Dags för lite börshistoria. Vilka var de mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen årets första handelsdag i 1970?
![]() |
Ett urval av aktiebrevsamlingen hos en mycket god vän till bloggarjäveln. |
Finns börsnoterade aktier kvar för evigt? Har det egentligen hänt något på Stockholmsbörsen, eller är det fortfarande samma bolag som handlas nu som för snart 50 år sedan? Låt oss styra blicken till SvD:s arkiv, en tjänst för vilket jag betalar. Bland annat utmärkt för bokresearch, eller som i detta fall bloggresearch.
1970 så använde man fortfarande aktiebrev. Något jag för övrigt själv upplevde så sent som 1992, när jag skickade in aktiebrev i Trygg-Hansa för elektronisk registrering. Innan dess fick man hämta ut sina aktiebrev ur bankfacket, gå till kassan på banken och få dem stämplade när det var dags att hämta ut utdelning. Så sent som 1992 skedde alltså inte sådant nödvändigtvis automatiskt.
Volymen på börshandeln på den gamla aktiebrevstiden var kanske inte riktigt på samma nivå som nuförtiden. Träjding fungerade inte riktigt på samma sätt, och börsrobotar kan man ju helt glömma.
Men vilka aktier omsattes mest årets första handelsdag 1970? Låt oss titta på antalet aktier omsatta.
1. Volvo B 1950 aktier med högsta kurs 347:-
2. Marabou B 1000 aktier med högsta kurs 155:-
3. Tändstickor B 1000 aktier med högsta kurs 192:-
4. Saab 950 aktier med högsta kurs 345:-
5. SCA 900 aktier med högsta kurs 117:-
6. Cementa 500 aktier med högsta kurs 130:-
7. ASEA 470 aktier med högsta kurs 239:-
8. Bofors 437 aktier med högsta kurs 114:-
9. Gränges 430 aktier med högsta kurs 187:-
10. Pripp 424 aktier med högsta kurs 247:-
Inga aktier omsattes i LM Ericsson den dagen, vilket kanske är lite ovanligt.
Tändstickor heter numera Swedish Match. SCA har nyss bytt namn till Essity. ASEA gick ihop med schweiziska Brown Boveri 1988 och är numera ABB. Cementa blev Euroc, sedermera Scancem tillsammans med norska Aker, som 1999 köptes av tyska Heidelberg Cement AG. Saab delades upp i Saab och Saab-Scania. Sedermera försvann biltillverkningen från Saab och över till GM, och kvar är försvarskoncernen Saab. Bofors gick ihop med Eskilstunabaserade Förenade Fabriskverken 1991 och ingick i Celsiuskoncernen, som börsnoterades av regeringen Bildt på 90-talet. Bloggarjäveln ägde aktier ett tag i Celsius. 1999 köptes Celsius upp av Saab.
Gränges föll offer för stålkrisen och köptes upp av Electrolux 1980, och delades 1997 ut till aktieägarna och börsnoterades igen, bytte namn till Sapa och köptes ut från börsen av norska Orkla 2005.
1990 slogs Marabou samman med Freia till Freia-Marabou och köptes av Kraft General Foods 1993.
Pripp bytte 1972 namn till Pripps Bryggerier. Bolaget förstatligades på 70-talet och blev 1986 ett dotterbolag till Procordia. Volvo köpte sedan Pripps 1993 och slog samma det med Rignes i Orkakoncernen och bildade Pripps-Rignes. Idag ägs Pripps av danska Carlsberg, och existerar bara som ett varumärke under Carlsberg Sverige och Falcons bryggeri i Falkenberg.
Ska man summera finns alla bolagens verksamheter kvar, utom numera det rena varumärket Pripps, men flera bolag har lämnat börsen eller fusionerat med andra. Flera har kraftigt förändrade verksamheter, vilket vore konstigt annars med tanke på att 49 år har gått.
13 kommentarer
Som minoritetsägare i bland annat Essity undrar jag vad ni tror eller gissar. Finns det någon chans att aktien bibehåller värdet under den förmodat kommande lågkonjunkteren?
Finns det ens sådana, klassiska aktier och hur ska man lyckas identifiera dem?
När räntorna stiget minskar värdet på bolag med sunda siffror eftersom de institutionella köparna i högre grad kommer jaga avkastning i räntor/obligationer än på börsen. Finns ingen orsak att äga SCA om man får 3-4% av FED för lågriskfonderna.
Så är du ute efter värdeökningar i dåliga tider är det andra börser än den svenska alt small cap du ska titta på. Small cap är såklart mer riskfyllt i lågkonja än högkonja. Då fler länder verkar på väg mot lågkinja är många andra utländska börser även oattraktiva på kort sikt.
En bra dag!
"SCA har nyss bytt namn till Essity"
SCA finns väl kvar som skogsbolag, men de noterade SCA's hygienprodukter under namnet Essity?
Och de dagliga börsuppdateringarna som förekom i november på denna blogg har helt försvunnit när börsen gått upp …
Mkt snyggt på väggen!!
O/T: Räkning för JAN2019 på elförbrukning inkomm, och då jag reagerade på den kraftigt förhöjda summan (ca1000kr mera) fick jag av en förvisso mkt trevlig o serviceinriktad kundtjänst resa på att priset har höjts med ca 15öre/kwh, från 40,2 till 55,9öre/kwh.. waaahhh!( nytt 2årigt avtal) Nu var de förvisso en ökat Energi-skatten och "det har blivit mkt dyrare på sista tiden" … Så den där löneökningen på 2,5ish procent känns som bortblåst av en frisk icke-inflations fläkt.. nåväl, nååågot måste ju blivit billigare då prisindex blaha blaha .. :/
1970 års kronor eller dagens pesetas ?
Viktig fråga. 1970 kostade en dansk krona 69 öre. Hur kunde man missköta ett land på detta viset med Sveriges förutsättningar? Den frågan borde hela svenska folket ställa sig, och utkräva ansvar.
Utkräva ansvar från vem?
Detta har skett över flera mandatperioder och vi har ju haft demokrati hela den tiden.
Megakille, vi kan börja med sittande statsminister Lövfen. Sen han kom till maktens boning har kronan gått ner med ca 14% mot EUR. Och det lär fortsätta. Och om senaste regeringsbildningen kan kallas demokrati är aningen tveksamt.
På min Aladdin-ask som jag just nu sitter och smånallar ur står det Mondelez…
Mondelez.. Låter som något jävla tvålnamn från latinoland
Hrmmmpf !!
Angående Gränges så har Wilderäng till hälften rätt rörande stålkrisen men inte att förglömma att Gränges hade en mycket stor rederidel som var verksam dels inom malmskeppningen från Narvik/Luleå, Oxelösund samt Puerto Ordiz Venezuela, Vitoria Brazil och Buchanan Liberia och att en minst lika stor del av rederiets tonnage var verksamt inom tanksektorn med råolja från Persian Gulf och till viss del också från det i dagarna aktuella Maracaibo Venezuela … Det gick kris i stål och därmed följdriktigt i malm och samtidigt hade vi på varandra följande oljekriser där ett antal svenska stora rederier hade överinvesterat i stortanktonnage … Gränges, Salén, Malmros, OK etc. … Själv var jag anställd nästan hela 70talet i Gränges intill Werthén lade ner verksamheten.
p.s. Så sent som mitten 70talet erbjöds kontinuerligt de inom koncernen anställda att köpa Grängesaktier till pris något under börsnotering.