SEB går i sin nypublicerade Investment Outlook ut med att man så här sencykliskt ska vara underviktad i aktier i sin portfölj, dvs ska ligga i räntepapper istället. Orsakerna uppges vara svag global tillväxt, handelskrig och “grumlig riskbild då Brexit-hösten närmar sig”. Sedan augusti har man flyttat över private banking-kundernas tillgångar till räntepapper.
Dagschart OMXS30. |
SEB:s Fredrik Öberg, chefinvesterare på SEB Private Banking, skriver i bankens pressmeddelande:
“Vi befinner oss i den sencykliska fasen av konjunkturen, och ihop med det pågående handelskriget ger det oss signaler som gör att vi ifrågasätter tillväxttakten och bolagens förmåga att generera vinster. Mot detta står förnyade insatser från centralbankerna och politiker, samt en redan betydande riskaversion bland placerare. Beslutet om hur defensiv man vill vara är en balansgång mellan kortsiktig oro med hög volatilitet och mer långsiktiga beaktanden som att det är ovanligt stor skillnad mellan utdelningsnivån på börserna och utdelningsnivån på obligationsmarknaden.”
Private banking är som bekant begreppet för bankförvaltade kundportföljer, som alltså under augusti viktats om till att innehålla en minoritet aktier mot tidigare. Generellt handlar det om lite större portföljer för kunder som har ett antal miljoner att förvalta, och som inte vill lägga tid på detta själva.
Underviktningen i aktier uppges vara första gången sedan 2016 och man räknar inte med någon recession 2020 – 2021.
Banken har även sålt av aktier med “långsiktigt god potential” och placerat pengarna i räntebärande placeringar, trots de mycket låga statsräntorna. Läget kallas “svår investeringsterräng”.
När det gäller globala aktier har vinstprognoserna reducerats med 6%, men aktierna hålls under armarna av sänkta räntor. Estimaten om resultaten för 2020 anses vara för höga. Man förväntar sig fortfarande att aktier såväl globalt, tillväxt och svenska aktier ska ge positiv avkastning de närmaste tolv månaderna, rent av högre än även högränteobligationer, men har alltså ändå på grund av riskerna valt att vikta ner aktier.
Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 är i skrivande stund upp +0.26%.
Man kan tycka att SEB:s vändning under galgen är lite sent, då utvecklingen inte direkt varit överraskande för den som varit uppmärksam. Samtidigt är antagligen SEB:s private banking-förvaltare konservativa, och vill inte anklagas för att göra fel genom att vikta ner aktiedelen. Kunder kan uppfatta det som meningslöst att ha pengar hos private banking om det bara handlar om ränteplaceringar. Sedan är det naturligtvis så att först omplacerar private banking-kundernas portföljer, och först därefter berättar att man gjort det.
15 kommentarer
SEB Private Banking har i mina få kontakter med dem varit kunniga och givit goda råd.
Självklart gör de först omplaceringar och berättar sedan – det är ju det som är poängen med Private Banking, att banken sköter förvaltningen åt kunden och fortlöpande rapporterar vad man gjort.
Sen gissar jag att SEB liksom bl.a. Nordea har olika övergripande strategier man kan välja för sin förvaltning, där spannet för hur stor del av kapitalet som ska ligga i aktier respektive räntepapper kan variera. Man kan t.ex. ha intervall som säger att aktier ska utgöra mellan 20-50% eller 40-70% beroende på hur förvaltarna bedömer det aktuella läget. Ska de gå utanför de ramarna måste de rimligen koordinera detta med kunden först.
Någon har tagit SEK ut på bakgården för en liten uppläxning idag..
Inte så konstigt med tanke på KPI-utfallet och sjunkande inflationsförväntningar.
Bensinskatten höjs åtminstone så det bidrar väl lite positivt till inflationen, kanske man får be om lite höjd moms också på all konsumtion så blir det överskott i statskassan som kan användas till helikopterpengar.
Den nya ekonomin är fantastisk.
Bra för portföljen 🙂
Mm inte oväntat, "miljöskatterna" kommer säkert stiga under hela mandatperioden. Men så blir vi av med värnskatten. Gött.
Nä ja vet. Det var ganska uppenbart för dom allra flesta i det här landet. Gött att bli av med värnskatten ja. En röding till ner i fickan. Det är det minsta vi kan begära efter en lönesänkning i EUR/USD.
Jahapp. Ett nybyggt hus på min gata med Inflytt 2020, köptes i februari och såldes i dagarna för 10 % mer. Vi snackar inga jättebilliga hus heller. De som köpte fick efter alla avgifter/skatt ngra hundratusen extra i fickan och hann inte ens bo där.
Börsen skulle ju ner men plus idag igen, snart är vi väl uppe i 1700 punkter.
Vart är den s k kraschen?
Corny säger att vi saka upp till 1628 före det går ner.
Imperfekt säger att vi ska upp till 1700.
Bägge får nog förr eller senare rätt, det är väl bara en fråga om när.
Ännu bättre avkastning på eget kapital 🙂
Kenta: Exakt! Skillnaden är att jag är ingen självutnämnd profet.
Goofy: Exakt! Så jävla mkt snack härinne om att bopriserna ska krascha eller ned ordentligt, men det händer ju fan aldrig.
Vem f-n litar på Fiat, det som man får betalt för att äga bör man vara skeptiskt mot..
Lite delade meningar mellan bankerna fö
"Swedbank har rekommenderat en neutral aktievikt sedan december. Under sommaren har turbulensen återigen skrämt investerare. Och nu är det är dags att lyfta blicken och addera lite aktievikt till investeringsportföljen. "
Kent No 1:
Ska inte slå mig för bröstet, men i skrivande stund är OMXS30 uppe i 1633, nu har vi alltså sprängt 1628. Får se hur det utvecklar sig under dagen.