Efter tio år av investeringar i spåren av de höga oljepriserna lyckades Storbritannien tillfälligt stoppa fallet i landets oljeproduktion, men produktion och i ännu större utsträckning export föll återigen 2017.
Storbritanniens oljeproduktion, -konsumtion och nettoexport (import) 1980 – 2017. |
Storbritanniens nationella peak oil inträffade 1999 och 2006 var inte landet längre en oljeexportör, utan en nettoimportör. Energieffektiviseringar gjorde dock att man som modern och mogen ekonomi delvis kunde kompensera genom minskad förbrukning, men likväl ökade importbehovet.
Investeringar i oljeproduktion tar 5 – 15 år att nå full produktion, och de projekt som drog igång under åren med högt oljepris 2005 – 2015 gav slutligen effekt 2015 och 2016 när landets oljeproduktion återigen ökade.
Dock stegäven konsumtionen under de här åren, och produktionen föll återigen 2017. Geologisk peak oil är passerad för landets del och det går inte att klämma ur mycket vätska som helst ur stenen, även om man tar i extra mycket. Så produktion föll och import ökade än mer 2017.
Sedan toppåret 1999 har landets oljeproduktion fallit hela 74%. Så är man också en effektiv västerländsk marknadsekonomi, vilket betyder att man har god tillgång till kapital och all den senaste tekniken, så oljan åker upp så fort som det går.
35 kommentarer
Kort i taket!
Ett peak peak oil-inlägg från Cornu, det var inte i förrgår.
Jag minns en tid då Cornu skrev frenetiskt om "problemet" med peak oil och hur samhället står inför en kollaps till följd av det. Samtidigt avfärdade han hånfullt alla teknikoptimister som sätter sitt hopp till att innovation och marknad skulle kunna hantera situationen. Antar att vi hade att välja mellan diktatur/planekonomi eller samhällskollaps, när Cornu spådde framtiden.
Numera har vi dock behov av diktatur pga klimathotet sägs det. Vad har du för position där Cornu? Känns spontant som att du borde luta mot diktatur.
Ja, och i fjol skulle det bli ransonering av diesel. Såvärst mycket av det fick vi inte se heller.
Trots alla inlägg om oljeproducerade länder vars produktion peakat så stiger alltjämnt den globala produktionen. Det verkar minst sagt vara cherrypicking för att ge sken av peak-oil.
Så låter det ofta med domedagsprofeter. De låter stundom rätt mycket om dem, isht när nyhetsflödet ger dem en gnutta "hopp" om katastrof. Det verkar dock sluta rätt ofta i att det löser sig och samhället fortsätter vidare som om inget hade hänt…
Hade missat att Cornu i ett tidigare inlägg redan tagit avstånd från diktaturmodellen för att lösa klimathotets utmaningar.
Ska vi då utgå från att han gått över till den tidigare bespottade teknikoptimist/marknadssidan? Eller är det samhällskollapsen som väntar runt hörnet?
Har noterat att de tidigare frekventa inläggen om hoten mot vår framtid såsom peak oil blivit färre från Cornus sida. Fullt förståeligt, är ju lätt att göra bort sig om man är lite för kategorisk och lagd åt det dystopiska.
Oljan dras väl upp där det kan ske billigast – sen kan vissa politiska beslut rubba detta – t ex USA som helst plötsligt blivit världens största oljeproducent. USA som efter sin peak oil nu fördubblat sin produktion. 🙂
Notera att Cornu är prepper. Det innebär vare sig optimism eller diktaturkramande utan snarare att man vill vara skapligt fri från statsmakten för att kunna försöka överleva på egen hand när allt brakar samman. Du vill inte att staten skall ha förbrukat dina sista resurser.
Hävdar IEA fortfarande att global peak oil blir i år så är det ingen liten skitsak, även om teknikläget har förbättrats en del sedan 2008.
Kuckeliku: Vi får väl se hur det blir med det, men som jag förstått det så har den prognosen ett antal år på nacken och hittills har sådana prognoser fått se domedagen skjuten på obestämd framtid.
Som exempel kan ju nämnas att det förr tjatade om att bristen skulle leda till ransonering av diesel vilket vi inte sett. Även tidigare prognoser har förlagt Peak Lil i vad som nu är det förflutna. Om man hittills har konsekvent missat på prognoserna med facit i hand. Vad är det då som säger att den här gången skall det minsann slå in?
IEA har alltid förlagt global peak oil långt in i framtiden. Det är andra aktörer som hävdat att den skedde 2005 eller skulle ske 2008 eller något sådant. Men det var innan frackingen kom. Nya tekniker överraskar inte sällan de teknikskeptiska. Det har varit svårare att förstå IEAs optimism.
Oljan är en ändlig resurs, vår civilisation konsumerar olja och andra ändliga resurser. Ständig tillväxt är omöjligt på en ändlig planet. Vid någon tidpunkt kommer förbrukningen av olja och andra ändliga resurser att vända nedåt. Vändningen kommer inte nödvändigtvis orsakas av brist på just olja; en ökad svårighet/kostnad i största allmänhet, att få fram råvaror/metaller/energi, samt miljökostnader, kan orsaka stagnation och nedgång. Romklubbens prognos, presenterad i rapporten "Limits to growth", byggd på dynamsik systemmodellering som tar hänsyn till ett flertal variabler, predikterar max industriproduktion år 2025, om 6 år,och befolkningsmaximum lite senare. Rapporten släpptes 1972 men senare uppdateringar, med uppdaterade indata har inte ändrat den prognosen.
https://www.theguardian.com/commentisfree/2014/sep/02/limits-to-growth-was-right-new-research-shows-were-nearing-collapse
"Ja, och i fjol skulle det bli ransonering av diesel. Såvärst mycket av det fick vi inte se heller."
Detta inlägg skulle jag vilja läsa, länk plz?
@Anonym 22:28. Såvitt jag minns angav Aleklett 2017-2022, så vi har ännu inte nått den bortre gränsen på intervallet. Men visst, det var många som underskattade möjliheten att upprätthålla produktionen, och i synnerhet den amerikanska skifferoljan. Dock har skifferolja inte så mycket att göra med diesel, eftersom den består av kortare kolväten.
Kuck: du får gärna visa vilken profetia du syftar på för det jag hittar har ett antal år på nacken.
Mats: jag har inte kollat hur det ser ut nu, men tidigare har ju romklubbens prognoser inte visat något anmärkningsvärt. Att de haft god träck rekord hittills är alltså ingen bra indikation på modellens träffsäkerhet. Frågan är om de kommer hamna i den långa raden av domedagsprofetior som inte slog in?
Notera att observationen att Peak Lil kommer inte är samma sak som att man måste springa och tro på varje domedagsprofetia.
Stefan: skall se om jag orkar leta fram det åt dig…
Thomas: möjligt, men jag vill minnas att cornu basunerar ut 2018 när det begav sig. På den tiden var bloggen rätt mycket mer pessimistisk vill jag minnas (eller så har man bara vant sig vid den pessimistisk ton)
Googla +diesel +ransonering +cornucopia
https://cornucopia.cornubot.se/2012/02/total-forvirring-om-oljeforsorjningssak.html
https://cornucopia.cornubot.se/2012/05/aleklett-forklarar-dieselransoneringen.html
Det var alltså något nån professor Aleklett menade kunde ske och som sedan bloggaren slog på stort kring eftersom det passade hans narrativ.
The view that oil extraction will never enter a depletion phase is often referred to as "cornucopian" in ecology and sustainability literature.
Säg, var vill du komma med att droppa ett citat? Det säger ju inte ens något speciellt intressant.
Kan du inte skriva ett inlägg om Peak Oil i USA?
Ja det vore intressant. Gärna illustrerat av ett linjediagram med "den skönlitterära berättelsen" inringad.
Ja hur har det gått? Tog skifferoljan slut i fjol?
https://cornucopia.cornubot.se/2014/05/eias-revision-usas-skifferolja-helt.html
Finns lite olika uppfattningar om begreppet Peak oil, vem eller vilka kan ha nytta att propagera för peak oil? Sedan finns det forskning som hävdar att oljan är abiotic till skillnad från fossil olja.
Peak oil bygger på en observation om att produktionen vid ett givet oljefält följer en viss fördelning över tiden. Generaliserat över alla oljefält skulle man få en global peak oil. Tankefelet med teorin är den inte tar hänsyn till prisökningar. Lokalt så kommer inte det faktum att ett oljefält sinar påverka priset. Så oljebolagen pumpar den olja som är lönsam och fortsätter sen till nästa fält. Men när oljebrist uppstår globalt ökar priset och då kan nya tillgångar exploateras. Tex oljesand. Samtidigt gör teknikutvecklingen (tex bättre bilar, elnätsutbyggnad, kärnkraft, fjärrvärme, värmepumpar osv att fossilbehovet minskar. Så vi kommer aldrig få någon brist på olja i framtiden.
Det finns inte alltid ytterligare tillgångar. Det är också idiotiskt att bränna upp oljan.
Definitionsfråga. Vad är "brist"?
Varför är det idiotiskt att elda upp oljan? Tycker att det servat oss bra hittills…
Det är idiotiskt att använda oljan till allehanda lättsinnigheter när oljan kan bli hur dyr som helst i framtiden men fortfarande behövs i massor med ytterst väsentliga former av produktion.
Men om man måste lämna den för framtida generationer så bör det även gälla framtida generationer. Och ifall dom av den anledningen skall avstå oljan så faller ju det argumentet för att vi skall avstå.
Dessutom så verkar det som att ifall vi avstår resursen så finns det någon annan som tar för sig desto mer…
Africa identified as the new hot spot for oil and gas exploration. French Total finds 1 billion barrel reserve outside South Africa.
https://www.zerohedge.com/news/2019-02-10/south-africa-oil-discovery-could-be-game-changer
Varför inte börja med Fracking i Europa? Finns det förutsättningar för det?
Det lär finnas en stor fyndighet under Paris. Varför inte konvertera Eiffeltornet till en oljerigg – det ser ju redan ut som en.
Ett av de största hindren är att fracking utöver mycket insatsvaror som stålrör, specialsand och kemikalier kräver stora mängder kapitalkrävande utrustning och skicklig arbetskraft samt ett väl utbyggt nätverk av stödjande industrier. Detta nätverk är bäst inom USA och det kan vara så illa att det bara bär sig ekonomiskt när det finns gamla avskrivna investeringar i sådan infrastruktur.
Fracking är lite som att gå ifrån att hugga ved till att frenetiskt samla kottar när veden är slut.
I gamla Tjeckoslovakien lyckades man med att flytta en hel stad, Most, för att komma åt all den brunkol som fanns under staden
Ja, men i Tjeckoslovakien behövde man inte flytta med massa folk i gula västar eller flytta på arga bönder som var i vägen…
…eller så var det så att vi inte fick veta om det. I Östblocket hade man ju lite andra rutiner på att flytta på folk utan stora rubriker…
Vi i Väst Europa bör faktiskt litet visa respekt och ödmjukhet. Om vi alltid arroganta är mot våra goda grannar i öst så kanske vi inte får köpa olja från där när vi måste göra så. Jag tycker många för hårda ord om Ryssland säger. Fred är bättre än krig och vi Europeer bör vara vänner varandra med.
Jag tror inte sånt spelar så stor skillnad. Har Ryssland olja att sälja så kommer de vilja sälja även om folk kallar dem saker.
Det finns alltid andra köpare och säljare så om någon kombo inte funkar så funkar en annan och köpare och säljare får sina behov tillgodosedda ändå.