Socialdemokraternas verkställande utskott förkastar den LAS-utredning som skulle klubbas som lag om inte arbetsmarknadens parter kommer överens. Det meddelade statsminister Stefan Löfven (S) på Facebook. Därmed bryter Socialdemokraterna mot Januariöverenskommelsen med Centerpartiet och Liberalerna, och det är nu upp till dessa partier att visa om de är rakryggade eller om de viker sig för S.
Läs mina läppar – vi skiter i JÖK:en |
“Socialdemokraternas verkställande utskott har ställt sig bakom att en förändring av anställningsskydd och omställning ska ske utifrån parternas överenskommelse, i stället för den så kallade Toijer-utredningen.
Genom att arbeta vidare med förslagen från parterna stärker vi den svenska arbetsmarknadsmodellen och skapar förutsättningar för fack och arbetsgivare att fortsätta ta ett stort ansvar för att anpassa villkoren på vår arbetsmarknad genom kollektivavtal. Arbetsrätten ska moderniseras. Men det ska göras så att den grundläggande maktbalansen mellan fack och arbetsgivare upprätthålls.”
I JÖK:en, som Socialdemokraterna ingick tillsammans med MP, C och L står det:
“Utredningen ska i dessa frågor och generellt särskilt beakta de små och medelstora företagens behov av flexibilitet och ska, utöver kontakter med arbetsmarknadens parter, ha kontakt med dessa företags organisationer. Om parterna når en överenskommelse om hur LAS ska reformeras på ett sätt som ger ökad flexibilitet ska regeringen istället lägga förslag i linje med parternas överenskommelse. I annat fall genomförs utredningens förslag.”
Socialdemokraterna bryter därmed mot avtalet.
Det är därmed upp till Centerpartiet och Liberalerna att nu visa huruvida de står bakom JÖK:ens avtal och krav, och fäller regeringen om man på detta vis bryter avtalet, eller om man är nickedockor som står med mössan i hand framför Stefan Löfven, medan Vänsterpartiet får bestämma.
Jag tror vi alla vet svaret på det. Alltså att C och L kommer låta Vänsterpartiet styra och fegar ur. Därefter är det fritt fram för S+MP att skita i JÖK:en efter att ha synat C:s och L:s händer. C + L förvandlas till socialistiska stödpartier. Nu är det bara en fråga om hur de ska ursäkta det hela, kanske med “vi har fått igenom så mycket inom JÖK:en att vi är beredda att kompromissa på denna punkt”. En variant är att Löfven kan hävda att det är S som bryter mot avtalet, inte regeringen och så kan alla låtsas vara nöjda och glada.
Intressant nu är att allt Svenskt Näringsliv behöver göra för att fälla regeringen är att vägra komma överens med facken. Om C och L hade haft lite ryggrad, men det har de tidigare inte visat sig ha.
20 kommentarer
Jaha, och det här kom som en överraskning, eller hur?
Ingen överraskning, S vill förhala lite till och förhandla lite om den SN <-> PTK-överenskommelse som finns. Nu tjänar man ett par veckor till på det käbblet för att eventuellt få med LO på tåget eller iaf delar av LO.
Blir dock förvånad om C/L lägger sig helt för detta, vi får väl se under dagen och morgondagen hur de ska kommunicera ut det här…
Klart syltryggarna viker sig…och utökar sitt svek mot de borgerliga väljarna.
Nej det här är väl inget brott mot överenskommelsen. De flesta av arbetsmarknadens parter är överens om att PTK/arbetsgivarnas överenskommelse är bättre än förslaget som utredningen la. Och man sa att man först skulle låta arbetsmarknadens parter förhandla.
Sen har vi vissa av LOs förbund som tycker att alla förändringar är hemskt. Men även metall har ju hintat om att de är nöjda.
Samförståndslösningen som rått snart 100 år på svensk arbetsmarknad är viktig för att vi ska slippa kaoset i resten av europa.
Nu blir det snarare att man accpeterar att det är enkelt att kringgå LAS listor och istället fpkuserar på det som saknas. Just kompetensutveckling och omställning.
Men att säga att det här är ett brott mot överenskommelsen var lite klickjakt 😉
Speciellt som remissinstanserna tycks vara närmast eniga om att utredningen "inte upprätthåller balansen mellan arbetsmarknadens parter".
Precis, enligt JÖKen ska ju parterna få en chans att själva förhandla fram en lösning som i så fall läggs som förslag, i annat fall genomförs utredningens förslag. Detta är ju till och med citerat i ovanstående blogginlägg, förstår inte riktigt vad problemet är? Är det att LO motsätter sig?
Det kommer inte hända någonting, C och L kommer göra absolut ingenting, om parterna är överens så vad kan de göra? LO är väl de som blir missnöjda, men kommer ställa in sig i ledet.
Alternativ tolkning: Parternas är överens, deras förslag är bättre, och med minimala justeringar kan det accepteras av L/C.
"Eva Nordmark sade att remissvaren på Toijer-utredningen nu håller på att sammanställas. Men de har en dialog med samarbetspartierna och det framgår tydligt av januariavtalet att om parterna kommit överens är det som regeringen ska gå vidare med.
Det blir betydligt mer långsiktigt och hållbart om parterna själva får ta fram ett förslag, och det parterna kommit fram till stämmer väl överens med intentionerna i januariavtalet.
Det har varit seriösa förhandlingar där parterna velat komma överens, och de anser själva att det är de som ska reglera villkoren på arbetsmarknaden.
Tyvärr nådde de inte fram till den breda överenskommelse de strävade efter, men PTK och Svenskt Näringsliv anser att det är deras överenskommelse som ska ligga till grund för lagstiftning framöver. LO uppfattade att förslaget inte var tillräckligt bra, det viktiga nu är att ta fram förslag som gäller för hela arbetsmarknaden.
Regeringen kommer att inleda arbetet med ett lagförslag som ska få så stort stöd som möjligt från parterna. Lagförslaget ska gälla för alla delar på arbetsmarknaden.
Parallellt kommer arbetet fortsätta med delarna om omställning och förändring av arbetslöshetsförsäkringen. Parterna har varit tydliga med att de ser detta som en helhetslösning.
"Genom att arbeta vidare med parternas förslag stärker vi den svenska modellen", sade hon.
Regeringen och samarbetspartierna kommer att återkomma om detaljerna i den fortsatta processen, men det bör ske i nära dialog med samtliga parter på arbetsmarknaden.
Hon ville inte spekulera i om dagens besked avvärjer en regeringskris, den frågan bör ställas till Vänsterpartiet.
Centerpartiets ledare Annie Lööf skriver på Twitter att det är bra att också Socialdemokraterna nu ställer sig bakom det som PTK och SN sagt ja till.
"Dessa parter har bett om tid för att själva analysera, avtala och återkomma till oss. Viktigt att vi respekterar det. Självklart är det helheten i de ansvarstagande parternas förslag som ska genomföras", skriver hon."
Förvandlas till? C+L blev fotpallar för S likt V sekunden de röstade för Löfven som statsminister.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
C+L har redan tidigare visat att de inte har ryggrad och inte står för vad de säger när de ingick i JÖK.
Vilket parti tycker du har mer ryggrad än C och L?
S?
eller M?
Båda. Men framförallt V och SD då de åtminstone står för vad de tycker och inte vänder kappan efter vinden lika mycket.
C+L=cl
JÖKen handlar om att man gemensamt är mot något inte att man gemensamt är för något. Inte de bästa förutsättningarna för ett gott samarbete.
Det hade ju varit klädsamt om bloggaren även hade citerat portalinledningen i 73-punktsprogrammets §20 … nämligen cit: …-"Arbetsrätten moderniseras och anpassas efter dagens arbetsmarknad samtidigt som en grundläggande balans mellan arbetsmarknadens parter upprätthålls. Arbetsrätten ska ge företagen flexibilitet och skydda den enskilde arbetstagaren mot godtyckliga uppsägningar."
Helt uppenbart torde vara att remissinstanserna huvudsakligen är av uppfattningen att Utredningen inte beaktar stadgandet om balansen mellan arbetsmarknadens parter samt att tillräckligt skydd mot godtyckliga uppsägningar inte garanteras i Utredningens förslag.
Jag har läst Utredningens förslag och samtidigt jämfört med nuvarande LAS och kommer till samma slutsats som Socialemokraternas VU och de nämnda remissinstanserna att Utredningens förslag vare sig beaktar balansen mellan arbetsmarknadens parter eller ger skydd mot godtyckliga uppsägningar.
Av den anledningen kan jag inte finna att S (Regeringen) bryter mot 73-punktsöverrenskommelsen.
Nu kan du ju tycka precis vad du vill, det finns inte en. Objektiv lösning på detta men det som avgör frågan är ju hur mycket LO kan acceptera för att förhindra en regeringskris, alternativt om L o C kan svälja förtreten och släppa det
Det finns nämligen flera logiska motsägelser i 73 punktera avtalet varför man kan ifrågasätta dess giltighet.
Men politiker är inte logiker.
Rickard Ohlin: Helt riktigt konstaterat att där finns inga objektiva lösningar här eftersom hela surven baseras på den subjektivitet som består i de ingående parternas olika positioner.
Och helt riktigt konstaterat i förlängningen att politik inte är frågan om vare sig objektivitet eller logik utan endast om kompromiss.
Gud vad du svamlar. Ingen vill ju ha utredningens förslag. Tror c och l är nöjda med det parterna har kommit fram till.
Kan nu, efter dagens kommentarer konstatera, att C och L har valt den bruna tungans politik.