En kort uppföljning på förra inlägget. Enligt vänner i Melbourne, så är det väldigt enkelt att starta småföretag i landet. Man får platt skatt på det man tar ut, och kan slippa bokföring de första fyra åren. Antagligen viss förenkling och kanske kan variera per delstat, men i linje med t ex Storbritanniens småföretagarregler.
Ett regnigt Fitzroy, Melbournes svar på Londons Camden. |
Enligt vännerna är det 32% platt skatt i åtminstone Victoria och Melbourne om man tar ut pengar ur sitt småföretag. Det går också att skjuta upp bokföring i fyra år, vilket förenklar enormt. Huruvida man efter fyra år måste göra de första fyra årens bokföring är oklart.
Uppgifterna ska tas för vad de är, och jag har inte på grund av resande fot haft möjlighet att verifiera dem.
Baren Naked for Satan i Fitzroy. |
I alla fall, tar man ut pengar ur sitt småföretag är skatten 32% på detta. Inget knussel, utan flyttar du pengar från företagets konton till ditt privata konto är det 32% skatt. Det kan jämföras med i praktiken 37% skatt på utdelning i aktiebolag i Sverige, först bolagsskatt och sedan skatt på utdelningen. Dock krävs det en massa bokföring i Sverige för detta.
Fitzroy. |
Vidare kan man alltså skippa allt vad bokföring heter i upp till fyra år, och därmed slippa en av de mest tyngande och ofta förvirrande punkterna för den nye företagaren. Många företag går ändå omkull inom fyra år, så det är egentligen ett icke-problem.
Det är så lätt att starta nya bolag att de förstås även kan bli rätt kortlivade. Restauranger, hole-in-the-walls, barer, butiker och annat kommer och går. Många försvinner efter några månader. Om de gått omkull, om ägaren fått ett bättre erbjudande, fått ett fast jobb någon annanstans, sålt verksamheten och inventarierna, eller om hyreskontraktet gick ut och hyresvärden krävde höjd hyra och man därmed lade ner framgår inte. Men lokaler står sällan tomma mer än några dagar, innan cupcake-butiken blivit en macaron-butik, eller hamburgerhålet i väggen blivit en fish-n-chips.
Resultatet blir i alla fall en levande stad och tydligen att folk inte är rädda för att starta företag, och pluralismen och diversiteten lever. Att bara betala 32% i skatt kan förstås göra sitt, i jämförelse med vad löneskatt och arbetsgivaravgifter, samt moms och allt innebär i Sverige.
Sannolikt finns det tak på omsättningen för att slippa bokföring och förenklat vinstuttag. Storbritannien har eller har haft ett liknande system om jag uppfattar det rätt, där man i princip inte redovisar moms och bara betalar skatt på de pengar man flyttar ut ur bolaget. Kanske är tankesättet anglosaxiskt?
22 kommentarer
Ja, anglosaxiskt är det. Det civilrättsliga systemet bör slängas på historiens skräphög för att ersättas med common law.
Man planerar dessutom på att sänka skatten till 25% för "småföretag" som tjänar mindre än 50 miljoner AUD verkar det som http://taxsummaries.pwc.com/ID/Australia-Corporate-Taxes-on-corporate-income
2 * 3 ord om tillämpligheten av detta på småföretag Sverige: "Not Gonna Happen" samt "Degen Måste In".
Magdalena Andersson garvar hela vägen till Rosenbad.
"Tänk på procenten Helge"
Desto fler som driver företag istället ger större skatteintäkter till staten och då kan samma mängd pengar men till en lägre skattesats för alla. Extra bonus blir det om man får de som går på bidrag att tjäna en hacka både till sig själva och samhället.
Men jag tror som du att den tanken är ideologisk omöjlig hos regeringspartierna på vänsterkanten.
Jag har länge undrat vad en platt svensk inkomstskatt skulle hamna på. Antagligen omöjligt också.
LOL Sjunkbomben! Att använda "Tänk på procenten Helge" som hänvisning till Magdalenas beskattningsalkoholism är genialt.
Hur översätter man "memesmith" till svenska?
Har aldrig hört om att man inte behöver bokföring. Hittar inte heller något via Google.
Alla, både personer och företag behöver ju deklarera om de haft intäkter i Austrailen. Hur ska ett företag deklarera om de inte bokfört?
Skulle tro att det handlar om att du kan räkna kostnader tillbaks i tiden, dvs du behöver inte file taxes (och inte heller bokföra) om du inte har intäkter, men kan senare räkna in dessa kostnader när du väl börjar få intäkter.
Ute i Europa ses Sverige som det sämsta landet i världen att pyssla med småföretagande. Detta då staten gynnar storföretag och straffar småföretag.
Verkligen helt fel väg vi har tagit.
Är det verkligen uppfattningen?
Har själv uppfattningen att det är otroligt lätt och smidigt att skapa ett AB i Sverige.
Jo men när det väl är skapat så är det mycket hård beskattning och mycket byråkrati att följa jämfört med andra länder.
Starta företag är lätt i Sverige men driva det är problemet.
Jag tycker du är fel ute.
Känner flera som startat AB och sköter den löpande driften själv, vid frågor och problem så är Skatteverket behjälpliga och svarar på frågor.
Skatten? Tja – vi har ju hög skatt på arbete här i Sverige men du blandar väl inte ihop inkomstskatt och bolagsskatt?
3:12 reglerna är speciallagar för småföretagare.
Att starta och att driva ett AB, enskild firma, handelsbolag är väl inte så svårt. Problemet är nog beskattning och att det är tufft att livnära sig på egen verksamhet. Läste någonstans för några år sedan om att uppskattningsvis 80% av egenföretagare bara kommer upp till existensminimum. Dessutom problem med ersättning vid föräldraledighet och sjukskrivning.
Många lönearbetare förstår inte det tuffa med eget företag. De tror en massa medans lönen enkelt sätts in på kontot.
Sivan: Javisst är det så … och det finns anledningar!
Samt rent generellt angående företagsklimat i Sverige så är det enligt tillgängliga uppgifter så att i Sverige så har nystartade företag högst överlevnadsgrad jämfört samtliga övriga EU-länder.
"Företagsregistret innehåller 1 228 854 företag och 1 309 475 arbetsställen. 49 procent av företagen bedrivs som enskild firma och 39 procent som aktiebolag. 99,7 procent av företagen är privatägda. 1 686 aktiebolag, av 482 278 aktiebolag totalt, ägs av kommuner."
602 000 företag är enskilda firmor. Där finns inga 3:12 regler. Bara massa annat krångel och höga skatter som gör det svårt att överleva. Dom flesta drivs inte för den goda avkastningens skull utan av entreprenörsanda och lust.
Skapa ett AB är lätt och vad politikerna i allmänhet fokuserar på. Det som är intressant är hur det är att DRIVA det. Det är i Sverige bökigare, även om blankettraseriet minskat med åren.
Är Cornu på gång att lämna det skjunkande skeppet? perfekt jobb för det i så fall.
Finns ju möjlighet att driva företag som hobbyverksamhet i Sverige men och då behöver man väl inte deklarera förrän man gör vinst eller omsätter över 50k. Tror jag det var.
Kanske inte helt jämförbart men det är ändå en möjlighet många missar i det här landet där många tror att man måste ha ett AB för att driva eget. Inte ens enskild firma verkar ju vara fint nog.
Tröskeln är för hög i Sverige för överlevnad för småföretag, man behöver ha ett överskott på 500-600k i verksamheten för att ta ut en vanlig lön och pensionsavsättningar. Det borde vara lönsamt för staten att ha ett högre grundavdrag för t.ex. enskild firma så att man har ett grundavdrag upp till t.ex. 150k per år, jämfört med att företagaren tvingas lägga ned och gå på a-kassa/soc.
Lite som av en händelse är regelförenklingar av liknande slag på gång i Sverige. Får se vad det blir av det. Se här: https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2019/12/forenklade-skatteregler-for-egenforetagande-ska-utredas/
Stämmer inte att det är 32% platt skatt i Victoria eller resten av Australien för den delen. De enda skatterna som tas ut av staten och inte federalt är payroll tax (4.85% om du du betalar ut löner över $AU 650 000 per år som företag/AB) och stamp duty på köp av bostad.
Din individuella skatt är progressiv och det görs ingen skillnad på inkomst av tjänst eller kapital som i Sverige.
Marginalskatter för olika intervall (per år):
0.0% $0 – $18 200
19.0% $18 201 – $37 000
32.5% $37 001 – $90 000
37.0% $90 001 – $180 000
45.0% $180 001 – ∞
Man betalar även 2% för medicare. Det finns även ett par avdrag för "low and medium income earners" som gör att man inte betalar skatt upp till ca $20 500 / år samt får upp till $1000 mindre i skatt om man tjänar mindre än $125 000 / år.
Juridiska personer / AB betalar en platt skatt på 30% (eller 27.5% för "small business" dvs under $25 000 000 omsättning) på vinst. De ackumulerar också sk. "franking credits" motsvarande betald skatt som överförs till aktieägare i samband med utdelning. Detta så att man aldrig betalar både företagsskatt och individuell skatt på samma intäkt (i praktiken blir det så att den högre av de två betalas).
Motsvarigheten till arbetsgivaravgiften får väl sägas vara payroll tax som nämndes ovan som skiljer sig åt från stat till stat och bara betalas när man överskridit en viss tröskel för löner i företaget.
Moms (GST) är 10% (eller 0% för momsbefriade varor som t.ex grönsaker, frukt, ägg, kött, fisk, mejerieprodukter mm).
Inget lågskatteland men klart bättre än Sverige.