En anonym bloggläsare, som uppger sig jobba på en av Sveriges största arbetsgivare, uppger att det ryktet går att samtliga konsulter ska ut från bolaget. Enbart i Stockholm berörs runt 400 konsulter och antagligen lika många i resten av landet. Flera nyckelpersoner har redan fått lämna, och “det är lätt panik i konsultleden sedan i måndags”. Konjunkturinstitutets tidsserie för IT-konsulternas uppdragsvolym hittas nedan.
Stockholm. |
För det första lite om källan. Normalt blir bloggen kontaktad av personer som är öppna med sina namn och var de jobbar, och därmed går att bekräfta i olika form och därmed får högre trovärdighet. Dessa har förstås källskydd oavsett. Denna gång har källan använt en anonymiseringstjänst och inte gett någon respons på svar. Källans trovärdighet är därför diskutabel, och jag har suttit på de här uppgifterna sedan inköpschefinlägget i onsdags. Efter att ha vägt detta fram och tillbaka publicerar jag nu. Det kan förstås handla om någon som driver med mig, för att testa om jag publicerar vilken skit som helst.
Jag citerar inte källans text i sin helhet, då källan uppenbarligen är väldigt rädd om att bli identifierad. Istället har en del text skrivits om av mig, och finns då inom klamrar. Annan text har brutits ut och helt omformulerats av mig.
“Jobbar på [en av landets största och mest kända arbetsgivare].
Det är lätt panik i konsultleden sedan i måndags,
Någon på [ledningsnivå] har nog nollat allas konsultbudgetar.”
Det interna snacket är att alla konsulter nu åker, och cirka 400 konsulter från en lång rad konsultfirmor och olika kompetensområden drabbas i Stockholm, och ungefär lika många i resten av landet.
“Hela veckan har det haglat ”tack för mig” [e-post från] konsultkollegor.”
Källan ger sedan två exempel på vad som fått gå. En nyckelroll i ett projekt med beräknad projektid på arton månader. En konsult som leder slutfasen av ett stort projekt på över ett år, och just nu håller på att leverera kritiska delar som är helt avgörande, går nästa vecka. Beskedet kom från kunden och det är alltså inte konsultbolaget som ryckt konsulten. Internt saknas det helt kompetens för uppgiften, men konsulten fick gå ändå och hela projektet riskeras. Ledningen lyssnar inte på invändningar mot uppsägningen.
Vi som (i mitt fall förr) jobbat inom IT-konsultande några konjunkturcykler känner igen de beryktade “cost save” som ibland kunde drabba stora uppdragsgivare som Ericsson, Volvo, AstraZeneca mfl i Göteborg. Konsulter åkte ut, inget snack. Sedan tar man in en mindre mängd av konsulterna igen inom några månader, efter att ha omförhandlat och sänkt timpriserna.
Man kan ha invändningar mot uppgifterna, som är på anekdotnivå och bara berör en konsultköpare, om än ett av Sveriges största bolag. Uppgiftslämnaren kan sakna helhetsbild, precis som ni som är individuella konsulter ute i skyttegravarna saknar helhetsbild och att det fortfarande sägs vara sug betyder inte att uppgifterna är felaktiga. Konsulter hatar ärligt talat att sitta på bänken och tappa kompetens och intjäning, och din arbetsgivare vill inte tappa konsulter i förtid för att de är oroliga för att inte få nya uppdrag via arbetsgivaren och kanske därmed inte berättar hur svettigt det är på sälj.
Tillsammans med andra signaler, som inköpschefen, och att IT-konsulterna uppger sig ligga på -7.3 i konjunkturbarometern bygger en helhetsbild. Tittar man på delsvaren i konjunkturbarometern så ligger uppdragsvolym i nuvärdesomdöme på -23 säsongsrensat och utjämnat, eller -24 bara säsongsrensat. Försäljningsprisernas utfall ligger på +2. Man har anställt fler, där ligger man på +27 och upplever efterfrågan på +16. Kunder efterfrågar, men köper alltså inte, samtidigt som man konsultbolagen ökat antalet anställda. Framtida förväntningar är dock positiva (det kända rätt in i kaklet), så vad som sänker IT-konsulterna är uppdragsvolymen. Siffrorna är ett konjunkturindex och ska ses relativt tidigare siffror för respektive delfråga. Tidsserien för uppdragsvolym säger det mesta.
Tidsserie IT-konsulter uppdragsvolym 201701-201910, säsongsrensad och utjämnad. Data: KI |
Så vad gör man med denna information. Man tar in den i en helhetsbedömning. Om informationen bekräftar helhetsbedömningen så ser man som konsult till att bita sig fast i sitt uppdrag, alternativt söka sig bort från tveksamma uppdragsgivare, eller ta en trygg anställning var det nu finns. Är man investerare tar man sig en funderare på om det är dags att sälja av de till synes lågt värderade IT-konsultaktierna och köpa tillbaka senare. Och som kund och inköpare kan man luta sig tillbaka i stolen när det är dags att förhandla om pris. Det finns bara en Gud vid förhandlingsbordet, och den ser nu ut att sitta på kundsidan.
Avsaknad av uppdrag som meriterad konsult idag kan innebära en rejäl ekonomisk smäll, då många mer seniora konsulter har intäktsdelning för att hindra dem från att hoppa av och starta eget. Det lite mer lösa uttrycket “programmerare” sägs vara det vanligaste yrket i Stockholm numera, och eventuell påverkan på bostadsmarknaden om liemannen går i branschen kan man fundera på.
31 kommentarer
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Läge att söka jobb på Försäkringskassan. https://www.forsakringskassan.se/omfk/jobba_hos_oss/itjobb
Alla IT-jobben hos Försäkringskassan är i Sundsvall. Men varför inte? Sälja lägenheten om 80 m2 i Vasastaden på 8 MSEK, köpa en villa på 200 m2 i Sundsvall för 2-3 miljoner stoppa resten på fickan.
Är du säker på att du får så mycket villa till det priset i Sundsvall?
Fast jag förstår vad du menar Lars.
Hörde för flera år sedan att ert i Umeå blivit rätt dyra villor. Nu är Sundsvall nog lite annorlunda.
Snittpriset villa Umeå är 27652 sek/kvm. Motsvarande för Sundsvall är 18994 (3 mån).
Sundsvalls kommun eller tätort?
Som du säkert redan listat ut. Kommun.
Anektdotiskt finns det ett fåtal konsulter som aldrig får sparken, liksom att vissa anställda inte heller får det. Har sett konsulter som överlevt den ena vågen av avhyvling efter den andra, trots uttalanden om att alla konsulter skall gå. En del har med tiden t.o.m. tagit anställning efter att ha varit permanent konsult i något decennium. Det är oftast inte personer med någon viktig hög position, utan bara en som gör sitt jobb i skyttegraven. Men när det kommer till avgörandet så är det den sista man sparkar, alldeles oavsett anställningsform. De är de naturliga auktoriteterna som informellt leder verksamheten, de som alltid har svar på svåra problem och ser till att skjuta ner de värsta idéerna direkt från höften.
Kan vara problematiskt med sådan info så jag förstår att vederbörande är anonym. Eftersom det rör finansiell information och förmodligen ett noterat bolag så är det en gråzon mellan meddelandefrihet och sekretess.
Jag är en ambulerande teknikkonsult i branschen ("teknikspecialist") och har därmed lite insyn i tre av Sveriges större producerande företag. Det jag har observerat sedan redan tidigt i våras är att företagen har försökt spara in på konsulter inom ekonomisk IT. När det gäller R&D inom teknisk IT har företagen hittills bibehållit bemanningen men selektivt försökt att rekrytera anlitade konsulter till att bli anställda. Nu i Q4 är det som vanligt reserestriktioner och utgiftsbegränsningar. Allt för att putsa årsresultatet. Dock är detta inget ovanligt utan har skett nästan varje år.
Från min skyttegravskant känns marknaden för IT-konsulter i huvudstaden lite avvaktande. Anmärkningsvärt få uppdrag inom bank ute. Vi får se om det blir mer fart efter nyår med nya IT-budgetar. Man vänjer sig vid att inte oroa sig så mycket utan se till att hänga med i teknikutvecklingen och knega på.
Intalar mig att det ändå är säkrare att vara konsult än anställd när man kommit upp i åren, eftersom man hela tiden tvingas vara säljbar.
Läste samma inlägg på Flashback för någon dag sen. Antingen driver någon med dig eller så är det samma person.
Antagligen samma person. Förklarar anledningen till anonymiteten, då det annars röjer vem hen är på Flashback.
Arbetar som specialist/teknikkonsult inom kemibranschen och vi har sett en svag inbromsning från en nivå med nästan maximal beläggning. Min största kund ser en minskad efterfrågan på företagets produkter.
Sansat sakligt informativt intressant objektivt, ändå nyanserat. Ett mycket bra inlägg.
Fortfarande jättesvårt att hitta bra it-konsulter med dokumenterad kompetens inom azure, Intune och office 365. Om någon går arbetslös med erfarenhet inom detta i huvudstaden är det bara att hojta till!
Vad är anledningen?
Jag vet inte. Väldigt få sökande på tjänsterna som annonserats och dessutom fel kompetens. Vi tvingas tacka nej till uppdrag för att vi inte lyckas anställa personer med rätt profiler. Och accademic work och liknande rekryterings bolag levererar inte direkt guldgubbarna.
Kanske dock handlar mer om efterfrågan än litet utbud. 365 och Azure håller på att äta marknaden, MS har gjort 99% av allt rätt i flera år nu. 1% är obv direkt idiotisk bantering av vissa licenser, som licenserna för PA.
Det är intressant att se vartåt det barkar. Är väl egentligen de större konsultbolagen som har bäst koll.
Min känsla är att det gått från en överhettad, till en lite mer sund marknad.
Har en kund som under flera års tid inte kunnat fylla sin konsultbudget, som numera fyllt den.
Nu är det strax årsskifte och många budgetar läggs, så i vår blir det tydligare hur det ser ut.
Håller tummarna för fortsatta sötebrödsdagar på västkusten.
En sak jag funderat på är huruvida att Intels teknikutveckling stått och trampat lite senaste åren bidrar till läget på ett negativt sätt genom ökade kostnader och sämre presumtiv output, jämfört med tidigare år då man gissningvis vant sig att IT-kostnaderna kan gå ner med bibehållet resultat, eller att det till samma kostnad går att få mer.
Det är givetvis så servermarknaden som styr mest.
Men Ghost vad den nu hette, Spectre och andra känsligheter sänker prestandan, särskilt för verksamheter som verkligen behöver prestanda, liksom ökar paranoian för känsliga verksamheter. Samtidigt som AMD är inte ett plug & play byte bort.
"Alla konsulter ska ut" kör ju alla bjässarna med en gång per år. Jag har en vän som jobbat som konsult hos en av teknikbjässarna. Han har eget bolag idag och får behålla all fakturering själv.
Visst kan det bli billigare för företaget att anställa honom men varför ska han få 30% i intäkter mot för idag.
ENDA gången det fungerar att kasta ut alla konsulter är när det är lågkonjunktur och alla andra gjort samma sak så du kan anställa den nyckelkompetens som annars satt som konsult.
För mig är detta bara "skrik på vargen". Det har varit en överbeläggning av lågkompetenta konsulter i Sthlm där det varit ingenjörsbrist. Denna del som inte kan leverera, sitter på dåliga fackkunskaper, inte fungerar bland folk och/eller inte kan svenska kommer nu få det svårt.
Men de konsulter som sitter på 5+ års erfarenhet inom ett relevant område och har fackkunskaper samt fungerar bland folk behöver inte oroa sig.
Återigen – projekt? Inga moderna verksamheter jobbar i projektform, speciellt inte inom it. Superpinsamt att ha titeln projektledare på LinkedIn. Kan dock vara så att Stockholm ligger lite efter resten av Sverige.
Vad menar du med moderna verksamheter, start ups?
Större bolag som Equinor och Volvo Group verkar i hög grad jobba i projektform. Den senare även i deras mer agila verksamhet på CampX.
Marcus: kan tänka mig att postmoderna verksamheter kallar det för något annat, men annars kan jag inte tänka mig något sunt företag som inte jobbar i projektform. Men du kanske är kvar i dot-com-yrans ideer om att vinst och sånt bara är soppiga ideer som hör det förgångna till?
Bara för att du inte gör ett projekt av din lilla JavaScript-snurra betyder inte det projekt är en död modell.
Porjektledare är fortsatt attraktiva och högavlönade, men det kräver att de hanterat stora och/eller komplexa leveranser på ett framgångsrikt sätt.
Att man har projektledare i Stockholm och inte ute på landet beror nog helt enkelt på att stora/komplexa leveranser oftast hanteras via Stockholm.
Det man bör fråga sig är rimligheten i uppgifterna. Vilket företag skulle slänga ut folk som är av kritisk betydelse för projekten? Ja det skulle i så fall vara ett zombie-företags sista dödsryckningar man ser. Är det sant så möter nog de anställda samma öde inom snar framtid…
Ericsson? Samma sent 2012.
NU har myndigheterna fått sina budgetar för kommande år och det ser inte ljust ut. Majoriteten va myndigheter får ett minskat anslag, vilket kort och gott betyder att myndigheter behöver (1) effektivisera sig (2) skära ner på direkta kostnader.
Vilka skär man ner på? Konsulter! Vart finns konsulterna på myndigheterna? IT! Vilket i sig blir spännande då vår IT-avdelning består till 60% av konsulter 🙂
Min arbetsplats ska spara ca 21 msek till 2023. Det som är spännande är att det ändå ser ut som att vi "får" mer medel, men detta är riktade medel som endast får användas inom just en sak. Så man kan bli lätt bli lurad när någon politiker eller dylikt säger "att vi har minsann skjutit till pengar" (vilket är korrekt, men … ändå inte)