningens ordförande. Detta under år det har blåst en del utifrån boken. Allt från ett första uteslutningsärende, till den över hela världen spridda utskällningen i Eskilstuna eller till hatdrev och mordhot från svärjisar.
“Bland de vanligaste fel jag sett från personer som har någon form av ledande position, finns oförmågan att förstå och leva upp till vad detta ansvar innebär. Ändå är det i grunden enkelt: När det går fel är det mitt fel.” – Monika Orski, Konsten att valla katter
Boken ger både en historik över svenska Mensa och är någon form av karriärhistoria inom en ideell förening där inte ett öre utgår i arvode till förtroendevalda eller funktionärer, och man vuxit från en liten mestadels Stockholmsbaserad klubb till den Mensaförening i världen som har flest medlemmar per capita.
“Då och då hör jag diskussioner inom Mensa där folk förvånas över att andra medlemmar har åsikter som helt strider mot deras egna. De har trott att alla intelligenta människor ska tycka som de själva gör. En stund i sällskap med andra mensaner brukar råda bot på den missuppfattningen, för det går fort att inse att det finns alla sorter bland oss på precis alla plan man kan komma på, och sedan på några till.” – Monika Orski, Konsten att valla katter
Antagligen kan en del av denna historik vara intern för föreningen, och kanske inte är lika intressant som Orskis anekdoter kring ledarskap och att valla katter.
Det finns konkreta handfasta råd kring generellt föreningsledarskap, och det finns få saker som är svenskare än det starka civilsamhällets föreningar. Samtidigt kan många av råden även appliceras på företagsledning, särskilt när det handlar om organisationer med höga begåvnings- och kompetenskrav, kombinerat med starka viljor vana att ha rätt – kanske rent av yrkesmässigt ska ha rätt, t ex konsulter. Fundera en stund på hur det skulle vara att leda ett managementkonsultföretag …
“Att stå som ledare för en grupp, oavsett vilken grupp, är att stå ensam med sin uppgift. Det vet varje chef som sköter sitt jobb på allvar, och det vet var och en som tagit på sig att leda en förening.” – Monika Orski, Konsten att valla katter
Anekdoterna såväl som insikterna är föredömligt korta och flyhänt skrivna, liksom hela boken, och man behöver inte gräva ner sig i några teoretiska förklaringar eller att kontrollera källor. Detta förväntar sig Orski att en begåvad ledare kan gräva sig ner djupare i på egen hand.
Konsten att valla katter korta längd gör att den med lätthet går att avverka på tåget eller flyget, eller kanske någon dags pendling. Jag kom själv på mig med att flika sidor med särskilt bra insikter, även om jag själv varken är en ledare eller har några som helst ambitioner att leda andra. Tvärt om är jag själv en av de där katterna, som har extremt svårt med att någon säger till mig vad jag ska göra.
Boken flyter lätt, och kan antagligen läsas episodiskt några korta kapitel och minuter åt gången, vilket kanske mildrat effekten av vissa upprepningar av begrepp eller händelser.
Konsten att valla katter hittas på Bokus 109:- för e-bok och 204:- för häftade 192 sidor.
Monika Orski är också IT-konsult och föreläsare, inklusive om konsten att valla katter, och driver även kulturbloggen Syrlig.
I övrigt är det för stunden skönt att vara klar med råmanus för min nästa roman Drönarhjärta, vilket ger mig tid att försöka klara av min ambition att läsa en bok i veckan inom mina åttio timmars arbetstid. Bäcker är ett av de bästa sätten för mig att få nya tankar och idéer. Anledningen till denna anmärkning är att jag finner mig nödgad att påtala att Orski skriver bokrecensioner i Mensas medlemstidning Legatus Mensae, och positivt har recenserat samtliga mina böcker sedan Stjärnklart. Det faktumet har dock inte påverkat denna recension. Hennes recension av min senaste roman Redovisningsavdelning Marviken hittas även på hennes kulturblogg.
60 kommentarer
"Att stå som ledare för en grupp, oavsett vilken grupp, är att stå ensam med sin uppgift. Det vet varje chef som sköter sitt jobb på allvar, och det vet var och en som tagit på sig att leda en förening." – Monika Orski, Konsten att valla katter"
Visst kan det kännas ensamt ibland men det kan det göra även som anställd. Det gäller att få med sig styrelsen och bli ett team. Föreningsliv ska aldrig vara en one man show.
Nä, det säger inte Orski heller, tvärt om. Men som högsta ordförande kan du aldrig helt vara "en i gänget", och det finns en del saker som man inte kan dela med sig av, t ex saker som sägs i förtroende av medlemmar osv. Däremot föreslår hon att man söker kontakt med andra på samma nivå för att kunna finna en gemenskap i rollen. I fallet Mensa så skriver hon att det är den nordiska ordförandegruppen i föreningen.
Hon skriver också om att kratta manegen inte bara för den egna ersättaren, utan ytterligare en generation till, så att det finns en kontinuitet som sträcker sig flera möjliga ordförandekandidater framåt. Det är så långt från enmansshow man kan tänka sig.
Oavsett så var Orskis ordval inte korrekt och visar på att sociala medier tar fram det sämsta hos människan.
"Jävla idioter"? Eller mitt citat ur en liten del av ett kapitel som förklarar bättre än ett utbrutet citat?
Idiot är för övrigt en åsikt, och inte en klinisk term längre och kan som sådan inte vara fel.
Har läst hela hennes uttalande på FB och det var inte korrekt.
Är du medlem i Mensa alltså? Eftersom det var i en intern grupp.
Och för att veta att det inte var korrekt måste du väl också varit närvarande vid tillfället på mötet i Eskilstuna och bevittnat vad som hänt, eller åtminstone samtalat med de inblandade?
Som du konstaterar i ditt inlägg läckte hennes uttalande.
Men hur vet du att det inte var korrekt? Var du där?
Vi har olika syn på det hela. Fine with me.
Jag har inte skrivit min syn på det hela. Jag frågar hur du vet att det inte stämmer, du måste varit närvarande för att ha facit. Mitt ifrågasättande av ditt uttalande baserar sig på att du för att kunna säga så måste varit där, eller pratat med de inblandade.
Jag tror Östergren svarade indirekt på din fråga om mensamedlemskap där.
Jag har två ideella uppdrag. Är inte passiv medlem i någon förening likt Mensa.
Konsten att inte svara. "Inte passiv medlem" innebär att du kan vara aktiv medlem.
Är tydligen väldigt otydlig. Är ordförande samt kassör i två olika föreningar. Är inte medlem i Mensa.
Några ledarskapsinsikter att bidra med?
Cornu "Och för att veta att det inte var korrekt måste du väl också varit närvarande vid tillfället på mötet i Eskilstuna och bevittnat vad som hänt, eller åtminstone samtalat med de inblandade?"
Troll som kapat kontot? Oavsett ett fjantigt resonemang. Det är en vedertagen version av historien som inte har trovärdigt motbevisats och därmed behöver man inte heller ha "varit där" för att kunna uttala sig om det.
"Några ledarskapsinsikter att bidra med?"
Läs Östergrens första inlägg igen för svaret på den frågan.
Aktuellt på ämnet managementkonsulter, sågningen av McKinseys styrande skikt i Schumpeter-kolumnen i The Economist, mycket läsvärd.
Att leda högutbildade tycker jag handlar om att etablera en tydlig hierarki. Det spelar ingen roll vem som har rätt, det spelar roll vem det är som bestämmer vad som är rätt och det är viktigt att detta görs tydligt. Annars sitter för mycket och stampar i diskussionsstadiet, oftast är det mesta mer eller mindre rätt.
Definitivt. Också enklare när man har anställda, som kan avskedas och som får betalt för att göra ett visst jobb och därmed kan beordras. Inom en ideell förening kan man bara motivera, inte beordra. Få folk att vilja själva, eller för den delen selektera och rekrytera rätt personer till rätt poster.
Det är lite samma sak inom militären.Trots allt, eftersom insatserna är så extremt höga och konsekvenserna likaså betyder det att motiveringen som krävs är på extremt hög nivå och kraven ökar iom kompetens- och specialiseringsgraden inom militära förband ökar.
Det går inte att hota med krigsrätt och ögonbindel i gryningen för att få folk att marchera ut i döden längre.
Nä, reflekterade över det kring återinförd värnplikt, men skrev inget. Idag tas bara de bästa-av-de-bästa ut till vpl, vilket kommer göra att man vid mobilisering kommer ha en massa personer som är väldigt kompetenta på sina civila jobb och alla har hög begåvning.
Annan militär tillämpning är när nybakade 23-åriga löjtnanten ska in och leda sergeanter med 8-10 år i yrket.
Var enklare när man bara hade gröna 19-åriga värnpliktiga att leda. Idag är GSS/K ofta mer erfarna än sina befäl.
Hade förmånen att vid ett tillfälle få lyssna på Colin Powell (detta var efter hans tid som utrikesminister) genom ett program jag gick för alla oss oerhört begåvade, superintelligenta och för framtiden helt centrala människor (om någon missar det så säger jag redan nu att det var ett försök till självironi).
Hur eller hur han hade en intressant dragning om ledarskap och om jag minns rätt så tror jag han hade 18 vad han kallade lessons som han arbetade efter i sitt ledarskap. Det som var intressant var strukturen på dessa lessons givet att han till stor del verkat i en organisation där man egentligen kan inleda alla diskussioner med "Order!". Tror att hans s.k. "leadership primer" finns i PP alt PDF form på nätet och jag minns tydligt hans sista lesson – leadership is lonely.
För övrigt är det alltid i princip rätt att såga McKinsey – ett överskattat inslag i näringslivet som länge nog levt på att vara CxOs snuttefilt men antagligen också kommer leva på det länge till. Som jag säger, "du är aldrig fel med en McKinsey rapport, den ger dig alltid 24 månader till".
Japp, har gjort samma reflektion.
Jag tror att insikten inför utmaningen finns inom FM, det ser man tecken på i de Youtube minifilmer om utbildningar av bla jägarsoldater och stridspiloter , finns men frågan är hur väl det genomsyrar organisationen. Det var också tydligt när Byden var på TV för några veckor sedan.
Att vara specialförband är inte bara att kunna bära tungt, ignorera smärta och skjuta bra utan så mycket mer komplext.
Den gamla köttarmen bemannad av våra fäder skulle malts ner till organisk gödning vid en konflikt på samma sätt som karolinerna vid en väpnad konflikt om den inte kollapsat i vild fanflykt i början av stridskontakten.
Dessutom uppfostras och utbildas dagens armé i uppdragstaktik, iaf på pappret, dvs att de ska lösa uppgiften efter eget huvud och inte detaljstyrt av högre chef. Typ "ta och håll bron", exakt hur det ska genomföras är en annan sak.
Så kan det vara – åtminstone om det är brist på jobb eller arbetsgivaren i fråga av någon anledning är särskilt attraktiv. Är det istället brist på arbetskraft är risken stor att man förlorar anställda i de nedre skikten av hierarkin.
Smäller in ett kanske onödig långt inlägg men kände för att dela med mig. Hittade hans 18 lessons i kortformat, den PP han drog för oss hade exempel och utbroderingar till varje lesson men jag hittar ingen länk nu till den:
Lesson #1: Being responsible sometimes means pissing people off.
Lesson #2: The day soldiers stop bringing you their problems is the day you have stopped leading them. They have either lost confidence that you can help them or concluded that you do not care. Either case is a failure of leadership.
Lesson #3: Don’t be buffaloed by experts and elites. Experts often possess more data than judgment. Elites can become so inbred that they produce hemophiliacs who bleed to death as soon as they are nicked by the real world.
Lesson #4: Don’t be afraid to challenge the pros, even in their own backyard.
Lesson #5: Never neglect details. When everyone’s mind is dulled or distracted the leader must be doubly vigilant.
Lesson #6: You don’t know what you can get away with until you try.
Lesson #7: Keep looking below surface appearances. Don’t shrink from doing so (just) because you might not like what you find.
Lesson #8: Organization doesn’t really accomplish anything. Plans don’t accomplish anything, either. Theories of management don’t much matter. Endeavors succeed or fail because of the people involved. Only by attracting the best people will you accomplish great deeds.
Lesson #9: Organization charts and fancy titles count for next to nothing.
Lesson #10: Never let your ego get so close to your position that when your position goes, your ego goes with it.
Lesson #11: Fit no stereotypes. Don’t chase the latest management fads. The situation dictates which approach best accomplishes the team’s mission.
Lesson #12: Perpetual optimism is a force multiplier.
Lesson #13: Powell’s Rules for Picking People: Look for intelligence and judgment, and most critically, a capacity to anticipate, to see around corners. Also look for loyalty, integrity, a high energy drive, a balanced ego, and the drive to get things done.
Lesson #14: Great leaders are almost always great simplifiers, who can cut through argument, debate and doubt, to offer a solution everybody can understand.
Lesson #15:
Part I: Use the formula P=40 to 70, in which P stands for the probability of success and the numbers indicate the percentage of information acquired.
Part II: Once the information is in the 40 to 70 range, go with your gut.
Lesson #16: The commander in the field is always right and the rear echelon is wrong, unless proved otherwise.
Lesson #17: Have fun in your command. Don’t always run at a breakneck pace. Take leave when you’ve earned it: Spend time with your families.
Corollary: surround yourself with people who take their work seriously, but not themselves, those who work hard and play hard.
Lesson #18: Command is lonely.
Hittade filen nu också med förklaringarna men är lite osäker på huruvida jag får länka till den, sätter jag bloggen i klistret då?
#18 – samma som Orski citeras för ovan.
Yes, och enligt min erfarenhet stämmer det bra.
Det var för övrigt en "ödmjukande" upplevelse att träffa en sådan person, man kände sig faktiskt liten när han kom in. Rummet krympte helt plötsligt, man slutade prata rakt ut i luften utan väntade snällt på sin tur och enligt min bedömning gick det inte långsamt när han tänkte, dessutom oerhört spännande och tillnyktrande att höra vilka problem en person med hans tidigare jobb brottas med.
Det är onekligen någon annat än att frukten är slut i fikarummet när besluten börjar handla och liv och död.
Går ganska bra att applicera på befäl i räddningstjänsten
@Turbopropp, håller med. Dom ställs rimligen inför samma dilemma om än i mindre skala vilket dock inte gör frågeställningen lättare gissningsvis.
För mig var det dock nyttigt då mina beslut uteslutande handlar om hur ska vi sänka kostnader, öka EBITDA, ta marknadsandelar och där har vi tack och lov ännu inte börjat ta folk av daga eller lida stora personalmässiga förluster.
Jepp, mindre skala men rimligen under stor tidspress
Snabba bedömningar på litet beslutsunderlag, ständigt ansvarig för resultat och personalens säkerhet mm.
Måste påpeka att denna tråd är bland det bästa jag läst på denna blogg, vill även påminna mig om att det i någon av Hamilton-böckerna så träffar en viss spion omnämnda person vid ett tillfälle i boken. Det intressanta är att även där observeras och omnämns dessa ledarskapsteorier. Vill för övrigt påpeka att som både ledande expert inom mitt kunskapsområde i en av Sveriges största bolag ha en otvetydig fördel av mitt engagemang som gss/k på sida om min civila anställning genom övad tillämpning av nämnda teorier i praktiken. Inte bara övad utan även vid internationell insatser skarp tillämpning. För övrigt håller jag med författaren i sin reflektion om tillståndet med löjtnanter som leder sergeanter med vida överstigande kunskap, kompetens, erfarenhet och livserfarenhet.
Borde kunna bli en rolig sketch, en teambuilding med management-konsulter. Någonting i stil med "trögfattarföreningen".
Lite busringning till pizzerior över det hela.
Var det inte 2017? Från en fylla till en annan. Gissar på att käre GW tar sig ett glas ikväll.
Hm. Jo, 2017.
GW skålar troligen för sin antagonists dåliga omdöme att bevilja sig själv resning.
Låter som ett intressant komplement till riktigt bra "Smartast i Världen" av Linda Leopold som jag fyndade i pocketpallen på Dollarstore för något år sedan (av alla oväntade ställen).
https://www.bokus.com/bok/9789113051321/smartast-i-varlden-iq-sallskapen-fran-insidan/
Såhär:
Hela inlägget osar gammal ledarstil alá militär och 1900-tal. Så kan man inte leda/chefa längre och än mindre när du har med smarta männsikor att göra.
Nästa problem är att MENSA är en sammansättning av folk likt om jag skulle starta en klubb för folk med cendréfärgat hår. Att tro att det ska finnas gemensamma mål och sammanhörighet av den anledningen är en felberäkning.
Då är du i ett läge där du har samlat en massa folk av en anledning som inte ger dem någon gemansam vision. Att försöka sätta det i efterhand när du väl redan har fått din personal sås att säga är näst intill omöjligt. Mensas formulerade ändåmål är i dagsläget på tok för flummiga.
"Mensa har som mål att uppmärksamma mänsklig intelligens så att den kan komma mänskligheten till godo." – Mensa
Så de har någon slags vision om sin egen förträfflighet, vilket jag tycker är fint.
Är du medlem i MENSA Lars? Om inte, är det självvalt?
För länge sedan var jag kollega med Jola Sigmond, tidigare ordförande i Mensa. Mkt spännande och inspirerande person och man fick inpräntat varje vecka att man bara använder ca 2% av sin hjärnkapacitet men att detta går att utveckla.
Har för mig han hade +190 i IQ och jobbade mkt med att konstruera IQ tester, bla Mensas.
Känns som en spännande bok, blir ev inköp
190 enligt vilken skala? Wechsler, Catell eller Stanford-Binet?
Jag vet faktiskt inte, han finns på wiki, men står inte så detaljerat. Han kanske är aktiv fortfarande i föreningen fortfarande så går säkert att få fram om man är intresserad.
https://en.wikipedia.org/wiki/Jola_Sigmond
Med tanke på att föreningen bara testar upp till 1%-gränsen på 135 enligt Wechsler så …
Utan att ange skala är IQ helt meningslöst. Jag kan hitta på en skala där 135 istället är 250.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag fick för mig att googla den där Jola, och de verkar vara enligt Catell. I den lite mer ofta använda Weschlerskalan motsvarar det 157. Baserat på en snabb googling verkar det vara han själv som är den enda källan, så trovärdigheten kokar ner till förtroendet för honom.
Testerna slutar vid 160. De över 160 måste hitta på egna tester.
Mensas tester slutar vid 135. Ovan det är testerna inte särskilt tillförlitliga med tanke på hur stort urval av testgrupper man behöver ha för att kunna normera.
Ja, verkligen svårt att hitta katter som ställer upp.
Ok på Chrome alla tre artiklarna
Jag vill minnas, efter att ha gjort några sådana här tester för olika jobb enligt Wechsler, så kan man bara mäta någorlunda tillförlitligt upp till en viss gräns och sedan blir jämförelseunderlaget för litet för att ge en korrekt bild, eller något liknande.
Men jag kan ha förstått det fel.
NU klickade det till! Är det DÄRFÖR Lars ständigt finner orsak att prata om intelligens, "till höger/vänster på normalfördelningskurvan" och "normal-, över- & underutmanade" samt klämmer till med att vara "katt" i detta inlägg.
Lars har såklart högt IQ och det är därför väldigt viktigt att hävda sig med det på mer eller mindre diskreta sätt.
Har alltid reagerat (stört mig) litegrann på det där beteendet genom åren.
Där ser man, IQ och självkänsla korrelerar inte. 😁
Det är bara för att såna som du, och i viss mån jag, blir lite upprörda. Ett visst mått av provokation ligger i formatet, så det är bara att suga i sig. Finner det mycket roande, vilket är varför jag läst den här bloggen sedan tidernas begynnelse.
Ett oväntat sammanträffande var att läsa den här bloggposten efter att ha tittat på BFMTVs stora intervju med franska Marine Le Pen där hon bland annat får en fråga om sin kurs som kattägare.. Vet inte om frågan var menad att framstå som nedlåtande (fransk von oben-attityd i media är inte ovanlig, särskilt inte när MLP är intervjuobjekt) men det var en i stora taget intressant och sjysst två och en halv timmes utfrågning.