Dags för ett reprisinlägg om Blue Zones, vilket jag själv försökt leva efter utifrån egna möjligheter sedan jag skrev det ursprungliga inlägget 2012. Jag har åtminstone åldrats med viss värdighet sedan dess. Och tar trappan istället för hissen eller rulltrappan om man ska vara banal. Kan vara läsvärt för läsare som tillkommit sedan ursprungsinlägget.
Människan visar sig, föga överraskande, må bäst och leva längst, när vi får leva någorlunda naturligt. Dagens hälsoproblem beror till 90% på dagens onaturliga livsstil, oavsett om denna är frivillig, påtvingad genom samhällets struktur eller insåld via reklam och media. Endast 10% beror på de ärftliga eller muterade gener vi inte kan påverka.
I själva verket är det hur vi lever vårt dagliga liv i vardagen som är avgörande för hälsa och långt liv. Det är tämligen självklart, men det betyder att det inte är medvetna “kurer” som dieter eller motion som gäller, utan en annan livsstil.
Det handlar om naturlig och frekvent rörelse. Inga intensiva motionspass, utan ett liv där man inte sitter still och stötvis kompenserar med intensiv motion och träning. Naturliga rörelser som rörligt arbete eller banala saker som att sitta på golvet, vilket kräver mer rörelse än stolar, eller att man går mycket i trappor i hus byggda på höjden. Promenader och att odla sin trädgård.
Det handlar om attityder. Man varvar ner. Inte framför TV:n, utan stressar medvetet och regelbundet ner, t ex genom bön (eller meditation). Man helgar helt enkelt vilodagen fyra gånger i månaden. Och man har en målmedvetenhet. Man vet varför man lever och går upp varje morgon.
Kosten har en stor betydelse. Ett glas vin till maten varje dag. I huvudsak äter man mat från växtriket, även om mindre mängder kött och fisk kan finnas på tallriken, på hållbarare nivåer än dagens överkonsumtion av kött. Dessutom äter man sig inte mätt vid bordet. Det tar 20 – 30 minuter för hjärnan att fatta att man är mätt, så det gäller att sluta äta före. Det kan t ex åstakommas genom mindre tallrikar och att maten läggs upp på tallrikarna vid spisen och inte från skålar på bordet.
Och kanske allra viktigast så omger man sig med andra som har samma livsstil och värderingar i avgränsade grupper – man tillhör en samhörighet (eng community).
Mycket av det här skulle man hitta om man går tillbaka till 1800-talets svenska byar, men då levde man inte lika länge. Vad vi har idag är hygienen, rinnande vatten, moderna avlopp, moderna mediciner för enklare sjukdomar och modern sjukvård för tidigare vanliga dödsorsaker, samt betydligt lägre spädbarnsdödlighet. Kvinnor dör exempelvis inte i barnsäng i närheten så ofta som förr. Det är alltså inte frågan om att gå bakåt i tiden utvecklingsmässigt, men att förändra livsstilen.
Genetiskt är vi inte byggda för att bli gamla. Rent darwinistiskt räcker det att vi lever tillräckligt längre för att våra barn ska kunna bli självständiga nog för att själva kunna skaffa barn. Det betyder att hur bra eller accellerande dåligt vi mår efter säg 40 – 50 års ålder inte har inneburit något genetiskt selektionstryck – man har redan låtit sina gener spridas vidare.
Här finns en möjlighet när samhället ska förändras på grund av peak oil. Vi har kommer flytta oss kortare sträckor, dvs interagera mer med samma människor, samtidigt som vi kommer röra oss mer fysiskt. Vi kommer inte ha råd eller möjlighet att äta lika mycket kött som idag, även om djurhållning och medföljande kött, mjölkprodukter och ägg är helt nödvändigt i ett ekologiskt hållbart jordbruk. Men inte med dagens volymer.
Dan Buettner (Wikipedia) har tillsammans med National Geographic hittat vad man kallar blue zones, avgränsade grupper av människor som lever länge och med hälsan i behåll. De har hittats på t ex norra Okinawa eller bland herdarna i Sardiniens högländer. Och allra bäst hos sjundedagsadventisterna i USA, som för övrigt är av alla möjliga ursprung och alltså helt utesluter genetiska likheter.
Ovan är en sevärd TED-talk av Buettner kring detta. Se den. Tag er tiden. Ca 18 minuter, resten är annat.
Som påtalas så är det allra farligaste man kan göra födas respektive gå i pension. Man ska helt enkelt inte pensionera sig, och pensionen är inte en befrielse utan i själva verket en dödsstöt för många och en hälsomässig katastrof för andra.
Nedanstående TED-talk av Buettner är något år senare, när man tillämpat en del av det man funnit på en amerikansk småstad.
Bland effekterna var t ex att sjukvårdskostnaderna för de kommunalt anställda i staden hade minskat med 40% på något år.
Idag lägger man i princip 90% av hälsokostnaderna på sjukvård och medicin, medan man istället kan få 90% av effekten genom att förändra livsstilen. T ex genom att motverka bilism och gynna fotgängare.
Vi kommer inte på grund av peak oil tappa bort modern kunskap och modern teknik, men vi kan mycket väl få betydligt hälsosammare och lyckligare liv i västvärlden. Men det krävs att vi gör enkla och gratis livsstilsförändringar.
Ni som flyttar ut på landet och ägnar er åt hobbyjordbruk är inte helt fel ute vad gäller vägen till ett långt och hälsosamt liv. Men det kan gå lika bra med en kolonilott. På köpet får man en samhörighet att tillhöra. Hittar man många överviktiga bland odlingslotterna? Gissar på nej.
I övrigt gissar jag att dagens arbetsgivare med enkla (gratis) medel kan förbättra hälsostatus på sina tjänstemän. Men det passar nog bättre för ett separat blogginlägg.
Se även tidigare inlägg om hur man skulle kunna tillämpa deta på en hälsosammare arbetsplats.
101 kommentarer
Det finns nog en poäng med att folk lever längre än endast reproduktion. Nån ska ta hand om barnen också. Förr skedde det förmodligen ihop med mor o farföräldrar också som hade många erfarenheter pga sin ålder.
”Rent darwinistiskt räcker det att vi lever tillräckligt längre för att våra barn ska kunna bli självständiga nog för att själva kunna skaffa barn.”
Ja.. o det är ju dravel. Darwinism handlar inte bara om ifall nånting räcker för överlevnad.. Det är betydligt fler saker som ska till för att den individen ska kunna sprida sina gener så mkt som möjligt. Det gäller inte bara 1 generation heller. Barnets överlevnadschanser och reproduktionsmöjligheter kommer öka om det fått en bra uppväxt och lärt sig rätt saker. Möjligheter som förmdligen ökat om det även funnits mor och farföräldrar som kunnat hjälpa till.
idiocracy
Jo, men de kommer ju bara överleva så länge nån annan tar hand om dem. Vilket alltid blir en begränsad tid.
Darwinism är dravel.
Trollar du Niklas?
Suveränt inlägg. Jag skulle vilja tillägga en enkel sak som gör mycket för välbefinnandet. Skor. Det ska vara så lite sko som möjligt. Tänk tunn sula, ingen klack samt bred där fram, det som man brukar kalla för minimalistiska eller barfotaskor.
All rörelse är som sagt bra för oss, men gör vi det i ett par skor som tar bort all känsla mot underlaget (tjock sula), har en klack där hållningen blir fel och på så sätt felbelastar hela kroppen, samt inte låter tårna sprida ut sig och på så sätt belasta kroppen på ett korrekt sätt (med intryckt stortå försvinner stora delar av balansen) – då kan rörelser istället ge förslitningar och skador.
Verkligen?
På vintern?
Har skaffat ICEBUG skor med dubbar.
Skönt slippa ängslan för arm och benbrott.
Det fungerar bra. Tack vara rymliga skor håller SU igång blodcirkulationen bättre, så fryser gör man inte.
Om man halkar eller inte handlar mkt om gångteknik. Sätter du i hälen först framför kroppens tyngdpunkt är risken stor för att halka. Sätter du ner hela foten eller framfoten först under kroppen, halkar du inte. Du kan glida till lite grand, men du ramlar inte.
Efter att två av kollegorna på kort tid skadade foten, olika typer av brutna ben, när de gått i strumplästen hemma, så har jag i stort sett alltid inomhus inneskor på mig. Klassiska kinesiska gympaskor, märke Feiyue. Enkla, slitstarka, mjuka skor för tai chi och kungfu. En aning rundade vilket stimulerar balansen. Billiga dessutom.
Vem vill leva så länge då? Livet är ett straff. Jobba, Äta, Sova (om man hinner).
Är väl dödsångesten som gör att folk desperat försöker göra sig odödliga.
Om man tänker på vad meningen med livet är så hittar man egentligen inget vettigt svar.
Att fortplanta sig och om man inte gör det så blir man som Columbus som letade efter meningen med livet och hamnade i västindien. Det kanske är där man ska vara?
Gud ( eller vad det nu är) har gjort knullandet lustfyllt för att produktionen av människor inte skall stanna av, men vad är det för mening med det? Den sista tiden i livet, om man lever förbi 83 strecket, är ju ändå bara en enda stor förnedring. Undantaget Dagny.
Jag arbetar inom äldreomsorgen och har sett från första parkett. Rik som fattig. Pension innebär dödstöten för individen. Du blir isolerad och dina hjärnceller förmultnar i brist på socialkontakt. Dina muskler förtvinnar i brist på rörelse. Eländet beror på inaktivitet. Många gånger sker det omedvetet hos pensionären. "Jag har tid. Jag är ju pensionär". Verkar många resonera. Medans de tittar på tv. Dem friskaste pensionärerna är dem som sköter om sin trädgård, tränar, promenerar och tar sig ett glas.
Själv har jag många år kvar tills jag kan gå i pension. Men det kommer jag inte att göra. Kommer alltid arbeta med något.
Och glöm det där med att du och din respektive ska resa när ni går i pension. En stroke! och det enda du får uppleva därefter är ditt hem eller ett äldreboende. Har du hälsa så har du allt, så gör allt. En sak till. Alla prylar du har införskaffat och sparat. Kasta allt! När du väl börjar få besök av hemtjänsten kommer du vid det laget att använda allt färre saker och befinna dig i allt färre rum. Det mesta ligger och samlar damm. Bespara dina anhöriga eländet att kasta bort ditt avfall. Det mesta tas inte tillvara vilket är synd. Tack för en bra blogg!
Ok jag köper det mesta men det där att slänga allt är kanske mer om man är en ensampensionär?
Jag vet då många saker som går i arv och uppskattas i flera generationer allt från prylar som armbandsur och jaktvapen till kläder och diverse fastigheter allt från skogar till stugor..
Det stämmer det du säger.
Vi odlar på kolonilott sedan många år. Min spaning angående dessa stämmer med din. Själva grävandet i jorden känns meditativt. I de närbelägna kolonistugorna ser det däremot värre ut. Mindre odling och mer alkohol är mitt intryck där.
Därför vi har land och 8 odlingslådor mitt i en i övrigt hyfsat välskött villaträdgård. Rakt över gatan växlar det mellan potatis, säd och morötter. Morötterna kan sedan köpas på ICA, men vi brukar plocka spillt från skörden. Blir några tiotals kilo inom 100 m.
Håller med, att få gräva med händerna i jorden eller gå på en gräsmatta/sandstrand är meditativt på något sätt. Kontakt med naturen eller hur man ska beskriva känslan. samma när man bryter grenar och gör upp en brasa i skogen.
+1000 men har man en hobby kan det väga upp jobbet så spela golf eller åk på frimärksamlarkonferenser eller måla warhammerfigurer.
Tyvärr är det så att driftiga individer är driftiga både på jobb och fritid.
Passiva individer hålles igång på jobbet mot sin vilja men sedan finns inget som aktiverar dem annat än Tv-apparaten då går det som ovan beskrivits.
… och med fördummande tramsiga såpor och reality shower med rätt så bombade blondiner och hunkar som huvudpersoner och … "förebilder"…
Tankvärt och bra tror dock det är nästan omöjligt att få folk mer hälsosamma och att vila byta sina vanor genom att försvåra för ex bilism. I Uppsala har man försvårat maximalt tror knappast vi är hälsosammare.
Undrar över ”Idag lägger man i princip 90% av hälsokostnaderna på sjukvård och medicin, medan man istället kan få 90% av effekten genom att förändra livsstilen. T ex genom att motverka bilism och gynna fotgängare.” Det jämför helt olika mått. Man vet ex att ungefär 3–5 procent av befolkningen använder 15–25 procent av vårdens resurser. Jag förstår inte vad jämförelsen vill komma helt enkelt?
Visst skulle samhället kunna göra mycket mer än vad det gör för att uppmuntra folk att leva mer hälsosamt och höja deras livskvalité långsiktigt. Problemet är dels att staten är korrumperad, det är djupt inrotat i systemet att inte tex missgynna mjölkindustrin trots mångåriga bevis för hur ohälsosamma deras produkter är.
Dels är väl vi i allmänhet mycket bekväma av oss och tror att boten alltid står att finna i piller, inte i bra mat, en sund livsstil, och träning. För min egen del ser jag numera det jag äter minst lika mycket som medicin som föda/mat. Läkarna har glömt Hippocrates måtto, let your food be your medicine, and let your medicine be your food.
Om vi lämnar dillettanten Hippokrates åt sidan så har ju svensk sjukvård, liksom finsk, fokuserat på blodfetter. Man har inte pekat ut mjölkprodukter, men diskussionen om animaliska fetter (där mejeriprodukter ingår9 har alltid varit aktuell. Att dra slutsatsen att man borde pekat ut "mjölkindustrin" särskilt och då indirekt släppt igenom t ex köttprodukter vore mer korrupt än att peka på den generella effekten av animaliskt fett som helhet på kroppen.
Korrupt, trams.
Steg ett är att röra sig mer och äta mindre. Man behöver inte leva något atletliv utan problemet är att mångas enda rörelse i vardagen är till och från bilen.
Det som är riktigt skevt är att alla ska vara med att betala för vård till de som har valt att röka och supa till sig sjukdomar. Kom nu inte och säg att tobaks- och alkoholskatten täcker vårdkostnaderna, för det gör det inte.
Staten är korrumperad/mjölkindustrin alltså va snackar du om? Mjölk och kött håller landskapet öppet och branschen är fantastiskt bra hållen i Sverige jämfört med i andra länder.
Att vården är underfinansierad får stora konsekvenser. Under månaderna i kö hinner folk bli sjukare och de blir sjukskrivna. När man drar in på det ens kostar det andra. Gäller både de fysiska (somatiska) sjukdomarna och de psykiska (tänker depression osv ej psykos). Det blir bara dyrare i slutändan. Att istället för vård på sjukhus/primärvård satsa på hälsosatsningar i förebyggande syften är att kasta pengarna i sjön. De redan hälsosamma nappar och de överviktiga/rökare/aldrig tränande osv skiter i råden. Vi blir bara tjockare, mer stillasittande och mår psykiskt sämre i det här landet trots att alla vet ”hur man är hälsosam”. Det spelar inte så stor roll vilken innediet man följer så länge det är bättre än hur man åt innan.
Jag tycker det är rätt värdelöst att satsa på förebyggande åtgärder samtidigt som patienter ligger flera dygn på akuten. Sen privat vill jag lägga energi på min hälsa men det är för att jag ser fördelarna och inte slår dövörat till.
Snarare så att bilism är bra för folks hälsa.
Det är dom som inte har bil som blir sittande isolerade hemma.
Dom som har bil har enkel och smidig tillgång till naturen. Skärgården, jakt, fiske, vandra i naturreservat, åka båt, paddla kanot, odla i kolonilott, plocka svamp och bär, fjällvandring, skidåkning, skridskoåkning, osv.
@wst massbilismen som norm måste ifrågasättas. Det är fullt möjligt att t.ex. hyra bil till de tillfällen du räknar upp. Alternativt äga bil men bygga samhället så att den inte behövs i vardagen.
Men det är en knepig diskussion för tillslut dyker det alltid upp en kränkt rattkramare som ondgör sig över nån halmgubbe.
Bra inlägg.
Såg också någon variant där man resonerade utifrån livskvalitet. Man antog att två personer blev lika gamla. Den som aktivt skötte hälsan hade en hög livskvalitet långt upp i ålder medans den som missköte drogs med elände och sjukdomar i 20-30 år.
Givetvis med respekt för de som oförskyllt haft otur i livets lotteri, allt beror inte på dåliga livsval.
Instämmer. Inom vissa ramar är väl antalet år av mindre betydelse. Istället är det livskvalitén som är avgörande, och visst kan väl bra mat, regelbunden rörelse och meningsfull sysselsättning/arbete bidra härvidlag. Friskast av mina gamla släktingar är de som äter bra hemlagad mat, har ett livligt socialt liv och som i princip inte slutar arbeta utan som håller sig aktiva, deltar och bidrar med vad de kan i lokalsamhället. Våra äldre behöver uppvärderas radikalt. Att vara 90+ är inget hinder för att njuta av livets goda. Att se det hos mina åldriga släktingar ger mig hopp inför framtiden.
Endast 10% beror på de ärftliga eller muterade gener vi inte kan påverka.? Kan man få någon referens på det. Och att siffran skall vara precis 10 % är tveksamt – lutar snarare åt 11 % :- )
Jobbar på universitet och funderar på om det finns någon annan bransch med så hög andel arbetande pensionärer? Har flera kollegor i 75-årsåldern som arbetar runt 50% av heltid i undervisning och forskning genom egna konsultbolag. Professorer hade ju förr en livstidsanställing och även om den försvann på 90-talet så lever traditionen med att arbeta kvar efter pension kvar, om än i andra former. Att ha en livsuppgift – något som får en att studsa upp om morgnarna – tror jag är en stor del av det långa goda livet.
Jo, och oftast är ju ett universitetsjobb något som folk gör just för att de är intresserade av jobbet och finner det spännande.
Ja, han amerikanen Arthur Ashkin som fick 2018 års Nobelpris i fysik var ju 96 !!
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7057748
Kan bara applådera detta inlägg. Satte ord på mycket tankar jag själv har.
https://utbrytningen.blogspot.com
sjundedagsadventisterna dricker inte alkohol, använder inte heller kaffe eller tobak. De äter även mycket vegetarisk mat. De lever helt enkelt väldigt sunt utan laster.
Men lever de ett liv värt att leva?
Nyckeln till ett långt och lyckligt liv sammanfattat på några hundra ord. Snacka om enkla svar på svåra frågor. Imorgon kommer bloggen avslöja hur du kan tjäna 100.000 kr/mån på att jobba 30 min om dagen från sängen.
De senaste blogginläggen beror nog på en skön semester. De känns mer förproducerade och i det här fallet återanvänt.
Skön semester? Han slåss med Snömannen på Elbrus, typ!
Är det inte precis sånt som det paret verkar gilla :)? Hade valt något varmare mer avslappnat själv.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Njuter varje dag efter att ha pensionerat mig vid 65 (4 år sedan). Inga måsten, inga sammanträden och långa härliga morgnar varje dag. Reser och läser. Haft ett välbetalt statusyrke i 35 år, saknar det inte en sekund!
dtkalle: Vi är uppenbarligen medlemmar i samma klubb!
@dtkalle, rätt inställning!. Tragiskt att så många endast har jobbet som enda meningsfyllda aktivitet och rasar ihop vid pension.
Tack vare många goda år har jag kunnat dra ner på jobbet till en minnivå. För mig är jobb inget annat än brödföda. Inte tråkigt men mkt hellre utan det. Att inte disponera tiden fritt, tvingad umgås med folk vars sällskap jag inte valt, vara tillgänglig även i viss mån på fritiden är inget att stå efter. Finns 1000+ roligare saker att göra i sitt korta liv.
Skippa sockret (fruktos) och skär ner på kolhydraterna så har du redan gjort 90% av jobbet, bort med alkohol med. Men visst, att röra på sig är "livsviktigt" det med, kroppen är inte gjord för att sitta stilla
Precis, det är kolhydrater vi överkonsumerar enormt mycket jämfört med vad som har varit vår naturliga föda i miljontals år, vilket orsakar majoriteten av alla hälsoproblem. Vi är av evolutionen anpassade för att äta kött och andra animaliska produkter och lite grönsaker, att tro att en vegetarisk kost skulle vara mera nyttig och att vi överkonsumerar kött är bara skitsnack.
Vi överkonsumerar allt utom grönsaker relativt hur lite man rör på sig. Energi in och energi ut. Kroppen är smart nog att konvertera energiintaget till det den behöver.
Nja Unknown,
Det är korrekt att vi är designde för animalisk konsumtion. Vi har ju lite antydan till huggtänder också.
Vi är blandätare, vi behöver proteinrik kost ihop med alla andra näringsämnen.
Vi är dock fortsatt designade som i förhistorisk tid. Det är rotfrukter, grönsaker, frukt, nötter och insekter samt eventuellt småvilt eller fisk.
Äta ner en kossa eller bälga mjölk är vi inte gjorda för. Våra kolesterolvärden talar sitt språk kring det.
OT. Nån som vet vad son hänt med husmask.se? Varit nere ett tag.
https://www.husmask.se/home
är online igen
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Hur är sambandet mellan närodlad mat och folk som bor i avlägsna byar?
Var livslängden för Grönlands innuiter längre eller kortare när de nästintill enbart åt mat från sin omgivning?
Med tanke på det där påståendet med mest vegetarisk kost.
Det kan vara missvisande att titta på medellivslängden för jägare och samlare som lever på en naturlig kost som vi människor är anpassade för, eftersom barnadödligheten var hög, då man inte hade någon sjukvård eller liknande. Men, de som lyckades överleva till vuxen ålder levde minst lika länge som vi gör idag, huvudsakligen genom att äta animalisk föda och lite grönsaker. Ja, just inuiter/eskimåer åt knappt några grönsaker alls. Det vi ska undvika för att förbättra hälsan är spannmål och andra kolhydrater, som socker och vete, som vi inte alls är evolutionärt anpassade för att äta.
Självklart får man sortera bort sådana saker som närmast kan klassas som olyckor.
Till exempel ihjälsparkad av en tjur eller drunkna under en fisketur.
Att vi åt mindre kött förr i tiden, här i norden, verkar också lite märkligt.
Med tanke på tillgänglig statistik hade vi betydligt fler lantbruksdjur här på 1800 talet.
Visserligen vägde de mindre men kilo kött per invånare var ändå betydligt högre än nu.
Ja precis, även sedan vi gick från jägare och samlare till jordbrukare och började äta onaturlig mat som spannmål så var köttkonsumtionen fortsatt hög, och djuren var minst lika viktiga i kosthållningen som det man började odla på fälten. Vi överkonsumerar inte kött, vi är anpassade för att äta det och har gjort det i miljontals år.
Det känns rätt teoretiskt att dela upp maten i "naturlig" och "onaturlig". Antagligen varierade dieten oerhört beroende på var man bodde, likaså köttintaget. De som bodde i kustbandet åt antagligen inte särskilt mycket kött, eller åt djur som vi inte äter idag. Hur många som bekänner sig till "naturlig" kosthållning käkar säl-lever regelbundet?
Det råder dessutom ingen som helst tvekan om att stenåldersmänniskor åt spannmål där de kom över det, så att hävda att spannmål som sådant är "onaturligt" är helt felaktigt.
Spannmål är i sig inte onaturligt, det är mängden spannmål som vi äter idag som vi inte är anpassade för. Det är klart att stenåldersmänniskan stoppade lite vilda spannmålsfröer i munnen när tillfälle gavs, men det skulle aldrig komma på tanken att skörda och förädla det lilla som växte vilt. Det är negativ EROEI på det.
För att anticipera missförstånden kring mitt svar rörande EROIE. Nej, de tog inte fram kalkylatorn och kom fram till att de inte gav tillräckligt med energi för att förädla vilt växande spannmål.
Jodå, där det fanns gott om vilt spannmål finns arkeologiska bevis för att bröd och öl tillverkades under neolitikum.
Neolitikum var ungefär 10 000 år sedan, då vi först började med jordbruk och att äta spannmål som vi inte är anpassade för. På bara 10 000 har det inte skett några större förändringar av det vi evolutionärt har anpassats till att äta under miljontals år.
Ja, det var en gradvis övergång under neolitikum vilket saknar betydelse för resonemanget. Du har fortfarande fel i ditt påstående att ingen stenåldersmänniska kunde komma på idén att skörda och förädla vilt växande spannmål. Det finns arkeologiska bevis för att någon stenåldersmänniska gjort EXAKT det.
Hmmmm… det kan bli förvirrande när 2 Unknown skriver i samma tråd. 10:10 och 10:17 var det inte jag som skrev. Jag har alltså inte påstått att stenåldersmänniskor inte åt spannmål, utan jag säger att ungefär 10 000 av spannmålsätande har inte förändrat oss evolutionärt, vi är inte anpassade för att äta det, utan det vi ätit under miljontals år, alltså kött och annan animalisk föda och en del grönsaker.
Lite spannmål blev det allt under den yngre stenåldern.
Det är lätt att se när det skedde på ett människoskellett.
Det blev nämligen lite vanställt, lägre meddellängd och så börjar tänderna ruttna.
Nja, det orsakades ju inte av spannmålet i sig, däremot så medförde övergången till jordbruk bl a järn- och vitaminbrist. I det perspektivet får man ju beakta att man inte hade tillgång till många av de födoämnen vi har idag, eller vitaminpiller för den delen.
Iofs så kan man ju se att vid övergången till jordbruk så ökar karies, något som samlar- och kägargolk har mindre av. (Hur det är hos pastoralister är jag mindre säker på)
Klart det blir bristsjukdomar om man äter för mycket spannmål, vilket du verkar hålla med om.
Hört talas om fytinsyra.
Du har rätt i att det skördades och producerades bröd och öl under den perioden Ben. Misstaget många gör är att tro att det var det vardagliga livet. Det finns bevis på att dessa områden var platser för religösa riter dit flera olika grupper vallfärdade någon gång om året för att gemensamt utföra dessa riter. Det åts för övrigt stora mängder kött under dessa sammankomster.
Jag önskar att jag kom ihåg namnet på detta område. Jag såg en mkt intressant dokumentär om detta för några år sedan. Detta utspelades för mer än 10 000 år sedan. Jag tror att det är en av de första platser där det visade sig att flera folkgrupper samlades för ett gemensamt intresse, i detta fall religion. Någon kanske vet namnet?
Göbekli tepe
Tack Jet Khun Mae, det var platsen jag menade.
Kan inte se att peak-oil skulle ha någon signifikant påverkan på vår livsstil. Vill vi ha flytande bränsle krävs det inte mer resurser för att skapa det med kärnkraft. Dessutom går vi över till alltmer eldrift så efterfrågan minskar. Är vi obstinata och vägrar kärnkraft så är det inte peak oils fel att det går åt helvete utan var egen dumhet.
Det har ofta varit vår egen dumhet som gjort att medellivslängden har sjunkit.
Utrotningen av megafaunan och krig är typiska sådana dumheter tror jag.
I synnerhet utrotningen av megafaunan har ställt till det för oss.
Intressant länk, det naturliga livet är bäst. Nära relationer, en känsla av ett meningsfullt liv, sund kost och vardagsmotion.
Kom föreläsaren just från Snäck strandklubb innan han gick upp på scenen? Varför ville han signalera att han var strandraggare genom att ha halva skjortan uppknäppt på en föreläsning?
Föreläsaren ifråga lever som så många andra på att skapa "woo" och spektakelkänsla kring en liten kärna av vetenskaplighet.
Ett av världens största och mest framgångsrika projekt på området gjordes i finska karelen på 70-talet, men antagligen hade det inte varit lika sexigt om en knarrig finsk läkargubbe från en vårdcentral i Kuopio hållit i föredraget.
Jasså?
Jag som trodde det var Weston A. Prince arbete som var det viktigaste och det riktigaste vetenskapliga bidraget.
https://www.bokus.com/bok/9781849027533/nutrition-and-physical-degeneration/
Jag tror det finns en postare här på forumet som skulle ha funnit det väldigt sexigt med en karelsk föreläsare.
Bor i en liten stad och tycker det är bekvämt med cykel. Slipper leta parkering och kommer direkt dit jag ska. och bilen mår bra i varmgarage. Men en stående fråga om jag ska på ett möte eller liknande är: "Cyklar Du i dag med". Alla andra åker bil och då tycker dom jag är lite konstig. Nu är jag pensionär men det var likadant när jag jobbade. Provade att åka buss några gånger. Men på den tiden jag väntade på bussen var jag ju halvvägs till jobbet på cykel. Med den senaste forskningen så känner jag mej riktigt nöjd på min cykel. Har en gammal cykel med vinterdäck så jag slipper skifta. Går utmärkt att cykla på vintern för man får ju värme inifrån när man rör på sig.
Rätt OK att cykla i en stor stad också, man slipper köerna. Fast punkteringsskyddade däck är att föredra.
Hur fungerar punkteringsfrua däck? (Bortsett från genuina däck)
Dels så lägger man in olika skikt med skyddande vävmaterial typ kevlar, nylon mm och dels så kan man lägga in ett tjockare/hårdare gummiskikt bakom slitbanan. Resultatet är så klart att däcket blir tyngre/dyrare och dessutom styvt och jävlgt att få på.
Sen kan man köra med tätningsvätska i slangen också, eller tätningsvätska i däcket om man kör slanglöst. Det har jag gjort på nån hoj, men den har aldrig punkat ändå så jag kan inte recensera det. Fråga nnå som cyklar mountainbike, dom är vassa på sånt.
Det blir allmänt träligare att cykla på en sån cykel, men å andra sidan är det inte så kul att bli stående med punktering heller.
Vill man ha helt bombsäkra däck köper man Schwalbe Marathon Plus, men det är som att cykla på ett par gigantiska hockeypuckar. Vill man vara lite mindre extrem finns t ex Continental 4000. Numera kan man ju köpa däck med nåt slags punkaskydd på Biltema t o m, vet inte hur bra dom är.
Läste först tändvätska. Hur får du in vätskan i däcket? Är det typ som däcklagning på burk?
Känner mig road av alla tvärsäkra kommentarer 🙂
Välkommen till kommentatorsfältet hos Cornus blogg 🙂
Minska på sockret, ät lite grövre bröd, ät inte några ersättningsprodukter utan använd riktigt smör o riktig grädde, mjölk som är riktig. Hoppa över colan och snabbmaten. Framför allt pommesen men en hamburgare då och då är helt OK. Drick inte för mycket dålig öl
Skaffa dig fasta o stabila vanor, inget nattsuddande , gå upp i tid och dra dig inte i sängen
Du får skippa mjölkprodukterna så långt möjligt, kolesterolvärdena går i taket över tid och hjärt- och kärlläkarna får dig på sin agenda.
Vi är inte alls designade för mjölk i vuxen ålder tyvärr. Dock är vi faktiskt metaboliskt designade för konsumtion av proteinrika insekter.
Men det är ju inte lika kul.
Höga kolesterolvärden är enligt modern vetenskap inget problem i sig. Däremot kan en taskig APO-kvot vara ett tecken på ökad risk för hjärt- kärlsjukdom. Dålig APO-kvot får man av för högt intag av snabba kolhydrater.
Precis Andy. Kolesterolskräcken drivs av läkemedelsindustrin. Kolesterolsänkande mediciner, statiner, som läkarna delar ut som godis, är en mångmiljardindustri. Och läkarna är sponsrade av läkemedelsföretagen. Dessutom tillverkar kroppen den absoluta majoriteten av kolesterolet i kroppen själv, då det är livsviktigt för varje cell. Den moderna forskningen visar därför att kolesterolet i maten inte spelar någon roll. Det är som sagt kolhydraterna som påverkar kolesterolvärdena. Vill man ha bra kolesterolvärden är det kolhydrater man ska skippa, inte mjölkprodukter.
Om man skippar att bälga i sig mjölkprodukter och inte äter ner kossor så minskar LDL kolesterol, vilket är den skadliga plackbildande kolesterolen.
Denna bildas av kroppen för den behövs för att laga och skydda. I och med att vi gärna mumsar andra däggdjur eller produkter därav så får vi för mycket av det goda.
HDL kolesterol är det goda kolesterolet som hjälper till att balansera och säkra att LDL inte blir övertaligt.
Stor animalisk konsumtion ger högre LDL, vår egen produktion ökas med det vi intar.
Lägg detta i kombination med stillasittande, så förvärras läget få HDL produktion stimuleras av rörelse och aktivitet.
Minska ner däggdjurskonsumtion, öka gärna fisk och fibrer.
Röra på sig, ta ett glas rödvin om dagen och ät solroslecitin så ökar HDL. Allt med måtta, men det viktiga är att HDL och LDL står i balans med varandra.
Det blev ju en del att summera. Efter en slapp grillsommar med tillbehör ser svenskarnas blodfetter och kolesterolbalans ofta lite kass ut i början av hösten.
Varför skull konsumtion av däggdjur, något som vi männniskor ägnat oss åt i miljontals år, vara skadligt? Du behöver uppdatera dig om den moderna forskningen om kolesterol, det är en seglivad myt att det skulle vara skadligt, men nya studier visar att de som har högre LDL lever längre. För övrigt är det kolhydrater som täpper till blodkärlen, inte kolesterol/fett. Du kan läsa mera om den nya synen på kolesterol på denna länk
Tidigare allmänläkare Andreas (Diet Doctor) Eenfeldt som nu driver sin kommersiella medlemsklubb är naturligtvis intressant att läsa.
Länken beskriver konsumtion av läkemedel som överdriven, vilket säkerligen går att hålla med om. Jag har aldrig nämnt det ovan.
Noterar att han beskriver nyttan av att äta motsatsen till snabba kolhydrater (dvs. fiberrik mat).
Vidare att balansen mellan blodfetterna är av vikt.
Jag tänkte du länkade till etablerad medicinsk forskning, inte till en medlemsklubb, men det kan säker finnas intressanta uppslag i detta, bara det bekräftas av forskning.
Allt är inte en konspiration mellan bonushungriga läkare och profiterande läkemedelsbolag.
Dock kan bedömningar justeras över tid, vem kommer inte ihåg Socialstyrelsens rekommendation om att äta 6-7 brödskivor om dagen med en käck bild av en Skogaholmslimpa typ.
Om du bläddrar längst ner på sidan så finns det en lång lista med länkar till alla studier som informationen kommer från. Så allt bygger definitivt på etablerad medicinsk forskning.
Japp, Andreas länkar till New England Journal som summerar slutsatser om att tex medelhavsdiet är fördelaktigt.
Inga tunga gräddsåser där och normalt väl blandad med havets frukter.
Mjölk dricks av vuxna i nordvästra Europa säg norr om Bryssel _och_ på Kenyas o Tanzanias högslätter.
Förstår inte varför så många hackar på mjölken nuförtiden ?
Betalda av Oatly som ju ägs av något slags statligt kinesiskt invstmentbolag ?
Det finns många orsaker, veganism och matallergier är några orsaker. Men det finns andra skäl också. Nötkött- och mjölkproduktion är ju bra om kossorna betar på grässlätter, då man omvandlar gräs till sådant människor kan äta. Mindre bra är det väl när man tar odlingsmark i bruk för att odla gör djurfoder istf att äta direkt.
Åtminstone i Sverige så används ju mark som inte kan användas för odling av avsalugrödor etc. just för vall som boskap kan beta på..
Människor kan INTE omvandla gräs till nyttig näring.. Det kan bara kossor och andra idisslare
Intressant att notera att andelen hjärt- och kärlsjukdomar är lägre i de områden där s.k. medelhavskost är kutym.
Hoppa över den s.k lightläsken!
http://www.gp.se/nyheter/sverige/light-l%C3%A4sk-kan-%C3%B6ka-risken-f%C3%B6r-stroke-1.13450314