Tvåtusen av Sandviks 41 936 anställda blir av med jobbet, eller ungefär var tjugonde anställd, enligt ett besked i den svenska verksatdsjättens halvårsrapport idag. Bakom ligger bland annat en minskad orderingång på fem procent, även om intäkterna inte drabbats ännu på grund av tidigare order.
Dagschart Sandvik. |
Matchningen med att säga upp var tjugonde anställda på Sandvik är alltså i linje med att orderingången minskade med 5% eller en tjugondel. Sandvik skriver i sin halvårsrapport:
“Kundaktiviteten inom gruvindustrin var fortsatt stark, dock noterades en svagare aktivitet på marknaden inom våra tidig-cykliska verksamheter, framförallt påtagligt inom fordon och generell verkstadsindustri. Totalt sett minskade orderingången med -5 %. Intäkterna lågkvar på en stabil nivå, främst till följd av tidigare erhållnaorder med längre leveranstider. […] Vi kommer att vidta ytterligare åtgärder inom samtliga affärsområden för att långsiktigt leverera starka marginaler. Dessa tillkommande aktiviteter kommer att implementeras omgående och omfattar en minskning av antalet medarbetare med cirka2 000 personer, vilket är utöver de 450 som redan har lämnat under första halvåret.”
Kostnaderna för avskeden beräknas bli ca 1 200 MSEK och ska spara ca 1 400 MSEK, vilket ska märkas redan mot slutet av året. Även om företaget bibehåller lönsamhet så är rationaliseringar en förutsättning för att upprätthålla konkurrensförmågan i en globaliserad värld när konjunkturen viker.
Sandvik uppger att man hade 41 950 anställda. Hur många av de som får gå från Sandvik som handlar om svenska varsel återstår att se.
Det går inte att ta detta som något annat än en tydlig och stark konjunktursignal, från en av Sveriges verkstadsjättar.
Stockholmbörsen är i skrivande stund -1.09% och Sandvik-aktien går -3.79%.
Även SKF rapporterar om sämre tider i dagens halvårsrapport, och uppger “volymer som är något lägre för koncernen […] och lägre för fordonsverksamheten”. SKF belönades dock positivt och stiger på börsen på beskedet om sämre tider.
I USA har amerikanska fordonsunderleverantören Lear vinstvarnat och föll igår på börsen, på en sänkning av prognosen för året, från ökad efterfrågan under andra halvåret till minskad. Ett rätt stort steg kan tyckas.
Bloggen har de senaste dagarna uppmärksammat viskningar om vad som varit på gång, även om det inte har handlat specifikt om Sandvik, utan svenska företag generellt. Inlägg här eller här.
Sandviks halvårsrapport hittas här.
38 kommentarer
Spådomen om varsel i Q4 han ju bara bli 48h gammal innan den slog in…det var lite väl snabbt tycker jag.
Nja, varslen kommer väl nu i Q3, besparingarna ska för Sandvik märkas redan Q4, dvs tre månaders uppsägningstid har då gått ut. Säg varsel i september, sista arbetsdag november.
Eller uppsägning i september, varsel och MBL fram tills dess?
Jag sytade på Qvintus Johans spådom om varsel innan Q4, lite förvånad över att han fick rätt så fort och att det var en så stor koncern som Sandvik.
Hur det sen går till med datum för när det sker och MBL med mera det lämnar jag över till "arbetsmarknades parter" som det så fint heter.
Säger man upp mer än 100 personer skall varslet läggas minst 6 månader före.
Fler*
Cornucopia: I all vänlighet och i övrigt med all tänkbar omtanke tar jag dock tillfället i akt att påpeka att vissa av Dina utsagor, både i denna tråd och andra trådar, rörande arbetsmarknadslagstiftningen LAS, MBL och Främjandelagen samt då dessas inbördes kopplingar lider av vissa svagheter som jag inte kan se annat än beroende på antingen (oavsiktligt?) oklart formulerade utsagor från Din sida alternativt brist på djupare kunskap om lagstiftningen ifråga. Även om detta i flertalet fall rör enstaka detaljer så ändock av vikt att framställningen blir korrekt för bibehållande av trovärdighet i övrigt.
Erkännas skall att även för många som varit mångårigt fackligt aktiva, det vid tillfällen kan vara nog så knepigt att tillägna sig en någorlunda korrekt bild av lagstiftarens intentioner … vilka för övrigt förändrats över tid alltsedan mitten 1970talet gällande Arbetsrätten.
Och IngeGlid gör naturligtvis en korrekt iakttagelse i att vid varsel överstigande 100 personer skall enligt Främjandelagen sådant varsel läggas 6 månader i förväg till nuvarande Arbetsförmedlingen tidigare Länsarbetsnämnden samt att ytterligare minst en månad innan aviserad driftsinskränkning meddela Arbetsförmedlingen om förhandlingssituationen i enlighet med MBL med de anställdas fackliga organisationer.
mvh
Och gör inte företaget det kan vite om 100-500kr per anställd och vecka.
För 2 månader och 1000 anställda är det alltså mellan 900 000 och 4,5 MSEK. Det är i sammanhanget en struntsumma mot vad det kostar i form av minskad produktivitet, ersättningar till de som lämnar i avsteg mot LAS osv när det är i den omfattningen av varslade.
Sedan vet vi inte om Sandvik avser varsla i Sverige främst eller i andra länder.
Fråga: Just 6 månader gäller väl anställda i Sverige? De kanske kan avskeda personer i andra länder tidigare om det ska märkas i siffrorna redan i Q4?
Det gäller väl per arbetsgivare, inte per koncern? Sandvik har många dotterbolag. Knappast något enskilt som kommer varsla 600 personer, utan det blir något tiotal här, något tiotal där, kanske några hundra på vissa platser? Därtill utomlands.
Cornucopia: Väl balanserat antagande eftersom koncernen i sig endast har 25% av sina anställda i Sverige. Samt korrekt att efter, hur många det nu blir som varslet till AF kommer att gälla, därefter MBL-/LAS-förhandlingar dras igång för fastställande av primo turordningskretsar och sekundo Lag-/Avtalsturlistor … med andra ord att en sekreterartjänst på huvudkontoret i Sandviken tillhör en annan turordningskrets än en mekanisk montör vid en Sandviksanläggning i Piteå.
Och naturligtvis …. Svensk arbetsrätt omfattar endast anställda i Sverige hos svensk arbetsgivare … ej i utländska dotterbolag.
Oj då. Nu är det dax att kliva av helt alltså.
Någon som vågar tipsa eller har tankar om bra ränte fonder?
Har precis köpt "lite" i spiltan högröntefond och
SEB kort räntefond c usd.
Tänkte ev lägga in det mesta i dessa fonder.
Själv har jag det mesta i div råvaror och flera långa räntefonder (primärt bostads och företagsobligationer främst i usd men även lite i euro, spekulerar att sek faller före)
Svårt att ha någon åsikt om räntefonder.
Det många glömmer bort är att räntefonderna presterat bra pga stigande pris på obligationerna. Dvs det motsatta gäller om obligationerna sjunker i värde.
Glöm inte avgifter och beskattningen om du har räntefonder inom ISK, speciellt om avkastningen är låg. Se upp för de som går mot företagsobligationer, blir det en rejäl dip så kanske företagen inte kan betala i slutändan.
Tidigare peak USD mot SEK.
IT-kraschen juni och juli 2001. 11 SEK/USD.
Lehman-kraschen mars 2009. 9.19 SEK/USD.
Spiltan högräntefond består av företagsobligationer.
Intro april 2014. Den sjönk som mest 4.75% till december 2014.
Initialt kan man vänta sig räntesänkning, och att det kan dra upp även företagsoblgiationerna. Men därefter bör man nog gå över till penningmarknad helt innan företagsräntorna drar iväg. Standardcykel för konjunkturen aktier-obligationer-penningmarknad-aktier.
Har ingen som helst åsikt om kommande cykel. Däremot tycker jag det är bra om folk vet vad det är för produkt de köper och att alla löper med risk.
Tack för alla svar
Jag såg president Trump tala. Han klagar på FED och menar att Xi kan bestämma vad räntan är själv. Upplyser samtidigt om historiska rekord för nästan allt och menar att DOW skulle tagit 38k om han själv fick styra.
@Fet och fluffig
Alltid någon annans fel. På 80talet var det japanernas fel. Nu är det kinesernas fel.
Nu är det ju tråkigt att folk blir av med jobbet men en annan effekt är att vissa grupper som tidigare hade hög arbetslöshet nu blir helt oanställningsbara. Vi riskerar att få en engelsk situation där vissa grupper går på bidrag i generationer och helt tappat kontakten med arbetsmarknaden.
Vi har nu i många år haft brist på arbetskraft i många yrkeskategorier samtidigt som vissa grupper aldrig kommer in på arbetsmarknaden.
Reinfeldts senaste bidrag till den allmänna visheten var ju rapporten "Arbeta till 75 – en bra början". Undrar hur det skall implementeras nu. Eller meningen är kanske att folk skall bli hemlösa och att sakletande på soptipp skall räknas som yrke.
Det har aldrig rått hågon brist på arbetskraft i Sverige. Det har däremot rått brist på betalningsvilja och vilja att ta ansvar hos svenska företag. Se t.ex. det konstanta skrikandet om IT-kompetensbrist. Har företagen visat sig villiga att lösa detta genom att ta in juniorer? Nej, det har lösts genom att pressa befintlig personal hårdare istället för ingen har ju råd att lära upp juniorer.
Ja, kan vi inte få det här inlägget om Sandvik att handla om invandrare? Det vore väl jättetrevligt och inte alls långsökt?
@Ben: Tror det handlar om juniorer =)
Ytterligare ett skäl för Ingves att sänka räntan till minus 5 procent. Svenska kronan är uppenbarligen för stark…….
Plugga till sjuksköterska eller läkare så kan du få jobb varsomhelst i hela världen under resten av livet oavsett konjunktursvängningar.
Sedan kan man ju alltid lägga ytterligare utbildningar (inklusive IT) ovanpå det. Men en rejäl sjukvårdsutbildning är nog snart den enda grundutbildning som är värdebeständig.
Iallafalla så länge omvärlden har förtroende för svenska utbildning.
Jag håller med dig. Alla unga borde ta en titt på att läsa till sköterska. Det är ett jobb som är gångbart över hela världen och betalar bra i många länder.
Min fru är charge nurse på ett större sjukhus i USA och tjänar 128,000 USD per år. Ingångslönen för en nyutexaminerad sköterska på deras sjukhus är ca 65,000 USD
Det går ganska enkelt att få arbetsvisum i USA och efter 5 år får man medborgarskap.
Ett tips är att läsa sista året i USA för när man tar examen så får man automatiskt ett års arbetsvisum. OPT Optional Practical Training visa.
Med det visumet får man jobb och under det första året så arbetar man hårt och då är chansen stor att arbetsgivaren sponsrar dig för fortsatt visum. Så gjorde iallafall jag.
Ja vi har världens bästa HTBQ program. Inte undra på att förtroendet är på topp.
@Unknown
Hur länge sedan var det du var inblandad i en visaprocess till USA? Vad jag har sett så är det i dagens läge hopplöst att få ett H1B-visum om du inte är IT-indier och söker via TCS/HCL/WiPRO/Accenture eller motsvarande.
Nu kommer det efterfrågade omvandlingstrycket eller ett bra motiv och tillfälle för effektivisering för bolaget, bör gynna aktien på ett år sikt.
"Efter att under en lång period ha lagt stort fokus på att hantera en stark tillväxt,lägger vi nu ytterligare betoning på effektivitetsåtgärder. Vi kommer att vidta ytterligare åtgärder inom samtliga affärsområden"
Det har varit oroligt på Sandvik i flera år nu känns det som så detta förvånar typ ingen.
Jag kommer ihåg när 900 fick gå i Sandviken kanske 2008 eller 2009. Det påverkade nästan alla familjer i Sandviken och många i Gävle. Ericson flyttade sin verksamhet till Estland i samma veva.
Som en kollektiv depression i bygden.
Vad gör alla de nu?
Dessutom har Sandviken avyttrat ett antal verksamheter under de senaste 10 åren så det är egentligen rätt många jobb som försvunnit från Sverige totalt sett.