Svensk vindkraft hotas nu av konkurser om de inte får bättre subventioner genom att man stänger elcertifikatsystemeet. Svensk Vindkraftförening vädjar nu i en artikel hos Dagens Industri till regeringen, då branschen tydligen inte kan överleva ekonomiskt på sina egna meriter.
Gammalt övergivet vindkraftverk på Gotland. |
Det har helt enkelt byggts för mycket vindkraft i Sverige, och priserna på elcertifikaten är nu nästan nere på noll, samtidigt som elpriserna verkar rätt stabila på de lägsta nivåerna sedan 90-talet. Under korta perioder har elpriset rent av varit natteetid, vilket inneburit att vindkraftsägare som inte sålt sin el på termin fått betala istället för att få betalt.
Svensk vindkraft hotas därför av en lång rad konkursre menar Svensk Vindkraftförening i en artikel hos Dagens Industri, och vädjar till regeringen att rädda dem. Man vill att elcertifikatsystemet ska stängas, vad det nu innebär? Kanske att man inte ska dela ut nya elcertifikat till förnyelsebar energi, utan att äldre vindkraft ska få en särställning och gynnas?
Tydligen klarar inte vindkraften av att stå på egna ben ekonomiskt, utan kräver statliga ingrepp för att överleva.
Samtidigt var det väl exakt det här man ville – massivt med förnyelsebar energi och låga energipriser? Sedan kanske man inte ville ha klimatförändringar med milda vintrar, ökad nederbörd och friska vindar.
Det är inte så att några arbetstillfällen eller energitillgång egentligen hotas. När vindkraftbolagen går i konkurs kommer någon att köpa kraftverken till skambudspriser, och de underleverantörer som utför service och underhåll kommer fortsätta som vanligt. Det som hotas är de investerare och kapitalägare som investerat i vindkraftverk och inte har terminssäkrat eller sålt sin el på långa kontrakt, inte själva vindkraften.
I en korrekt och väl fungerande konkurrensutsatt marknad går företags vinster mot noll efter den riskfria räntans avkastning på det egna kapitalet, i takt med konkurrensen. Detta har nu skett inom vindkraften, och den riskfria räntan är som bekant i princip noll. Man kan alltså ge gott betyg åt marknadskrafterna här.
Om ingen vore intresserad av att köpa de konkursade vindkraftbolagens kraftverk, så kan det dock bli trist för markägarna, som blir ålagda att rensa upp då en fastighetsägare är ansvarig för nedskräpningen på marken, i detta fall vindsnurror. Lämpligen bör markägaren i så fall istället köpa kraftverket för någon krona och driva det vidare i egen regi, om nu inte konkursförvaltaren vägrar sälja verket, vilket kan bli en intressant juridisk sits.
För övrigt kan ju alltid vindkraftägarna tillföra pengar till sina bolag i form av nyemissioner. Man har väl tagit ut pengar som utdelning tidigare, så det är bara att stoppa tillbaka om nu skatten och räntan är för betungande.
31 kommentarer
Verkligheten (den vi ju egentligen befinner oss i) har påvisat att subventionerna är obsoleta. Om aktörer kan rulla in och bygga sina business case utan att vara beroende av certifikaten så har en fungerande marknadsekonomi rensat i rabatten.
Kärnkraftsmotståndaren som blev kärnfysiker.
Här ett vettigt reportage om kärnkraftens vara eller icke vara. Dagens Vetenskapsradion forskarliv och professor Ane Håkansson.
https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1464174?programid=4640
Det finns ett grundläggande problem med hur prissättning av el fungerar för fritt flödande energi som vind och sol. Eftersom all el som säljs på spot-marknaden prissätts efter den dyraste kWh så måste det finnas dyr produktion i systemet för att inte priset ska crasha mot noll eller tom bli negativt. Som jag förstår kommer aldrig marknaden investera i dessa förnybara hela vägen ut till 100% eftersom bristen och höga produktionskostnader i form av reservkraft är det som genererar vinst för producenterna. Detta har varit uppmärksammat sedan många år och diskuteras på kontinenten i alla fall. Som jag förstår det måste systemet/marknaden förändras på något sätt för att nå dit.
Bränslekostnaden för vindkraft är 0, borde inte det väga upp?
Fattar inte riktigt – kinesiska CGN har ju investerat 16GSEK i svensk vindkraft senaste tre åren enligt DI. Skall de låta dessa gå i konkurs så att ett annat kinesiskt bolag kan ta över och slippa störande poster i böckerna och låta svenska skattebetalare ta smällen (lönegaranti, markupplåtelse etc)?
De har alltså blivit rejält blåsta? 😉
Ber om ursäkt för den dåliga, hittar ut själv…
MP kommer att göra allt de kan för att rädda vinkraftsägarna , deras lyd parti S kommer inte att ta strid .
Centern också.
Äh tror detta är typiskt gnäll. Hur mycket positivt om vindkraft har inte hamrats in de senaste åren inklusive att de är lönsamma. Det är en partsinlaga för att tjäna mer pengar.
Inte ett företag har väl kursat ännu. Hade det varit flera hade det kunnat tas på allvar.
De äldsta svenska vindkraftverken är kalkylmässigt beroende av certifikat med hyfsade priser. Nya klarar sig bra ekonomiskt utan certifikat när elpriset är "normalt", inga kraftverk tjänar pengar när elpriset är lågt. För de som bygger vindkraftverk har börskursen fallit något de sista dagarna men de har klart högre värde än vid årsskiftet.
Har få vindkraftaktier – sålde de flesta för tidigt, men med hygglig vinst.
Vänliga hälsningar
Nanotec
@andromeda En enkel googling kullkastar omgående ditt påstående att inga har gått i konkurs.
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=vindkraftsbolag+i+konkurs
Mmm just det företaget jag antar du menar verkar ju uppenbart inte lämpliga och det är bra att länsstyrelsen stoppade
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/kritik-fran-lansstyrelsen-stoppar-stort-vindkraftbygge
Den typen av företag besvarar alla mina fördomar om att man pratar om miljömål men hycklar och skiter totalt i miljön (som här är uppenbart när de bygger). Det är bara vinst som räknas.
Jäpp, annars hade man kanske ansträngt sig att minska fågel- och fladdermusgiljotinernas slakt. För att inte tala om den skogsskövling varje vindkraftspark på land innebär.
Nanotec.
Fel igen. De tjänar generellt mer på värme än på el. De kommer dessutom att tjäna ännu mer på reglerkraft(frekvenshållning) i framtiden.
Gött! Men tyvärr så lär väl MP tvinga igenom nya högre subventioner.
Fast statliga stöd till privata företag är inte tillåtet.
Man kan kalla det elcertifikat, rabatterade anslutningsavgifter eller något annat.
”I en korrekt och väl fungerande konkurrensutsatt marknad går företags vinster mot noll efter den riskfria räntans avkastning på det egna kapitalet”
Nej, enligt ekonomisk teori går företags övervinster mot noll. Dvs på en välfungerande konkurrensutsatt marknad ska investerare inte kunna förvänta sig högre avkastning än vad risken motiverar. Enbart om investeringen är riskfri ska avkastningen alltså motsvara räntan för en riskfri placering. Besserwissrar, jag vet, men det är en viktig skillnad.
Inga problem eftersom skattebetalarna står för notan – bara göra som Karlstad där de geniala kommunpolitikerna spenderade cirka 500 miljoner på en vindpark i Vänern som aldrig fungerade och som nyligen såldes till fransmännen för 26 miljoner.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/vindkraftsinvesteringen-kostade-250-miljoner
Tack och Sorry, mitt misstag, det var visst "bara" 250 miljoner
Det dröjer väll inte länge förrän det blir som det nyligen blivit i Tyskland med solkraft. Soliga dagar levereras det för mycket solel så dom funderar på att reglera försäljningen så att man inte får leverera mer än en viss del vid för mycket sol, eller om det var så att det redan är implementert. Alla kraftkällor med okontrollerbara effektsvängningar blir problematiska när de skalas upp.
Detta skildrar mer och mer verkligheten, att sol och vind kraft endast är små komplement till kärn, vatten och fossilkraft. Energipolitiken är endast ett miljö signalerade och funkar inte bra i verkligheten.
Nja, det är väl marknadsmodellen som inte passar. Så länge de levererar el måste man väl ändå säga att de gör sitt jobb… Elmarknaden och elproduktionen är ju en total blandning av fri marknad, hårda regleringar, monopol, stora statliga bolag, subventioner…
Jag menar inte den ekonomiska biten utan den fysiskt praktiska. För mycket el samtidigt (mer än det går åt för tillfället) innebär att man måste investera i en helt ny infrastruktur som kan lagra el.
Man ska nog vara försiktig med att låta sig luras av billig el en exceptionellt varm vinter när vi samtidigt har politiker som lägger ner våra kärnkraftverk.
Nedlagda vindkraftverk passar perfekt för att byggas om till fantastiska jakttorn! Kapa dem 20 m upp, sätt på ett tak, bygg ett golv och skär ut några gluggar. Maken till stabila och hållbara torn finns inte. Skjutvinkeln är säker och djur tittar inte uppåt. Goda tillfartsvägar finns och inte ens den mest fanatiske jaktsabotör kan välta tornet. Tipset är gratis.
Det är ju modernt att bygga om gamla väderkvarnar till bostäder. Snart blir det inne att bygga om vindkraftverk till bostäder. Vilken underbar utsikt. Hissleveranrörerna står i givakt
Det vore bättre att använda den flyktiga sol- och vind-elen till att generera vätgas, åtminstone allt över en viss normalkapacitet.
Denna kunde sedan användas till rena elbilar med mindre batteri (20-30 kWh) och en bränslecell som laddare/range extender a la BMW i3, och överskottsvärmen kan användas till att värma batteri och kupé i kallare klimat.
Att göra vätgas av elen blir väldigt dyrt då verkningsgraden vid energiomvandlingarna ger ca 50% tillbaka