Microsoft stänger ner sin e-bokhandel Microsoft eBook Store. På grund av DRM-skyddet blir därmed alla böcker köpta genom tjänsten oläsliga, vilket är en bra påminnelse om hur sådana här tjänster fungerar. Stänger exempelvis Apple en dag i framtiden ner iTunes Store och enbart satsar på sin prenumerationstjänst Apple Music blir alla köpare av med all sin köpta musik och alla sina filmer, och får snällt betala igen.
Kobo Aura H2O E-boksläsare. |
Microsoft eBook Store stängs alltså ner, och alla köpta böcker blir oläsbara. Man köpte inte egentligen böckerna, utan bara rättigheten att läsa dem. När tjänsten nu stänger blir bokfilerna oläsbara.
Microsoft kompenserar dock kunderna genom att betala tillbaka pengarna i detta fall. Det handlade nog inte om särskilt många kunder – har du ens hört talas om tjänsten?
Så här ser det ut med DRM-skyddet hos många e-bokhandlare, inklusive Apple, Google, Amazon, Kobo mfl. Stänger man ner tjänsten och infrastrukturen, så försvinner möjligheten att läsa böckerna man köpt. Allt på grund av förlags och författares obefogade rädsla för piratkopiering.
Som författare kan jag konstatera att mellan 10-20% av mina sålda böcker är e-böcker och jag har inte upplevt det minsta problem med piratkopiering, trots att böckerna varit förhållandevis dyra på grund av 25%. För övrigt kostar distributionen av en e-bok lika mycket som en fysisk bok, dvs 10% av F-priset till återförsäljaren. Det täcker infrastrukturkostnaden och mjukvaran för distributionen, om ens det, för e-boksdistributörerna täljer inte direkt guld på verksamheten. Tryckkostnaden för en pocketbok ligger på någon enkrona, och e-böcker ska alltså inte vara billigare än en fysisk bok.
Om man köper (mina) e-böcker som nedladdningsbara filer via exempelvis Bokon, Adlibris eller Bokus, så ska DRM-skyddet bara vara en vattenmärkning och din nedladdade fil kommer förbli läsbar oavsett. Men detta gäller alltså inte nödvändigtvis de stora tjänsterna där e-boksläsaren är integrerad med en butik, som Apple Books eller Amazons Kindle.
Samma sak gäller t ex Apple iTunes Store, med sina filmer, teveserier och musik. Nu går musiken över till strömmande tjänster som Apple Music, och en dag kanske Apple kommer stänga ner iTunes. Den dagen blir alla som köpt musiken eller filmerna av med det de köpt. Även om man laddat ner filerna, så måste DRM-systemet finnas för att man ska kunna lyssna på dem, och det kommer inte finnas för evigt. Ibland tas rent av åtminstone enstaka filmer bort från iTunes, och har man dem inte nedladdade blir man av med dem. Är de nedladdade går de dock fortfarande att titta på.
När tjänsterna stängs ner får man antingen snällt hosta upp pengarna igen, eller börja betala för en prenumeration på musik man redan betalat för en gång. Än så länge håller jag personligen emot och har ingen musikprenumerationstjänst. Varför ska jag betala för att lyssna på musik jag redan köpt (på iTunes)? Då jag bara köper några enstaka skivor om året, plus några enstaka låtar, så blir det billigare att köpa än att prenumerera.
Sedan är digital distribution överlägset och bekvämt, men förbättrat välstånd innebär också ökad energiförbrukning. Internet förbrukar idag över 10% av världens el. Inget som är bra kommer utan kostnader.
Nu lär väl få sakna Microsoft eBook Store, men det är en påminnelse om att digitala tjänster är just binära. Antingen finns de eller så finns de inte. Och inget finns för evigt.
Tillägg: Vanligt förekommande problem är att barn inte kan ta över musik eller film föräldrar köpt på sina egna konton åt barnen. Det blir också problem vid separationer eller skilsmässor, då musik och film kanske inköpt gemensamt över 10+ år inte går att dela upp utan är kopplade till ett visst konto. Några arv kan det inte heller bli tal om, om man inte håller igång ett konto bara för att ha fortsatt tillgång till det inköpta. Just för Apple iTunes kan man autenticera ett antal enheter, men man kanske inte vill att ett ex automatiskt ska få tillgång till allt man själv köper efter separationen?
14 kommentarer
Jag har ca 50 köpfilmer i Itunes, och Apple får gärna ta bort dem i utbyte mot att de avskaffar Itnues. Hatar den applikationen.
Tror aldrig jag har tittat om på en film i Itunes. Enda anledning jag har köpt filmer istället för att "hyra" är för det alternativet inte alltid har funnits.
Betydligt värre var det när Apple tog bort stöd för 32-bitars appar i IOS 11. Jag hade väl ca hundra stycken jag inte längre kunde använda.
Du borde vara lycklig, det är ju ett exempel på marknadskrafter som verkar.
Har kör med mac i måååånga år. Tycker att apple har bra produkter som faktiskt är riktigt bra!
Tex så använder jag fortfarande min 2013 mac book pro. Men jag har aldrig kunnat förstå varför är det ingen som har satt sig ner och funderat över hur skräpet iTunes fungerar. Sämre program får man leta efter! Både i mobilen och på desktop. Sjukligt dåligt!
Jag köpte den första Iphonen som kom till Sverige. Telefonen ångrar jag inte men det var den första och sista produkten med Itunes-tvång som jag någonsin köper. Har kört Android sen dess och inte ångrat mig en sekund.
Oj, vilken stor sten du lever under. Musik hos iTunes mfl har inte haft DRM sedan 2009. 10 år sedan. Hur kan du ha missat det?
För att förtydliga, det gäller då filer som är köpta. Filer fråb prenumerationer som Apple music mfl går förstås inte att hantera vidare om tjänsten försvinner.
När det gäller köpta böcker med DRM-skydd tar man givetvis bort det omedelbart, vilket tar 2 sekunder. Likaledes med nedladdade från biblioteket så kan man vänta utöver de 28 dagarna med att läsa.
Jag har köpt flera kurslitteratur som e-böcker men jag kan inte sälja dem vidare som begagnade e-böcker. Ur det perspektivet är det en förlust att köpa en e-bok.
Det här med kurslitteratur skiljer sig enormt. Köpte 1-2 böcker till min ingenjörsutbildning, resten skippade jag då böcker är helt värdelöst format för att förmedla praktisk matematik och fysik genom.
Köper aldrig. Är för snål för att betala dyra appar för att få en spellista. I bilen kör jag p1 men oftast tycker jag att det är skönt att det är tyst.
Hemma spelar vi youtubelistor.
När det kommer till böcker så har vi loppisar som säljer begagnade böcker, oftast för 5-10kr/bok.
Ja digitalt är smidigt men till vilket pris? du betalar och du äger inte ens varan!
Det gäller även vissa programvaror som inte äger längre. Du bara prenumererar på dem och får aldrig en fysisk skiva.
Mm, det är synd att digitalisering av värden och äganderätter bara är en bubbla. Skulle vara användbart här annars.
Den som köpt någon endaste konsumentprodukt från Microsoft de senaste 10 åren har bara sig själv att skylla, tyvärr.
Liksom de som köpt en produkt i övrigt från miffosoft…
Digitala ekosystem handlar ju mycket om praktiska funktioner som ger ett mervärde för konsumenten. Jag köper 90%+ av mina böcker via Amazon's Kindle och Audible. Har varit kund hos Audible i 15+ år. För Audible finns (eller åtminstone fanns) möjligheten att medelst programvaran Audible Manager bränna ut en ljudbok på ett antal CD. Kindle + Audible erbjuder en överlägsen upplevelse för mig som kund genom att jag enkelt kan växla mellan att läsa med ögonen eller öronen sömlöst. Lars böcker köper jag via Bokon och / eller lyssnar via Storytel (har dem även som fysiska böcker). Bokon fungerar nästan lika bra som native Kindle.
Eftersom jag uppskattar bra böcker så brukar jag gynna lite "mindre" författare genom att köpa böckerna i alla tre format. Läser sällan pappersutgåvan men gillar att ha den i vårt bibliotek. Ofta när det gäller de utländska författarna så köper jag böckerna signerade. Den här approachen gäller även vissa större namn såsom David Baldacci och Stephen King då jag köper signerade och limiterade utgåvor (för att jag kan och för att jag uppskattar dem).
Att få en signerad och limiterad inbunden bok, gärna i ett tray case är extra nice.
Musik som jag verkligen uppskattar köper jag ofta på blu-ray och vinyl, resten lyssnas det på via Spotify. Sätter ett så stort värde på de "curated lists" som finns så att jag gärna betalar 99 kr i månaden för det.
Film köper jag på blu-ray. I vissa fall (tex. Den blomstertid nu kommer) orkar jag inte vänta på fysiskt släpp utan köper via iTunes eller motsvarande.
Alla har inte samma möjligheter som jag och det respekterar jag. Min approach gör dock att jag inte behöver bekymra mig för särskilt om huruvida min samling kommer överleva ett ekosystems död.