Detta inlägg är publicerat i samarbete med Solkraft Sverige, som på totalentreprenad installerat min solkraftanläggning.
Lördagen bjöd inte bara på en utmärkt takläggardag, utan även årets hittills bästa dag för solkraftanläggningen. Produktionen landade på hela 17 kWh, trots att vi bara är i mitten av mars.
Del av anläggningen. |
Produktionsrekordet på sommaren ligger runt ca 30 kWh på anläggningen som i österläge och morgonsol har en installerad effekt på 4.76 kWp. Att producera 17 kWh så här års är alldeles utmärkt.
Jag kommer för övrigt att installera ytterligare cirka 5 kWp på det nu färdigställda taket på maskinhallen, även om det kanske dröjer till hösten – väggar måste först upp, hallen ska isoleras och el ska dras in samt värmepump installeras för uppvärmningen.
Med 20 A huvudsäkring kan jag maximalt installera (förenklad beräkning) 3*230V*20A=13 800 W solkraft, för att 100% ska kunna skickas ut på nätet om gården tillfälligt drar extremt lite energi samtidigt som solen lyser fullt.
Ca 10 kW innebär således att jag med en installation på maskinhallen kommer ligga nära en full installation.
Även maskinhallens tak är mot öster, så det blir ytterligare produktion på morgonen, som till skillnad mot lunchtid innebär högpristider för oss som har timmätning. Dessutom är det oftare sol på morgonen, plus att det är svalare vilket ökar produktionen något, då den faller med högre temperaturer (se en förklaring här, se det som att avståndet mellan atomer ökar om det är varmare och saker expanderar, och fler fotoner slinker därmed mellan). Detta kompenserar delvis för att inte ha södersluttande tak. Öster är i alla fall bättre än väster, då vädret oftare är sämre på kvällen och temperaturen högre, även om det också är en prisspik för elen kvällstid.
Det kan vara intressant att räkna på om östligt monterade solceller kan vara lönsammare trots lägre produktion, tack vare de högre elpriser på morgonen. Lägre produktion, men högre intäkt via minskad egen konsumtion till den högre timtaxan, eller mer betalt vid försäljning på timtaxa.
Maskinhallen är dock en ekonomibyggnad på jordbruksfastigheten, vilket innebär att installation där blir avdragsgill i enskilda firman. I praktiken momsen tillbaka, och sedan tjugo års avskrivningar, medan investeringen går in som eget kapital och innebär underlag för räntefördelning. Samtidigt måste jag skatta för elen via eget uttag, och betala moms på den, och skatt på överskottet efter avskrivningarna. Man får inte finansiera installation på ekonomibyggnad som privat. Får återkomma med ett separat inlägg om vad som gäller i sin helhet vid installation på ekonomibyggnad på jordbruksfastighet.
Detta inlägg är publicerat i samarbete med Solkraft Sverige, som på totalentreprenad installerat min solkraftanläggning.
21 kommentarer
"Får återkomma med ett separat inlägg om vad som gäller i sin helhet vid installation på ekonomibyggnad på jordbruksfastighet."
Ja hemskt gärna !!
Går det desstum att förenkla så en att även en med ekonomisk dysleksi fattar så vore jag evigt tacksam 😀
Jag står i kö för solcellsbidrag men tänker hela tiden: 'Tusan man köper mycket el för 200.000"
Är man te.x. garanterad viss betalning för sin kWh eller är det spotriset man får ?
Du som har elbil, har du något batteripack till anläggningen för att ladda nattetid ?
Räknar man hem 'dyrare solceller' som producerar mer eller ska man välja 'näst-näst bästa' teknik eftersom de är biliigare ?
Installationskostnaden är ju ganska hög men eftersom jag anser mig själv rätt händig lurar jag på att sätta upp dom själv, men vad behövs mer ? En elektriker antar jag ?
Just ja.. kan man nyttja det vanliga solcellsbidraget, via boverket, trots att anläggningen placeras på enskilda firmas ladugårstak ? Läste om att man skulle kunna söka något från jordbruksverket men jag har inte fattat om det är ett annat bidrag eller samma.
Jag elbilen laddar på nästan gratis timtaxa nattetid och säljer solelen dyrt dagtid. Finns ingen anledning att lagra elen för förbrukning nattetid. Går knappast att räkna hem ekonomiskt. Enda anledningen till att vilja ha energilagring är för strömavbrott.
Har för mig att företag också kan få stödet. Fick det förut iaf, och då var stödet större för bolag än hushåll…
Olika regler gäller dock om det är företag eller privat.
För företag: "Ni måste ansöka om stödet innan ni tecknar avtal med installatör/projektör! Observera att kontrakt för projektering räknas som påbörjande." (http://www.energimyndigheten.se/fornybart/solelportalen/vilka-stod-och-intakter-kan-jag-fa/sa-har-ansoker-du-om-investeringsstod/)
Privatpersoner kan söka upp till 6 månader efter köp.
Söka stödet innan, måste man även få godkänt innan?
@Cornu:
Kan inte svara på det, tycker dessutom att det är skumt att söka innan man vet vad det kommer att kosta. Missade detta i samband med min egen installation på lada+stall och ville bara påminna andra.
Det är rätt liten chans att man får något bidrag om man söker det nu.
https://www.dn.se/ekonomi/pengar-till-solcellsstod-pa-vag-ta-slut/
Lördagen var en bra dag även här. Jag fick ihop 19,7kWh på min anläggning, av motsvarande storlek. Annars har det varit väldigt få bra dagar i år, då det mest har varit mulet.
Solceller är hype i sverige!
Enligt IPCC är utsläpp per kwh över livet 44g/kwh.
IPCC värde för vattenkraft,kärnkraft och dessutom vindkraft är 11g/kwh över livet.
Samtidigt är värden för sverige generell bättre för vatten och kärnkraft medan vindkraft kommer at kosta flera g/kwh för vatten/kärnkraft i sverige.
Jävla touristpolitik, klar är solkraft bra i sverige när det ersätts kolkraft, men i sverige ersätts det bättre kärn,vatten och även vindkraft, vi är i väntan för at vindkraft få betald standby so i tyskland at förhindra överkapacitet.
Vindkraft är redan för stort men ett bra komplement eftersom det gå även lite bättre under vintertid.
Solceller är bara socialfastighetsägarebidrag!
Skulle vara intresserad att läsa vad du kommer fram till:
"Det kan vara intressant att räkna på om östligt monterade solceller kan vara lönsammare trots lägre produktion, tack vare de högre elpriser på morgonen. Lägre produktion, men högre intäkt via minskad egen konsumtion till den högre timtaxan, eller mer betalt vid försäljning på timtaxa."
Funderar nämligen på att sätta upp lite små celler på garagetaket, som går i öst-väst i stort sett. Relativt liten area och inte optimal lutning, men tänker på Benders lösning med smygpassande tunnfilm ovanpå standard takpannor (troligen inte heller optimal effektivitet och inte helt exakt kulör). Ändå kanske mindre optiskt störande än stora svarta paneler, i en rätt känslig kustmiljö. Just ingen skuggning och oftare klart väder än inåt land.
Om det funkar bra kan jag lägga mer på hustaket senare. Och om kassan är rätt. Lite annan orientering, mer åt SO/NV.
Än så länge är det dock inte mer än funderingar. Powerwall blir också en senare fråga, 80 kkr känns inte helt prisvärt mtp elnätets (nuvarande) stabilitet.
Passade på att ladda bilen igår, då en granne har många paneler och solen sken som fan. Ser det som en samhällstjänst eftersom det är ekonomiskt samma kostnad för mig.
Hur ska detta vara ett samhällstjänst om solceller inte är bättre än befintlig effektsäker elproduktion ?
Vi behöver effektabonnemang för alla i sverige har ett hus 10kw medeleffekt i ett dyng/2tim/tim få man betala 50-60kr/kwh rakt ut, som många brf och företag måste göra idag. Många husägare gå på gränsen av vad "säkring kan leverera" och är samhällsproblem.
Men med nuvarande säkringsmodell fungerar det, men det är systemistk fel.
Folk luras med grön solceller. 20% bidrag för solceller, 50% för batterielagring, 60öre skatteavdrag/kwh och ingen skatt/moms det gör at fastighetsägare investera solceller.
Det finns inte många idealister. Och vi behöver handverkare, bidrag till onytta lösning som är ingen lösning, i sverige.
Tror inte jag till fyllest kan förklara detta för dig. Men:
Grannen HAR REDAN satt upp massa solpaneler. Helt utan min inblandning.
Solen sken utav helvete så de genererade massa ström. Genom att ladda bilen just då sparade jag massa överföringseffekt med massa effektförluster i kraftledningsnätet eftersom vi åker på samma trafo här i vägkorsningen. OK, hänger du med?
Givetvis kunde jag i stället ha laddat mitt under högförbrukningstid i ösregn och säkrat en liten smula avsättning för återstående kärnkraftverk, till priset av 15-20% överföringsförluster, grovt räknat, men till samma kostnad för min elräkning. Totalt sett betraktar jag det ändå som en vinst för samhället.
Ärligt talat fattar jag inte alls vad du menar med den avslutande ordsalladen. Du får inse att min egen makt över elförsörjningsstrukturen, de svenska subventionssystemen och hantverkarnas utkomst är ytterst begränsad. Vänd dig med förtroende till Mikael Odenberg, han kanske kan lösa dina problem.
Eller så får väl du bli diktator. Lycka till med dina enkla lösningar.
Kul diktator för ett dyng 🙂
Solceller är bara ett mindre del i effektdebatten, ingen bidrag till effektbehov, vindkraft hjälper at håller magasin fylld.
Du har rätt lite fördel med överföringsförlust. När det gå fullt regleras andra kraftkällor nere. Tyskland betala vid pra solproduktion och blåsig vindkraft för at inte producera, google på "redispatch".
Vi har redan haft negativ elpris i sverige i år, i tyskland är det vanligare.
Det är helt enkelt som jag skriver i min ordsallad och det är enkelt 🙂
If you say so. I'll take your word salad for it 😉
@Lessmog: "Genom att ladda bilen just då sparade jag massa överföringseffekt med massa effektförluster i kraftledningsnätet eftersom vi åker på samma trafo här i vägkorsningen."
Hur fungerar det? Kan du vara säker på att strömmen från din granne vänder i transformatorn och skickas till dig?
Starkströmsnät är inte min starka(!) sida.
@PD: Nej, inte min heller! Men det känns ju tokigt att strömmen skulle "välja" att fara upp till Skellefteå och vända? Även om det heter växelström. Hade inte nån Kirchhoff synpunkter på sånt, har jag för mig att jag minns från skolan.
Om gårdagen var strålande med årsrekord var dagen desto dystrare, tjocka moln, 29 mm hittills och 6% av gårdagens produktion.
Inte fullt så illa här i Blekinge. Molnig dag, men ändå 8,3kWh eller 42% av lördagens produktion.
Vindskivorna behöver målas…
Du får hemskt gärna återkomma med ett inlägg vad som gäller för solcellsinstallation på näringsfastighet!
Har en mindre lantbruksenhet som jag precis skaffat. Värmer med ved, så väldigt låg elförbrukning.
Har sökt momsregistrering inom skogsbruk som jag hoppas snart blir klar.
Funderingen är om det kan vara en god investering att sätta upp solceller på ladan, betala med A-skattade pengar, dra av moms, göra avskrivning, sedan sälja den el som privatbostad och verksamhet inte förbrukar (samma kopplingspunkt).
Har tillräckligt dålig självinsikt för att se mig som händig, så monteringen av cellerna kan jag ordna själv. Elektriker får göra inkoppling till nätet.
Men skattereglerna förvirrar mig..