SACO-förbundet Sveriges Ingenjörer har nu fått mandat att höja medlemsavgiften med 100:- SEK per månad, för att klara av att finansiera fackförbundets inkomstförsäkring som inte räknat med i princip någon arbetslöshet alls. Och verkstadskoncernen SKF varslar 300 tjänstemän, mestadels i Göteborg i ännu ett exempel på att permitteringar inte är en långsiktig lösning – särskilt inte när det finns aktieägare som vill ha utdelning.
Spårvagnar i coronatider på Göteborgs motsvarighet till T-Centralen i Stockholm – Drottningtorget. |
Sveriges Ingenjörer har liksom många andra SACO-förbund en inkomstförsäkring, som under en kortare period täcker upp delar av mellanskillnaden mellan lönen och a-kassan. En kort blänkare finns på hemsidan, men enligt interna uppgifter till bloggen handlar det om en höjning på 100:- SEK per månad.
Inkomstförsäkringen är dimensionerad för en extremt låg arbetslöshet om 0.8%, vilket förklarar hur den har kunnat vara så billig, men Sveriges Ingenjörers interna prognos är nu att man behöver klara av 3.8%. Dock gäller detta alltså bara en begränsad tid, så faktiskt arbetslöshet kan vara högre, men bara 3.8% av medlemmarna ska samtidigt omfattas av försäkringsperioden.
Nu kanske inte dessa 100:- SEK per månad drabbar någon fattig lågavlönad, men visar på att vad som varit en osårbar yrkesgrupp tydligen är mer sårbar nu.
Relaterat så varslar verkstadskoncernen SKF 300 av sina 1 500 tjänstemän i Sverige – antagligen just många ingenjörer. Detta eftersom man vill dela ut pengar till aktieägarna, och därmed inte får permitteringsstöd enligt Tillväxtverkets nya regelverk efter att ett enigt finansutskott beslutat detta. Tidigare skulle 1 500 personer vara permitterade i Göteborg, och gissningsvis kommer det främst vara just Göteborg som drabbas av ännu ett tungt varsel för tjänstemän inom teknik och IT.
Förbudet mot utdelning och permitteringsstöd slår för övrigt även mot många egenföretagare, då dessa har räknat med att ta utdelning via 3:12-reglerna som en del av sin lön, men nu måste ta ut enbart högbeskattad lön om de ska få statligt stöd. Därmed slår detta mot privatinkomsterna dubbelt.
Och i Göteborg stoppades all spårvagnstrafik för en och en halv timme sedan av skyddsombuden, då spårvagnschaufförerna inte är skyddade mot SARS-CoV-2.
16 kommentarer
Procentuellt en väldigt hög ökning? Aldrig varit medlem i något fack, så vet inte vad det brukar kosta.
Vet ej. Har för mig att SACO/Naturvetarförbundet kostade typ 200:- i månaden, men det var 10+ år sedan jag var med där. Eventuellt ingick a-kassa i den kostnaden.
720 per kvartal plus 330 för A-kassa
Sveriges ingenjörer alltså, och tror att det är den vanliga.. de har lite rabatter för nyexaminerade
Sveriges Ingenjörers inkomstförsäkring (som finansierat en ersättning på 80% av lön upp till 100 000 kr/mån i 150 dar) har länge varit mycket bra, men det är ju just för den låga risken att den behöver användas (särskilt under längre tid). De "vanliga" fluktuationerna i ingenjörsarbetslöshet har kunnat pareras enkelt med den här avgiften, men nu verkar man ta höjd för en rejält höjd arbetslöshet för sina medlemmar, därav den höga procentuella höjningen av medlemsavgiften.
Avgiften förut var 350 kr/mån, fast då gick 110 kr till AEA för den ordinarie a-kassan, så den "faktiska" höjningen till själva fackförbundet inklusive den extra inkomstförsäkringen har höjts från 240 kr till 340 kr/mån.
Det är väl upp till medlemmarna om de tycker detta är OK eller inte, en försäkring är en försäkring och tror man att den individuella risken inte har ökat så kan man helt enkelt gå ur facket.
Jag betalar 112 kr per mån till Unionens akassa.
Jag betalar A-kassa till akademikerna 99kr per månad och typ 350ish till SRAT/Flygteknikernas fackförbund och då ingår inkomstförsäkringen. Återstår väl att se om även dessa höjs nu då iaf Flygtekniker suttit med mössan i hand ett tag redan.
700 spänn i månaden betalar jag till byggnads.
Själv påverkad av delar av detta. Har tagit ut utdelning enligt 3:12 för mitt räkenskapsår 2018. Rent teoretiskt är detta innan cut-of datumet 16/3 men finns ju alltid caveats.
Utan 3:12 delen av ”lönen” skulle det vara en förlustaffär sett till den högre risken.
Den som lever får se. Förmodligen bättre att ta ett kneg när det vänder (eller rent utav ett statligt jobb) och krydda med lite sidoinkomster från konsulting.
Är själv med i Unionen och AEA och betalar runt 335 kr i månaden för båda.
Betalar 357 kr/mån till läkarförbundet + 110 kr till AEA. Värt det? Vet inte. Fick ekonomisk stöd av läkarförbundet sista terminen under läkarutbildningen pga slut på studiemedel, så har inget emot att betala tillbaka nu. Senaste året, pre-corona, har det för första gången på länge pratats om att läkare kan bli arbetslösa, men då främst i Stockholm. Har dock ett gäng privata försäkringar via facket som jag upplever är extremt prisvärda och har erbjudits bra bolåneränta som fackansluten så ekonomiskt går det nog jämnt ut.
Jag tycker väl ändå att det funkar som det ska. Försäkringen blir dyrare när risken ökar. Jag är fortsatt med i Sveriges ingenjörer även om det svider 😉
På samma sätt borde rimligen a-kasse avgiften öka och ersättningen kanske till och med minska.
Men regeringen förkortar istället kvalificeringsperioden, ökar ersättningen och behåller avgiften. Jag lutar åt att a-kassan inte är en försäkring längre utan borde helt ingå som en obligatorisk skattefinansierad förmån. Som sjukförsäkringen. Eller så ska banden till staten klippas. Skatten sänkas motsvarande och avgifterna höjas tills den är finansierad. Men jag röstar på alternativ 1.
Synd bara att sossarna håller fast vid "försäkringen" för att LO ska kunna locka medlemmar från personer som tror att man måste vara med i facket för att kunna vara med i a-kassan (vilket iofs gäller inom lo tror jag. Men finns ju fristående akassor med)
Det skiljer mellan olika förbund. I IF metall kan man vara med i bara a-kassan. Däremot kan man inte va medlem i facket utan att också ha a-kassan. Samma gällde för transportförbundet för 10 år sedan och borde gälla generellt inom LO.
I Unionens A-kassa så måste man vara medlem i Fackförbundet för att få inkomstförsäkringen.
Så du menar att hälften av Sveriges arbetande befolkning som tjänar 33000 kr eller mindre ska förlora sin arbetslöshetsförsäkring och tvingas att försäkra sig privat?
Sjukförsäkringen är inte heller någon förmån, var får du det ifrån?
Som vanligt – en högavlönad som lever i sin "egen" värld. men men mer vill ha mer…
aip-mannen: Jag kan väl knappast instämma i Dit påstående att "sossarna håller fast…" utan snarare är det väl på det viset att de tunga fackliga organisationerna inom både LO och tjänstemannasektorn både vid 2008 års utredning om a-kassan och nuvarande pågående dels utredning och dels centrala förhandlingar Svenskt Näringsliv – LO – PTK framfört argument om att en obligatorisk offentligfinansierad arbetslöshetsförsäkring inom socialförsäkringarna skulle riksera förvandlas till en form av medborgarlön.
För övrigt saknar jag i diskussionen referens till Trygghetsrådets omställningsersättning gällande tjänstemän.
Det där med obligatorisk A-kassa var ett köfte som regeringen Reinfeldt fick backa på. Föreningsfriheten är grundlagsskyddad så man kan inte påtvinga någin medlemskap. Samtidigt försämrade de inkvalificeringsvillkoren så att man var tvungen att jobba minst halvtid, så många deltidare (äv. deltidssjukskrivna) gick ur. Man sänkte även stödet till A-kassorna från skattsedeln så att avgiften blev än mer differentierad, varvid många yrkesgrupper med hög arbetslöshet gick ur(!). Regeringen försökte då tv7nga fram en hög miniminivå på a-kasseavgiften, men lagrådet sa nej då lagrn för a-kassor säger art de inte får ta ut högre avgift än vad som behövs.
Så politiskt har det gjorts försöka att göra A-kassan obligatorisk, men utan framgång. Dwt blir alltså även fortsättningsvis en försäkring med stor påverkan från riksdag, men utan myndighetsslöseri a la Försäkringskassa.