Statistiken finns inte för oktober, men Svenskt Näringslivs nyhetstjänst fPlus har sammanställt en del exempel, och uppfattningen är att varslen ökar snabbt nu i oktober. Och det är inte bara i industrin, Sveriges två största artiktektkontor varslar 24 respektive 25 anställda, och varslen inom IT håller på att explodera.
Solsken och regnbågar över ärans och hjältarnas stad Göteborg. |
Oktoberstatistiken över varsel publiceras först en bit in i november, men i september var varslen upp från 2 836 år 2018 till 3 917 i år, en ökning på 38%. Ändå verkar det vara nu i oktober som varslen sätter igång på allvar, om man ska tro fPlus sammanställande artikel, komplett med ett antal länkar.
Bland annat varslar Sveriges största arkitektbyrå White 24 personer och den näst största Tengbom 25 personer, så det handlar inte bara om industrijobb. Tengbom ser inga tecken på en vändning under 2020.
Att det inte bara handlar om industrijobb kan man också se i septemberstatistiken. I september 2018 varslades 188 personer inom informations- och kommunikationsverksamhet, varav 32 inom telekom och 105 inom data. I september i år har siffran exploderat.
Sektorn fick i september hela 478 personer varslade, varav 179 inom telekom och hela 224 inom data. Det handlar om uppgångar på 459% respektive 113%. Sedan kanske inte IT- och telekom är så pigga på att gå ut i media med sina varsel.
Fast det kommer väl heta som vanligt att “branschen skriker efter personal”.
Oktobersiffrorna blir intressanta.
Gustav Eriksson på Twitter brukar sammanställa aktuella varsel i den här tråden, för den som är intresserad.
För övrigt rapporterar GP att Geelys och Kina-Volvos bolag CEVT på Lindholmen “omorganiserar” och hundratals jobb hotas. Tydligen blir det si och så med de där 2000 personerna som sysselsätts. Initialt blir det förstås konsulterna som får gå, så något officiellt varsel blir det inte. Däremot ska pengarna till CEVT strypts av Geely, så folk kommer bli av med jobben.
28 kommentarer
"Fast det kommer väl heta som vanligt att "branschen skriker efter personal""
Ja – det är inte direkt motsägande i sig självt.
Vi har haft en lång högkonjunktur och ändå vägrade arbetslösheten att sjunka mot "noll". Personligen tror jag att detta beror på att regeringen och facken varit ovilliga att sänka nivån på lönerna till en tillräckligt låg nivå för att detta ska ske.
Vi har ingen minimilön i Sverige men lagar, kollektivavtal, bidrag osv gör ändå så att det verkar finnas en minimilön som ligger runt 18-20.000 i lön/månad före skatt och sen arbetsgivaravgifter och sånt på det. Detta gör att vi får en naturlig arbetslöshet i Sverige på 5-6%.
Googlar och ser att det finns drygt 13000 lediga jobb i sthlm enligt "indeed". Vet inte om det är mycket eller lite. Men kan nog vara så att vissa branscher drar ned, exempelvis arkitekter, medan IT fortfarande har brist på rätt kompetens. Globala företag är dessutom inte så beroende av den lokala svenska konjunkturen i en bransch eller bubblor i Sverige, så även där kan det skilja stort mellan företag.
Tja, om sju IT-konsultbolag har sniffat upp ett uppdrag de inte har rätt konsult ledig för, så blir det sju platsannonser, men inget nytt jobb, bara en person som byter från nuvarande till ett annat.
Detta är vanligare än vad man tror. Ska på en "inverju-lunch" i veckan med en potentiell arbetsgivare. Men det roliga är att tjänsten de nämner matchar beskrivningen som 2 andra firmor annonserar om på monster.se och har gjort ett tag. Men det är mycket riktigt svårt att få tag i viss specifik kompetens inom IT vilket man får utnyttja nu i goda tider.
Beror ju vad man tror.
När person med kompetens A slutar på sitt jobb B för att jobba på konsultfirman C åt kunden D, så kommer i sin tur B att utlysa en tjänst som eftersöker kompetens A, och konsultfirma C,E,F,G,H,I,J kommer i sin tur utlysa tjänster för att besätta tjänsten hos B. Inga jobb har skapats, det enda som hänt är att A har bytt arbetsgivare.
Ju oftare IT-folk byter jobb, desto fler platsannonser blir det och en illusion av att det råder arbetskraftsbrist, när det egentligen bara handlar om att arbetsgivarna betalar för låga löner och inte kan behålla sin personal.
Någonstans måste ju ändå ett jobb ha skapats, om person A börjar på Jobb D istället för jobb B. Alternativt har någon gått i pension eller slutat jobba av annan anledning (vunnit på lotto / tagit ett jobb utomlands osv).
Kan ju vara att person x som jobbade på jobb d bytte arbetsgivare också, och så vidare, men någonstans måste det ju ha tillkommit ett arbetstillfälle.
En annan sak jag tänkte på är hur lite det skiljer i skatt mellan låginkomsttagare och relativt bra inkomster.
20.000 kr/månad jämfört med 40.000 kr/månad.
Om man bara räknar skatterna på lönebeskedet:
20.000 kr/månad – 21% skatt.
40.000 kr/månad – 26% skatt.
Dvs runt 25% mer i skatt procentuellt om man dubblar inkomsten.
Om man räknar med alla skatter:
20.000 kr/månad – 40% skatt
40.000 kr/månad – 43% skatt.
Ca 7% mer i skatt procentuellt om man dubblar lönen.
Vilken kommun bor Wofser i, skatt på lönebeskedet 21%?? Och vad betyder "alla" skatter?
Normal kommun – enligt denna:
https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Skatter/Rakna-pa-dina-skatter/Rakna-ut-din-skatt/
20.000 kr i lön.
15 762 kr kvar efter skatt (de skatter som visas på lönebeskedet – dvs kommunalskatt).
4238 kr i skatt och lön på 20.000 kr = 21% skatt.
"Alla skatter" är direkta skatter på arbete – dvs kommunalskatt och "arbetsgivaravgifter" (och eventuellt statligt inkomstskatt men det är ju inte aktuellt vid dessa löner)
Man skall i möjligaste mån undvika att vara låginkomsttagare, det är sällan fördelaktigt.
Wofser:Instämmer! Tror dock att det blir omöjligt att förhindra att låglönesektorn får fäste och press ner lönerna i Sverige, det sker över hela världen och varför skulle Sverige vara ett undantag.
Facken tappar position och har spelat ut sin roll och LO är en fjärt i rymden som inte kan påverka den globala arbetsmarknaden.
Det är i vanlig ordning brist på senior kompetens som är villig att jobba för juniora löner. Intet nytt under solen där.
En dysfunktionell (arbets) marknad kommer som ett brev på posten ( innan år 2009) när man praktiserar sk "bland ekonomi".
Jag är inte verksam inom IT skrået så kan inte uttala mig om hur det ser ut där. Men min bransch skrattade hela vägen till banken när politikerna köpte sig tid/röster med ROT subventionen/avdraget/bidraget. Men det skrattet har åtminstone börjat fastna i halsen. Många bolag i min sektor som borde gått i konken 2008-09 finns kvar än, och diverse hantverkare som uppenbarligen inte var tillräckligt kompetenta att klara av en lågkonja fortsatte vara hantverkare istället för att tex fortbilda sig till ex byggnadsingenjörer, något det råder än värre "brist" på idag jämfört med tidigt 00-tal. I en sund ekonomi tillåts företag gå omkull oavsett om det är banker eller byggare, och skattefusk(svartarbete) beivras enligt lag av våldsmonopolet, men vi lever kanske inte i en särskilt sund ekonomi.
Den stora bristen på seniora byggingenjörer beror på att det uppstod ett enormt tapp av utexaminerade när gymnasieingenjören försvann 1992 och mellaningenjören/högskoleingenjören inte var etablerad fullt ut än.
Tim ja det uppkom en skevhet i marknaden, som du beskriver, för särskilt byggnadsingenjörer ( men även VVS ingenjörer till viss del) under 90 talet. Men kan inte marknaden under 30 års tid balansera upp denna "skevhet" är det uppenbarligen något som är väldigt fel.
Bara så det inte blir något missförstånd; "senior" kontra "junior" kompetens har väldigt lite med ålder att göra. Men det tror jag du är införstådd med.
Det kan också vara så att antalet icke anställningsbara ökar.
Inte säker på att du vet vad varsel är för något.
Frågan är hur vi vänder detta så det blir invandrarnas fel?
"Fast det kommer väl heta som vanligt att "branschen skriker efter personal"."
MEN det framgår inte VAD man skriker. Nu är det kanske "YOU'RE FIRED!" man skriker?
OT: Börsen i USA kraschar snart tydligen:
https://www.svd.se/varningen-usa-borsen-star-infor-snar-krasch
Ännu en som säger att kraschen kommer. Den som säger det sist kommer hyllas, resten glöms bort, som folket i den här artikeln.
Det är så tröttsamt med alla dessa ekonomer som gång på gång säger samma sak. De har sagt det i 10år minst.
Precis som du säger, den sista som säger det kommer att få rätt och hyllas. Men roligt att vi får se sådana rubriker i Sverige. I Usa har de kommit upp mer regelbundet de senaste 4-5 åren.
Jobbar själv som arkitekt med stadsplanering inom det offentliga.
Tengboms och White har mest husarkitekter och
jag misstänker att det är dom som varslat.
Inte så konstigt i synnerhet det byggtryck som varit i Gbg och Sthlm.
Inom planering (detaljplaner, översiktlig planering mm) är det ett sjukligt tryck och folk går in i väggen, varenda nr av tidningen ”arkitekten” handlar om stress och hög beläggning.
Arkitekter har en arbetslöshet runt 1 % i Sverige. De flesta är nyexade eller av utländsk härkomst.
Det är främst industriarkitekterna som man dragit ner på faktiskt. Hussidan klarar man fortfarande genom att dumpa timpriserna och konkurrera bort de outsourcade jobben.
En ökning med arbetslösheten för arkiteker på 24% på ett år:
http://www.fastighetsvarlden.se/notiser/ny-statistik-fler-arkitekter-arbetslosa/
Inom branschorganisationen Sveriges arkitekter har andelen arbetslösa medlemmar gått från 0.9% till 1.7% på ett år.
Från 421 till 560 arbetslösa arkitekter. 24 % ökning låter ju skrämmande men egentligen en fjärt i rymden när det rör sig om ca 140 st i hela Sverige.
Ja det är inte högt, man räknar väl genrellt med att 2% är arbetslösa för att de är mellan två jobb i snitt.