En anledning att finnas, första boken i Alfred Ruths AI-trilogi Fermis Filter är modern och relevant svensk science-fiction, som garanterat skulle intressera en del av bloggens läsekrets för sin vision av en värld 2048 där jobben är ersatta av robotar och de flesta lever på basinkomst. Boken kostar 209:- SEK fantastiskt inbunden hos Adlibris eller 21:- SEK som e-bok. Ljudboken går på 104:- SEK.
En anledning att finnas. |
Till en början är Teg Publishings bindning och formatering av boken ifråga antagligen den tekniskt trevligaste skönlitteratur jag lagt mina händer på, bunden som min gamla formelsamling från universitet. Med detta bara bjuder boken in till att läsas och ärligt talat kan man inte tycka illa om en bok som inte har sidnummer, utan istället redovisar sidorna i procent.
Inga sidnummer. |
Nog om det.
År 2048 har allt det dagens teknofober oroar sig inträffat. Visserligen har klimatproblemen lösts via teknikutveckling, men istället är det självkörande bilar, robotar och artificiell intelligens som tagit över, samtidigt som vi har fått ett massivt övervakningssamhälle där allting registreras. Djujr har man inte längre, utan kött och mjölkprodukter odlas artificiellt i fabriker. De flesta saknar jobb, och basinkomst har införts, även i USA.
Som bekant delar jag inte den här världsbilden. Jag är vare sig säker på att det finns verkligt självkörande bilar ens 2048, att vi någonsin kan skapa självständig AI med förmåga att fatta egna beslut på eget initiativ och med självmedvetenhet, och inte bara ett algoritmiskt beteende, eller att robotar och en fortsättning på den automatisering som skett med start med den första bevattningskanalen för några tusen år sedan på något sätt skulle göra människor arbetslösa. Det är en naiv och förenklad syn på ekonomin – automatisering kan bara byggas ut i den mån välståndet och köpkraften kan betala för det, dvs är en konsekvens av ökat välstånd. Således kommer inte folk bli av med jobben, även om yrken försvinner och ersätts av andra, precis som de alltid gjort.
Men låt oss bara släppa det – i Fermis Filter: En anledning att finnas har alla farhågorna besannats. Enbart av den anledningen skulle många bloggläsare vilja läsa detta tankeexperiment.
Boken är skriven i ett lugnt tempo och även om det finns tydliga nickningar till cyberpunk är tempot ett helt annat, och fokus ligger på skildring av världen och huvudpersonerna. Allt kretsar kring Ariel, vars företag var på gränsen till att lösa kontrollproblemet med AI – hur hindrar man en självständig AI från att löpa amok? Ariel får amerikanska myndigheter efter sig och flyr till Sverige, där hon dras in i den moderna Amish-rörelsen Fellingsbrorörelsen, samtidigt som svenska polisen jagar henne i samarbete med amerikanska NSA.
I Fellingsbrorörelsen betalar medlemmarna in sin basinkomst till rörelsen, och får tillbaka den som lön om de jobbar med traditionellt gammaldags manuellt jordbruk. Alltså traktorer och dagens mekaniserade jordbruk, rent av med levande djur. En liten nickning till den praktiska alternativrörelsen. En anledning att finnas.
Tempot är inte som i mina böcker, men detta är relevant och modern science fiction, som likt SF ska göra ställer alla de relevanta frågorna om dagens och framtidens prognosticerade tekniktuveckling. Väl värd att läsa enbart för dessa frågeställningar. Språket är rakt, med fokus på inre och yttre samtal. Jag hade kanske önskat fler och mer levande miljöskildringar, men å andra sidan gör detta att man själv får fylla i hur miljöerna ser ut. Mer färg, form och lukt, men jag vet själv att när man har miljöer för sitt inre som författare är det lätt att glömma få ner dem på pappret när man fokuserar på handlingen. Det är ändå gott jobbat för en debutroman.
Jag kommer läsa uppföljaren utifrån den fortsättning som byggs upp i slutet, för att se var detta landar. Tre ymnighetshorn med plus i kanten, av fem möjliga. Eller 70%.
Fermis Filter – En anledning att finnas kostar 209:- SEK fantastiskt inbunden hos Adlibris eller 21:- SEK som e-bok. Ljudboken går på 104:- SEK.
Recensionsex från författaren. Länkarna ovan är affiliatelänkar.
Nu önskar vi oss mer riktig science fiction från svenska författare, även om de förstås kommer leva ett skuggliv bakom storsäljande feeldgood, romance och småstadsdeckare. Nästa år återvänder jag till genren med Min Mest Episka Roman Någonsin ™, som kommer vara en kontemporär science-fiction roman i militär underrättelsetjänstmiljö. Innan dess kommer den fristående thrillern Fallet ut i augusti.
10 kommentarer
Låter som en utmärkt SF. Kommer givetvis köpa Fallet men ser med stor förväntan fram mot din mest episka roman någonsin. Föredrar ännu att läsa på döda träd och tror att den vanan kommer sitta hårt.
Självkörande fordon har vi olika syn på – än. Om vi kommer få mer dugliga AI så är det självklart med de insatser som sker av de nio stora, men om någon blir helt självmedveten är lite osäkert.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Som jag sagt tidigare, "äkta" självkörande bilar får vi inte förrän vi har AGI.
Ok Lillstrumpa jag förstår vad du menar. Normalt menas med självkörande att de kör dit de beordras samt annars bara letar el eller parkering. (Några fossila varianter är inte ens tänkbara)
Vänliga hälsningar
Nanotec
Trevligt med en science fiction författare som verkar begripa sig på framtiden hyfsat. Du har missat att ekonomin kan vara självdestruktiv. Det är ofta bara politiken som gör att det hela kan fortsätta fungera, men du tror uppenbarligen fortfarande på att kapitalismen besitter någon inre intelligens som gör att allt fixar sig utan politiken i form av medborgarinkomst mm. Mest styrt förmodligen av att du vill vara oberoende av staten. Det blir du dock inte så länge du lever. Än mindre blir andra som fått en något mindre bra start i livet det. Alla seglade inte omkring i en Hallberg-Rassy på sjuttiotalet, än mindre de som inte ens fanns då, utan har tillkommit de senaste årtiondena.
Här kan man ju nämna att en av Sveriges första sf-romaner, "Robotarnas Gud" också den behandlade ett slags AI. Den utspelar sig i ett fiktivt 1975…
http://runeberg.org/robotgud/
Fermis filter handlar alltså om vad det är som gör att liv inte verkar avancera särskilt långt innan det tystnar, om man skall döma av rymdens stora tystnad. Spännande fråga.
En tanke är att de kommunicerar på annat sätt. För radio behövs antenner och när forskare fann i radions barndom att vissa insekter kunde hitta varandra på km i avstånd så måste det vara via radio och insekternas antenner blev då också namnet för radions antenner. Insekterna hittade varandra genom doftmolekyler oerhört utspädda.
Annat avancerat liv kan tänkas ha upptäckt andra former för kontakt på långa avstånd.
Möjligen är vi isolerade av något skäl från andra mer avancerade livsformer.
Slutligen kan det vara så att nästan alla livsformer av misstag utrotar sig själv. Ett experiment som går fel.
En liten variant av IS kan tänkas tycka att alla nu behöver dö och lyckas få tag i ett nytt virus som släpps fritt.
Möjligen är asteroider som kolliderar med planeter vanligare än i vårt solsystem.
Finns många fler möjligheter. SF vimlar av dem.
Vänliga hälsningar
Nanotec
En rimlig förklaring som många "drömmare" glömmer bort är att universum är ungt och att vi antagligen är bland de första civilisationerna.
Har läst att det krävs två till tre supernovaexplosioner för att bygga upp den mängd tyngre grundämnen som antagligen behövs. Det kan nog ta sin lilla tid. Livet på här startade nästan direkt efter att jorden svalnat tillräckligt. Det skulle kunna vara så att vi är en outliner och att det i genomsnitt tar 50 mrd år för flercelligt liv att uppkomma på en planet med goda förutsättningar. Isaac Arthur är intressant att lyssna på på youtube.
Slutade kännas troligt efter basinkomst införd kommentaren.
Låter som ett ganska trevligt framtidsscenario är det så i boken eller är det övervakande diktatur och maktmissbruk?
Själv hade jag hoppats på minst flygande bilar i nutid när jag fantiserade för 20 år sedan så jag är redan besviken i nutid : ).