Livet och ekonomin kommer inte studsa tillbaka efter coronapandemin och se ut som det gjorde innan. En så här stor samhällskris kommer innebära förändringar, även om vi bara kan spekulera kring vilka som blir vinnare och förlorare.
Brunnsparken, Göteborg första maj 2020. |
Coronapandemin och den tillhörande coronakrisen kommer en dag vara över, alternativt att vi genom krisen gått till ett nytt normalläge där Covid-19 och SARS-CoV-2 är en del av det nya normaltillståndet.
Ekonomin kommer börja återhämta sig, och företag och hushåll kommer börja anpassa sig till den nya verkligheten och normalläget.
Men detta kommer inte längre vara samma värld som innan pandemin. Mycket kommer ändrats, och då inte bara olika företag som gått under, utan också vanor som förändrats och en annan syn på risk risker. Det kommer också ta tid innan hushållen såväl som företag psykologiskt kommer känna sig osårbara igen och vara beredda att betala vad som helst för vad som helst. Istället kommer det antagligen sparas i ladorna. För att inte tala om den initiala panik som kan utbryta vid nästa nya virusutbrott även innan det når pandeminivåer, om det når dit alls.
Nya vanor har skapats i att arbeta på distans, utbilda sig på distans, konsumera på distans, och inte resa. Samtidigt kan det blir en backlash när hushåll överkompenserar, men exempelvis kommer inte flygkapaciteten vara tillbaka till pre-coronanivåer från start. Prisbilder kommer förändras.
Kanske tar en del med sig erfarenheter och gör förändringar i smått eller stort. Exempelvis kanske gymnasieskolor börjar köra distansundervisning åtminstone halvtid för vissa ämnen, vilket ger halverade krav på lokaler? Arbetsgivare inom tjänstemannayrken som precis ska teckna nytt hyresavtal på lokaler kanske halverar ytan om de finner att distansarbete har fungerat bra? Framöver kanske man inte behöver flytta till Stockholm för att få drömjobbet, utan kan jobba på distans? Rekrytering blir enklare, medan efterfrågan på bostäder i dagens populära storstadsområden faller, eller acceptabla avstånd ökar?
Vem vet? Inte jag i alla fall – det enda jag är säker på är förändring.
Skatter kommer förändras, sjukvården kommer förändras, beredskap kommer förändras. Ibland till det bättre ibland till det sämre – makthavare och beslutsfattare är bara människor, med människors fel och brister. Länder kommer kliva fram som ledande, andra hamnar för alltid i bakvattnet – imperier faller och andra uppstår.
Finansmarknaderna kommer inte bli sig lika i en värld där det nu är uppenbart att börserna inte kan falla, utan kommer räddas av centralbankerna. Direktavkastningen på aktier går mot noll och med det möjligheterna till avkastning på kapital – nettosumman av faktiska nettouttag till den verkliga ekonomin från börserna är direktavkastningen plus utköpen/uppköpen minus nyemissionerna och minus konkurserna. Utan utdelningar handlar börsen bara om siffror på skärmen utan faktisk nettopåverkan på den verkligaekonomin. Pensionssystemen blir helt ohållbara och vi får i framtiden betala via värdelösa pensioner.
Hur tror du världen post-corona kommer se ut? Tror du att allt blir som vanligt igen, eller vad tror du ändras?
82 kommentarer
Jag är lite nyfiken på varför du tror att direktavkastningen på aktier skulle gå mot noll. Många bolag ställer in eller skjuter upp utdelningar för 2020, men vad säger att de inte skulle kunna nå normala (eller nästan normala) vinster och utdelningar på sikt?
Om du tror att de går mot noll (säg: når 0,5% eller nåt sånt inom några år), så har vi ju en enorm hausse att se fram emot med flerdubblade kurser från dagens nivå.
Lade till minus konkurserna. Nettoeffekten för den verkliga kommer gå mot noll är nog vad jag menar. Bli noll är inte samma sak, bara gå mot noll. Och det är en process på lång sikt.
Aha. Du tänker dig att omstruktureringen av det börsnoterade näringslivet blir mer omfattande än under det svenska 1910- och 1920-talet eller så? Har lite svårt att se det framför mig bara. Det innebär då att kurserna för överlevande företag kommer stiga skarpt för att matcha det nya normala med låga avkastningar från ägande.
Ska varje kris innebära att centralbankerna hindrar kurserna från att falla, så kommer det över tiden förstås leda till absurda p/e-tal över en konjunkturcykel, ja. Enda sättet att göra förlust blir om ett bolag går i konkurs, typ.
För övrigt skriver jag att jag inte vet. Det där är bara ett exempel på något som kan eller inte kan hända.
Absolut. Jag vill bara utforska tankens konsekvens en smula. Om vi går från den direktavkastning vi haft på Stockholmsbörsen (2-5% under 2000-talet) till något under 1% så innebär det kraftig hausse på bred front.
… eller att det tar tid för företagen att nå lönsamhet igen efter krisen och aktiekurserna inte återspeglar detta.
Oavsett, haussen kommer inte ge något till den riktiga samhällsekonomin, eftersom utan utdelningar så måste någon stoppa in pengar i marknaden för att det ska komma ut några pengar.
Fast jag är inte riktigt med på din idé om att utdelningarna skulle helt torka upp, eller vad du nu gissar.
Det som sker under 2020 är att många bolag av ren försiktighet håller mer eget kapital själva, men många har flaggat för att göra en ny översyn i höst. Fungerande kapitalmarknader förutsätter att lönsamma företag släpper ifrån sig kapital som kan investeras i företag med behov.
Även om utdelningsnivån permanent sänks framöver, så kommer utdelningar (eller aktieåterköp) knappast att försvinna. Rimligen kommer företag som tar emot krisstöd, samt banksektorn, att vara mycket återhållsamma. Men övriga välmående företag kommer fortsätta skifta ut kapital, och så småningom kommer även krisande företag nå nån sorts ny normalnivå. Ser man till de största börsnoterade företagen i Sverige är det inte så mycket som krävs för att de ska kunna operera i nåt nytt normalläge och därmed kunna ge avkastning till ägarna igen.
Man har numera en obligations marknad nästan helt utan ränta, tror att många tidigare när räntan på säkra statspapper var betydligt över inflation skulle ha ungefär lika svårt att se ett komma som börsen utan utdelningar
Det är ju sant, men börsbolagen har snarare sett _ökade_ direktavkastningar de senaste decennierna (under tiden då räntan sjunkit). Jämför gärna själv direktavkastningen på börsen i slutet på 80-talet med idag, och på motsvarande sätt räntan. Ser det inte som helt självklart att börsen plötsligt också skulle uppvärderas så kraftigt. Men visst, "There is no alternative" kanske gör att det blir en enorm uppvärdering. Då ska man såklart ligga överviktad aktier om så är fallet.
Nog kan börserna gå ner allt (trots centralbankerna). Idag gick tex Australien ner 5%.
Det lustiga är att den tillgång som inte styrs av centralbankerna, Bitcoin, är den tillgång som utvecklats bäst under året.
Ja, börserna har ju redan gått ned en bit i år, och kan säkert gå ner ganska mycket mer. Det är ju fortsatt väldigt osäkert läge generellt.
Vad som är upp eller ner är inte helt lätt att veta när centralbankerna vräker ut pengar. Just nu ökar den amerikanska statsskulden med 2'700'000 $ per minut, samtidigt som BNP minskar med 3'000'000 $ per minut.
Kommer ihåg krisen 2008/09. Inget kommer bli sig likt. Alla stora vräkiga bilar kommer sluta produceras. Små bilar, ingen vill ha SUVár. Poff sa det så snurrade allt på som vanligt.
Larstradamus 🙂
Statens övervakning kommer att öka.
Det globala hälsoövervaknings-industriella komplexet ersätter (eller kompletterar) det globala militärindustriella komplexet.
Statens övervakning kommer att öka ioch med det kontantlösa samhället.
Skatt på kolhydrater. Skatt på övervikt. Skatt på fet, salt kost. Bonus för att ha ett inom reglementet hälsosamt kroppsfett.
"Hur tror du världen post-corona kommer se ut? Tror du att allt blir som vanligt igen, eller vad tror du ändras?"
Det kommer en vält som jämnar ut allt.
Det kommer finnas en större vetskapen om att allt inte bara handlar om pris. Skyddsmasker i kvantitet för alla går inte att få fram, oavsett hur mycket pengar man lägger upp. Det behöver inte finnas köpare till oljan, oavsett hur lågt priset än blir.
Förhoppningsvis, men inte säkert, kommer vi se mindre återköp av aktier. Att ha pengar i kassan ökar också värdet på företag, men ger även en buffer i sämre tider.
Kina (som hamstrat guld i 10 år) kommer knyta sina monopolpengar till sitt guld och ta över totalt som ekonomisk supermakt. 🥇
Då får de ta bort sina kapitalrestriktioner först. Väldigt lite handel sker idag yuan.
Oh yea – vi vet hur det brukar sluta när guldet får råda – med floder av mänskligt blod.
Guldet måste till varje pris ut i cirkulation för att fungera som valuta. Vitsen med att ta in skatt är att hindra ansamling av guldet och tvinga ut det i cirkulation.
Guld är populärt hos Kineser i allmänhet. Således är det värt något, eller precis det som de vill betala för det. Kineser har dock en fäbless för en massa tramsiga vidskepelser, så inte ens guldet är säkert, utan kan utan vidare gå upp eller ner utan synbara fundamenta.
Tyvärr tror jag inte att det fungerar att bara trycka in nya pengar. Men gott väl se om inte annat när det blir dags att se om det blir någon pension.. men är ju i alla fall 20 år kvar.. om det nu är bra eller dåligt för utsikterna att få pension.
Gissningar: Vi överlever detta liksom andra utmaningar. Turism, restaurang och resor kommer ha tufft länge. Flygbiljetter blir dyra, åtminstone närmaste 3 åren. Sedan har flygbolagen för många flyg som de behöver få upp i luften och kommer ha svårt att hålla ned priserna.
Kommersiella fastighetsägare mår dåligt för man behöver mindre kontorslokaler om folk jobbar mer hemifrån. Fastighetspriserna på bostäder i storstäder planar ut för du kan bo till halva priset 2 timmar utanför staden och pendla in 2 dagar i veckan istället. Återhämtar sig kollektivtrafiken i städerna?! Jag hoppas och tror det. Man kommer köra vidare med just in time och mycket transporter för det blir så mycket billigare. Däremot en second source, helst i samma världsdel kommer vara poppis att ha om det går. Flera privata företag såsom apotek etc kommer få krav på sig att managera skyddslager vilket ökar priserna på en del produkter.
……och nästa svarta svan om 5-25 år är att man tryckt för mycket digitala pengar till låg ränta och hög skuldsättning i staterna vilket gör att finansiella systemen kollapsar. Det blir ett riktigt jobbigt år….
Håller med i det du säger men tror du inte restaurang kan komma tillbaka någorlunda fort om bara jobben generellt tuffar på.
Folk vill väl åtminstone gå ut och äta igen så fort detta blåser över.
Svensk turism och upplevelser borde väl också få fart då flygturismen som du säger lär ha det tufft och priserna knappast kommer vara på samma nivå som innan corona på ett tag.
Hur ska svensk turism kunna få ett lyft när det inte flyger hit några turister?
För att "inga" svenskar har råd att lämna landet på semestern? Hemester lär definitivt öka i populärt "kortsiktigt" (svårt att gissa hur lång tid det är i detta nu)
Uppenbarligen blir det ingen V-återhämtning, ej heller U-återhämtning. Snarare blir det en väldigt långsam återhämtning, ungefär som att backa bandet ett decennium.
ABC
All turism i hela världen kommer att gå ner 2020, Sverige inget undantag.
Från 2021 kan vi bara spekulera hur det ser ut.
Det värsta med corona är att jag tror det kommer bli ändring på hur man gör affärer. Färre tjänsteresor också. Det är ju det som är det roligaste med jobbet.
Hatar verkligen jobbresor så ser det som en stor fördel!
Denna "kris" kommer att drabba de svenska "storstäderna" i vanliga fall drabbas landsbygden och mindre orter, denna gång får städerna problem och landsbygden klarar sig bättre. I städerna drabbas folk inom krogbranschen och inom serviceyrkena, lyxkonsumtionen går ned, affärer går i kk, fastighetsägare drabbas. Många kanske fortsätter med distansarbete och det kan man syssla med från ett hus på landet. Livsmedelsförsörjningen måste ses över och då gynnas lantbrukarna i vårt land. Nåväl "den som lever får se"
Störst förändring står gissningsvis rese- och turismbranschen för, där de som riktar sig mot inhemsk turism kommer klara sig relativt bättre. Tar nog mycket lång tid innan resandet når 2019-års nivåer.
Forskning riktad mot dylika virus kommer ges enormt mycket mer resurser och världen kommer vara mer på tårna inför nästa pandemi.
På finansmarknaderna så gissar jag på deflation initialt, och sedan inflation även på mat, kläder, etc.
Guldpriset i USD slår nytt ATH i USD kommande 12 månader, och kan sedan toppa på 2200-3000. Gissar så klart, vilket inte ska behöva påpekas.
Antalet individer som förespråkar aktiva åtgärder för att minska tillväxten kommer att minska, eller åtminstone tiga, rejält kommande år.
Peak Birger!
Haha spot On, Östergren:)
Aurora +0.8%
SP500 -2.8%
Vi kommer att äntligen inse att vi måste överleva på nolltillväxt – och skapa ett samhälle utefter den premissen.
Funderar på världsekonomin? När USA tog över som världsmakt efter England var det enda och första gången ett sådant övertagande skett utan ett krig. Varför det inte blev krig mellan USA och England beror nog på deras gemensamma språk och kulturella likheter?
När Kina i framtiden tar över efter USA, talar mycket för att det inte kommer ske på ett fredligt sätt.
Superbäbisen Trump varar inte för evigt. Har vi tur kommer en riktigt bra ersättare snart… Jag vet, önsketänkande.
Nu är Trump arg på Kina, jättearg!
Biden är anklagad för trakasserier, så lagupställningen i US ser riktigt stark ut.
Musk tycker att Tesla är för högt värderad och Amazon sjunker otroligt nog. Häftig fredag!
Utan ett krig beror ju lite på hur man ser på det, man hade ju ändå WWII där. Och att USA vann ifrågasätter väl ingen. England var ju förvisso också med på samma sida men de fick betala ett större pris, och vilket som troligen var bra orkade inte försvara sina kolonier. Ett starkare UK då kunde nog ha gett mer segdragna frihetskrig till rätt stora kostnader för många.
Är inte så säker på att Kina tar över. Jag tror många företag i USA och Europa kommer flytta en del av sin produktion till hemländer för att minska sårbarheten. Detta kommer slå hårt på den Kinesiska ekonomin. Jag bodde i Kina förra året och kan tala om att mycket i Kina bara är en fasad och bakom den funkar ingenting. Shanghai är en mönsterstad som skall imponera på utlänningar men inte ens där funkar saker. Minst varannan rulltrappa och hiss på flygplatsen är helt enkelt kaput, ur funktion, funkar inte. När man åker ut på landsbygden så är folk i vissa delar så fattiga att dom äter råttor.
Sant. Väldigt få svennar som förstår Kina ens litegrann.
Dock kan svennar mycket om usa och USA är väl också ett land med stora brister om ön på ett annat sätt
Mitt intryck är att på många ställen i Asien så bryr de sig inte om att underhålla prylarna de köper.
Det är inte konstigt om några rulltrappor är sönder där.
Det finns för få som vill laga prylarna.
Så med andra ord Sovjetunionen 2.0?
Människovärdet kommer slutgiltigt att börsnoteras, kött kommer helt att fasas ut till fördel för soja, stämmor kommer att ersätta allmänna val och Murray Rothbard kommer att ersätta Jesus. Till jul kommer vi att tillbe Kalle Anka och till midsommar kommer vi att offra en get till rikabanksledningen. Cargokulter som byter monopolpengar som imitation av verklig handel kommer att uppstå och gladiatorskolor kommer att ersätta barnomsorg.
Synd att du inte fick med UP-s järnskrot i storyn.
Frågan var ju vad som skulle förändras. Jag tror inte ens ett omfattande termonukleärt krig ändrar på honom…
Om jag projicerar lite blir det nog så att fler jobbar hemifrån oftare. Lunchrestaurangerna blir färre.
Köpte en paketresa för 6 pers och lade in 14000:- i bokningsavgift som jag inte räknar med att får tillbaka. Resebyrån går förmodligen i kk. Jag tror att det tar lång tid innan semesterresorna når pre corona höjder, om ens flyget finns för denna kundgrupp. Hur länge kan ett flygplan stå stilla innan det måste totalrenoveras?
Social distansering sätter sig i folksjälen och folk slutar att semestra på campingplatser.
Bio är bara att glömma, kommer inte att finnas post corona. Strömmande media tar hand om produktionen, helt.
Flera andra diskontinuiteter kommer att bli uppenbara allt eftersom.
Mycket kommer att bli annorlunda.
Jag tänker framför allt om social distansering. Att folk blir rädda för att umgås med andra människor. När man inte vet om någon är smittad och inte visar på några symptom.
Att ständigt vara rädd att smittas bara för att man agerar som människa. Förhoppningsvis kommer det vaccin men det tar nog lång tid.
Fast å andra sidan har det ju varit känt i ett par hundra år att man kan bli sjuk av att knu**a, inte fan har det stoppat den som är k*t.
Och dessutom kostar nu en plastpåse (förnybar sådan som dessutom används för sopor) 7 kr på det lokala ICA.
För att knyta an till det som nämns om tjänstemän som kan jobba på distans – jo visst kan man det, men det är långt ifrån optimalt att ha Skypemöten och annat, dels på grund av de tekniska problemen och dels på grund av att affärer faktiskt sker mellan MÄNNISKOR och faktiskt, till skillnad från t.ex programmering eller vad nu bloggarjäveln har som referensramar, innebär socialt interagerande bortom Powerpoint-presentationer och Excelark.
Jag tror att en hel del nya företag kommer uppstå ur denna totalt egenskapade kris med tjänster man om 5-10 år kommer se som obsoleta men väldigt "poppiga" just idag. Time will tell.
Det sägs att det fanns något som hette Skype förr i tiden, som inte skalade så bra. Ja, det var flera veckor sedan. Det är nya tider nu, och det går riktigt fort nu.
Vad gäller programmering handlar det inte så mycket om att skriva kod, utan om att prata och sälja in med andra för att komma överens om hur det hela skall fungera. Och att prata går alldeles utmärkt över nätet, Koda kan man förstås göra i enskildhet, men det är en ganska liten bit i det stora hela.
Som utvecklare sitter jag ungefär halva tiden i möten, resten går åt till annat, som programmering och stödja andra utvecklare. Kanske tillbringar 20% med att faktiskt skriva kod.
Ett typsikt möte har deltagare från hela den vakna världen. Företaget är som en våg som sköljer över världen i takt med dygnets vakna timmar.
@bitterchiefen. Bara att byta Skype mot Teams gör underverk för distanskommunikationen. Visst finns det strul där med men inte alls som Skype. Teamsmöten startar i tid. Skype är alltid 15min sena pga strul.
Exakt, teams fungerar bättre men det är oavsett ett opersonligt möte via en skärm där man inte har samma interaktion med sina kollegor man annars har över t.ex en kaffe, lunch, paus, you name it. Rent konkret fungerar ett videomöte hyfsat om man bara skall gå igen men fast agenda med punkter där man inte vill ha en levande diskussion. Jag vet vad jag pratar om så försök inte övertyga mig om annat. Jag sätter mig hellre på ett flygplan för ett fysiskt möte eftersom man då faktiskt kommer fram till det man annars kan spendera veckor på – över länk – att inte komma fram till…
@svinto. jag tog programmering som exempel då bloggaren själv brukar ta detta då att sitta och skriva kod på sin kammare funkar fint som hemmaarbete. Dock är det svårare med förhandlingar, projektplanering och annat där fysiska möten slår allt i sitt friare och mer spontana uttryck. Det är uppenbarligen skillnad mellan vad folk tycker är givande i sitt jobb om man kan vara nöjd med att ha videomöten istället för fysiska. Dessutom kanske skillnad på vikten av det som diskuteras… Uppenbarligen skillnad mellan branscher också även om alla jobbar bakom ett skrivbord.
Det här ju visat sig att det funkar bra att jobba hemifrån för de flesta. Det är ju ett bevis så tydligt som något på hur otroligt lite jobb de flesta har o behöver utföra på 1 dag.
Googles hangout fungerar ganska bra med 😉 Jag har jobbat digitalt länge och börjat vänja mig. När affärer måste göras spelar ju alla i samma liga nu – säljer över videomöte. Den här krisen kommer locka fram innovatörer men det finns redan roligare mötesteknik än det vi diskuterar här även om det inte är för alla ännu, tänk VR och AR.
Det var 5 kr på Hemköp. Men har jag glömt påse så blir det såklart en papperspåse för 3 kr istället. Tyvärr funkar den dåligt som soppåse.
Jag var delleverantör till en ny större hamn i Mexico med parter från bl.a Kina, Mexico, Holland och Sverige. Vi träffades en handfull gånger men hade möte varje vecka på Webex för att följa upp actions. Vi använde epost dagligen och förhandlade kontinuerligt. Det tog 4 år.
Förstår att i vissa sammanhang behövs de fysiska mötena, framförallt i säljfas, men generellt sett klarar man sig bra bara man kommunicerar och konkretiserar vad som ska göras.
@Bitterchiefen, det är precis tvärt om vad jag upplever. Att arbeta på distans gör arbetsdagen mycket längre och stressfriare. Upptäcker man något akut problem 20.30 går det att ta ett möte på studs istället för att vänta till dagen efter. Supersmidig och effektivitetshöjande. Allt fungerar bättre på distans. Hinner riva av mail på morgonen innan frukost eftersom restiden försvinner, hinner med Asien innan de går hem.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Sverigebilden
Sverige får ett ansiktslyft i dagens avsnitt en jordansk TV-serie med miljontals tittare. Sverige nämns som ett föregångsland när det gäller mänskliga rättigheter. En amerikans tjej med jordanska rötter besöker sin moster och sina kusiner i Jordanien som också är hennes värdfamilj som funderar på att flytta till ett annat land och då nämns Sverige som ett bra land för att de har bra myndigheter men även Ishockey, Zlatan, svenska träning och mat och ABBA nämndes i dagens avsnitt.
USA har i samma serie nämnts som ett land i politisk, ekomomisk och kulturell kollaps.
Jag har själv mina (Svenska) barn i Jordanien och väntar på att de ska besöka mig i Augusti( Får se vad som händer med den saken när vi närmar oss datumet)
Jag hoppas, men vet förstås lika lite som alla andra, att det klimat och bidragsindustriella komplexet genomskådas. F.o.m idag skall vi betala 3:- i skatt för en plastpåse. Vi har en energiproduktion som håller på att haverera, när elpriserna ligger på en konstant låg nivå p.g.a. Mp:s vindmöllor. Vi fortsätter att ösa skattepengar över olika intresseorganisationer. Vi har ett lant och skogsbruk, som nu skriker efter arbetskraft, samtidigt som det visar sig, att endast 30-40% av de utrikes födda är i egenförsörjning. Bidragsincitamentet är uppenbarligen för stort och det gäller långt ifrån bara utrikesfödda.
Men, men, vad vet en dysterkvistare som jag om framtiden?
Bra där att fokusera på viktiga saker som plastpåsar.
Att el är billigt och tillgängligt är alltså ett tecken på att energiförsörjningen havererat? Ok, annars kunde man ju tro att det var tvärtom.
Jag tror att man får tänka till om LOU och LUFS. Bestämmelserna leder tyvärr alltför ofta till att avslut görs till lägsta pris (och inte till bästa värde för pengarna). Resultatet är ofta undermålig kvalitet och därmed dyrt i längden.
Mest intressanta är väl om vi lär oss något av krisen? Kommer det fortfarande ges bidrag på lånekostnader och skatt på sparande, eller inser man att "cash är king"? Inte direkt statens önskedröm att svensken blir mindre beroende av staten, men vem vet vilken konstellation som styr och vilka partier som ens finns kvar efter valet 2022.
Det fundamentala är att corona tvingat många att prova på nya saker, främst distansarbete och näthandel. Något som kommer påverka
1) Handel. Fysisk handel minskar generellt och handeln som blir kvar flyttar dit folk jobbar och bor.
2) Kommunikation. Kollektivtrafik minskar. Även bilåkande givetvis,men det påverkar inte sysselsättningen.
3) Statskärnorna dör. Folk åker till köpcentrum för kvarvarande fysisk handel.
4) Lunchrestaurangerna decimeras.
5) Fastighetsbranchen krisar. Kontors och butiksytorna som kommer krävas i framtiden är garanterat hälften av det som finns nu
Ingen av dessa saker beror egentligen direkt på corona utan hade skett oavsett under en 20 årsperiod, corona är en katalysator som påskyndar den redan utstakade vägen.
Den som tror att vi kommer att få ett annat system än marknadsekonomin med en del mindre justeraingar, som hittils, borde beskriva det sysstemet och inte bara snacka om det som om det vore en förkomst jämställt med Jesus.
Ben-Hur: Jag har inte någonstans i trådarna hos bloggaren i detta ämne funnit någon som talat om något annat än fortsatt kapitalistisk marknadsekonomi om än med en del justeringar inom systemet.
Skattehöjningar
Mer bidrag åt böndern
Mycket önsketänkande och folk som utgår ifrån att människor fungerar exakt so de själva i den här kommentarstråden…
Men sån är ju människan? De vandrar i flock?
Sverige kommer förhoppningsvis tvingas tänka om kring bidrag och självförsörjningsgrad.
Vi har hundratusentals som går på bidrag samtidigt som jord- och skogsbruk behöver folk.
Det är säkert en missmatch i både kunskap och vilja och lokalisering, men att hela tiden förlita sig på tillfällig utländsk arbetskraft är inte hållbart. Exakt samma personer hade ju då kunnat försörjas 6 eller 8 månader på bidrag här och jobbat resten av tiden.
Bidragsproblematiken och den låga självförsörjningsgraden hos vissa grupper försvinner verkligen inte på grund av corona. I takt med att räkningen för att rädda jobb och företag ökar så måste man troligen börja se över andra utgifter.
Jag tror inte medelsvensson är beredd att offras på den humanitära stormaktens altare.