Nedan hittar ni grafer över överdödligheten i ett urval av länder inom EU och två av Brexit-Storbritanniens länder. Eftersom olika nivå av testning och olika metoder att redovisa vem som dött av Covid-19 eller ej är det i slutändan bara överdödligheten man kan titta på, givet att de till Euromomo anslutna länderna inte tolkar och redovisar döden olika, utan man är överens om vad som är en död människa.
Summerad överdödlighet (relativ överdödlighet, z-värde) för urvalet av länder under tre olika tidsperioder. Data: Euromomo |
Olika länder redovisar dödsfallen i Covid-19 olika. En del kallar alla dödsfall där man testats och viruset SARS-CoV-2 uppvisats för Covid-19. Andra testar inte alla som är sjuka, och en del länder redovisar t ex en riskgrupp som en cancerpatient som dör som död av cancer och inte av Covid-19. Länder som testar alla som är sjuka kommer exempelvis redovisa fler döda i Covid-19 än de som inte testar alla. Generellt innebär detta att dödstalen bör vara högre i ett välutvecklat land med välfungerande sjukvård, medan de kommer vara lägre i exempelvis ett fattigt U-land, helt enkelt på grund av skillnaden i testning.
I slutändan blir den enda säkra definitionen döden, och då får man titta på överdödligheten som uttrycket av Euromomos z-värde. Detta kompenserar för normal säsongsmässig utveckling i respektive land och befolkningsgrupp, samt storleken på befolkningen och går alltså att jämföra mellan olika länder. Ett z-värde på noll innebär exakt den dödlighet som skulle vara normal för tiden på året och befolkningens storlek.
Samtidigt var många i de utsatta riskgrupperna redan döende och påverkar därmed inte överdödligheten på helåret, även om de kanske dog några månader i förtid. Det är till och med så att en del drabbade länder i urvalet (t ex Frankrike) nu fått underdödlighet, kanske pga att många dödssjuka dog i förtid. Eller av någon annan anledning, t ex bättre hygien och minskad allmäns mittspridning.
Överdödlighet per vecka (z-värde) vecka 9-25 urval länder. Data: Euromomo |
I slutändan kommer man behöva titta på överdödligheten över kanske flera år för att se hur slutresultatet av coronapandemin blivit för olika länder, såväl som världen. Tillfrisknade drabbade kan eventuellt få långsiktiga hälsokonsekvenser, samtidigt som överdödlighet ett år brukar följas av underdödlighet året efter.
Krisen är på inget sätt heller över, och mycket talar för en andra våg just nu, oklart hur allvarlig den blir. Exempelvis stiger överdödligheten i Belgien och Spanien igen.
Euromomo presenterar grafer och kartor, men delar inte vidare sitt data. Datat är därför sedan i våras manuellt transkriberat av Martin Jordö, som alltså gjort det stora jobbet. Bloggen har bara lånat hans avskrifter av Euromomos data, och naturligtvis kontrollerat dessa stickprovsmässigt. Jordö står för urvalet av länder och är Feministiskt Initiativs ekonomisk-politiske talesperson. Urvalet är de länderna som just nu har högst överdödlgihet. Den som vill utöka datat med fler länder är välkommen att transkribera datat från Euromomo och kontakta bloggen med datat, så kan fler länder infogas längre fram.
Naturligtvis är coronapandemin en tragedi för alla drabbade, anhöriga till avlidna, och den hårt arbetande sjukvårsdpersonalen, samt för de som drabbats på andra vis.
38 kommentarer
Hur står vi oss gentemot andra nordiska länder?
Mest relevanta sättet att mäta, ser fram emot uppdateringar runt detta från dig 🙂
När det gäller underdödlighet är detta inte alls otroligt efter det att puckeln har gått ner. När det gäller influensa samt vinterkräksjuka har dessa pressats ner ordentligt. Med tanke på hur många som dör av dessa samt andra infektionssjukdomar är inte otroligt att vi kan få en underdödlighet vissa månader. Dock gör ju detta att ovanstående grafer underskattar hur många som har dött i Covid-19.
Det är oroväckande hur dålig hygienen måste ha varit i och med att calici (vinterkräksjukan) nu i princip varit utrotad i vården, det finns en hel del att lära och liv relaterade till influensa och calici har sparats iår, eller tagits över i statistiskt av Covid 19. Ser fram emot detta.
Ja, och att äldrevården helt verkar ha saknat rutiner för att hindra spridning av influensa, det bör ju i stort varit samma åtgärder vid corona som influensa.. men man verkar varit helt oförberedd och sakna både kunskap och utrustning
@Dan, så är det vem ligger ansvaret på där tänker du? Väldiga skillnader ses mellan kommuner är facit iaf. Jmf t ex Malmö o Stockholms kommun. Malmö har lyckats väldigt bra med att ta sitt ansvar för de äldre på hem.
Hur många som dör är inte nu ett relevant mått på framgång. Snarare är det ett mått på imbecill media.
När man gör en postmortem på pandemin så kommer det flyta upp en rad obekväma sanningar om hur äldrevården bedrivs i Sverige. I det tragiska i alla dödsfall så går det inte att sopa undan dessa, inom andra områden så kan vanskötsel/dålig styrning döljas i att det är enormt dyrt. Men eftersom politikerna vet var skiten kommer träffa så kommer man försöka trixa bort detta med någon slags kommission med snäva direktiv och lång utredningstid.
Äntligen högupplösta grafer!
Betyder detta att det var som värst ca 12 personer fler som dog per vecka än normalt? Det är ju nästan svårt att statistiskt säkerställa i så fall.
Nej, det är det statistiska måttet "z-talet" på Y-axeln.
När det var som värst (vecka 15) dog 366 personer i Sverige, att jämföra med medlet 2015-2019 på 250.
Det är räknad per miljon, det är ett bra fråga eftersom ibland visas siffror per 100k och ibland 1000k.
Utan att läsa avhandlingen som cornu refererar till, finns det någon som kan förklara z-talet på ett enkelt sätt? Hur mycket är 1?
Det är ett statistiskt mått. 1 betyder förenklat att talet skiljer sig med en standardavvikelse, 0 betyder ingen avvikelse från snittet.
Den nyfikne kan studera andra länder på följande länk.
Enligt SCB var det en tydlig överdödlighet i maj månad (citat via SvT nyheter):
" Överdödligheten i Sverige jämfört med 2015–2019 var i maj 23 procent. Man måste gå tillbaka till maj 1900 för att se en majmånad med högre överdödlighet i förhållande till de fem föregående åren. I maj 1900 dog 9 349 personer, vilket var 2 252 dödsfall fler än genomsnittet för maj under åren 1895–1899.
Maj 2020 hade även det högsta totala antalet döda under en majmånad sedan 1900.
För att jämföra olika månader har statistiken om döda per 100 000 invånare här justerats så att alla månader antas ha 30 dagar. Med en sådan kalenderkorrigering dog 82,9 personer per 100 000 invånare i Sverige i maj. Det är 18,9 dödsfall färre än i april, då det dog 101,8 personer per 100 000 invånare.
– Det är den högsta dödligheten i maj sedan år 2001. Det året dog 86,0 personer per 100 000 invånare i maj, säger Tomas Johansson."
@Joakim, den nyfikne kan ju även googla andra länders resvanor. "svenskarna är det folk i Europa som lägger mest pengar på resor
"
Sen kan man ju ställa dig frågan hur ofta man träffar på Danskar, Finnar eller Norrmän i alperna eller i italienska Dolimiterna. Följdfunderingrn blir alltså vad resvanor gör för smittspridningen.
Aha, så det är enbart svenskar som reser runt? Våra fattiga grannar i Norge, Danmark och Finland gör inte sånt? Nja, jag är tveksam till den förklaringen.
Vi är många fler, så det är klart att man lägger märke till fler svenskar utomlands än t ex danskar, men det är en klen ursäkt.
Men snälla rara, det skrev jag väl ändå inte. Givetvis handlar det om per capita per definition
. Jag skrev att vi reser mer, dessutom rätt väsentligt mer. Jag vet faktiskt inte vad du ville ha sagt?
Nån krigszon blev det iallafall inte. Köpenhamn har t ex fler dödsfall per capita än Skåne. Överdödlighet har vi, och den är på nivåer med andra länder som har ett högt avståndsresande t ex Spanien.
Och nä vi är inte fler än Danmark, Norge och Finland. Vi är typ 5M färre
Nej, det blev mindre illa än vad jag var rädd för (var väl Linus som pratade om "krigszon" dock?), men tyvärr sämre än vad våra grannar lyckats med. Vi får se vad utvärderingen visar vad det berodde på.
Jag vet inte vem av er som sa vad. Vill minnas ni var väldigt överens bara. Hursomhelst alla kan göra fel. Hur våra grannar lyckats vet vi än så länge inte, jag kommenterade mest Svenskarnas resvanor i förhållande till andra Nordiska länder, vilket du bemötte helt fel. T ex reser Spanjorer mycket mer än median, ja mer likt oss Svenskar som en del i en mer avancerad förklaringsmodell.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Hade just en super duper fest. Bjöd på allt, vin, öl, mat, riktigt bra coronafest. Vi kramades bara på slutet.
Inlägg när man är glad i hatten, det blir som en andra baksmälla nästa dag…
Som Löfvén sa i Agenda: "Sverige har inte den absolut sämsta statistiken". Hurra!
Får se vad kommissionen som ska granska agerandet i stort kommer fram till, särskilt om man jämför med Norge, Danmark, Tyskland och Finland.
Joakim Persson: Det blir som Du säkert förstår beroende av vilka direktiv kommissionen kommer att verka under samt vilka som kommer att ingå i denna kommission.
Bra inlägg Lars!
Kunde det inte också vara intressant med statistik över t ex IVA-dygn/capita eller övertid bland sjukvårdspersonal eller indragna semesterveckor m.m?
Samt statistik med eventuellt förkortad livslängd i populationen?
Enligt min mening har värdet på överdödligheten ett intresse när man vill betrakta de medicinska följderna av Coronapandemin. Observera dock att efterverkningarna för de hårt drabbade av smittan, som lyckas överleva, är allvarliga – det krävs en mycket lång rehabilitering och eventuellt kvarstående effekter.
Dessutom: när man jämför tidigare års siffror med våren 2020, jämför man ett slags normalläge mot ett läge där länder infört nedstängning respektive kraftiga restriktioner (social distansering, besöksförbud etc.) – det ger alltså inte svar på vilken effekt Covid-19 skulle ha fått om den tillåtits härja fritt.
Slutligen: den enligt min mening stora bristen med att endast se på totalvärdet för ett land är att man missar att Covid-19 smittan inte drabbar landet jämnt fördelat, i stället handlsr det om en utpräglad clustersmitta där skillnaden kan vara stor mellan olika städer/orter och t.o.m. mellan olika stadsdelar. Det är föga trösterikt för invånarna i en hårt drabbad ort att få veta att sett till landet som helhet var dödligheten inte så markant avvikande från motsvarande period för andra år.
+1 Mycket initierat. Håller med om att det blir direkt löjligt att tro man kan jämföra årets dödlighet med tidigare år då vi innan COVID pandemin aldrig uppmanats hålla avstånd, bära munskydd och tvätta händerna, vilket alla vet begränsar spridningen av virus.
Oj, vad förvånande att någon som vill försvara FHM:s strategi bara jämför med andra länder som misslyckats.
Lägg till Norge, Danmark och Finland för att visa vad de länder som liknar vårt har haft för utfall.
Lägg till Taiwan, Sydkorea, Vietnam, Nya Zealand, Japan, Mongoliet, Thailand för att visa vad länder med bra strategier haft för utfall. Länder vars smittskyddsmyndigheter lärt av SARS och därför var förberedda. Länder som satte in åtgärder tidigt istället för att vänta i veckor.
+1
+1
Liknar Norge, Danmark och Finland oss? Har de samma situation i äldrevården, invandringen, integrationen, kulturen etc?
Träffar ni många Finnar o Norrmän i alperna? Har ni gjort någon slags analys eller hittar ni bars på siffror?
Blogginlägg ?
https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/press/nyheter/2020/mycket-laga-nivaer-av-radioaktiva-amnen-uppmatta-i-sverige/
F1s ekonomisk-politiske talesperson? Kul! Slutade läsa där, men Euromomo finns här: https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps/#map-of-z-scores