Från allt fler håll kommer nu uttalanden om att världsekonomin saktar in, och att börsbolagens vinster kommer falla. Det är inte bara Sverige som är på väg in i en lågkonjunktur, även om begreppet är rätt svenskt. Risken för recession i världsekonomin avfärdas förstås, men enskilda länder kommer gå bättre eller sämre än snittet och en del kommer drabbas av recession.
Bloggarjäveln vid tjuren på Wall Street. |
Omni Ekonomi har en sammfattning av situationen.
IMF kommer sänka sin tillväxtprognos för den globala ekonomin från tidigare 3.5% både i år och nästa år. 70% av ekonomin kommer bromsa in under året. Kom ihåg att tillväxtsiffrorna inkluderar så kallade tillväxtländer som Kina med +6.4% i tillväxt 2018, medan många gamla post-industriella stagnerande ekonomier i den utvecklade västvärlden får vara glada om tillväxten når till 2.0% och gränsen för lågkonjunktur.
Antar man att tillväxten är normalfördelad runt prognosen globalt, så kommer hälften av länderna underprestera, varav några rejält hela vägen ner till recession.
IMF avfärdar förstås risken för en global recession.
Även Financial Times och Brooklings instämmer i att den globala ekonomin nu saktar in, men menar också att det inte ännu är dags för en recession, utan bara en inbromsning.
Moodys chefsanalytiker Zandi tror dock på global recession om det inte blir ett handelsavtal mellan USA och Kina inom tre månader rapporterar CNBC. Hela EU kan också hamna i en recession om det blir en hård Brexit, vilket initialt avgörs i veckan. Denna prognos om global eller europeiska recession bygger alltså på frånvaron av avtal.
Rapportsäsongen i USA förväntas ge 2.2% lägre resultat för börsbolagen, men börsindex har som bekant gått åt andra hållet. Övervärderingarna har snarare blivit högre, vilket talar för att en börsnedgång kan bli omfattande och ganska rask.
Konjunkturcyklerna består alltså även globalt, och som sådana ska man alltså gå ur exponeringen mot börserna, om man nu inte redan gjort det, eller sitter kvar i den sk bankbåten för att betala förvaltningsavgifter på förluster.
19 kommentarer
Då blir det kanske äntligen slut på de konstanta lögnerna om den eviga "kompetensbristen" hos svenska itföretag.
En lågkonjunktur skulle nog också vara bra för att piska in lite ödmjuhet bland självgoda rekryterare och it-chefer som tror att de är experter på allt från personlighetspsykologi till ingenjörsvetenskap, men som ändå mest verkar leta efter en ny bästa kompis på anställningsintervjun.
Är det så illa alltså?
Det är min erfarenhet av att försöka hitta ett jobb inom IT, ja. Det värsta jag har varit med om var nog en rekryterare som bara hade gått gymnasiet och aldrig jobbat med IT, där det var helt uppenbart att han inte rekryterade på tekniska färdigheter. Han rekryterade bara på om han ville ha dig i sitt kompisgäng eller ej.
Mmm, alla som jobbat med programmerare vet att en del är ganska trista typer som kan få kollegorna att sluta. Då gör en bra kompis mindre skada.
Det är faktiskt ganska rimligt. De enda fåtal människor jag har haft svårt att arbeta med eller varit dåliga för mina team har varit dåliga på annat än teknik (sammarbetsproblem, går inte att lita på, otrevliga etc).
De som är dåliga på att tex programmera är inget stort problem. Är det rimliga personer hittar de snart rätt plats. Enda konsekvensen är väl att de får omotiverat hög lön, men det är inget stort problem.
Däremot behöver ju någon vara duktig också. Vips så har vi förklarat varför rekryteringsvärlden ser ut som den gör: anställ bara oproblematiska människor, men jaga dem okritiskt.
Det där personlighetstyp-flummet är ju dock en annan femma.
Har jobbat med IT sedan tidigt 90-tal. Den bästa rekryteringen har alltid skett via befintlig kontakter där en nuvarande anställd rekommenderar en före detta kollega. Alternativt försöker man locka över någon konsult som hyrts in ett tag som man vet kan producera och fungerar bra ihop med nuvarande personal.
Har man råd att ha attityden Iblandekonomi och camgbg har så råder det bevisligen ingen som helst kronisk brist på IT-kompetens. För all del, fortsätt att köra på att företag ska gå runt på att byta anställda med varandra utan att släppa in några nya, men sluta ljuga om den kroniska bristen på IT-kompetens.
Det är ingen brist på stolpskott som agila coacher, UXare, mellanchefer utan it- bajgrund så kallade arkitekter och andra tyckare.
Duktiga utvecklare och andra doers som får jobbet gjort däremot är det brist på.
@anonym: Man kan bli kompis med människor man inte känner sedan innan. Ganska trevligt, rekommenderas starkt.
@iblandekonomi Man kan också ha en professionel attityd till arbetssökande, inse att det inte är audition till ny bästa kompis.
Jag tänker inte ropa hej förrän alla jag är avundsjuk på är ruinerade.
Noterar att villpriserna stigit med 1.5 Mkr på 6mån i en av kommunerna nära Sthlm city. Allt enligt Booli. Samtidigt börjas dem med nedskärningar inom IT nu.
Drog-och spel missbruket ökar. Lyxfällan har fullt upp 5 år framåt.
Det har blivit lättare att köpa knark och ta lån.
Det går inte basera konjunkturcykler på ekonomiska prognoser.
Gick ur börsen för drygt ett halvår sedan. Dock med undantag för två amerikanska ETF som går bra och Securitas som jag antar kommer att göra strålande affärer i takt med att samhällskontraktet fallerar. Climeon (tack, herr bloggarjävel för tipset) och Bahnhof betraktas som leksaker än så länge.
Ångrar inte alla sig som följde cornus råd och ligger likvida nu? Börsen går ju som tåget. Trodde vi skulle vara mitt i en apokalyptisk lågkonjunktur vid det här laget.
He he, det är snudd på men jag är tveksam och tänker inte gå in i börsen igen än på ett tag. Gör dock vissa undantag. Alfred Bergs björnfond var dock ingen höjdare. 😀