Chalmers Tekniska Högsskola varslade idag 180 personer inom främst verksamhetsstöd. Orsaken är att de låga räntorna har gjort att “pensionsrelaterade kostnader” för personalen ökar och man behöver göra sig av med både personal och lokaler.
Chalmers hvuudentré under coronakrisen. |
Varslen har alltså inte med coronapandemin att göra, utan med för låga räntor. Man skriver i pressmeddelandet:
“Under de senaste tio åren har Chalmers verksamhet vuxit kraftigt, och antalet anställda ökat med drygt 950 personer. I kombination med ett långvarigt lågt ränteläge har det lett till att pensionsrelaterade kostnader för nuvarande och tidigare anställda ökar på ett obalanserat sätt.
Eftersom dagens låga ränteläge förväntas bestå behöver Chalmers vidta åtgärder för att långsiktigt balansera sin ekonomi. Det kräver sänkt kostnadsmassa med 250 miljoner kronor årligen, vilket motsvarar drygt 6 procent av 2019 års omsättning.”
Chalmers är en fristående stiftelse och inte en statlig högskola, även om man får finansiering via studiepeng för studerande studenter, och även delar en del institutioner med Göteborgs Universitet där kostnaderna därmed kan delas. Men man är beroende av en ekonomi i balans, om inte stiftelsens pengar ska ta slut.
Men hur kan då låga räntor höja kostnaderna?
Svaret ligger i att man tydligen har gjort pensionsutfästelser till nuvarande och tidigare anställda genom någon form av pensionsförsäkring med garanterade utbetalningar, istället för att tjänstepensionen ska förvaltas av arbetstagarna via fonder och så går det som det går. Ett alternativ är annars att Chalmers kapital inte ger någon avkastning på grund av ränteläget, men då hade man inte specifikt sagt “pensionsrelaterade kostnader för nuvarande och tidigare anställda ökar på ett obalanserat sätt”.
Bedömningen att nollräntesamhället är i princip permanent är väl sannolikt ett korrekt analys, som man sällan ser. Västvärlden är på väg mot Japanascenariot, mot obefintlig inflation, nollräntor och vikande tillväxt.
Det ser ut som man avser att göra sig av med 180 personer inom verksamhetsstöd, dvs administrativ personal. Istället blir det väl som vanligt uppgiftsinflation, där istället lärare och forskare ska utföra de administativa sysslorna, samtidigt som de ska fortsätta med undervisning och forskning.
26 kommentarer
Detta kanske bara är början. Tog upp det för några år sen i en tråd om att just det långvariga låga räntorna kommer att påverka avkastningen i pensionsfonder framöver.
Mer än hälften av en forskares anslag beskattas väl numera av universitetets administration så det kan nog t o m bli mer forskningsresultat för pengarna om man skär ner på antalet kommunikatörer och upphandlaretror jag.
Vi måste ha pensionslösningar där arbetsgivaren betalar pensionsavsättningar under den tid man arbetar där och sen inte har några åtaganden efter anställningen upphört.
+1
Vi behöver pensionslösningar som betalas direkt till förmånstagaren att förvalta hur denna vill precis som man får lön på ett konto borde man få pension på ett konto likt IPS där man själv väljer institut och man kan byta institut och flytta pensionen fritt.
Inte som idag där arbetsgivaren fortsatt äger pensionslösningen för all framtid och att du som arbetstagare får välja inom ramen för ett kollektivavtalat pensionsavtal med minimal möjlighet att påverka eller flytta dina pengar.
Det vi verkligen behöver är att inte pensionsspara alls.
D.v.s. spara utanför de Svenskt institutionaliserade ramarna.
Jag vill inte ha någonting låst och utsatt för Svensk politisk risk, inte ens socialistpartiet Moderaterna vill jag ha inblandade i min pension.
I grunden instämmer jag Magnus men stora mängder svenskar klarar inte av det pga det socialistiska oket som invaggat alla i att staten fixar allt. Om pengarna var helt fria att disponera skulle många inte spara alls och ändå förvänta sig en pension. Vi ser artiklarna redan idag bland en del egna företagare som valt att inte sätta av till pension och till svartjobbare som gjort detsamma.
… men Chalmers har vel spelat ut sin roll vad det geller kvalitet?! En majoritet av de studerande klarar ju inte ens av hogstadiematte, jag veljer en annan bro!
Uppriktigt sagt så verkar inte du så talangfull heller då du regelmässigt skriver alla dina inlägg utan åäö. Svårt att ändra tangentbordsinställning på ditt operativsystem?
Detta var ju inte talangfullt! Leta ngt med kvalitet och INTE little problems out of the line om du nu undertstand engelska eller "bara" operativsystem herr duktig. Don't forget your mask and gloves!!!
Det är korrekt att Chalmers för anställda födda tidigare än 1988 har en pensionsförsäkringsform med garanterade utbetalningar, precis som statliga myndigheter. Till skillnad från statliga myndigheter måste Chalmers pensionskostnader redovisas i balansräkningen, och där börjar problemen. För myndigheterna redovisas detta hos "staten", dvs. samma problem finns men märks inte lika direkt på varje myndighet. En tickande bomb… Privata företag gjorde sig av med den här typen av pensionsförsäkringar mycket tidigare och sitter inte i samma fälla.
Det finns nog en rejäl potential till besparingar på Chalmers om jag jämför verksamheten idag jämfört med 25-30 år sedan. Det är dags att återgå till ett begränsat antal tekniska grundutbildningar, statsfinansierad teknisk grundforskning samt industrifinansierad tillämpad teknisk forskning.
Glöm nu inte att du behöver genuscertifiera det där först….
Kämpah, Dandyn, kämpah!
Har tittat på andelen ej forskande/undervisande personal på tre högskolor. Chalmers har 30%, KTH 31%, och Högskolan i Jönköping 37%. Om Chalmers planer fullföljs landar de på 27%. Kan nämna att MIT i USA har c:a 35% om vi inräknar doktorander bland de anställda. Det sk verksamhetsstödet är stort inom akademin både i Sverige och internationellt.
Undrar om Riskbanken tar hänsyn till detta när de sätter räntan? De bryr sig ju inte om att unga inte kan komma in på bostadsmarknaden på grund av löjligt höga bostadspriser. Sannolikt stirrar Riskbanken enbart på konsumentprisindex och inflationsstatistik. I så fall är de nog ganska ensamma om att lita på de siffrorna.
Pensionsdrömmarna ligger trist till pga räntan, men man får väl leva på bostaden istället?
Ja, det kanske fungerar för oss gamlingar som hade turen att köpa bostad innan pengatryckandet och de låga räntorna började. Men vad ska de unga leva på som pensionärer? Det enda som de kommer att ha är en gigantisk skuld efter det att bostadspriserna har korrigerats. För det kommer de att göra. Nollränta kanske är det nya normala nu ett par år, men det är inte normalt sett över en livstid.
När vi dör kan vi ej köpa fler bostäder = Organisk marknadsjustering.
De som ärver av oss, gör det mycket sent i livet. Rekordsent. Vi kan anta att våra arvingars boendesituation är ordnad vid det laget.
Vad är ens normal ränta och vilken ränta talar du om? Jag har iaf inte inte noll ränta på något lån. Räntan på krediter sätts av marknaden och speglar i stort risken i den underliggande säkerheten (och efterfrågan på obligationer givetvis). Visserligen lär vissa pensioner bli lägre relativt ökande tillgångspriser (bla orsakade av ökande penningmängd). Samtidigt är många tjänstepensioner investerade i just dessa tillgångar så till viss del balanseras detta ut. Problemet är främst den stora omfördelningen mellan de som har tillgångar och de som inte har. Framtida arvskiften återställer dock balansen mellan just gamla och unga. Jag tror låga centralbanksräntor kan bli kvar under flera decennier , och om de inte gör det sitter vi alla ändå i skiten oavsett.
Jaha, först Chalmers, sen Sverige, sen hela världen. Vänta bara tills peak oil har passerats.
Ju lägre räntor, desto större anledning att spara för framtiden.
Antingen för att få en pension man kan leva på, eller för man inte ska råka i ekonomiska problem om boräntorna stiger. Lägg därtill att de högre bopriserna (pga låga räntor) gör att man måste amortera/spara mer.
Lågräntepolitiken leder inte till det planekonomerna vill. Vem är förvånad?
Hur vore det om vi överlät åt marknaden att sätta räntan efter utbud och efterfrågan (spar- och lånevilja) så slipper vi både negativa och 500% räntor från planekonomerna.
Tydligen fanns det pengar att starta två(!) nya civilingenjörsutbildningar, den senaste var ett civilingenjörsprogram matematik.
https://www.chalmers.se/sv/nyheter/Sidor/Chalmers-startar-tva-nya-program.aspx
Elever ger intäkter.
Är ju inte så stor kostnad att ha ett antal studenter med en gemensam kursplan.. I de flesta program finns valdigt få egna kurser utan det handlar mer om mixen. Just matte har man dessutom haft länge men inte som eget program utan valbart utöver de vanliga inriktningarna på de flesta program, skillnaden nu blir att man kan välja det från början.
8000 personer samlade sig Sergelstorg ikväll. Enligt arrangören är deltagarna immuna. Om det uppstår en ny våg sjuka om 2-3 veckor så kom ihåg denna händelse. Vänstern är alltid bättre än alla andra enligt dom själva.
"Ser du ett problem med att ordna en demonstration i dessa tider?
– Det beror på vem man frågor, om man är rasist eller inte, säger NN, som är en av de tre bakom demonstrationen till DN vid 18.30-tiden."