Bolaget Polykemi i Ystad skrotar planerna på en utbyggnad, eftersom det inte finns elnätkapacitet. Bolagets VD säger att läget “för tankarna till situationen i U-länder”. Tidigast 2026 väntas elnätkapaciteten till Skåne vara ikapp, givet att tidplaner håller.
Inte Ystad, men nästan. |
Svenskt Näringslivs nyhetstjänst fPlus rapportear om hur Polykemi med 300 anställda stoppar planerna på en utbyggnad i Ystad. Tidigare har bland annat jobbinvesteringar i Trelleborg och Malmö stoppats, och Svenska Kraftnät säger att man tidigast 2026 kan vara ikapp när det gäller elnätkapaciteten i Skåne. Förutsatt att tidplaner håller.
Polykemis VD uppger att investeringarna hade gett en ökad omsättning på cirka 100 MSEK om året. Givet omsättningen på 1 313 MSEK och 295 anställda 2018, går alltså Ystad miste om ett 20-tal jobb. Inte lika mycket som Trelleborgs 400 missade jobb, men att det inte ens går att bygga ut industrier för ett 20-tal jobb säger rätt mycket om situationen i Skåne.
Så länge blir det alltså inga nya större industriarbetsplatser i södra Sverige. Arbetstillfällen går förlorade, svenska företag tappar marknadsandel, och tillväxten och välståndet hamnar utomlands. Bakom spakarna sitter föga överraskande floskelmaskinen Anders Ygeman (S), som ansvarig minister. Det går dock inte att snacka fram elledningar, så hoppet om åtgärder är ganska lågt med Ygeman vid rodret.
Nästa steg är kanske att befintliga företag helt enkelt flyttar helt från Skåne, då utbyggnad av ny kapacitet på annat håll kan kombineras med att man flyttar hela verksamheten. Sedan kan det också vara en tidsfråga till Skåne drabbas av brownouts, dvs strömavbrott på grund av kapacitetsbrist. När det väl sker lär det gå snabbt innan mer lättrörliga företag packar ihop.
46 kommentarer
"Så länge blir det alltså inga nya större industriarbetsplatser i södra Sverige. Arbetstillfällen går förlorade, svenska företag tappar marknadsandel, och tillväxten och välståndet hamnar utomlands."
Och miljön blir sämre, då produktionen läggs någon annanstans i världen där de troligtvis använder fossila bränslen istället för kärnkraft. Som det inte vore illa nog. Som lök på laxen lägger vi nu ner Ringhals.
Så uppnås utsläppsmålen i Sverige, inga industrier inga utsläppp. Är dessutom befolkningen arbetslös, låg konsumtion, lägre utsläpp.
Vem sätter stopp för gröna khmererna klimatnationalism?
Annars finns det ju platser i Sveriges norra kolonier som antagligen inte skulle tacka nej till industrietablering.
I de norra kolonierna är de väl ännu mer kommunistiska.
Är det MP som avreglerat elmarknaden?
Är det MP som styr I detalj vad de privata elnätsägarna i REGION Skåne skall investera?
Är det MP som gjort en superdålig upphandling av Sydvästlänken? (hint dåvarande GD på SKN var Odenberg)
Huruvida elmarknaden i Sverige är privat eller semistatlig har diskuterats här innan.
Elmarknaden för våra kilowattimmar är ganska privat, med det stora undantaget Vattenfall. Men elledningarna är monopol och finns i tre nivåer. Stamnätet är statligt ägt av Svenska Kraftnät. Regionnäten har olika ägare däribland statliga Vattenfall. Lokalnätet ägs av många fler företag men delvis av Vattenfall.
Odenberg förmådde inte styra Svenska Kraftnät nog kompetent när Sydvästlänken upphandlades. Intresset för elnäten var knappast högt hos den tidens bestämmande politiker heller.
Sedan har många kommuner utan att begripa följden beslutat att ingen ny elproduktion som projekterats av privata företag är välkommen i den egna kommunen. Längre norrut har dessa företag välkomnats ofta med den uttalade tanken på de jobb som ges under utbyggnaden.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Man ska nog inte skylla allt på Miljöpartiet.
Det är ju inte de som har drivit nedläggningen av kärnkraften.
Eller via skatten gjort värmekraftverken olönsamma.
För att inte tala om den hastiga utbyggnaden av vindkraften vilket resulerade i att resurser för renovering och utbyggnad av befintligt högspänningsnät blivit eftersatt.
Mycket bra inlägg, Nanotec.
Och Anders Ryden
I Skåne verkar företagen pigga på att berätta att de blivit nekade. Från Uppsala och Stockholm har jag inte läst om vad som blivit nekat mer specifikt. Det känns lite hyshat – någon som vet? Bloggaren kanske?;
Bra fråga.
Och det ska väll byggas rejält med lgh mellan uppsala och arlanda
Landet är indelat i olika elnätsområden, det södra där Skåne ingår har störst brist. Svårt att föra över el från Lule älv till Ystad.
Svårt är det inte, man byggde stamledningar redan före WW2.
1938 var första gången elen gick omvänt Nils Holgerssons resa.
Det är svårt för tokliberaler att förstå däremot som vill avreglerat allt.
Överföringsförlusterna ökar väl med avståndet, vet ej om det är linjärt? Problemen hade varit mindre om Barsebäck fanns kvar eller om det fanns mycket vattenkraft i Sydsverige, killgissar jag.
Överföringsföelusterna är ungefär linjärt med avståndet, ja.
Men det är inte Överföringsföelusterna som orsakar kapacitetbrist, det är kapacitetbrist pga nerlagd lokal produktion som orsakar kapacitetbrist.
Det hade det varit oavsett hur många vindsnurror man smällt upp ute till havs eller annanstans lokalt, inom rimliga kalkyler.
@Turbo – jag tycker det går väldigt långsamt med byggen generellt nu. Händer nåt längre ut än ultuna? Alltså fyrspårsbostäderna?
Andromeda: vet inte, i knivsta planerar de för fullt för att bygga sönder kommunen.
Hur skulle det vara om man växlade plats: elintesiva företag drar norrut, medan företag som klarar sig med USB-C/Thunderbolt drar söderut? Då måste man visserligen få arbetarna med sig.
Så är det redan, de flesta elintensiva industrier är redan lokaliserade i norr.
De hinder som vi talar om nu , tex Pågen handlar om att det saknas enstaka MW i effekt i lokala nät. 100 villor med 11kW/16A avsäkrat alltså.
Eller ett par Teslasnabbladdare.
Det är vägen mellan Skåre och Kämpinge/Hällviken väl?
Jo.
Höllviken
Kommer försvinna i havet eftersom de boende inte vill ha skyddsvallen varken utanför eller innanför tomtgränsen.
Internflyktingar kallas det för.
Vad yrar du om? Vilken skyddsvall?
Eller det är något nere på näset? Tänker på den vackra kuststräckan där det inte talats om vallar. Kontrande landhöjning märks dock mindre än den klädnypa om näsan man behöver i de trakterna.
Kollade GPS nu. Det är efter Skåre, på väg mot Höllviken, så det är väl näset man ser vid horisonten?
Absolut, jag trodde det gällde vallar längs kusten där bilden tagits, men det bör gälla näset som ligger än värre till.
Det var en liten del av Höllviken som behövde skyddsvallar, LS sa nej då merparten av vallarna ligger i naturskyddsområde och tycker att vallarna skall ligga på tomtmark.
De boende, främst längre ut vill ha dem så långt iväg som möjligt.
Man får välja mellan skyddsvallar med insyn i vardagsrummet eller båtar på gräsmattan med insyn.
Mestadelen av Höllviken lär dock klara sig men inte hela.
Markhöjningen i Skåne är i stort sett avslutad.
Fast om tyskarna inte gått över till Euro så hade nog markhöjningen i skåne varit ganska kraftig.
Mark Leven good?
Tack för infon, ej insatt i Näsets ärenden.
Lite komiskt att de som flytt dit sen kommer behöva fly därifrån.
Ja, det är många vänsterblivna som kommer skratta gott åt detta vad det lider. Ända tills de inser vad det kostar.
Vad tror vi villapriserna 2060 är på gräddhyllan?
PS I förrgår var vattenståndet lite drygt metern under kajkanten i Västra Hamnen. Nu har Trafikverket och Skånetrafiken precis kommit på att ventilationsgallren i gatunivå till Citytunneln är i risk att översvämmas vid högt vattenstånd. Opps.
Jag har ialla fall några hundra år innan strandskyddet gör att jag inte får bygga spa…
Det är frågan, 2060 är väl de flesta av husen slut där nere ändå.
De flesta bor där av sociala orsaker ändå, de som kan njuta av havet och tallskogen är lätträknade. När de får reda på var man bor får de något tomt, drömmande i blicken.
Men kan man fixa New Orleans där det mest bor kapitalsvaga personer så borde väl detta gå också. Näset "används" ju av mängder av människor sommartid. Stranden blir ju inte direkt densamma ifall havet stiger nån meter.
Nej, det är klart att det går att lösa om det så krävs. Jag har bott i Holland. Det var illuminerande att köra på en "dijk" där havet på ena sidan låg flera meter över jordbruksmarken och byarna på andra sidan.
Ja det är näset man ser, Ljunghusens vattentorn och lite längre ut Falsterbohus.
Många av de vallar man vill bygga hamnar på befintliga cykelvägar, gator och naturliga bankar. Vissa sträckor ligger redan +1.7 – +2.1 m så man behöver inte höja väldigt mycket. På andra ställen blir det något mer.
Men visst kommer en del tomter att drabbas, framförallt i Falsterbo där det är trångt och inte långt ner till havet. Men det är bara att gilla läget om man nu ska bo här.
När Skanörs vångar del 2 är byggt finns det inte mycket kvar att bygga på och det lär vara klart innan 2060. Redan nu ser man på Hemnet hur få hus till normala priser som ligger ute till salu. De få som kommer ut budas upp ganska snabbt av t.ex. välställda Stockholmare som sålt sin lägenhet i innerstan eller Malmöfamiljer som tröttnat på pangandet och sprängandet och tycker 6 milj för 150m2 är rena kapet.
Elsituationen i Skåne speglar väl regeringens ambitioner, när man inte vill ha något gjort så låter man tompratminister Anders Ygeman ta hand om det.
Vi behöver en riktigt kall vinter här i söder. Med strömavbrott. Då kanske det händer nått
Det hjälper knappast.
Vid en fråga från en reporter kommer ansvarig minister svara något om en servettbudget.
Reportern ifråga kommer inte begripa bättre utan kommer nöja sig med svaret.
Det kommer inte leda någonstans, då rycker de i Stockholm bara på axlarna och säger något om att spara på elen, tex inte koka kaffe på morgonen.
Det som krävs är att samtliga linjer in till Stockholm stad brinner av samtidigt. Annars bryr de sig inte om vad som händer i landet.
Några tillfällen med stopp i tunnelbanan under rusningstrafik pga elbrist skulle ge betydligt större intryck och panik bland rikets makthavarna än ett södra Sverige med omfattande strömavbrott under en smällkall vinter.
Och allt detta har vi Göran Person att tacka för. Att förtidsavveckla Barsebäck, var ett sätt för honom, att få med Mp i båten.
https://www.expressen.se/dinapengar/goran-persson-karnkraftens-tid-ar-utmatt/
Tja fårket får vad de röstar för. Trist att vi som gillar att leva i 2000talet och inte i ett vedeldat miljöpartistiskt 1800tal kan skrikas oss heds förgäves…
Skrika oss hesa ska det vara
Det spelar ingen roll om dom byter ort i landet. Många byggprojekt runt om i landet ligger på gränsen av vad som kan bäras av befintlig nätkapacitet. Men totalt sett är det väl bra. Ekonomisk tillväxt i harmoni med miljön, naturen och jordens resurser är inte något som fungerar i praktiken. Väljer vi det ena får det andra ge vika.