Nedan följer konjunkturbarometern för alla de enskilda sektorer och undersektorer som Konjunkturinstitutet undersöker. Ljusglimatarna är få, och särskilt sektorer som arbetar mot företag, business-to-business har det blödrött. Läget är även rött för IT-konsulterna.
Konjunkturläget enskilda sektorer oktober 2019. |
De enda sektorerna som är kvar i överhettning är inom tillverkningsindustrin varaktiga konsumtionsvaror, läkemedelsindustri och den ospecifierade övrig tillverkningsindustri. Djup lågkonjunktur på -10 eller lägre hittas inom insatsvaruindustrin, stål- och metallindustrin, järn- & stålverk och maskinindustri.
Bygg håller sig kvar i högkonjunktur, där anläggningsverksamhet upplever överhettning, medan husbyggandet ligger nära lågkonjunktur, men är fortfarande positivt.
Handeln balanserar på gränsen, och det är mestadels blodrött inom partihandel, dvs försäljning till företag. Enda överhettningen hittas hos butiker för kultur- och fritidsartiklar. Uppenbarligen någon form av trend, kanske relaterad till hemester eller ett ökat frisksportande hos svenska folket? Detta tillsammans med mataffärerna, dagligvaruhandel, och bensinmackarna och Internethandel håller dagligvaruhandeln positiv. Tillägg: En läsare påtalar att partihandel förenklat kan sägas vara “importerande Sverige” och är en av de största sektorerna när det gäller antalet anställda, och står inte långt efter detaljhandeln. Andra kvartalet 2019 hade partihandeln 208 834 anställda och detaljhandeln 303 642 enligt SCB. På siffernivå i SNI är partihandeln den tredje största arbetsgivaren inom näringslivet. Logistikområde, någon?
Läget för hushållsbutikerna är alltså ännu inte blodrött, även om det spretar stort mellan olika sektorer. Allra sämst är det exempelvis för heminredningsbutiker.
Allra mest intressant är den starkt negativa tjänstesektorn, där de enda alls positiva inslagen är hotell (men inte restauranger), finans- och försäkringsverksamhet och den ospecificerade andra företagstjänster.
Mäklare är starkt negativa, om än inte blodröda vilket rimmar illa med snacket om att bostadspriserna minsann ska upp. Mäklare lever på volymer, och volymer hör ihop med stigande priser.
Annars är det blodrött inom bemanning- och personaluthyrning, samt uppdragsverksamhet och rött över hela tjänstesektorn, inklusive datakonsulter och kvalificerade konsulter inom juridik, ekonomi, förettagsledning, arktitekter, teknik. Till och med den sencykliksa reklam håller på att klappa ihop men ligger på nollan och balanserar. Gissningsvis klappar reklambranschen ihop snart, som vanligt bör tilläggas, och det kommer slå hårt mot media (och bloggen). Normalt är att det sker i samband med årsskiftet, när nästa års reklambudget ska läggas, och kommer hos många få se kraftiga nedskärningar. Blir intressant att se hur det går för såväl pressen, som nya medier denna vända – många sk influencers har aldrig varit med om en lågkonjunktur förr och aldrig upplevt att intäkterna kan gå ner. Å andra sidan handlar det också om var kunderna väljer att satsa sin reklam – kanske är det så kallad gammelmedia i form av dagspress, radio och teve som får ta största smällen? Media mår dock bra enligt konjunkturbarometern och hittas under SNI 58 Förlag, vilket dock även inkluderar utgivning av programvara, inklusive dataspel. Intressant är dock att t ex telekom (SNI61) och radio & teve (SNI 59-60) inte redovisas i konjunkturbarometern.
Kom ihåg att konjunkturbarometern har en survivorship bias. Företag som gått omkull svarar inte på enkäter, och företag som skurit ner och anpassat kostymen ser successivt mer positivt på konjunkturen i takt med att de inte längre är överdimensionerade cykliskt. Vilket i sin tur leder till en konjunkturvändning.
Konsulterna kommer fortsätta hävda kompetensbrist, i sin strategiska kommunikation kontra kunderna, för att kunna hålla uppe priserna. Dessutom vill man att staten överutbildar, så man kan pressa ingångslöner och välja och vraka mellan nyutexaminerade.
Med en av de längsta högkonjunkturerna någonsin, driven av permanentade krisräntor, finns det horder av ineffektiva företag, sk zombieföretag, och affärsidéer, som behöver rensas ut för att få en välfungerande ekonomi igen. Återstår att se om konjunkturraset blir djupt nog för detta.
14 kommentarer
Patihandel jordbruksvaror och patihandel livsmedel verkar gå lite dåligt.
Har det med ett sjunkande värde för kronan?
Kan vi räkna med prisjusterignar på livsmedel framöver?
Bloggaren måtte få rätt den här gången, nu har han ropat varg i typ 10 år….
Varför ljuger du om saker som enkelt kan motbevisas? Under flera år skrev jag att börsen skulle upp, att det inte fanns ngåra tecken på att bostadspriserna skulle rasa osv.
Allt som krävs av mig för att bevisa att du ljuger är att visa ett sådant inlägg.
Börsen skulle upp: https://cornucopia.cornubot.se/2015/02/konjunkturmodellen-haller-fortfarande.html
Inga tecken på fallande bostadspriser https://cornucopia.cornubot.se/2016/03/inga-tecken-pa-fallande-bostadspriser-i.html
Ett tips till dig är att inte bygga din verklighetsbild på fantasier, det är ett utmärkt sätt att bli av med sina pengar.
Således om du tror att jag skrivit att bostadspriserna ska falla och börsen ska falla i tio år, så vet du inte vad du talar om och är ärligt talat korkad och inkompetent.
Du kan t ex försöka dig på läsförståelse av följande mening från mars 2016: "Likt tidigare finns det inga tecken på att bostadsbubblan är på väg att spricka i Stockholm, utan priserna fortsätter uppåt."
Lars har en poäng. Att påstå att priser förr eller senare kommer falla är faktiskt inte att "ropa varg". Att påstå att en ökning på 15 procent per år inte är hållbar långsiktigt och att det för eller senare kommer stanna av är inte heller att "ropa varg". Det är snarare en rimlig hållning till verkligheten.
Antar att IT-konsulter, som alltid, säger att de söker folk. Anledningen är förstås primärt att söker ”rätt” person så ger det nya kundkontakter och nya jobb. Så snor man rätt konsult för konkurrenterna kan man alltid anställa hur dålig beläggning man än har. Det är också en form av ”reklam” att söka folk. Bra för trovärdighete och kväver misstankar om att det egentligen är ganska dålig ställt.
Jag kan inte uttala mig om alla komponenter i inlägget men som inköpschef på ett större bolag där vi nyligen avslutat en ramavtalsupphandling av IT-konsulter kan jag i vart fall konstatera att de priser och villkor som nu går att få (även i Stockholm/Göteborg/Malmö) indikerar att branschen inte har fyllda orderböcker framöver. Beroende på senioritetsnivå och kompetensområden ligger nu vår price-book på all-time low per timme allt inkluderat (resor/traktamenten mm) och ingen övertidsersättning utgår i avtalet.
Låter din kommentar stå kvar även om du kallar dig Unknown (fixa helst ett alias), då den innehöll mkt viktig information.
Tack, lovar göra så!
Tack och förhoppningsvis ska nu då ett alias fungera.
Anläggning/infrastruktur, man är glad att det lät roligast när man satt på tekniskt universitet för många år sedan. Högkonjunktur senaste 50 åren utan något tecken på avmattning varken OPEC, 90-talet, dotcom eller lehman brothers.
Tacksam bransch, statliga miljarder rakt ner utan till synes någon kostnadskontroll. Gratulerar.
Internethandeln bör fortsätta öka starkt. En utveckling är små paket via tidningsbuden.
När nu befarade problem med effekt kalla vintertimmar minimerats med ombyggnad i höst av koleldat och fossilgas till biomassa bör även nyinvesteringar som väntat ske i 08
och Malmö. Pågens bygger ut till det dubbla.
Men visst tyder det mesta på en nedgång helt allmänt.
Vänliga hälsningar
Nanotec