Resultatet från bloggläsarenkäten visar att 73% av bloggläsarna uppger sig fått det personligen bättre sedan 2017. De politiska skillnaderna är dock stora – mittenväljarna är de som oftast anger att de fått det personligen bättre, och allra mest nöjda är Centerpartiets väljare.
Procentandel som fått det bättre sedan 2017 utifrån partier vänster-höger. |
1774 av bloggens läsare svarade innan enkäten stängdes. Som vanligt gäller resultaten bara bloggens läsare, men kan vara intressant ändå
73% uppgav att de fått det personligen bättre sedan 2017.
Det fanns en stor skillnad mellan könen, då bara 64% av de kvinnliga respondenterna uppgav att de fått det bättre. Kvinnliga respondenter (och läsare) var dock bara 5%, så man kan anta att det finns en bias i vilka kvinnor som läser denna blogg som normalt har ca 95% manliga läsare. Det går alltså knappast att dra några generella slutsatser utifrån detta, då underlaget är för litet.
Däremot finns det tydliga skillnader i vad man röstade på i senaste riksdagsvalet.
Som vi ser överst så har färre fått det bättre personligen ju längre bort från mitten man befinner sig politiskt. Bland riksdagspartierna utmärker sig SD-väljarna tydligt där endast 61% uppger att de fått det bättre, följt av KD på 70% och V:s väljare på 72%. De som avstår från att rösta eller röstar på extremistpartierna utanför riksdagen är dock de som minst sällan fått det personligen bättre.
Ytterkanterna är således missnöjespartier. Givet att politiken faktiskt gagnar de egna väljarna kommer förstås JÖK:en göra att mitteenpartiernas väljare fortsätter gynnas, och missnöjet hos ytterkantspartiernas väljare stiger. Eller flykten av de som inte är nöjda ut till ytterkanterna, främst från S till V och SD.
Nöjdheten kan tydligt användas för att gruppera partierna på en höger-vänsterskala. Enda frågetecknet är möjligen om L eller C står S närmast.
Vad gäller åldersfördelningen så upplever man generellt att man fått det bättre ganska konstant runt 80% fram till mitten av 40-årsåldern, där ättestupan börjar och livet upphör. Kom ihåg att 95% av respondenterna här är män, så i princip avspeglar detta männens upplevelse.
Upplevelsen av att ha fått det personligen bättre sedan 2017 upphör falla någonstans i 50-årsåldern, och stiger sedan när man passerar 60 och når pensionsåldern.
Men sedan knackar verkligheten på och som pensionär faller upplevelsen av att ha fått det bättre snabbt. Kanske en kombination av att hälsan sviker, vännerna dör av och att tjänstepensionen tar slut och med det drömmarna om den där fantastiska ålderdomen där man enligt reklamen skulle surfa, rida häst på stranden, åka skidor och resa jorden runt. Samt förstås identitetskrisen i att gå från att ha ett mål och en mening i arbetslivet till att bli pensionär.
10 kommentarer
MED=extremistparti?
+1
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Var det bara en rent allmän fråga om man tycker sig fått det bättre nu än för tre år sedan, som omfattar så väl ekonomiskt, psykiskt, socialt, hälsan, boendet osv?
Du avgör själv vad du anser är bättre. Alla har vi olika prioriteringar.
Dom flesta jobbar väl för att få sin egen tillvaro bättre. Så även om runtomkringande politik jobbar emot så är den egna strävan större.
Man räknas som gammal på arbetsmarknaden vid 40-årsålder
Avdelning Språkpolis: cit:…-"De som avstår från att rösta eller röstar på extremistpartierna utanför riksdagen är dock de som minst sällan fått det personligen bättre." … Jag uppfattar det som att i den meningen finns en negation för mycket.
I övrigt instämmer jag med Wilderäng att man själv avgör vad man menar med att ha fått det bättre. Detta då baserat på personliga prioriteringar … Allt är inte Gods&Guld och där finns inga fickor på en svepning!
Landsbygdspartiet kanske är ett missnöjesparti, men knappast extremistriskt va ?
Var nog riktat mot AfS i första hand.