Skåne län är ett av Sveriges mest attraktiva län för inrikes inflyttning. Detta gör att det finns många kommuner som är vinnare på inflyttningen och störst av dem är Helsingborg och Ystad. Bland de fåtal förlorarna hittas Lund och Hässleholm i botten.
Vinnarstad. Nej, till skillnad vad mot viss fiskmåshöger fått för sig så är stadshusets torn inte en minaret. Och Kermit satt aldrig i Gulag heller. Han är en docka och fiktion. |
Skåne län är med en inrikes nettoinflyttning på 3 500 personer förra året det mest attraktiva länet för svenskar att flytta till inom landet, medan de andra två så kallade storstadsregionerna Stockholms län och Västra Götaland tappar via inrikes utflyttning.
Man kan fundera på varför Skåne är så attraktivt, men grunderna är nog fortfarande attraktiva bostadspriser, bra arbetsmarknad, bra klimat, nära till kontinenten och en riktig internationell storflygplats, samt förstås trevliga människor. Och den dynamik som Öresundsregionen ger, vilket är tämligen unikt i Norden med närheten till Nordens huvudstad Köpenhamn. Det är bara några stationer med Öresundståg till hela Köpenhamns nöjesliv och evenemang, eller några minuter till Kastrup och direktflyg till resten av världen. Iaf när pesten är över igen.
Samtidigt är Skåne en sorts väderstrecksmässibgt inverterat Norrland, där man i resten av landet endast får läsa några lokala nyheter när något klickvänligt negativt händer. Vilket ger en helt felaktig bild av regionen när rikets våldshuvudstad stavas Stockholm.
Det finns förstås både vinnare och förlorare på inflyttningen, där Lund, Hässleholm, Malmö, Bromölla och Östra Göinge hittas bland minoriteten förlorare. Det är dock inga stora förlorare och Malmö kommun backar bara med 118 personer, vilket kan jämföras med utflyttningen om 8 495 från Stockholms kommun. Att universitetsstaden Lund har utflyttning är intressant, men de fick ju i alla fall en spårväg.
Inrikes flyttnetto per kommun Skåne län 2020. Data: SCB |
De stora vinnarna är Helsingborg, Ystad, Ängelholm, Svedala, Staffanstorp och Trelleborg, men de flesta kommuner ökar i inrikes inflyttning. Särskilt Helsingborg kan rekommenderas att besöka och det är bara några minuter över med färjan till Danmark, samtidigt som det finns många fantastiska restauranger fortfarande kompakt placerade i gamla centrum, även om regeringen gör sitt bästa med att försöka slå ut de sista glädjespridande krögarna i Sverige.
AnJo i Helsingborg |
Helsingborg är med sina 149 280 invånare 2020 Sveriges åttonde största kommun och drar ifrån nian Norrköping och knappar in på sjuan Västerås.
Nedanstående är reklam från bloggens samarbetspartner Compricer.
54 kommentarer
Helisngborg är ett rövhål, Ängelholm är trevligt.
Skåne var med på listan när vi skulle köpa hus. Det hade egentligen bara fördelar mot utanför Stockholm som vi bor nu (stadsnära, kustnära och naturnära ville vi ha, Göteborg uteslutet pga det inte har några fördelar gentemot Malmö/Stockholm). Men eftersom vi är en utomeuropeisk familj så föll det på %-andelen sd-röstare i alla kommuner utanför Malmö. Det är säkert lugnt men vi pallar helt enkelt inte med den mentaliteten i så stor utsträckning.
Du, jag kommer från mellansverige och delar upplevelsen – Skåne skulle kunna vara helt underbart om det inte var för alla… skåningar.
Åk runt lite i byarna mitt på dagen och bara titta på dem – samma vrickade inavel som uppe i älvdalarna. Fläckvis skallighet, tänder som sticker rakt ut ur munnen, extra fingrar… the works!
De behöver varenda gnutta nytt DNA som de kan få tag på därnere.
Vad är det för metalitet du tänker på som finns i Skånska kommuner runt Malmö?
När 20-25% röstar på SD. Partiet har ju tvättat sin buk offentligt gång på gång, men deras väljare är i allra högsta grad fortfarande rasister. Jag vill inte bo på en plats där var fjärde person har någonting emot min familj pga ursprung eller hudfärg. Det känns så jävla efterblivet.
Jag har aldrig haft några större problem med det, men min fru är uppvuxen på en sån ort och vet hur det är att ortens epabönder åker förbi en och skriker rasistiska saker. Det är inget jag vill att mina barn nånsin ska uppleva.
Bosätt dig i Lund då, 12,2% röstade på SD i riksdagsvalet 2018. Och då har du ändå bonnvischan i typ Genarp som drar upp det snittet, inne i Lund var det nog ännu lägre. Samma med Malmö, det är nog jävligt olika beroende på var man bor.
Precis, Genarp försökte vi t o m ge bort till den där moderaten. Det är inte direkt en ort man har vägarna förbi. Håller man sig till kommunerna på den Skånska västkusten så är inte SD särskilt stora.
Mycket oförskämt, förstås. Är det ett vanligt förekommande beteende bland kommuninvånarna i Skånska kommuner?
Det är väl hyfsat vanligt med folk långt till vänster på normalfördelningskurvan. Kolla upp den klassiska intervjun med Levi Klausen från Filipstad på youtube om du vill veta vad som avses.
Tyvärr finns det mindre delar av Roslagen som är SD fästen med. Men skillnaden mot skåne verkar ju vara att här tycker alla andra att det är "förbannade intoleranta inbreeds".
Den känslan får man inte av skåne. Där verkar det mer vara att man bruntvättar i "skåne är fint!" anda.
Ja det har växt efter valet 2018. Vi tog vårt beslut innan det valet.
Avseende Lund så har inget intresse av att bo inne i en stad och jag skulle mycket hellre bo i Malmö eftersom Lund är en sovstad till Malmö och studentstad, likt Uppsala är till Stockholm. Den tiden är förbi mig, bodde vid Odenplan i Stockholm under många år.
@Tim: Är inte alla skånska städer sovstäder till Köpenhamn? Dom reser ju därifrån, festar där, shoppar där och jobbar där.
Tråkigt. Vad är det som kommuninvånarna i Skåne säger och gör då mer specifikt? Har du något exempel från nån kommun som ni besökt?
@Goofy, är nog fler Danskar som åker för billig shopping till Malmö än tvärtom. Emporia ligger ju i Hyllie, första stoppet i Sverige. Malmö stå rätt bra på egna ben, både jag gäller shopping och nöje. Okunskapen verkar i vanlig ordning var stor angående Malmö.
@B2B: Danskarna är överallt. Pre-corona hade vi både danskar och norrmän här uppe. Vi har ju blivit Nordens Lidl verkar det som 🙂
@Goofy, olidligt faktiskt. Dessutom äger de en mass stugor i Sverige. Men nä vi får inte köpa deras stugor i Danmark utan att först ha bott i landet i 5 år.
@B2B: Är det så? Får man diskriminera andra EU medborgare på det sättet?
@Goofy, tydligen får man det.
https://www.oresunddirekt.se/se/jag-vill-flytta-till-danmark/bostad/kopa-fritidshus-i-danmark
@B2B: Gäller det endast fritidshus? Danskarna är väl rädda för att alla Göteborgare som annars skulle göra en exit och köpa bostäder i CPH då prisnivån i Göteborg är högre än i Köpenhamn (av förklarliga skäl?) 🙂
Osäker. Går kanske köpa andelslejligheder, likt brf i Sverige. Det mesta är väl dock ägarlägenheter gissar jag. Helt olika räntor, man att casha en andelslejlighed är kanske inte så dumt. Jag tycker staden är väldigt trevlig.
@B2B: Synd att dom inte pratar svenska där bara. Engelska går ju bra men blir lite tråkigt i längden.
Danska är inte så svårt att lära sig bara man anstränger sig. Och som ny i ett land ska man ju anstränga sig för att lära språket. Jag är svensk, har bott och jobbat i Danmark i korta omgångar och det är inga problem. Nu har jag en danskfödd hustru och förstår henne tillräckligt för att vara lycklig. Danskarna har ett säravtal med EU om att utlänningar inte får köpa stugor där. Detta för att inta bli utträngda av tyskarna men överlag är dansarna också skickligare förhandlare och inte så tafatta och godtrogna som svenska beslutsfattare.
I Skåne finns en periferimentalitet som skiljer sig från Göteborgarnas avundsjuka och norrlänningarnas misstro. Stockholm anses mest vara irrelevant. Jag minns ett reportage om förre Malmökommunalrådet Reepalu. Journalisten, som var från mellansverige, var förvånad över att det i Reepalus kontor fanns en stor karta som täckte hans intresseområde: från Småland ner till Hamburg…
@Gustaf: Personligen är jag inte förtröden över att löneläget ligger högre i Gbg för samma jobb som i Skåne men det kanske har med prisläget att göra så då går det väl jämnt ut. Henrik Dorsin skojar ju lite om att "för mkt förändringar är inte skåningens grej" och det syns ju kanske i valresultatet (trygghet och tradition) 😛
Det där med språket: Absolut. Kan man både tyska och svenska kanske man kan lära sig danska med. Flyttar jag så får det bli mitt femte språk.
Studenter står för en ansenlig del av folkbokförda i Lund. Pandemin med distansundervisning kan kanske ha påverkat var man väljer att vara skriven. Lund har likt Malmö hög skatt.
Det är sannolikt hemvändare som flyttar, alternativt att man flyttar till en kranskommun med lägre priser, gäller främst barnfamiljer. Det finns även en del utrikesfödda som kommit hit på senare år som nu flyttar vidare. Personer som bott länge i en större stad där man etablerat ett socialt umgänge osv flyttar sällan. En annan förklaring är också pensionärer som har haft sommarställe i ex Skåne som nu väljer att flytta dit på heltid, möjligt att man kanske behåller sitt boende i Göteborg eller Stockholm tillsvidare om man skulle känna ånger och ensamhet på sin nya ort.
Jag har ett problem sen du ändrade lite på bloggen, jag går in i inläggen men får bara fram kommentarerna på vissa av den. Det här inlägget kan jag tex inte läsa men det om Aftonbladet går bra. Detta i Chrome, på telefonen (Safari) fungerar det utmärkt. Har provat att rensa lite cookies och dylikt, men ingen förbättring. Fler än jag som upplever detta problem?
Testar med Chrome nu, inga problem.
Testar med Chrome nu, inga problem.
Är nog mitt Chrome som spökar lite, testade med Chrome på telefonen och där fungerade det fint. Tack för svar!
"De stora vinnarna är Helsingborg, Ystad, Ängelholm, Svedala, Staffanstorp och Trelleborg"
Har de alltså stordriftsfördelar av att bli fler invånare i dessa kommuner? Fanns det ledig kapacitet i el, vatten o avlopp?
Om inte så skulle jag säga att de är förlorare och inte vinnare.
Enligt logiken "störst är bäst", vilket förstås inte gäller då det som jag bloggat om inte finns några skalfördelar med kommunal verksamhet.
Befintliga invånare är möjligen vinnare på stigande bostadspriser OM de har planer på att sälja och flytta därifrån …
Tänkte precis på samma sak.
Vissa skalfördelar finns med kommuner. Småkommuner behöver bära mera overhead och "sällankunskap" jämfört med lite större kommuner och ofta så haltar därför kompetensnivån på sällankunskapen i småkommuner.
Småkommuner har pga också svårt att attrahera vissa specialister pga att man blir helt ensam i sin bransch.
Jag skulle vilja påstå att under 80000-100000 invånare finns skalanackdelar och de är betydande inom förvaltningen av en kommun.
En kommun med 50000 invånare behöver en simhall, en kommun med 120000 invånare behöver fortfarande bara en lite större simhallsanläggning bara för att ge ett enkelt exempel där man i princip halverar kostnaden per invånare.
Overhead, 1 st högsta chef för omsorg och socialförvaltning i varje kommun osv.
Cornu har rätt i att många kommuner har slagit i sitt tak vad gäller outnyttjade resurser så expansion blir mycket dyr. Samma sak gäller även en hel del gammal infra från 50-60-talen som nu är sjunger på sista versen vad gäller teknisk livslängd, t.ex. VA-nät. Där är det väl huggsexa på erfarna projektörer i dagsläget.
Jag håller med helt. En av Skånes främsta fördelar är att det är så nära Danmark.
Sverige har så fina grannar.
Dessvärre är det inte längre säkert att man som svensk blir insläppt.
Bott här i hela mitt liv, har seriöst inte besökt Danmark på 15 år innan den här pandemin om man räknar bort Kastrup. Ingen förlust direkt.
Re. Ben
Erkänn att det är för att de inte släpper in dig.
Ben har inte besökt Danmark sedan han blev portad från samtliga Köpenhamns välkända swingersklubbar efter han kallat kvinnliga besökare för mamma i lusthöjande syfte. Ja, det var min mor som berättade.
Har släktingar i Queens i NY som inte besökt Manhattan på 20 år 🙂
Det är nära till Polen där det finns gott om kolkraft så inga problem.
@Cornu: ANJO är bra. Där har jag varit några gånger.
Skånska maträtter är dock för jävla äckliga, inklusive skånsk senap. Kan på rak arm inte komma på ett enda undantag.
Fortsätt äta pölsa, norrlänning.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
@Peter Skånsk spiddekauga till kaffet föraktar jag ingalunda.
Ålagille är allt gott på.
WTF, skånsk matkultur är bäst på allt utom skaldjur. För skaldjur är det givetvis Bohuslän som är bäst.
Goer mad, möed mad och mad i rättan tid.
https://www.skga.se/index.php/historia/publikationer/11-skansk-mat-och-maltidskultur
Har själv flyttat tillbaka till nordvästra Skåne från en tid mellansverige. Inser mer nu fördelarna med Skåne. Här finns allt. Långa sandstränder, pittoreska fiskelägen, åsarna, Kullens brutala natur, nära till Hallandsåsens skog, dagsturer bland Skånes slott eller vackra Österlen. Färjan till Danmark, Köpenhamn, det är hygge det.
Allt inom en armlängds avstånd.
Ängelholm, Höganäs Helsingborg är för mig pärlorna. Med risk att låta som en turistbroschyr. Nackdelen med attraktiviteten är att priserna naturligtvis rasar iväg.
Största nackdelen med t.ex. Lund med flera orter är att det inte finns någon vettig skog nära stan, alltså väldigt nära stan! Orterna är omringad av åkermark där allemansrätten är begränsad. Vet att detta gäller flera orter i sydvästra Skåne ute på slätta då jag bott där.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Nyhetstips. Malmö missade att testa VMA idag.
"Det var tyfonerna i Burlöv, Eslöv, Kävlinge, Lund och Malmö som inte testades. Boende i dessa områden kan fortfarande ha hört tyfonerna från närliggande kommuner."
(Källa, Räddningstjänst Syd hemsida, pressmeddelanden)
Hör en hel del stockholmare här nere, säkert populärt att flytta ner till en mindre stad. Du har fortfarande kvar ett hyfsat utbud när det kommer till nöje och restauranger men får närheten till hav och natur på köpet. Dessutom prisvärda bostäder jämfört med vad man är van vid.
Förresten bra val av både hotell och restaurang.