Det är nu snart tre år sedan bostadsbubblan i Stockholm toppade i mars år 2017. Priserna har fortfarande inte återhämtat sig och är fortfarande 3.8% ner från toppen. Inflationsjusterat har priserna fallit 8.0% i Stockholm. Med de ännu okända långsiktiga konsekvenserna av coronakrisen, så är frågan om vi är på väg mot en tjurfälla även i lägenhetspriserna? Grafer nedan.
![]() |
Nybyggda Hagastaden. |
Den som köpte en lägenhet i Stockholm runt toppen 2016 – 2017 har fortfarade 3-4 år senare inte fått tillbaka pengarna och alltså inte “fått betalt för att bo”. I själva verket har man betalat för att bo.
![]() |
Inflationsjusterade lägenhetesprisindex Stockholm. Data: Valueguard, SCB |
Sedan toppen har priserna fallit 3.8% kvalitetsjusterat enligt Valueguards HOXFLATSTO-index, eller drygt 5000:- SEK i extra boendekostnad per månad för en femmiljoners lägenhet de senaste tre åren. Justerar man för inflationen är prisfallet 8.0% eller drygt 11 000:- SEK i extra “betalat för att bo” per månad. Då har ändå priserna stigit något och det har varit värre.
![]() |
LägenetsprisindexStockholm, ej inflationsjsuterat. Data: Valueguard |
Den hårda kraschen som inleddes 2017 tar alltså sin lilla tid att återhämta sig. Och nu ser det allt mer ut som det kommer en ordentlig både finasiell och realekonomisk smäll via coronakrisen. Omfattningen och konsekvenserna är ännu okända, men redan har tusentals personer varslats, inklusive i Stockholms krogliv.
Kanske är vi på väg mot en tjurfälla, där de som köpt under den begynnande återhämtningen det senaste året kommer få vänta långt mer än tre år innan de får tillbaka sina pengar. För att inte tala om de som köpte på toppen 2016 – 2017.
51 kommentarer
Off topic : UBI är hett ämne i USA nu , tom FN pratar om det , bloggaren borde återbesöka det ämnet tycker jag nu såhär i isoleringstider
Vad är UBI?
Universal Basic Income?
Måste vara universal basic income, någon form av livslång pension för dom som inte orkar gå till ett arbete.
Finnarna har kört prov med UBI utan framgång,
For those who argue that basic income will activate people at the lower ranks of society to seek self-reliance, the preliminary results from Finnish experiment come as a slap in the face.
https://www.helsinki.fi/en/news/nordic-welfare-news/heikki-hiilamo-disappointing-results-from-the-finnish-basic-income-experiment
Skulle inte funka i dagens samhälle, kan man överleva utan motkrav så finns det folk som gör det. Ibland finns det inga ambitioner.
Hur tänkte du nu Putte? Man kan ju redan idag och sedan väldans många leva utan motkrav.
Tror att det måste sluta med UBI. Vi håller på att tumla nedför högra sidan av Hubbert's peak, och där finns ingen tillväxt att inteckna för framtiden. Detta är En Annan Värld folks!
Själv gillar jag Silvio Gesell som ansåg att UBI bara skulle utgå till kvinnorna i samhället därför att de är inkomstmässigt handikappade pga barnafödande.
Fås i Sverige via Klarna och skuldsanering.
Faith. Menar du att vi som fick 26 kr per dygn i ersättning för att göra obligatorisk militärtjänstgöring var inkomstmässigt gynnade ? Vi får inte ens använda tiden som pensionsmässigt grundläggande. Den var inte frivillig som barnafödande är.
Tsk, tsk.. Christer! Ni hade kul och fick värdefulla insikter och kontakter som hjälpte er att fixa jobb efter muck.
Vad gäller peak oil så sade Saudiarabiens gamle oljeminister Yamani i en intervju en gång att oljeåldern inte kommer att ta slut pga brist på olja, lika lite som stenåldern tog slut pga brist på stenar.
Apropå Hubbert's peak alttså.
Finlands test var väl inte UBI? U:et saknades, om jag minns rätt. Jag har för mig att de testade endast med människor som gick på soc. Men kan minnas fel.
Några förslag, Union Bank of India, universal basic income
Det här ämnet har vi väl dragit x antal ggr nu? Det var i princip tekniskt omöjligt att priserna i Sthlms innerstad skulle fortsätta upp efter 2016-2017 pga för låga inkomster kontra prisbilden.
Var det din åsikt 2016-2017?
Ja jag var hyfsat tydlig gällande det hos Kortsikt.
Dock att det skulle kunna fortsätta upp med löneutvecklingen i bästa fall.
Stefan Östergren2017-10-09 09:39
Exakt vad ligger intresset i inflationsjusterat?
Man köper i nominella priser, man säljer i nominella priser.
Anledningen till att köpa fastigheter är inflationen.
Stefan Östergren2017-03-07 20:04
Toni
Jag tycker faktiskt precis tvärtom angående Gbg.
Du får en bra brf (låg skuldsättning, stamrustad osv) för 30 tusen/kvm en bit utanför själva "innerstan". Klart lägre än jag förväntat mig.
Stefan Östergren2017-10-10 13:13
"Boende är enbart konsumtion"
Svar nej.
Det är även en investering som kan ge positiv eller negativ avkastning.
Stefan Östergren2017-10-10 11:59
Egentligen är det ingen större skillnad på "bostadsbubblan" och "guldbubblan".Båda tog rejäl fart efter it-kraschen värkt ut. På 15 år har guldpriset mer än 4-dubblats. Inte helt olikt fastighetspriserna och fullständigt naturligt då priset på pengar betalat den festen.
Stefan Östergren2017-10-10 12:13
Om vi tar "aktiebubblan" så har den gett mer än 7 ggr pengarna i nominella värden de sista 15 åren. Även detta beror naturligtvis på cheap money. Överavkastningen i aktier kontra guld och fastigheter kan tillskrivas digitaliseringen och allt vad det innebär.
Ja, det där står jag fortfarande för och stämde ganska bra på GBGs bostadsmarknad.
Stefan Östergren2017-10-11 13:03
Jo men nu handlar det inte om dig eller mig utan om andra.
Min poäng är att betala 40% eller mer i vissa skeden i i livet är fullständigt naturligt och inget man bör avskräckas från. Om man inte vill ta risk får man bo kvar hos Ben Dovers mamma.
Exakt vad är de ute efter Kent i ditt spammande.
Kan vi inte hålla oss till Sthlms innerstad som var marknaden jag åsyftade?
Stefan Östergren2016-05-24 19:55
Henrik.
Vänd på det.
Drar du från inflationen (värdeökningen) från månadskostnaden på eget boende?
Vänd på det igen.
Lägger du till inflationen på månadskostnaden på hyresrätt?
Dvs i det långa loppet är eget boende överlägset hyresrätten pga inflationen.
Stefan Östergren2016-05-24 17:47
Fredde.
Sluta lyssna på alla dysterkvistar på detta forum.
Är ju helt sjukt hur de håller på.
Köp och var glad över huset.
Amortera som fan nu när räntorna är låga, bind räntorna.
Kan nästan garantera att du inte ångrar draget när ni sitter där som pensionärer
Kent. Det är såna som du som gjort att jag tyvärr tröttnat på att kommentera här.
Du lyfter saker helt ur dess sammanhang.
Återigen. Vi diskuterar Sthlm innerstad.
Stefan, Vad jag är ute efter?
Svar:
Jo, jag ville bara se om ditt "Vad var det jag sa?" stämde överens med verkligheten. Din komentar ovan stämde inte riktigt med min minnesbild av dig. Hela min bild av dig är att du hela tiden försvarat gällande priser/värde på både bostäder och aktiekurser.
Kent.
Är det någonting av det jag skrev 2017 som du har något att invända mot?
Som du ser var jag mycket mer frispråkig förut och jag tyckte faktiskt att det var kul att kommentera på den tiden.
Bitchfight!
Stefan, nej att du var positiv till bostäder 2017 har jag väl inte direkt någonting att invända emot.
Sålde själv av familjens bostadsrättsparhus, i augusti 2017, pga. dålig magkänsla. Satte oss i en tvåplans radhus med hög hyra (hyresrätt). För tre månader sen bytte vi med en annan familj som ville ha större. Bor nu i en hyresrätt, med en liten uteplats, mot bokskog och åkrar. Jättemysigt med grillmöjligheter och räcker för vår lilla familj på 3 pers. Varmhyran på 6800 pistoler känns inte blodig på något sätt. Alla pengar har jag legat likvid med sedan försäljningen. Har ju känts tråkigt när man sett sista årens börsuppgång men magkänslan har hela tiden sagt att något måste hända. Nu gäller det bara att agera rätt. Synd att man inte är någon toppinvesterare eller sitter med en kristallkula.
Gratulerar. En variant kan vara att börja investera likviderna i börsen under t ex 20 månader. Köp breda aktieindexfonder (eller Lysa utifrån din riskprofil och tidshorisont) med 5% av det där kapitalet per månad. Du kommer inte pricka botten, men du kommer inte heller missa nästa uppgång.
Tackar, iaf. något som känns bra i allt elände. Inga roliga tider när man har en gammal mor. Farsan har redan trillat av för ett par år sen. Skulle man klassa Avanzas lågprisfonder som breda? En annan linje som jag funderat på är investmentbolag samt bolag i dagligvarusegmentet. Att pricka botten har man ju hört, att det är få förunnat men som det ser ut nu så är känslan att det ska bli jävligare?
Som sagt, en kombo av billiga fonder och investmentbolag köpta i små portioner framöver, särskilt på dagar där allt rasar.
Om man tänker köpa enskilda aktier eller lite mer specifika fonder, så tycker jag det finns ett värde i att gå in tidigare med en mindre post. Blir mer naturlig att följa bolaget och kunna öka vid rätt tillfälle. Själv står jag dock utanför eller negativa troligen i alla fall några månader till
Det är ju amorteringskravet som kom till där. Meningen var att minska skuldsättningen men inte krascha marknaden. Verkar ha fungerat helt perfekt. Värt ett nobelpris i planekonomi kanske?
Förutom att det rent ekonomiska är ohållbart på sikt så är det väldigt otrevliga miljöer som byggts de senaste 10-15 åren. Stenöknar utan vare sig utsikt eller markkontakt. Fläktar överallt som dränker fågelsången, gatlysen som förorenar natthimlen, "exkluderande arkitektur" utomhus som gör att det inte går att sitta ner en stund, etc, etc…
Folk kan omöjligen må bra i dessa förfärliga miljöer så värdet på dem borde sättas rätt lågt på en mänsklig mätskala.
Jag håller med dig helt om detta men är tveksam till slutsatsen. Det verkar finnas gott om folk som fullständigt struntar i hur det ser ut eller låter utanför fönstret. Jag har t o m pratat med folk som menar att de vill ha stenöknar utanför huset. De gillar den sterila looken.
Guh..Butter – så definierar de alltså sitt eget människovärde… Betryckande.
Köpte på helgen med absolut högsta index i hoi. Behövde stor bostad helt enkelt 🙂
Att investera i en bostad är en långsiktig investering. Precis osm börsen kan det gå upp och ner men på 20-30 års sikt är det förmodligen en fin affär.
Nej. På 20-30års sikt har det förmodligen följt inflationen.
Ja, vi får se hur det har gått om 20-30 år. Historiskt sett har det varit en fin investering, i alla fall i större städer om medelstora städer med bra företagsklimat och universitet.
Historiskt har det följt inflationen.
https://cornucopia.cornubot.se/2017/10/stockholms-huspriser-fran-1875-till-2017.html
För den som byggde (och kanske köpte färdigbyggt) hus på 1970-talet var det nog en bra investering. Då fick man ju statligt stöd för sina huslån. Sen gröpte inflationen ur lånen och man var skuldfri ganska snart.
(Flyttade den här till rätt kommentarstråd).
Rejäla vinster har många trots allt kunna plockat hem nu efter 20 år.
Ska bli spännande att följa utveckligen.
Ja, de senaste 20 åren har det gått upp. Men ser man på historien så är det inte det normala. Tror du det kommer fortsätta likadant? Hur negativa ska räntorna bli för att det ska gå? 🙂
Nej, sannolikt kan det inte fortsätta så, löner m.m hänger inte med. Stiga gissar jag på att de kommer att göra men inte alls i den takt vi sett under de senaste 20 åren.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.