Valueguards kvalitetsjusterade bostadsprisindex visar på en säsongsmässig uppgång i maj, vilket är en rejäl upprekyl mot rasen i mars och april. Detta gäller både lägenheter och villor, och hela landet. Säsongsgrafer nedan.
![]() |
Bakgård. Ca 90 000 per m2 på platsen. |
Bostadspriserna steg enligt Valueguard i hela landet i april. Visserligen är det normalt med en mindre uppgång under månaden, men uppgången var större än normalt och bröt även trenden med kraftiga fall i mars och april.
Det är åtminstone för lägenheter dock inte så uppseendeväckande att man kan tala om en kraftfull återhämtning. Snarare kanske en tjurfälla där folk tycker att de just nu kan fyndköpa efter rasen i mars och april, men hösten brukar innebära nedgång. Utanför huvudstaden och för villor var uppgångarna desto kraftigare.
![]() |
Lägenhetspriser Stockholm. |
Snittet och normal prisutveckling för maj månad är i Stockholm +0.14% för lägenheter och +0.23% för villor. I år steg lägenheterna med +0.99% och villorna med +2.19%.
![]() |
Villapriser Stockholm. |
Allra kraftigaste uppgången märktes av för villor utanför storstäderna, sk mellanstora svenska städer.
Månadens uppgång på +3.73% ska sättas i kontrast mot majmedlet på +0.93%.
![]() |
Villor mellanstora svenska städer. |
Uppgången är en av de största de senaste åren, även medräknat de för villapriserna starka månaderna januari och augusti.
En möjlig slutsats är att utflytten från storstäderna fortsätter, och att det blir allt mindre trendigt med centralt belägna lägenheter, även om efterfrågan på dessa alltid kommer kvarstå. Villa i en mindre stad är det nya svarta. Vi får se när och om den stockholmscentrerade journalistkåren vänder och börjar haussa villor på landet istället för lägenheter på Södermalm.
47 kommentarer
Bostadspriserna har gått och blivit en av de viktigare ekonomiska parametrarna för hela samhällsekonomin. Det är alltså sannolikt att bankerna har fått mer eller mindre explicita instruktioner att vara extra generösa med bostadslån.
Har du några belägg för det eller är det fria fantasier som får flöda fritt?
Njae, inte mer än att bostadspriserna på något sätt tycks trotsa gravitationen och stiger trots att alla indikatorer pekar ner. Det kan också vara en rent kvantitativ effekt av samma sort som verkar hålla börskurserna uppe. Fast alla vet att om bostadsmarknaden krashar och en hel generation unga bostadsägare plötsligt hamnar under vatten så blir det en politisk kärnladdning som ingen kan förutse följderna av.
Helt rätt, Faith. Varför tror ni att vi haft den Coronastrategi vi haft? Som enda land i världen! Svenska hushåll är världens mest skuldsatta och det vore en total katastrof för landets ekonomi om bobubblan sprack. Den behöver inte ens implodera, det skulle räcka med 15-20% ner för en total katastrof. Konsumtionen skulle tvärdö och den nedåtriktade spiralen skulle ta fart. ALLA politiker inser att vi står och faller med evigt stigande bopriser.
För när priserna föll 2017 så gick Sverige under? Det här är bara konspiratoriskt nonsens som inte bygger på någon substans eller några belägg. För en rimlig förklaring till varför priserna stiger kan ni läsa Erics kommentar nedan.
1) Snitt och normal prisutveckling för en enskild månad är knepiga nyckeltal om man inte samtidigt redogör vad den genomsnittliga prisutvecklingen har varit på ett år. Jag gissar att "normal prisutveckling" är i andra sammanhang samma sak som "på tok för hög prisutveckling" i andra sammanhang.
2) Utflyttnibgstendenserna från storstäderna är kraftigt missförstådda. Den senaste rapporten om massiv inhemsk nettoutflyttning av nyanlända från framförallt Stockholm är väl ett i raden av exempel på hur siffrorna missförstås här och på andra ställen.
Amorteringskravets tillfälliga avskaffning, påverkar garanterat,
Så länge krediterna flödar, med stöd, osv shoppar männsiskor, tills de stupar.
Under aug, får företag inte ersättning för permitteringstöd, och vi får se hur länge alla stöd och vi har råd, någon mer än jag som tror företagarna kommer skrika efter mer stöd, och bolånetorskarna efter förlängd tid för amorteringsfritt ? 😉
All statistik där högre arbetslöshet brukar oftast betyda nedåt, men kreditkranen är i fyll gång fortf,
men utmanningarna är fortsatt stora, även om fler människor börjar röra sig ute.
Helt enig, sålänge kreditkranen flödar så kommer musiken fortsätta. Lägg på 15-20% arbetslöshet och om 1-2 år en ny finanskris. DÅ blir det intressant.
5 miljoner i lån till 1,3% ränta utan amortering med ränteavdrag kostar ca 3 800 per månad. Inte allt för blodigt att betala även med måttlig inkomst.
Med en måttlig inkomst får man inget 5 miljoners lån. Har din inkomst sjunkit kraftigt efter att lånet togs, gäller det att ha en rejäl buffert.
Rent anekdotiskt men vi köpte nyproducerat bostadsrätt i en förening med parhus/radhus där de billigaste såldes nya för 2095000 2017. Den senaste försäljningen var förra veckan och då gick en sån för 2850000. Jag vet inte riktigt vad som händer och en flytt för oss är inte aktuell för oss än på ett par år men jag trodde vi köpte på toppen då 2017. Det verkar inte ha varit fallet.
Sålänge politikernas största mål är att hålla bubblan intakt och fortsätta pumpa ut krediter så är det inga problem. Vid nästa finanskris blir det mer spännande.
Ni som kommenterar här och säger att det blir spännande och intressant med en bostadskris, kanske inte är så men känns nästan som ni längtar efter en sådan och är förväntar er att ni inte kommer att påverkas. Jag tar gärna råd om hur en bostadskris inte kommer att påverka mig, direkt eller indirekt, vad har ni för sysselsättning/inkomst som gör er osårbara? Att huset ni bor i är betalt utan lån förstår jag men jag tror att en bostadskris kommer att slå mot oss alla, bostad med lån eller ej.
Jag ser inte heller det intressanta i det (kanske någon som missat uppgången och är bitter). Kanske är det som med självskattning av hur duktig bilförare man är. D v s 80/90% tror ska vara bättre. I detta fall på att klara "bo krisen" bättre än sina grannar.
Hela ekonomin lever på lånat kapital till för låga kostnader som bygger på evig tillväxt. En omöjlighet på en planet med ändliga resurser. För mig är det uppenbart att vi har en bobubbla som kommer spricka vid nästa stora kris. Förmodligen har denna stora kris kommit nu med corona.
Jag önskar givetvis inte människor olycka, men att blunda för risker och negativa konsekvenser hjälper ju inte heller. Man väljer själv sina ekonomiska risker, och får vara beredd att ta konsekvenserna av sina beslut om det blir sämre tider.
Jag tror inte på denna eviga tillväxt, och då ses man som en dysterkvist.
Njae. Nu är det väl snarare så att du ger uttryck för att du ser fram emot en krasch (antagligen för att det skulle ge dig rätt i din världsbild). Det skiljer sig från exempelvis herr Wilderäng som verkar dela din tro men inte dina förhoppningar. Ganska stor skillnad om du frågar mig.
@Niklas 1.3 av 4.7 miljoner hushåll i Sverige bor i hyresrätt, dvs ca 28% (https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/manniskorna-i-sverige/boende-i-sverige/).
Det är en rätt stor minoritet som något förenklat skulle kunna gynnas av lägre bostadspriser. Så att det bara är någon promille som inte äger och som sitter och är bitter stämmer inte.
@Mikael, inget fel med att vara dysterkvist och det är skillnad mellan tro och förhoppning som Mopongo skriver. Det jag har lite svårt för är kommentarer som har en underton av skadeglädje.
Bobubblan är gigantisk (helt fantastiska priser för helt ofantastiska objekt) och det är synd om folk som inte förstår det för de saknar eller har gjort sig av med allt vad sunt förnuft heter. Sen om den spricker eller inte är en annan femma.
Jämför om priset på en starköl över 10-20 år steg till 790 kronor. Klart som fan att vi har en starkölsbubbla då. För ingen vid sunda vätskor inbillar sig att det är vad en öl SKA kosta.
Förresten innan jag glömmer bort det: kollar man bara statistik för flerbostadshus (2.3 milj hushåll) bor 1.3 milj i hyresrätt och 0.97 milj i bostadsrätt. En liten majoritet alltså på 57% för hyresrätt!
Så att tro att "alla" äger bekräftar bara ens egna filterbubbla. Finns alltså en (bitter?) majoritet som skulle gynnas av lägre priser på bostadsrätter.
Nu gynnas du inte av lägre bostadspriser om du inte bor i hyresrätt och tänker köpa bostadsrätt så o va nstående siffra är ganska värdelös. Däremot gynnas du av lägre priser om du ska sälja en billigare bostadsrätt och köpa en dyrare (givet att du har tillräckligt till kontantinsatsen). Men i vilket fall som helst är det relativt få som påverkas.
De allra flesta gynnas av fallande bostadspriser – du slipper betala en massa skatt när du flyttar, du kan rent av få några 100 000 av staten när du flyttar i form av tillbaka på skatten via reavinstförlust. Enda trista är förstås om man har för stora lån och inte längre har kvar till de översta 15%, men ingen annan än staten och bankerna är vinnare på stigande bostadspriser.
Ja förnekar inte det faktum att priserna är väldigt upptrissade. Ska man göra exit, så kanske det är ett bra tillfälle. Vill man byta upp sig så hoppas man förstås på lägre priser. Att priserna går upp gynnar främst den som gör exit.
Ett besvärande faktum, är att ofta den som bor i brf ofta bor väldigt mycket bättre och billigare jmf med motsvarande hr, med dagens räntor. Mellanskillnaden kan sparas i ladorna för sämre tider.
@Sven-Erik, Vad driver du för diskussion? Jag hänger inte med
@Niklas Jag kastar mig in i diskussionen och vänder mig mot nidbilden av den typiska personen ivrar en krash är "någon som missat uppgången och är bitter". Typiskt sett en hyresmupp.
Ville bara visa lite siffror på att det i så fall inte är en liten minoritet som i så fall sitter och är bittra.
Jaha då förstår jag. Jag åsyftade tonläget hos Mikael, vilken tolkning jag uppenbarligen delar med Mopongo och T ovan. Har tror verkligen inte de flesta är bittra i HR. Försökte mest förstå dem som önskar elände för andra. Själv så hoppas jag på stillastående precis under en lång tid.
Hur jag än vänder och vrider på det, så är det fortfarande en billig lösning på ens boende. Nu är inte jag nu som då (för alltid), drabbad av amorteringskraven. Vilket gör boendet väldigt billigt jmf med dito hyresrätt.
Som någon i mitten av 20-årsåldern i HR ser jag mitt framtida köp av BR i min mellanstora stad som en nödvändigt ond hedge mot bostadspriserna i resten av landet.
Å ena sidan är det rimligt för mig att bo i HR då ort, jobb och livssituation kan förändras relativt snabbt i min ålder. Å andra sidan är det lämpligt för mig att ge mig in i en BR så fort som möjligt för att ens ge mig möjligheten att migrera till en större stad i det fallet att bubblan fortsätter. För våran dysfunktionella hyresmarknad kan man ju tyvärr inte sätta sin tro till och då är det bara att bita ihop och köpa BR som gäller om man vill flytta med kort varsel.
Att gå med i lånekarusellen som ung är helt enkelt mindre riskfyllt i det stora hela ur mitt perspektiv. Åtminstone utanför GBG/Sthlm.
@Saihtam, situationen som ung är inte rolig med dagens priser. Vet i tusan hur jag skulle gjort själv, antagligen hyrt och sparat. Inte roligt att gå in med 85% belåning heller. Själv så tycker jag att en belåning på över 70% är för riskabelt till dagens priser.
@Saihtam Lyss till mig! En gång var jag som du! Jag började läsa den här bloggen för över tio år sen när även jag var i mitten av tjugoårsåldern.
Exakt samma resonemang som du framför nu gick att framföra då. Jag tvekade mellan BR och HR men valde HR. För att det var det förnuftiga valet. Och visst, 90-talskraschen var kanske färskare i minnet, hos den äldre generationen. Jag trodde att priserna skulle sjunka. Eller i bästa fall, att det iaf var teoretiskt möjligt.
Nu är jag inte lika säker längre. Dagens priser var inte roliga då men de är inte roliga nu och kommer antagligen inte att vara roliga på 2030-talet heller.
Om tidsperspektivet för boendet är sådant att inflation och amorteringar får ner lånen till hygglig nivå innan ev. försäljning så överväg köp. Sedan kan t.ex skiljsmässa m.m ställa till det. Ofta betalar man inte bara för boendet utan även jag ser det som att man betalar för bra skolor, trevlig miljö m.m.
@Sven-Erik, det var kanske det förnuftiga valet för dig utifrån din situation då? Inte som en allmänt rekommendation hoppas jag. Att ta risker brukar löna sig, ibland gör det dock inte. Ifall man har en stabil situation med fru och barn, så det kanske inte en dum idé att äga. Det finns gott om statistik som visar på boendekostnads skillnader i relation till disponibel inkomst hos SCB. Boende i HR lägger ungefär 28% och är ökande, BR-ägare runt 20% och villaägare strax över 15%. Så är inte bara värde-ökningen/minskningen som ska vägas in. Låt säga 10% i skilland så innebär det ungefär 50kkr/år med min inkomst. Efter tio år så blir det en halv miljon plus avkastning. Inte att glömma, just en tidshorisont på tio år är nog bra ifall man ska köpa något idag.
För tio år sedan hade vi väl en ränta på runt 3-5 %, idag 1-1,5%. Ett massivt boprisfall kräver nog betydligt högre arbetslöshet alternativt högre räntor. Eftersom de till viss del hänger ihop så är antagligen en trygg anställning det viktigaste (då ihop med tidshorisonten, låt säga 10 år).
@Sven-Erik, menar du att hen inte ska göra samma misstag som dig?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Det var ju tråkigt att vissa har svårt för tonläget, men det är ju inte direkt mina problem. Det får ni ta itu med själva.
Vad gäller min världsbild så är den precis min egen och om någon har problem med hur jag presenterar den eller "tonläget" i diskussionen så är det inte heller mina problem, det säger mer om personen i fråga.
Sen om jag har rätt eller inte, det får tiden utvisa.
Nä svårt för det är kanske inte rätt ord. Jag ser det mer som små människor som önskar elände för andra. Att du är en liten människa är ditt problem. Sluta projicera. Ja tiden får väl utvisa, kanske blir det som de senaste 20 åren kanske inte, men min kommentar handlade inte om hur länge din världsbild fortsatt ska vara felaktig.
För övrigt, verkar du faktiskt ha fullt med personliga issues. En enkel psykologisk slutsats utifrån hur du bemöter inlägg som går emot dig och din världsbild.
Så mycket felaktigheter som jag bara måste bemöta.
1. Jag önskade aldrig någon olycka. Jag skrev att det blir intressant vid hög arbetslöshet och om kreditkranen slutar flöda. Så det du påstår är felaktigt.
2. Du ser dig själv som en stor människa eftersom du anser andra vara små människor. Detta tillskriver du dessutom andra på felaktiga grunder och egna tolkningar. Vem är det som projicerar egentligen?
3. Beskriv inte mig utifrån dina egna felaktiga tolkningar och känslomässiga reaktioner, du känner inte mig eller har en aning om vem jag är.
4. Det jag skrev var att om vissa har problem med tonläget eller min världsbild så är det inte mina problem. Kan tyckas drygt men det är sant. Och detta svarade du på med att reagera känslomässigt och påstå saker om mig som du inte har en aning om. Patetiskt.
Väx upp och låt inte dina känslor styra din argumentation. Barn gör det, inte vuxna människor.
THIS: "Villa i en mindre stad är det nya svarta. Vi får se när och om den stockholmscentrerade journalistkåren vänder och börjar haussa villor på landet istället för lägenheter på Södermalm."
Bra analys Cornu, bara en tidsfråga. Södermalm har blivit så förfulat.
Bostadspriserna är inte problemet det är bara ett symptom på centralbankernas bärsärkagång på räntemarknaderna.
+1
Hur länge håller det här? Banksektorn producerar pengar (gör oss alla fattigare med utspädningen) och köper själva upp skräpet.
Den lilla klick som redan innan var extremt rik blir bara rikare. Sådana här klyftor kommer leda till mycket mer oroliga samhällen.
Tjaaaa japanerna har lyckats i 30år, globalt i ca 10…. hur länge till ska man vara försiktig att spekulera i. Men konsekvenserna ser vi i fallande levnadsstandard
Kul hur folk oftast försvarar enorma uppgångar.
Att folk anser det är rimligt när lönerna går upp med 100% på ca 25 år, och att bostadspriserna samtidigt går upp 470%.
Visst, det kanske gick upp från en låg nivå. Men hur stor uppsida är det? Är det realistiskt att hus/tomt ska kosta 50-100 årslöner framöver? Fortsätter det i samma takt så kommer dagens nyfödda få betala ca 100 årslöner (netto) när dom ska flytta hemifrån.
Jag ser ingen uppsida på bostadsmarknaden. Men jag tror det krävs högre räntor eller högre arbetslöshet för att knäcka den.
Nej det var aldrig en låg nivå vad gäller de attraktiva
@Trollolo, kanske ligger en del av förklaringen att boendekostnaden gått ned i andel av disponibel inkomst? För boende i hyresrätt verkar den ha gått upp. Eftersom räntan mer eller mindre är i botten, medans hyresrätter förväntas gå mer och mer mot marknadshyror. Så kanske vi nått en stabil nivå, möjligtvis med övervikt på uppsidan post-corona. Så ägt boende kan nog tänkas öka en del till. Sen kommer vi nog få ser fler kreativa boendelösningar som ligger i gränslandet HR/BRF. Denna lösning är jag minst sagt skeptisk till, dvs en liten insats fast med en avgift för en normalstor tvåa på runt 10 tusen/månad.
Sveriges ekonomi står och faller med evigt stigande bopriser. Sveriges välstånd är en chimär! Vi hade flyt efter WW2 som kunde leverera till en krossad värld. Vårt välstånd peakade i slutet av 70-talet. Därefter är det utförsbacke som sminkats över de senaste 25 åren av gratis lån och en bostadsbankomat som gör att konsumtionen hålls igång. Spricker den är det game over i och med att vi har världens mest skuldsatta hushåll. Konsekvenserna av det är oöverblickbara. Sveriges bäst före datum har passerats för länge, länge sedan…
Många här som tycks väldigt förundrade över att bostadspriserna stiger. Men, är det verkligen så konstigt? Bostadspriserna styrs av tre saker.
1. Hushållens inkomst
2. Kostnaden/mån (hyra, ränta, amortering)
3. Kreditgivningen
4. Trender
Går vi då in på detaljnivå så:
1. Hushållens inkomst har inte fallit nämnvärt. Visst stiger arbetslösheten, men än så länge gör permitteringar att inkomstnivån är relativt konstant. Därefter har vi A-kassan som en krockkudde mot tvångsförsäljningar.
2. Räntorna är och förblir låga. Den här krisen och faktum att Sverige inte längre är ett lågränteland i global jämförelse tyder på att räntorna förblir på dessa nivåer länge. Dessutom avskaffas amorteringakravet och uppskovsräntan tas bort. I praktiken innebär det att man kan strunta i att betala skatt på bostadsvinst tills man dör, men bara om man köper dyrare lägenheter för pengarna.
3. Corona är en pandemi och inte en finanskris. Så länge det förblir så kommer bankerna fortsätta låna ut pengar till köpstarka hushåll.
4. Att jobba hemma med teams-möten går an ett tag , men att därifrån ta steget att permanenta det hela genom att flytta till en stuga på landet. Det tror jag inte lockar ändå. Får känslan denna sociala distansering redan gör att det kliar i benen hos stockholmarna. Än är nog de flesta också övertygade om att restriktionerna är övergående och så småningom tas bort. Så nej, Covid blir inte heller dödsstöten för staden som fenomen.
Med andra ord är det fullt logiskt med prisuppgången. I alla fall på kort sikt. Vi får se vad som händer härnäst.
Priset kan enda gå upp för hushåll kostnad för mat, trafiken och SL bilijet går upp mycket.