En följd av att köra Home Assistant är att man kan samordna alla sjuttioelva olika systems funktioner och sensorer i samma system. En del av dessa hittas nedan, men jag har inte lagt tid på att sammanfatta exempelvis batteristatus på allt som går att ladda än, men det kommer det med.
Temperatur, luftfuktighet, ljudvolym, CO2, batterinivå, vindstyrka, nederbörd, energiförbrukning, energiproduktion, min och maxvärden och allt vad det heter samlas in av Home Assistant och går att använda som underlag för i princip vilken programmering som helst av hemautomatiseringsträsket.
För nöjes skull har jag börjat samla ihop alla sensorer på en separat sida, och inte bara där de är relevanta, t ex per rum. Jag har dock inte börjat summera batteristatus på alla enheter än, även om det förstås är lämpligt, samt att lägga in en notifikation när något batteri är tomt. Dock brukar det märkas ändå för exempelvis alla väderstationssensorerna, utifrån tomma mätvärden. Det går rent av att få in batteristatus på robotgräsklipparen, mobiltelefonen, funderar på om det även går att få på datorn. Sedan kan jag även få in bläck- och papperstatus på skrivaren om man ska gräva hålet ännu djupare.
Statistiksidan |
Många system råkar ha med sig termometrar, en del helt logiska som t ex värmepumparna.
För tillfället ser ni för övrigt att Teslans system är nere, eftersom eMMC-feldesignen slagit till och gjort att bilen inte är uppkopplad i väntan på reservdel. Annars brukar den ange temperaturen i solen som Tesla outside, eftersom bilen står parkerad i solen. Skärmdumpen är från strax innan klockan 19, så solcellerna är på väg att gå ner helt och ger bara 37 W, mot högsta 1500 W denna mycket regniga dag (20.6 mm vid skärmdumpen). I skrivande stund håller det på att skymma och har börjat regna igen, så nu är solkraftproduktioen nere på 18 W, eller mindre än vad min dator drar.
I övrigt kan man konstatera att den relativa luftfuktigheten i bodelarna inomhus ligger inom det önskade intervallet 40-60%, medan det är rejält fuktigt utomhus och 70% i vinkällaren, som dock fortfarande är relativt varm bakom sina oisolerade metertjocka granitväggar, som fortfarande lagrar en del värme från sommaren.
Home Assistant stöder de flesta system, inklusive IKEA Trådfri om man vill basera sin hemautomatisering på IKEA:s mycket prisvärda produkter. Mina system är främst baserat på Philips Hue, inklusive brytare, Netatmo och Unifi, kompletterat med en lång rad enskilda integrationer som Misubishis Melcloud, Husqvarna Automower, Tesla, Solaredge mfl. För övrigt använder Trådfri också Zigbee likt Philips och ska gå att köra direkt den vägen och vice versa.
Hur ser din hemautomatisering ut – vad använder du för sammanfattande system, eller kör du enskilda appar för varje grej, och vad har du för något?
24 kommentarer
Vi har precis byggt hus. Passade då på att installera rätt mycket Plejd för belysningen. Fördelen är väl att man slipper köpa speciella lampor sen. Bra täckning eftersom det är mesh. Via Plejds gateway når man lamporna via Google Home, t.ex via rösten. Även musiken via Sonos är kopplad dit.
Ärligt talat funkar inte röststyrningen helt 100 än.
Tja, sen är det larm via Verisure, Arlo-kameror, smart gräsklippare osv. Men allt är inte sammankopplat. En del styr jag via IFTT.
Ja, och så Teslan så klart!
Väldigt likt här, Home Assistant som nav, hämtar info och styr Tesla, Telldus med switchar, belysning och sensorer, värmepumpen med NibePi, laddbox från Easee. Tyvärr ingen vinkällare.
Jag kör Home Assistant i en Docker-container på min Synology. Har inte gjort någon riktig automation ännu dock, bara roat mig med att försöka integrera hemmets olika signaler.
Hittills har det integrerats signaler från Verisure (dörrar, temperaturer, luftfuktigheter och ett gäng smartplugs), SolarEdge (produktion och egenkonsumtion via Modbusmätaren), Unifi (kan användas för att avgöra vem som är hemma via telefonernas status), Nätverksskåpets UPS (batterinivå, nätspänning, beräknad temperatur), NAS (diskarnas temp, lagringsutrymme, CPU, minne), Trådfri, Chromecast, YR.
Värmesystemet får jag en del info från genom en internetansluten datalogger som jag kopplade till RESOL-styrenheten till solvärmen från 2008, som även har sensorer på ett par nivåer i acktanken. Det är faktiskt den portalen jag använt betydligt mer än Home Assistant på grund av att acktanken är för liten (i alla fall om man inte vill överhetta värmepumpen som också är kopplad till den) så vi nu i sommar har fått hålla koll på temperaturerna och se till att göra av med varmvatten mitt på dagen så att solvärmen inte ska stanna och koka solfångarna i onödan. Har dock gått bet hittills på hur jag ska integrera RESOL VBus i Home Assistant (även om jag läst att nån hackat ihop nån lösning så är det över min kunskapsnivå idag), men har i alla fall samlat bra med data från ett helt års väder vilket ger fingervisningar om hur värmesystemet borde byggas om. (Lättast vore nog en styrbar markis som ”broms” över solfångarna)
Framöver ska det väl bli en hord av temp- och fuktighetssensorer som inte kostar månadsavgift och betydligt fler styrbara lampor, men tappade farten på projektet när den inledande integrationen var gjord.
Framöver vore det också intressant att komplettera huset med väderstation (även om beräknad temperatur och luftfuktighet från YR är rätt träffsäkert, dock såg jag nu att den integrationen gått sönder…suck).
RESOL hade även möjligheten att ladda upp en bild (som jag ritade i Visio, med reservation för lekmannamässiga felaktig användning av symboler) och där från solvärmestyrningen lägga in data från temperaturgivarna, pumphastigheter och läge på de ventiler den kan styra. Bilden förklarar även varför vi har svårt lite svårt att parera varma dagar nu…
https://www.vbus.net/L3SS-4rR
Så trots Home Assistant är nog svaret ändå olika appar för oss, främst VBus-hemsidan och Verisures app är väl det som används mest. Även My SolarEdge, Unifi och Unifi Video händer det att man kikar in på ibland.
Ikeas app används nog för sällan eller så har nåt blivit strul vid installationen, brukar få plocka ner och scanna om QR-koden på Trådfri-gatewayen när jag ska öppna den.
Brukar titta på termometern innan jag ger mig ut och springer för att ha rätt klädsel. Är även intresserad av vad luftvärmepumpen tycker emellanåt. I övrigt bryr jag mig inte alls om vad olika anordningar rapporterar. Övriga parametrar som luftfuktighet, etc är helt ointressant.
Ingen direkt uppkoppling. Alla funktioner är analogt/mekaniskt utom larmet. Det är uppkopplat via GSM. Är lite för nojig för att koppla in bredbandet.
Så av/på larm, öppen dörr och fönster samt temp i köket är det vad har. Å en historik på när ytterdörren öppnas/stängs så det går att se när sonen smyger in på sennatten.
😀 Eller via fönstret….
Du borde införskaffa några växter så att du kan få ner koldioxidhalten.
Snarare en fråga om ventilation och temperatur. CO2-halten påverkas av värmen också, beroende på vilken höjd mätaren sitter på. Fukthalten visar dock på fungerande ventilation trots allt, tror snarare att CO2-mätarna råkar sitta där man är mest – t ex spenderar jag större delen av min vakna tid i biblioteket. Där jag (se tidigare foto från i fredags) har växter.
CO2 halten påverkas inte av temperaturen utan det ser som att sensorn mäter fel pga temperaturen.
Det spelar ingen roll om du har krukväxter eller ej, det är ventilationen som avgör om du har hög CO2 halt och möjligen om du är typen som har massor av tända ljus.
I grunden Fibaro-systemet för dörrar, brytare, dimers och sensorer kompletterat med Netatmo för böttre temp, fuktighet och regn. Synkas med Homebridge för att kunna lyftas in i Homekit. Sammantaget ett stabilt och bra system. Smått underhållande nör tjejerna kommer hem från kompis och ”Pappa – de måste tönda och släcka hemma;-)” All belysning rullar på ToD, rörelsesensorer och luxvörde och i sköter sig sjölvt. Har speedat upp systemet nu med Alexa för tex time to sleep eller god night. För all del också via Siri.
Nöjd med nivån av automatisering och variabelstyrnibg men skulle önska mer visuell systeminteraktion så överväger lite Phikips Hue också för skoja skull!
Har precis beställt 4st Shelly temp och luftfuktighet-sensorer. Gissar att det är inkörsporten till träsket…
På sikt vill jag ha bättre styrning av värmen per rum och om det går styrning av värmepannan.
Hur knyter du samman allt till ett? Via homey eller någon annan? I dagsläget kör jag Tibber som el, så deras app kan jag knyta en del av sakerna till, men känns som om jag växt ifrån den appen lite och behöver något bredare system
Inte fråga till mig, jag kör Home Assistant. Finns Tibber-integration. https://www.home-assistant.io/integrations/tibber/
Om det var en fråga till mig så tänkte jag också använda Home Assistant för att knyta ihop allt.
Ingen automatisering av någonting. Det närmaste jag kommer är väl en digital min-max-termometer som sitter i hallen, där jag kan läsa av högsta och lägsta temperatur inomhus och utomhus sedan jag sist läste av.
Och så en vanlig enkel timer till någon lampa. Brukar koppla julgranen på en timer också när den årstiden kommer.
Vill man verkligen in i träsket…?
Precis börjat vada i träsket, kom in via Telldus och det lär eskalera vidare från G-Nest. Letar just nu vettig puck att sätta in bakom strömbrytare för utebelysning. Något jag saknar som även vore användbart är ett vattenlarm att placera under VVB eller vid känsliga punkter. Möjligen även en dörrmagnet som vid bryt larmar till telefonen när man är på semester, en simpel men säker grej att ha vid alla ytterdörrar/garage/bodar.
Jag kör också home assistant, perfekt bl.a. för att hålla koll på sommarhuset. För att slippa ha flera separata zigbee-nätverk kör jag med en cc2531-sticka i Raspberry pi, den kommunicerar med mina trådfri-lampor och dörr/fönster-kontakter samt temp-sensorer från Xiaomi. Styr dessutom temperatur i huset det är varmt och skönt när vi anländer.
Har dessutom fått in Reolink-kameran i HA men ännu inte bestämt mig för vad systemet ska göra vid rörelse. Lutar åt att den tänder lampor med viss fördröjning för att simulera närvaro.
Har kört Philips Hue som fasadbelysning länge. Både via astrour och egen rutin i appen, funkar lika bra. Mitt tips till alla intresserade är att köpa hue. Bra lampor som håller 3-5år utan problem 👍
Jag kör Telldus och har gjort så i rätt många år nu. Det enda jag verkligen saknar är någon form av varning när batteriet bör bytas, istället för att jag ska upptäcka det när sensorn inte fungerar längre…
En annan kul aspekt av home assistant är att de har ett trevligt REST API som gör det enkelt att bygga magiska speglar och andra kul kontrollytor. Själv kör jag med en fotoram som visar temperatur, kalender, bussavgångar och väder, samt låter mig kontrollera ett urval av brytare och lampor. Blog med länk till källkod hittar du här: http://www.thelins.se/johan/blog/2020/05/photoframe-hack/.
Knåpade även ihop en mindre "väckarklocka" med liknande funktion från samma kodbas. Ligger som en parallel branch om någon känner sig modig.
Har tre amazon Alexa som kopplar ihop: Telldus brytare, Philips Hue, högtalare, Philips harmony box så att tv och högtalare kan styras via röst. Bygger ut när behov finns och skulle va trevligt att kunna styra värmesystemet och addera kameror och dörrsensorer.