På sin tid var Axis 200-serie webkameror revolutionerande och unika – de hade en inbyggd webserver, så det plug-and-picture som gällde (om man bortser från att den får sin IP-adress via BOOTP eller ARP och inte via DHCP…). Jag har haft en sådan stående avställd i ladan i snart femton år, och dammade nu av den inför materialåtervinning på återvinningscentralen. Lite foton nedan, inklusive bildkvaliteten i upplösningsläge huge (dvs 0.4 Megapixel).
Axis 200+ |
Säga vad man vill om Axis, men man kan inte klaga på denna relik från slutet av 90-talet, som kom i min ägo via ett på sin tid under IT-bubblan omskrivet konsultbolags konkursbo. Den hade suttit i deras fikarum.
Tillverkad i ordentlig bastant plåt fungerar den fortfarande med äkta 90-talsprestanda, trots att den stått i allt mellan +38 och -33 grader i en fuktig lada i sexton år.
Axis 200+ |
Plug-and-picture innefattade alltså att konfigurera en statisk IP-adress via ARP, vilket ju också är en definition. Nej, den har inte wifi. Vete tusan om det ens fanns wifi allmänt tillgängligt när kameran släpptes – själv skaffade jag wifi först 2000-2001 någon gång och var då tydligen riktigt tidigt ute.
Generell information. Mjukvara version 1.42 från oktober 1999. Nej, externa länkar fungerar inte då Axis inte har kvar de sidorna på sin websajt längre. |
Att konfigurera via ARP från kommandoraden på MacOS var inga konstigheter, även om jag fick använda Unifis administrationstjänst för att hitta MAC-adressen på enheten. Möjligt att det hade gått att ge den ett IP via Unifi på något vis, men det var enklare att bara gå direkt på ARP istället.
Bildalternativen. Notera att det tar arton sekunder att få fram en fullsize bild. |
Svarstiderna är plågsamt långsamma och det beror inte på ethernet med 10 Mbit/s, utan helt enkelt på att den inbyggda webservern är pinsamt slö. Det tar flera sekunder att ladda ner en enskild bild, inklusive den 40 kb lilla JPEG som ni ser nedan, i hösta tillgängliga upplösning.
Hugesize.jpg 704×576 pixels. |
Kameran ställde faktiskt in rätt datum av sig själv via okänd metod, men tidsstämpeln blev helt fel och fotot togs 12:02, inte 6:32.
Samma foto taget med en iPhone X från 2018. |
För denna långsamma och minst sagt utmanande bildkvalitet drar enheten hela 18 W.
18 W. |
Kameran förpassas nu till elektronikåtervinningen. För några hundralappar får man idag en energisnålare, enormt mycket snabbare kamera med tio gånger upplösningen och en helt annan dimension av bildkvalitet. Enbart priset är värt tiden att slippa konfigurera en modern kamera via ARP. Axis kameror kostar dock flera tusenlappar idag, men frågan är om de är gjorda i metall och skulle hålla efter 15 år i en fuktig lada?
Ursprunglig dokumentation finns faktiskt kvar hos Axis här. Bland annat skriver man:
“The AXIS 200+ Web Camera is the world’s first self-contained Web server and network camera. It includes everything you need to capture live images and deliver them to any desktop over intranets, the Internet, or mixed network environments. Just install the camera directly to your Ethernet network, ISDN line, or phone line via dedicated or wireless modem and you’ll be ready to view images via a standard Web browser in no time. It’s the easy way to enhance your remote monitoring systems and increase the value of your network.”
Axis överlevde faktiskt IT-bubblan och överlever och frodas än idag.
8 kommentarer
Många av dom billigare kamerorna är tyvärr nedlåsta och går bara att använda med tillverkarens egen molnlösning, den molnlösningen brukar också innebära en månadskostnad.
Så har man exempelvis en egen NAS/server för videoövervakning blir dom kamerorna värdelösa.
Har ännu inte hittat en kamera som ladda ner en bild, ström eller film via en URL, så man kan således bygga sin egen lösning.
Funkar med url på Dlink-kameror utom de som är för "cloud"
Enda som är för "cloud" är väl batteridrivna trådlösa, som måste begränsas för att inte batterierna ska ta slut hela tiden?
Unifi kan väl det med rtsp?
Och jo axis har kvar kameror i metall, tror alla deras kameror som kan sitta utomhus är i metall.
Tror du minns fel.. i lägenheten jag flyttade in i 99 drogs inga ethernet kablar utan körde med wifi kort även till desktop. Och det upplevdes inte ens som dyrt trots student då
Påminner mig om kaffebryggarkameran på universitetet i Cambridge.