Igår kväll sänkte den amerikanska centralbanken Federal Reserve sin styrränta med 0.25 procentenheter. Resultatet blev det kontraintuitiva att den svenska kronan föll, eftersom snart ingen längre tror på Riksbankens påståenden om höjd svensk reporänta mot slutet av året.
Femminuterschart USDSEK. |
Effekten av räntesänkningen blev inte bara upprörda tweets från Donald Trump, då en räntesänkning är ett underkännande av USA:s ekonomi och tillväxt. Den svenska kronan föll också hårt och snabbt mot andra valutor, inklusive mot USD och EUR. USD stärktes för övrigt även mot euron.
Slutsatsen blir att räntesänkningen var väntad, och att marknaden hade förväntat sig ännu mer åtgärder eller större sänkningar från Federal Reserve.
Däremot drabbades svenska kronan, då allt färre nu tror att Riksbanken ska göra som de själva killgissar att de ska göra, nämligen höja styrräntan reporäntan mot slutet av året. Alltså försvagades kronan.
Sitter man med amerikanska räntefonder blir effekten dubbel. Dels på fallande krona, och dels på fallande obligationsränta, dvs stigande priser på obligationerna. Det senare har dock gjort att det är varmt och gott i byxorna när man kissar på sig, men kylan har inte kommit än. Den dag räntorna stabiliseras på låga nivåer och inte längre faller så kommer framtida pensioner i praktiken slås ut, vilket än så länge dolts av stigande obligationsvärden på fallande räntor. Men världens pensionssystem – både privata och offentliga – är byggda på att det ska finnas en viss ränta på obligationer.
Som det är nu håller bara systemet så länge obligationsbubblan fortsätter pumpas upp genom evigt fallande räntor. I USA har man åtminstone fått upp räntan de senaste åren, så det är inte lika illa som för svenskarnas framtida pensioner.
39 kommentarer
"Det senare har dock gjort att det är varmt och gott i byxorna när man kissar på sig" – instämmer och det är väldigt mycket kissande lite var stans. 😀
Japp! Det fortsätter. Låna, köp bostad, stanna kvar på börsen. Den typen av tillgångar kommer löna sig.
Bopriserna upp rejält i Malmö och Göteborg, kan vi
Få en artikel om det, tack 🙂
Kanske därför Iran vill provocera fram en konflikt med Usa, skulle oljepriset stiga till $150 fatet så blir det riktigt illa.
Världen gick inte under sist oljan kostade 150 USD.
Och hur beroende av olja var den då
Trodde trump ville ha lägre ränta, men att vara konsekvent är väl iofs en generell brist bland dagens politiker..
Han kanske var upprörd för att de inte sänkte mer?
Ja, det är tvärtom mot vad du insinuerade. Trump har sagt att han vill att FED sänker till noll för att gynna tillväxten.
Ja, Trump har tjatat på att han vill att FED ska sänka rejält och dessutom sluta med QT och börja med QE igen. Samtidigt som han hävdar att ekonomin är den bästa någonsin. Det finns viss kognitiv dissonans där…
Peter Schiff har tjatat om det i flera år.
Fast de har redan börjat med QE 😉
@Osquar, sant, men det är väl som respons på oljesituationen? Trump har bett om det i flera månader, och Schiff har kritiserat honom för att bete sig som alla andra presidenter, trots att han i valrörelsen lovade att han var annorlunda än tidigare presidenter som byggt upp bubblor.
Kommer räntorna att stanna på låga nivåer? Det vi såg i USA var att marknaden försökte höja räntan. Klarar man att köpa så mycket skuld som krävs för att hålla räntorna nere, eller kommer man få en rekyl uppåt i räntenivåer?
Får man inte det så kommer "värdet" på tillgångar som fastigheter att öka, mest för att pengar gjorts värdelösa.
Ja det resonemanget är intressant. Det talas om skuldberg på fastigheter och bostadskrascher. Men jag tror att det är valutan som kommer sjunka och att fastigheter är det som står kvar i krisen. Bostäder må sjunka i värde men inte förhållande till valutan
Gargamel, På lång sikt har du nog rätt, problemet är att för personer med höga skulder kan det effekterna på kort sikt bli förödande med stigande räntor.
Höjda räntor är ju verktyget för att försvara värdet av en valuta när marknaden förlorar förtroendet för den.
@Gargamel: Med andra ord har dom som med en dåres envishet propagerat för att man ska låna och inte spara så har man något i livet och om det skiter sig så gör det det för dom som sparat som är utan tillgångar och blir utan köpkraft helt rätt alltså. 🙂 Nu får dessa betala för att ha pengar. haha
Och på sätt och vis kan vi väl säga att vi redan är där.
Få människor idag tror på att äga pengar utan de tror uppenbarligen istället på att gå kort i pengar och köpa allt annat.
Obligationer ger nästan ingenting förutom värdeutvecklingen när räntan faller, aktier kan inte fortsätta upp för evigt utan att falla och den svenska valutan fortsätter att falla i värde mot andra valutor och i och med kommande skattesänkningar kommer prisnivån anpassas uppåt och då kommer SEK tappa ännu mer i köpkraft även inom rikets gränser.
Nu får vi se fram emot utökade räntesubventioner för att kunna öka utlåningen till våra i kronor dyra bostäder. Alla ska lockas in i bostadsmarknaden så att politikerna kan detaljstyra våra liv in i minsta detalj när vi är skuldsatta och beroende av deras välvilja då pensionerna inte kommer räcka till.
Mina morföräldrar propagerade alltid för mig att man ska hålla i pengarna och inte låna, och dom levde som dom lärde. Dom hade släktingar i USA som förlorar allt i den stora depressionen. Jag har fram tills för några år sedan levt efter detta. Inga lån jobba först handla sedan, men på det sättet har jag blivit omsprungen av dom som lånat mycket tidigt i livet. Om jag insett (vilket man knappast kunde) tidigt hade jag lånat så mycket jag kunde så tidigt som möjligt och investerar i fastigheter och annat vilket i dag hade gjort mig ekonomiskt oberoende. Nu när jag vet bättre har jag börjat låna och investerar i hyresfastigheter, om än i ringa omfattning. Målet är en lite större skogsgård. Men den hade jag med lätthet haft om jag lånat mycket och tidigt.
@Gargamel: Ja lån är ju bra om man använder det till rätt saker d.v.s. till något som skapar ännu mer pengar men sen finns det undantag också. I Sverige är ju bostadens prisutveckling en lönekompensation och en kompensation för internationell köpkraftsförsvagning. I en del länder sparar man ihop pengar och köper en semesterbostad utomlands. I Sverige lånar man till en bostad, väntar i några år, lånar ännu mer och köper en bostad i utlandet kontant. Detta får svenskar att framstå som Europas rikaste folk utomlands.
Återigen, vad är alternativen?
Bostadsmarknaden som ex och om vi då utgår från att man ska hyra och inte köpa och i synnerhet om man har familj med barn:
Ska man då sitta och ruttna bland plastmattorna i en sunkig hyresrätt i allmännyttan och ev har man otur och får en fåraherde till granne, eller en svindyr nyproducerad lgh, eller en svindyr gammal men nyrenoverad lgh.
Valet känns enkelt, man köper om man kan.
@Mr Perfect: Så är det men det gäller att öka den disponibla inkomsten i SEK utan att bostadspriserna går upp i SEK om man ska kunna kränga dom nybyggda 2 rummarna i STHLM/GBG som kostar från ca. 3 miljoner. Då krävs det ändå en kontantinsats på 450 000 och en hushållsinkomst på 42 500 kr i månaden. Alternativt kan man köpa långt från arbetsmarknaden men då behöver man oftast ha en bil istället.
@Mr Perfect: Här kan man köpa en fräsh relativt nybyggd 140 kvadratare utanför stan:
https://www.hemnet.se/bostad/villa-5rum-partille-ojersjo-partille-kommun-mittstenen-17-16303751
Krävs endast en kontantinsats på 1,2 miljoner och en hushållsinkomst på 110 000 kr i månaden för att starta en familj. Då har man inte heller råd att vara föräldraledig för då håller inte kalkylen.
Sen får man leasa en Tesla och glatt betala trängselskatt och förmånsskatt för att man har möjligheten att parkera på sin arbetsplats för att kunna jobba.
Goofy: Ja, men grejen är dessa påhittade lägenheterna och huset du refererar till lär säljs för minst utgångspris för tiderna är som dom är. Folk tittar blint på bankernas kalkyl, räntan och månadsavgiften och så jämför de ÄVEN vad de får om de väljer hyresrättslgh.
Vilket framstår för de flesta som ett rätt värdelöst alt, speciellt om du har barn.
I min förra hyresrätt jag flytta ifrån (bra område) flyttade de in araber och så höjde de hyran med 2000 kr efter en liten renovering. Kvar satt den gamla granntanten i grannlägenheten som jämt jämrade sig över att ”hon minsann skulle köpt för 20 år sen”….
"Att dessa påhittade lägenheter" ska det stå, huset var dock äkta.
@Mr Perfect: Finns nog många såna historier. Det jag menar på är att det på vissa håll blivit otroligt dyrt för att ens ha råd att starta en familj. Långt ifrån alla hushåll har mer än 60 000 brutto i månaden och för dom pengarna kan man inte köpa något boende i ett område som är bra att starta familj på. Inte i Stockholm eller Göteborg i alla fall. Fast vi ligger dock inte i farozonen demografiskt även om vi inte skaffar barn. Vår population växer ändå.
Det är inte sant att det krävs en stor kontantinsats. Bankerna lånar gladeligen ut pengar även till insatsen nu för tiden. Som blankolån visserligen, men lån är det.
Goofy: Sant. Men det kanske är en utveckling som är här för att stanna och permenterar sig naturligt och visar sig i form av ökad segregation? Områden/tätorter/städer där det är dyrt kanske sticker ifrån ännu mer och blir renodlade rikemannaghetton, medan "ok områden" fortsätter vara ok och sämre områden blir sämre?
Folk kanske inser mer och mer att det är ingen självklarhet att kunna köpa villa i Kungsladugårdsmarken eller Bellevue eller Älvsjö?
@iblandekonomi: Nja…Det är inte riktigt sant. En del banker gör det och då är det också till personer med hög inkomst och humankapital men lite sparande.
Folk kanske skulle ha tänkt till på vad ordet skuld och ränta innebär. Har de satt sig i skiten så är det ju i majoriteten av fallen självförvållat.
Goofy: Jag tolkar det du skriver som att det jag skrivit 100% sant. Alltså, bankerna lånar ut till de som den vill, även den så kallade insatsen.
Vet att inte alla som får den här typen av lån är höginkomsttagare från personlig säker källa. Du kan ju välja att tro på det eller inte. Vad har du för källa?
@iblandekonomi: Vem som är höginkomsttagare är en definitionsfråga och även om du känner kreditgivare som säger att det inte är så känner jag X antar som säger motsatsen och jobbar på våra kära svenska storbanker. Bluestep och SBAB lånar dock ut till nästan vem som helst.
Vilken bank tror du man vänder sig till, om de andra nekar? Och hur tror du det påverkar lånemarknaden och bostadsmarknaden?
Den bank som väljer att inte vara med tappar möjligheten att påverka utvecklingen.
Globalfonder i SEK har nu gått nästan 16% per år i 3 år snitt, soffliggarfonden 17%/år så den stora massan har fått det bättre, framför allt de som inte läser Dagens Industri och ekonomibloggar misstänker jag (driver ett volatilt beteende som bara gynnar förmedlare/storytellers av ekonomiska instrument)
Det här kissandet i byxorna verkar vara en global lek där man tävlar om vem som har störst blåsa ibland.
Mängden pengar i förhållande till mängden individer spelar roll för vilka räntor som kan sättas. Om det inte finns någon som kan låna pengarna för de högre räntorna får man sänka dem. Ren utbud och efterfrågan.
Nu finns mycket mer pengar än för tio år sedan och befolkningen har inte ökat lika mycket. Därmed är det rimligt att räntorna är lägre nu. Om vi inte får en kraftig befolkningsökning kommer det fortsätta på den vägen.
På tal om ränta, Ingves tror på 5% boräntor framöver… med tanke på hur många rätt han haft, ska vi utgå från att det blir -5%?…
SVD "Ingves varning: Räkna med 5 procent i boränta"
Exakt! Jag lägger min röst.
Btw OMXS30 mot 1700!
Börsen o bopriserna skulle ju krascha sa vissa härinne.
@Mr Perfect: Bostadspriserna har kraschat fast inte i SEK så där har "vissa" haft rätt. Så länge man bor och vistas i Sverige och endast konsumerar svenskt har man ingenting att oroa sig för.
@Trollolol: När Ingves går ur börsen tror jag på honom.
Angående Trump och räntan kan det vara så enkelt att han varit i fastighetsbranschen och själv varit nära konkurs pga höga räntor – den generationen är för gamla för att tänka annorlunda och han kan med all sannolikhet aldrig byta åsikt hur mycket någon försöker förklara för honom.