Konjunkturläget i enskilda sektorer visar bland annat att läget är mörkrött för fastgihetsmäklarna, vilket är en indikator på hur het bostadsbranschen är just nu. Man ser också inbromsningar i företagens investeringar i IT-hårdvara, och indikationer finns på att man nu även drar in på reklam vilket inte är helt ovanligt vid lågkonjunktur, i synnerhet tryckt reklam. Tjänstesektorn indikerar tydligt lågkonjunktur.
Konjunkturläget enskilda sektorer och branscher. |
Det samlade näringslivet ligger nu på +0.3, precis över lågkkonjunktur. Det som räddar kvar det hela är tillverkningsindustrin, som mestadels går bra, undantaget den ofta byggrelaterade träindustrin, samt petroleumindustrin som är nere i mörkröd misär. Intressant är att ännu sämre är det för grafisk industri, vilket mycket handlar om att producera reklamtrycksaker. Detta indikerar att företagen drar in på reklam, i synnerhet tryckt reklam, vilket inte är helt ovanligt när ekonomin krymper för företagen. Intressant är att andra transportmedelsindustrin är i högkonjunktur. Elcyklar, månne, samt reparationsverkstäder. Det senare talar för att kunderna gärna reparerar istället för köper nytt. Bra för miljön, dåligt för den konsumtionsbaserade ekonomin. Eller så är det alla snart tusentals mobiltelefonreparationsverkstäder som ligger bakom detta.
Byggindustrin håller sig kvar i högkonjunktur, med lite bättre marginal än totala näringslivet.
Så även handeln, generellt med nöd och näppe, men många branscher går dåligt.
Bland annat är partihandel med IT-utrustning nära djupröd misär. Företagen verkar alltså dragit ner på inköpen av IT-utrustning. Åtminstone i Sverige. Kanske spökar kemikalieskatten? Överlag är all partihandel i lågkonjunktur, undantaget övriga maskiner. Företagen drar ner på sina investeringar och i synnerhet inköp.
Den breda detaljhandeln, är nere på blödröd misär, medan mer specifik handel inte far lika illa än. Drivmedel, dvs bensinmackarna, och förstås internethandeln är kvar i överhettning. Elektronikhandeln och kultur- och fritid är kvar i högkonjunktur tillsammans med livsmedlens dagligvaruhandel.
Tjänstesektorn är i lågkonjunktur.
Inom tjänstesektorn är nu restauranger, fastighetsmäklare och de olika formerna av personaluthyrning, samt researrangörer nere på blodrött. Detta är rimligtvis typiskt starka tecken på riktig lågkonjunktur. Semesterresor är tillsammans med bilar det som svenska hushåll drar in på när tiderna blir bistra, medan man kompenserar med dyrare livsmedel som sätter guldkant på vardagen.
Hotell, datakonsulter och leasingföretag är fortfarande i högkonjunktur, liksom transporter. Reklam håller sig precis över gränsen, vilket talar för att man relativt den grafiska industrin fortfarande satsar, men på Internetreklam.
38 kommentarer
Fastighetsmäklarna turas om att bjuder på kaffe vid min tunnelbanestation.
Jättetrevligt tycker jag.
Det är inte sälja hus som är det svåraste i fastighetsmäklaryrket, utan att få folk att anlita en som mäklare. Kanske lite kaffe kan hjälpa till att smörja den affären.
Samma här, JM brukar stå nere vid tåget och dela ut frukostpaket med fralla och juice.
Vid vilken station? Längs Gröna linjen har jag själv observerat detta fenomen. Som infödd Stockholmare på 40 år kan jag inte minnas att jag varit med om det förut…. Är jag för ung?
Är det kanske därför som borgarna i Fjollträsk inte vill införa förbud mot tiggeri på allmän plats? 😉
Vad jag förstår så förbjuds tiggeri i Stockholms ordningsstadgar. Meeen … man brydde sig inte om att tillämpa dessa paragrafer när jag bodde där. Med lag skall, osv.
När man en gång var på besök på Estrella så frågade någon hur man kunde kombinera så två helt olika produkter som (Wasa) knäckebröd och chipspotatis… "när folk har jobb så förbrukar dom knäckebröd och när dom är arbetslösa blir det potatischips….. Då är vi med hela tiden…"
Tragikomiskt
OT: Husmask.se ligger nere. Hoppas den bästa och mest detaljerade informationen om prisutvecklingen på bostadsmarknaden inte släcker för gott….
Verkar ju finnas begränsad anledning o köpa ny IT utrustning i form av datorer iaf.
Yes, jag uppgraderar till lika mkt minne som jag hade för 2 år sen fast till dubbla priset!
Verkligen. Speciellt bärbara datorer har blivit antingen väsentligt dyrare eller sämre.
USB-stickor och MP3-Spelare har till och med gått bakåt i kapacitet samtidigt som de gått upp i pris. Jag antar att de bra grejerna numera skickas till länder där ekonomin fortfarande håller i-landsstandard…
Att partihandel går ned i en djuptöd misär, syftsr du på att många här tycker att (c) & (l) sålt sig åt vänstern? 😉
"Semesterresor är tillsammans med bilar det som svenska hushåll drar in på när tiderna blir bistra"….Ja eller p.g.a. att kronan fortsätter sin resa ner mot djupet och man inte längre har råd att semestra i det krisande Italien då vi från vår sunda ekonomi kommer dit med vår värdelösa valuta.
Ja så är det. Våra politiker, finansborgarråd, stadsdirektörer och VD:ar för kommunala bolag m.fl har dock fortfarande råd att resa med 100-150 000 i månaden. Och kulturminister Amanda Lind förstås med sina i36 000/månad. Kultur är viktigt.
Trots att många medverkat till att Sverige blivit den fattige kriminelle kusinen från landet.
Sköterskan på akuten i en omöjlig genomstressad arbetsmiljö med urspårad patientsäkerhet får med 30 papp/mån däremot nöja sig med att stanna i "världens bästa land".
@Bengt: Stämmer bra det. Samma sak på jobbet. Dom som är högt uppsatta (globala positioner) ligger på löner mellan 75000-120000 i månaden + bonus och är oftast 45+ och har gjort en riktigt fin bostadskarriär tycker att Sverige är underbart. Dom yngre som har en "normalhög" lön och behöver köpa sig en villa för 6 miljoner utanför stan + minst 1 bil för att få familjelivet att gå ihop tycker nog inte det är lika roligt.
Läste i Mats Hellströms bok "Politiskt liv" om hur man insåg att DDR höll på att rasa ihop…. folk som jobbade inom vården bara "gick hem"… inga protester eller nåt… man bara gick hem.. Så några "gula västar" och sånt kommer det inte att bli här utan folk som jobbar i vården kommer bara "att gå hem"… Det är väl vad det ni beskriver som nu är en början?
@fam.jord: Jag går inte till den offentliga vården längre. Behöver jag åtgärda något litet betalar jag privat och kompletta hälsoundersökningar görs också privat i utlandet. Man får inte glömma att det är den som betalar som är kunden. Kunden i det här fallet är staten och dom har ett intresse av att hålla kostnaderna nere d.v.s. hellre medicinering än kirurgiska ingrepp, lägre löner och lägre bemanning vilket i sin tur resulterar i att dom bästa söker sig någon annanstans (antingen privat eller utomlands). Vill man ha råd var man ska investera pengar vänder man sig inte till "grativ rådgivning hos banken". På samma sätt vänder man sig inte till offentligvården om syftet är att få den bästa vården.
En del kommer att hävda att statens pengar är skattebetalarnas pengar och att det således inte är någon skillnad mot om man betalar privat men då får man komma ihåg att en budget handlar om prioriteringar och det är inte där dom görs.
Gissar också att det bara är början. Väntetiderna är horribla, även för allvarliga åkommor där den s.k. vårdgarantin tänjs till max, och oftast överskrids. Blev själv rekommenderad av läkare att söka vård i Danmark pga köerna. Känner många uppgivna vårdarbetande. Men det är väl samma inom polisen.
Man skall vara beredd att betala ur egen ficka framöver. Det kan bli mkt dyrt i "världens bästa land".
@Bengt: "Världens bästa land" är det väl dock fortfarande för dom som kommer hit unga från ett fattigt land, träffar söta tjejer, aldrig jobbar och ändå får en pension och en hyfsat bra välfärdsservice utan att bidra. För oss andra ligger enligt Numbeos jämförelse vår vård i paritet med Litauen ungefär på 15e plats av totalt 34 europeiska länder i jämförelse. Vi är inte värst men med tanke på att utveckligen har varit att vi tappar en plats om året dom senaste åren har jag svårt att se att vi kommer att klättra nästa år.
Ja, jag fattar INTE att de som jobbar på akuten på MAS bara tar och går hem..
Jävlitt trötta på skjutningar, våld o hot från personer i svarta feta BMW..
Hade DDR systemet med VAB? Annars kan jag tala om att vi hos unga tjejer i vårt feministiska land redan är väldigt nära "bara gå hem" om man likställer "bara gå hem" med VAB. Vabbandet på måndagar och fredagar skjuter i höjden, börjar påminna om 80talets sjukskrivningssiffror innan staten panikbromsade med karensdag.
"Region Stockholm vill rivstarta tunnelbanebygget i de södra närförorterna. Planerna ger en unik chans till prislyft i områden som i dag är blinda fläckar i spårtrafiken."
Går snart även att göra miljonklipp i den så kallade "lågkonjunkturen". Ypperligt läge för Stockholmare.
Färdigställandedatum är 2030-2035 och det är klart avsevärt förbättrad kollektivtrafik ökar priserna för en plats. Inte så det kommer ske någon prisökning nu utan tvärtom då detta innebär avbrott i kollektivtrafiken i många år för vissa linjer.
@Tim: Ok då är det inte som i andra städer där prisökningen sker på nyheten.
O VEM är det som fysiskt kommer att bygga den nya tunnelbanan ?
Eller för den delen den där tunneln i Göteborg?
Chansar villt på inhyrda Uzbeker – tjena Özz – eller andra från öster om Öst
Finns ju inte några hantverkande polacker att få tag på idag
Tunneldrivning brukar nästan alltid vara centraleuropeer, österrikare, schweizare, tyskar. För få bolag i Sverige som kan driva tunnel i stor magnitud för att täcka behovet.
@Tim: Då får Sverige se till att betala räkningen snabbt innan det blir för dyrt med tanke på att Schweizare och Tyskar tar betalt i sin egna valuta och kronan blir mindre värd för varje år. I annat fall blir det ingen tunnel. 🙂
Tryckt reklam låter som en onödig miljöbov, men i det här fallet så är den snarare skattesubventionerad istället för straffbeskattad som vanliga konsumenter ihärdigt blir.
Dom är roliga de där miljömupparna i regeringen.
En fundering riktad till dig Lars W.
Att man ska stå utanför börsen när konjunkturen sviktar råder det inga tvivel om. Men du pekar ständigt på konjunkturen i Sverige. Sverige är ju emellertid ett exportland och följer ständigt "Husse" på andra sidan Atlanten.
Blir det inte dumt att som svensk ligga likvid baserat på att Sverige går mot dystrare tider? Om den globala konjunkturen fortsätter vara tillräckligt stark så borde inte Sveriges konjunktur påverka vår egen börs, bortsett från företag som är verksamma endast inom Sveriges gränser?
Med andra ord, ligga helt likvid känns drastiskt, ett mellanting vore väl att vikta upp bolag som exporterar/är verksamma på den globala marknaden?
Mycket relevanta funderingar
Den globala konjunkturen är vikande också.
SEB korträntefond i USD fortsätter upp. Snart +20proc på ett år.
Helt rätt Ture, själv ligger jag 100% oberoende Sverige, även den ständigt vacklande kronan talar för export.
Det skulle jag med göra om det inte vore för att jag är för feg:
* Bra att ligga 80/20 eller liknande så man kan balansera om efter ett eventuellt ras och köpa aktier för räntefonder/likvider den dagen.
Förstärks av att vi haft så många år av uppgång nu, så det känns dumt att köpa in sig och ligga 100/0. Jag vågar inte ens lägga mig 80/20 pga detta, ligger nu på ungefär 55/45 i väntan på ett ras som kanske dröjer 10 år till…
* Tänk om vi går in i ett Japan-scenario och börsen står still kommande 20 år.
Ja, burknasare och 27 åriga mäklarslynglar med bakslick får ta o lämna tillbaka den leasade BMW:n
BH's nya pseudonym? Du vägrar lämna festen, du.
Likvid i SEK i väntande på en börskorrigering vs. Köp av bostad? Vad tror ni är störst risk på 5-10 års sikt?
Risken finns ju att börsen kanske inte kraschar i SEK men att bostadspriserna stiger i takt med att SEK blir mindre värt och att man kompenseras via högre löner i SEK och skattesänkningar.
I så fall minskar köpkraften på sparkapitalet i mkt snabbare takt än dom där 2 procenten per år.