En svensk tvåbarnsfamilj kommer netto betala 2600 euro, eller nästan 27 000 kronor vid dagens växelkurs till EU:s så kallade krispaket Next Generation EU, eller om man så vill U-landsbistånd. Hur kostnaderna och biståndet fördelas netto per capita ser ni nedan.
Fördelningen av U-landsbiståndet per capita inom Next Generation EU. Källa: EU-kommissionen. |
Sverige blir sjätte störste betalare per capita (per invånare, spädbarn som 100-åring) netto till systemet med 650 EUR per capita. Luxemburg, Danmark, Belgien, Nederländerna och Irland råkar ännu värre utt. Detta tar dock inte hänsyn till skattetryck, pensionsålder, statsskuld eller nettolöneköpkraft i respektive land, utan är bara euro per capita rakt av.
Största vinnare blir Slovakien, Kroatien, Grekland, Lettland, Portugal och Spanien.
I antal länder och därmed röster i ministerrådet så är U-landsbiståndstagarna fler länder än de som ska betala för kalaset. Man kan också se att det finns exakt noll kopplingar till hur hårt man drabbats av coronaviruset. Det handlar bara om att ösa ut helikopterpengar över utvalda EU-länder, på bekostnad av övriga.
Källor
https://sv.wikipedia.org/wiki/Europeiska_unionens_demografi
57 kommentarer
Vi kan ju i alla fall hoppas på att fakturan skickas a.s.a.p. innan SEKetas försvagas igen 😛
Tänk om medborgarna fick en faktura för de enskilda kostnadsposterna, tror nog att de då plötsligt skulle rösta lite annorlunda …
Carmania: Rösta annorlunda? Finns idag något riksdagsparti som driver frågan om utträde ur EU?
Det finns mycket gott att säga om EU ur t ex handelspolitisk synvinkel. Problemet är att den, drivet av makt/karriär/penningsugna politiker och tjänstemän, fått växa till en självgående koloss med allt ökande ambitioner. Och vilken politiker vill demontera denna förträffliga pensions/alternativ karriär-inrättning?
@Chief Om man vill så kan man ju avstå att rösta. Det är också ett ställningstagande, även om det gör noll skillnad (mer än på det rent personliga planet).
Jag brukar hävda att alla löneanställda ska få hela bruttolönen, plus sociala avgifter, insatt på sitt konto. Sedan skall den anställde själv ombesörja att preliminär skatt samt sociala avgifter betalas in till skattemyndigheten varje månad. Syftet här är att synliggöra för var och en vad vi faktiskt betalar för den så kallade välfärden.
Man skulle absolut kunna göra kostnaderna för skatterna mer transparenta. Men då bör man även göra det på andra sida. Till exempel räkning på 15 000 / månad för förskola, där subventionen sedan dras av. Räkningar på 1 500 000 för en cancerbehandling som sedan kostar 400 kr etc. Räkning på 120 000 för ett läsår på universitet som sedan dras av till 0.
Ett problem är att folk då kanske skulle missa de dynamiska effekter som vissa av våra välfärdssystem ger. Att vi ger gratis högkvalitativ utbildning till många är inte bara bra för de som får den enorma subventioner, det är bra för hela samhället. Att subventionera en bättre mer lockande fritidsverksamhet för ungdomar sparar enorma belopp för varje yrkeskriminell missbrukare som undviks 10 år senare etc.
Observer: Naturligtvis kan man så göra, d.v.s. avstå. Men enligt min mening innebär det att man inte har någon åsikt i den fråga det vid tillfället kan gälla.
Mats L: Ett förordande av en återgång till det system för skatteinbetalning som gällde fram till 1930-talet således.
Hur mycket som skulle vara vunnet med en sådan tingens ordning återstår att visa.
anekdotiskt då att just den tingens ordning Du uppenbarligen förordar var gällande inom mitt yrke fram till 1959 och vad kan förstås efter att grundligen ha studerat frågan så var ingen av de inblandade parterna Stat/Kommun/Landsting – Arbetsgivarsidan – De anställda speciellt förtjusta i det hela utan uppslutningen till 1959 års Sjömansskattereform var var total.
Nja, man har en åsikt, dvs. genom att inte rösta så deltager man inte i det politiska spelet. Ett medvetet val (en åsikt). Man bidrager åtminstone inte aktivt och medvetet till att hålla igång eländet. Det kan vara av stor vikt (på det personliga planet).
Genom att inte rösta legitimate man inte demokraturen. Det är ju underligt att alla kommer fram till samma åsikt hela tiden, där det skiljer sig händer det normalt inget eller så spelar de pingis med påtgärder från vänster och höger.
Där skrev jag fel men påtgärder var väl ett bra nytt ord ??
Observer: jag har full förståelse för det principiella i Ditt argument men realistiskt/pragmatiskt blir det att s.a.s. ställa sig utanför och även om det personliga samvetets röst så bjuder, vilket jag även det kan ha viss förståelse för om en djup personlig övertygelse är grunden, så blir i praktiken ej speciellt mycket uppnått därmed.
Mats L: p.s. jag slirade på tangenterna … 1930-talet skall vara 1940-talet.
@Chief Men om det är själsro man vill uppnå då? 🙂
Observer: Om själsro är målet så rekommenderas starkt att hålla sig borta från kommentarsfälten på internet!
Alla får väl inte cancer heller
Det är fel att blanda ihop försäkrin (sjukförsäkring, a-kassa, bilförsäkring, kattförsäkring etc) med transfereringar. Försäkringar är ett kollektivt sparande som bygger på att en liten andel av spararna råkar ut för något otrevligt och är i grunden något sunt. Sen kan man diskutera om det ska ske i offentlig eller privat regi.
Undrar varför Finland inte tillhör gruppen "frugal"?
De betalar nästan lika mycket netto som Sverige?
Vad kan förstås från finländsk media så har Finland i det stora hela samma åsikt som Sverige/Danmark/Österrike/Nederländerna men agerar med en mer diskret framtoning.
OK!
Helt jävla galet är det, att Centern och sossarna säljer ut barnens framtida skatter. Jag spår att fler partier kommer framställa sig som ”kritiska” till EU i nästa val.
Ha, det finns en "swexit"-rörelse:
http://swexit.se/
När euron infördes gjordes det med argumentet att länder som inte hade en egen valuta skulle inte kunna devalvera sig ur sina problem. Istället skulle de vara tvugna att skärpa till sig. Korruptionen skulle utraderas. Dysfunktionella utbildningssystem skulle reformeras. Lönebildningen skulle bli ansvarsfull.
Kort sagt: Vi skulle alla bli tyskar.
Det som nu händer är att bidrag betalas ut så att som missköter sig kan fortsätta med det.
Ja hur ska det gå? Skuldmättnad utan ränta.
De tar inte emot våra medborgare, men de tar gärna emot våra pengar.
Välkommen tillbaks från semestern – Det blev inga pengar över till höjda sjuksköterskelöner den här gången heller!
Vad är växelkursen handklapp vs SEK idag då?
Det är nog inte främst pengar som fattas för att höja vårdlönerna. Det behövs en vilja också.
Det finns två sidor på alla mynt. Om man ger pengar till fattiga så brukar de snabbt sätta sprätt på dem så att de förvandlas till någon annans inkomst. Förhoppningen här lär vara att efterfrågan på varor och tjänster skall öka inom EU.
Ge du mig 200.000 så köper jag din bil sen! 🙂
Exakt! Mercedes, BMW och VW säljer gärna till alla som vill köpa – så länge de betalar.
Volvo är väl inte sämre dom.
Sant TL. Grävmaskiner, dumpers och lastbilar behövs för att bygga presidentpalats.
Vart tog Italien vägen?
De får väl så mycket pengar att det räknas som en felmätning och togs bort från diagrammet?
Hur mycket måste en tvåbarnsfamilj i Stockholm betala i U-landsbistånd, förlåt kommunal skatteutjämning, till Malmö och Norrland?
Vet inte hur mycket pengar som fördelas om från Stockholm , men man ska veta att väldigt många högavlönade tjänster/konsult företag lever gott på skattepengar via Sveriges riksdagen och allt runt omkring. välbetalda chef/ledningstjänster inom olika myndigheter har också sitt säte i Stockholm.
Så om några kronor fördelas till exp Norrland stör inte mig.
Frågar man norrlänningarna så anser många att det är precis tvärtom, att det är Norrland som subventionerar Stockholm genom att intäkterna från naturresurserna betalar lönerna för tjänstemännen där.
Jaha då börjar det igen, visserligen betalar huvudstaden en hel del pengar, men av kranskommunerna är det få som går med plus, Botkyrka får 1,2 miljarder av glesbygdsstödet inte direkt en kommun med stor yta med gles befolkning.
Staten står för nånstans uppåt 90% av kommunutjämningsbidraget så alla får utom ex.v. Danderyd
Sen klumpas skatteutjämningen ihop med de generella statsstöden som betalas ut för att kommunerna ska kunna fullgöra de åtagande som staten ålagt dem.
De flesta citerar bara bruttosiffran som att det vore den faktiska skatteutjämningen vilken den inte är. Jag tror faktiskt inte ens att det går att utläsa vilken summa som faktiskt är skatteutjämning respektive statsstöd.
@Dl. Du har inkomstutjämning, kostnadsutjämning och strukturbidrag. Generella statsbidrag används för att finansiera dessa. Förstår inte riktigt vad du menar med "bruttosiffran"?
Jag försöker igen då jag säkert slarvade rejält med terminologin.
Inom ramen för det kommunala utjämningssystemet så fördelas pengar genom inkomstutjämning, kostnadsutjämning och strukturbidrag. Dock så är den största delen av pengarna i dessa kategorier är statliga bidrag och inte kommunala utjämningspengar. Det är, så vitt jag minns, cirka 10 % som är kommunala pengar och resten är statliga bidrag.
Bruttosiffran som oftast citeras som en stöld från kommun A och ett bidrag till kommun B är alltså till 90% statliga bidrag och inte en stöld från en kommun.
Ah, då förstår jag vad du menar. Jag tror dock att när media redovisar att stockholmarna (kommun) betalar 4000 kr per skalle så är det just nettosiffrorna som avses. Dock är det inte ett noll-summespel så när Botkyrka får x antal tusen per skalle så är det inte enbart Stockholm som pyntar dessa (de är dock nettosiffrorna fortfarande).
När de nämner vad kommuner får brukar det dock vara bruttosiffran, tex här https://www.sydsvenskan.se/2018-10-05/malmos-politiker-maste-bryta-stadens-bidragsberoende
Vilket får folk att tro att Malmö fått 5 miljarder från andra kommuner vilket inte stämmer.
Jag är dock ingen försvarare av systemet även om det kanske kan verka så. Men rätt ska vara rätt.
DL Ex.v. Malmö får slant från alla kommuners skattebetalare, från alla typer av skattebetalare som betalar nån typ av skatt eller avgift till Staten, ex.v. dom 10%-enheterna i arbetsgivaravgiften som inte finns specad som nån förmån, typ 200-miljarder, samt 10% av lönen över runt 8-basbelopp
Alla lönearbetare betalar minst 10% av sin lön till Staten, även låglönearbetare.
Ja det är en del av de 90% som är statliga bidrag till utjämningssystemet. Kommunalskatten finansierar ungefär 10% av utjämningen.
Bara inse att paketet måste klubbas, södra Europa har kopplat skuldgreppet på övriga länder,
franska banker stora långivare till italienska statsskulden och Frankrike själv högt skuldsatt, där kan man gissa att tyska banker ligger med fodringar och stora pensionsfonder som ska leverera annat än värdelösa statsskuldväxlar till sina pensionärer samt säkert några amerikanska storbanker som är inne som räven i det finansiella EU hönshuset.
Finns säkert pengar att tjäna om man satsar i någon hårt nedtryckt bank som Societe Generale
eller liknande innan dom blåser in friska pengar.
Det blev visst inga klimatkompenserande åtgärder för intäkterna från plastpåseskatten. Det blev stöd till bl.a. Italiens turistbidrag (familjerna där får 500 € i bidrag öronmärkta för att semestra efter Corona)
Vem säger att det kommer att räcka med det här. Pengarna tar väl som vanligt slut när budgeten inte balanserar. De vill länderna ha mer bidrag nästa år igen. Då får väl vi "snåla länder" slanta upp igen. Bidrag har aldrig varit lösning på permanenta underskott.
Democracy is two wolves and a lamb voting on what they are going to have for lunch.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Även I-landsbistånd
“About 23,000 forestry staff are employed in Sicily, more than in Canada despite the lack of large forests. Hired over the years by politicians looking for votes, the workers are suspected of starting fires to make their work appear more essential.”
https://capx.co/want-to-know-whats-wrong-with-italy-look-at-sicilys-burning-cats/
Hur kunde vi rösta ja till det här…
Ja, då är det klart. Kan man därmed delvis hävda att Sverige (utan något medgivande) bakvägen pressats in i valutasamarbetet och euron? Eller är det att spetsa till det?
Haha! Nästan för grovt…
SEK har tappat 25% av värdet gentemot € sedan 2014. Med andra ord, svensk valutapolitik har i praktiken syftat till en devalvering och indirekt drabbat industrin i sydeuropeiska länder hårt genom att vi gjort oss själva billigare.
Vore det då inte mer än rätt om Sverige, ett där mer än halva handeln går med övriga EU-länder, tog på sig sitt ansvar här och betalar?