Nordea skriver i en färsk analys att hushållen är känsligare för ränteutvecklingen än vad som är allmänt känt i en form av stresstest banken gjort. Risken för fallande bostadspriser är hög skriver Nordea, som menar att det kan ta tio år för svensk ekonomi och arbetsmarknad att återhämta sig om bostadspriserna faller 20%.
![]() |
Det ser mörkt ut när man ser ner på Stockholm från Himlen. |
Nordea varnar i en analys att om Riksbankens räntebana med 1.2 procent i reporänta i slutet av 2021 inträffar så kommer hushållens räntekvot nå 7% vilket bara skett en gång på tjugo år, inför den akuta finanskrisen 2008. Räntekvoten är ränteutgifterna i förhållande till disponibel inkomst. Detta avser alltså totala ränteutgifter och totala ränteinkomster för samtliga hushåll. Verkligheten är att alla inte är belånade, så en individuell personlig räntekvot kan förstås vara betydligt högre.
Banken tror dock att reporäntan bara stiger till 0.25% till år 2020, men det ökar hushållens ränteutgifter med 35% och man får en räntekvot på 5%.
En normalisering av reporäntan till ett intervall på 2.5 – 4.0% skulle öka räntekvoten stiga till 11%, vilket vi inte sett sedan 90-talskrisen.
Banken varnar särskilt för fortsatta prisfall i Stockholm. En höjning av reporäntan med 0.25 procentenheter skulle öka räntekostnaderna i huvudstaden med 13 procent.
Banken anser också att priserna i Stockholm är höga redan idag, tack vare amorteringskravet. Därtill driver bostadsbubblan och hushållens konsumtion svensk ekonomi:
“Konsumtionen och bostadsinvesteringar utgör tillsammans halva BNP och lär försvagas ytterligare vid ett bostadsprisfall, även om det är svårt att kvantifiera hur mycket.”
Ett större prisfall på bostäder kommer orsaka problem för många år framåt. Banken menar att det tar ett decennium för bostadspriser och arbetsmarknad att återhämta sig om priserna på småhus faller med 20%.
Banken avslutar med att deras simuleringar visar att även små räntehöjningar kan orsaka ett kraftigt fall i bostadspriserna.
Bloggens sammanfattning: Svenska hushåll och svensk ekonomi klarar helt enkelt inte höjda räntor, givet hur stor hushållens skuldbubbla blivit.
Nordeas analys och slutsatser är inget överraskande för bloggens läsare. Överraskningen ligger snarare i att en svensk storbank drar de här slutsatserna, även om analysen inte är tillgänglig för allmänheten, utan bara särskilda kunder. Svensk ekonomi är på väg mot en så kallad perfekt storm – vi går mot lågkonjunktur och eventuellt recession samtidigt som internationella räntor pressas uppåt, och trycket på Riksbanken att höja kommer öka. Alternativet är att låta svenska kronan krascha i värde genom att inte höja räntan, vilket förstås gör allt dyrare i Sverige och orsaka en de facto priskrasch för svenska bostadspriser ändå, men sett ur internationella världsvalutors perspektiv. Ett kraftigt kronras skulle dra upp inflationen och göra det svårt för Riksbanken att inte höja räntan, om man nu inte återigen definierar om vad man styr på. Som kapitalägare bör man oavsett diversifiera tillgångarna bort från svenska kronor och bort från den svenska ekonomin. Det är illa nog att ha arbetsinkomster beroende av svensk ekonomi, det blir dubbelt illa att även ha kapitalet knutet till samma ekonomi. Vad gäller välfärdens skyddsnät – om ni tycker att välfärden är dålig nu, fundera på hur den ser ut i ett Sverige i ekonomisk kris under ett antal år.
94 kommentarer
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Invandring, invandring, invandring. Raderar den som first post.
Posta om, stryk tjatet om invandring. Och glöm inte åldringsberget, som är en skenande kostnad för kommuner och landsting.
Menar du att du upplevde min kommentar som rasistisk? Eller menar du att kostnaderna för invandringen inte kommer att påverka landets ekonomi framöver?
Jag avser kommentarsreglerna där det står: "Så kallade "first posts" som berör invandring i någon form kommer raderas."
Finns andra poster nu. Posta om det du skrev efter Sivan nedan.
Kommentarsreglerna står för övrigt här
https://cornucopia.cornubot.se/p/kommentarsrege.html
Corny: Vilken tur att invandrare aldrig blir gamla! 🙂
Om vi inte hade flyktingkris 2015 så skulle bublan spricka mycket tidigare. Genom att släppa in 160000 "berikare" har man lyckats att hålla uppe priser på bostäder. Så det är bara att in fler! Enkelt och effektivit!
Jag tycker deras utlåtande är förvirrande. Tycker det att prissänkningar på bostäder och resulterande minskning av räntekvot, för att mindre lån krävs vid köp av bostad, är positivt eller negativt.
Väntat – down we go. Tips tack – vilken valuta är fördelaktigast att köpa? Swiss? Euro? Annan?
Varför inte en mix? En internationell räntefond (om det finns).
Ok – kollar
Glöm inte guldet 😉
Är det inte en brist på räntefonder med endast statspapper nu för tiden? Bakas väl in en massa skit som i själva verket gör dom mer riskabla än vad man tror bara för att generera positiv avkastning i den valutan som den handlas i?
Toni
Du är en grym analytiker som ställer frågor du redan har svar på.
@Stefan: Är inte säker men det är delvis i informativt syfte. Du får gärna fylla på med information. Gör en valutaväxling är väl kanske säkrare än en kort räntefond. Nackdelen är väl dom höga växlingskurserna.
@Tony, Stefan är ett proffs. Bara att luta in sig i ledet.
För det första. I det här besvärliga finansiella läget tycker jag man ska vara nöjd med SEK och sluta leta avkastning med risk i svenska räntefonder.
Är det så att du absolut vill utomlands är US-fonden vi snackade om förr ett bra alternativ. Den avkastar 0.15% på månadsbasis i USD. Växlingsavgift tillkommer.
Ett exempel bland flera. Kort svensk räntefond.
https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/2802/amf-rantefond-kort
Negativ avkastning på 1 och 3 år. Innehaven är mot företag och kommuner.
@Stefan: Syftet med fonden för en del är främst att diversifiera sig i olika valutor. Svenska RF vill man inte ha som hedge. Positiv avkastning i en penningsmarknadsfond som handlas i en valuta vars land lånar pengar till negativ ränta men ändå ger positiv avkastning är väl suspekt såvida man inte bakat in high risk papper i samma RF. USA är väl undantaget nu. Vad innehåller den du körde med som handlas i USD?
https://secure.msse.se/document/avanza/FXLUX03057
Sen finns det uppstickare som erbjuder lägre avgifter. Jag har ingen personlig erfarenhet av Revolut.
https://www.revolut.com/se/
@Stefan: "US Dollar Liquidity Fund
("masterfonden"). Matarfonden investerar minst 85 % av sina
tillgångar i masterfonden och har som mål att tillhandahålla
likviditet och hög löpande avkastning, i den utsträckning som
överensstämmer med bevarandet av kapitalet."
Hur ska man tolka det? Är det >85% amerikanska statsskuldsväxlar? Dom övriga 15%en då?
Revolut får man avfärda direkt. Det är ju Ryssar som skapat det. Kan inte vara bra. Dom är ju inte bra på något annat så varför skulle detta vara någon turning point. 🙂
Toni.
Fick besked idag att fonden upphör vid årsskiftet, så glöm den.
@Stefan: Men fonden är ju bara en matarfond till en masterfond. Det kommer säkert en ersättare?
Lite nyfiken bara men vet du vad som händer ifall en fond upphör som i ditt fall och du väljer att inte sälja? Vad händer med ditt innehav?
Antingen säljer jag eller min nätmäklare innan årsskiftet. Dvs jag kan inte vägra inlösen.
Jag förstår att mängden pensionärer ökar och invandringen ger kraftigt höjda utgifter för kommuner och landsting men detta borde vara välkänt för ekonomer och politiker så problemet är ju att inte ökar vår bnp per capita sedan många år och om man skulle ta bort all bnp ökning som man har lånat till så är bnp per capita negativ sedan många år. Jag ser nog den kommande krisen som ett "purgatorium" för det svenska samhället där de återigen lär sig att välstånd … inte är något som existerar bara för man har haft det under lång tid utan någotsom befolkningen måste jobba för hela tiden för att kunna behålla i fortsättningen.
Ett tydligt exempel på ett folk som inser detta är schweiz.
De röstade nej till längre semester för att bevara konkurrenskraften och jobben.
I sverige skulle nog de flesta rösta ja till längre semester utan en tanke på konsekvenserna för framtiden.
Fast lån (miljarder kronor) och produktion (miljarder kronor per år) mäter ju olika saker, så jag tycker det är tveksamt att "dra bort" nyupplåning från tillväxtsiffror.
BNP/capita har stigit varje år sedan 2012 i Sverige, men ser svag ut just nu, men å andra sidan har vi gått bättre än många jämförbara länder sen tiden efter finanskrisen.
Idag är det bara identititspolitik som gäller, både från både vänster och höger.
Det finns inget tal om tillväxt och hur man ska kunna förbättra levnadsstandarden för befolkningen. Omröstningen om Ulf Kristersson är symptomatisk.
Det vettiga vore stt avskaffa bolagsskatten ögonaböj och ha skattebefriad ISK (som även kan inkludera utländska aktier). Ju fler rika personer vi har i landet desto bättre kommer alla få det. Den som inte tror på det kan fråga sig varför en städare i USA tjänar 30 ggr mer än sin kollega på Kuba (som gör samma kvaströrelser).
Nu kommer en del klaga på ökande klyftor, men då föreslår att man höjer momsen för lyxprodukter. Så länge de rika återinvestera sitt kapital så borde det inte vara ett problem för de avundsjuka. Här kan man göra en studie och titta på vad der riktigt rika konsumerar och kämma åt dem. Ska man köpa en Ferrari så får man betala moms på 75%.
Själv är jag emot det, men om det är vad som krävs för massan ska gå med på ekonomiska reformer som kommer gynna alla, so be it.
Har vi det? Mätt i BNP/Capita?
Rickard: Ja.
https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/Tillvaxt/BNP-per-capita/
Man kan jämföra utvecklingen mellan olika länder längst ner på sidan. Jämför gärna med t ex Tyskland, Danmark och Finland, och se utvecklingen sedan 2008. Vi har en långsammare utveckling än andra länder senaste två åren, men hade i gengäld en betydligt bättre utveckling efter finanskrisen.
Till detta kan vi ju också tillföra att en stor del av skillnaden mellan vår BNP-tillväxt och BNP-tillväxt per capita beror på relativt stora migrationsflöden de senaste åren. Dessa individer som har migrerat hit har i regel en lägre levnadsstandard än genomsnittet vilket innebär att höjningen i levnadsstandard i form av BNP-tillväxt per capita har varit kraftigare för de som inte har migrerat.
Samtidigt har flertalet migranter ökat sin levnadsstandard kraftigt utifrån hur de hade det tidigare.
Summa sumarum: Om vi använder siffrorna på BNP/capita-tillväxt för att mäta hur levnadsstandarden har höjts för de som bor i Sverige så är siffrorna ganska så missvisande. Levnadsstandarden har höjts mer.
Jo men alla får ju t ex tillgång till samma sjukvård oavsett hur mycket skatt man betalar in. Blir det då relativt fler som betalar in mindre i skatt så bör väl vårdresurserna per capita utvecklas mindre gynnsamt än om fler betalar in mer skatt, om vårduttaget är konstant.
Alltid rimligt att diversifiera sig.
Att korta räntan når samma normalnivåer som förr (dvs 2,5-4,0%) ser jag dock som extremt osannolikt givet räntenivåer på andra löptider just nu. Det vore en spännande justering att se men jag tror korträntan vänder ner innan dess (med tillhörande kronförsvagning).
Det är bra att fler och fler offentliga analyser leder till samma kända slutsatser. Just nu känns det som den absolut mest tydligt telegraferade lågkonjunkturen någonsin.
"Det är bra att fler och fler offentliga analyser leder till samma kända slutsatser. Just nu känns det som den absolut mest tydligt telegraferade lågkonjunkturen någonsin."
Vilket talar för att den inte blir som andra lågkonjunkturer. Eller så är det så enkelt att man väljer att följa den statistik eller de rapporter som stämmer överens med sin egen världsbild.
Ett problem är de bostadsägare som anser sig rika efter att ha haft tur på bomarknaden och som har nästan allt kapital bundet i bostaden. Det är då svårt att diversifiera bort från bomarknaden till t ex guld och en valutakorg. Man framstår istället som en hedgefond som gått all in på svensk bomarknad med i många fall väldigt hög hävstång, utan att ens förstå vad man håller på med. Viker ekonomin neråt så är det bara att åka med, och hävstången gäller så klart även neråt.
Det blir säkert något helt nytt. Hur är det det brukar låta, "history does not repeat itself, but it rhymes"?
Kan säkert bli en ganska djup och jobbig lågkonjunktur, men det är en ren gissning.
Du vet hur det lät för ett år sen.
Svenska börsen ska upp/ner.
Svenska bostäder (befintligt bestånd) ska upp/ner.
Svenska obligationer ska upp/ner.
Ingen hade rätt, det är tämligen flat över hela linjen.
Håller med. Min bästa gissning nu är "låg tillväxt 2019/2020 (bygg drar ner) med option på kris 2020 (handelskris? italienkris? exportkollaps?)" men jag har förstås ingen aning egentligen.
Det finns ju en väldig negativ bias på denna blogg, vi får se var vi hamnar.
RB har lite intressanta siffror idag där man tuggat i sig anledningen till skuldökningen sedan 2011. Alltid roar detta nån:
"Totalt under perioden 2011-2017 ökade hushållens bolåneskulder med cirka 1.100 miljarder kronor, varav 1.090 miljarder kronor kan förklaras av en modell som artikelförfattarna använt för att beräkna bidragen från olika faktorer.
Drygt 480 miljarder kronor av skuldökningen, eller 44 procent, förklaras av omsättningen på andrahandsmarknaden, det vill säga att köparna av en viss bostad betalar mer för den än säljarna gjorde.
Runt 330 miljarder kronor, eller 30, procent, förklaras av att befintliga bostadsägare utökat sina lån mer än de amorterat på dem.
Nyproduktion av bostäder står för drygt 230 miljarder kronor, eller 21 procent, av skuldökningen, medan ombildningar står för drygt 40 miljarder kronor, eller 4 procent.
"
JP
Skilj på negativ bias och risk management.
Hope for the best, prepare for the worst.
SIWOTI: Ja, det är en bra sammanfattning. Tänker mer på de ständiga självsäkra uttalandena om att bostadsbubblan med nödvändighet ska spricka och ge priser på säg 30% av dagens, eller vad det nu kan vara för utsagor som torgförs som sanningar.
@Stefan, jag hade rätt. Vilken analytiker jag måste vara, Not. Ifall nu TA fungerar på börsen så fungerar den säkert på andra ställen. Nästan för bra att vara sant, precis som bitcoins var för de som var tidigt inne och gärna ute i låt säga nov/dec 2017. Men ingen sitter väl bitter för det, latenta skatteskulder är så sossigt.
För övrigt, har några egna åsikter/gissningar över vad/hur/när som komma skall?
Fungerar och fungerar.
Alla sitter ju på samma information, informationen finns i graferna (TA).
Sen fungerar det så klart för vissa, för andra fungerar det inte alls.
Intressant, så när det inte fungerar så avläser man grafen felaktigt. Men de som avläser korrekt kör förstås med "Machine Learning" och är miljardärer idag.
Det är ungefär som ett 100-meterslopp.
Banan är lika för alla startande, alla ser i princip samma sak.
En vinner, de andra förlorar.
Men alla har samma odds då? Kan det vara så att ens odds beror på slumpen eller index. Vore intressant när TA slår index? Finns denna evidens utan cherry-picking? Jag är skeptisk.
Har alla samma odds på löparbanan?
Slår Djurgården Real Madrid?
Tillskillnad mot 2008 så kan man idag även behöva amortera 3% av lånet.
Även vid en megakris, så kommer varken nationalekonomer eller politiker vilja göra något åt vårt monetära system som skapar dessa bubblor/krascher. Istället kommer man bara blåsa upp en ny, och sen 10 år senare så är det ny kris.
Vad vi behöver är marknadsräntor (och flytande krona). Vill många låna så stigor räntorna och vill många spara så sjunker de. Helt självreglerande. Det kan åstadkommas genom att ha fast penningmängd, eller ökande med fix låg prodent (Friedmans's k-percent rule [1])
[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Friedman%27s_k-percent_rule
SäS
Skall penningmängden räknas upp med varje afgan som kommer till landet? Behov av nya pengar ökar ju när det bor fler människor här.
Hur skall det fungera om jag vill låna pengar av banken? Måste någon annan betala av sitt lån då? För det skapas/förstörs ju pengar genom lån.
Jag säger inte att du fel, jag bara undrar lite om omständigheterna.
Det är förvånande många med BRA inkomst som har små marginaler. Man har dragit på sig stora fasta kostnader och lågt sparande.
Det är många som jublat när de sluppit amortera. För då har "boendekostnaden" minskat.
Hur ska det gå med alla relationer när man inte kan göra "spännande" saker och resas när det är tråkigt titta på varandra.
Jag är helt enig med rapportens analys om Stockholm. Hur roligt är det egentligen att bo mitt I city när pengar går till lånen istället för lyxmiddagar och shopping. Då hade det kanske varit trevligare med lite livskvalitet med egen tomt.
Det roliga är ju att man maxar marginalskatt ganska tidigt, och den är ju rätt brutal. Tänker själv mycket på detta då jag idag faktiskt har flexibilitet nog att göra något åt saken, det har inte alla i min ålder och jag har det rimligen inte hela livet.
Så lät säga att man tjänar 60ksek/månad, har krympt sina marginaler, och inte är speciellt flexibel (tex pga barn). Att komma ur det är ju… en utmaning. Varje tusenlapp ökning av lön utöver inflation är tuff att förhandla och ger typ kaffepengar i plåboken. Pga samma oförmåga att skapa marginaler har man också svårt att skifta inkomsttyp; man får inte loss kapital och flexibilitet till att bli egenföretagare på hel eller deltid, svårt att flytta, osv.
Dagens terapeutiska höga tankar, men jag kan verkligen förstå att folk hamnar där och inte kommer loss.
Allt handlar om kostnadskontroll, känns det som. Den brutala 60% synliga (högre ink indirekta skatter) marginalskatten ger inte särskilt bra möjligheter, men att dra ned på sin egen konsumtion på ett rimligt sätt gör det hanterbart.
2 personer, som vardera drar in 60k/mån brutto, ger ju ungefär 40k/mån per pers netto, eller 80 papp för hushållet. Det bör även i Stockholm vara möjligt att bygga en budget med marginaler med den nettolönen, även om en person blir sjuk eller arbetslös.
Dessutom så vill jag nog påstå att fallet på småhuspriserna redan är 20% från toppen 2016.
Räcker med att kolla hus till salu på hemnet och jämföra vad slutpriserna I området varit.
Det slående är hur många budgivningar som ligger under utgångspriset.
Det roliga är ju att det sammanfaller så väl med typiskt överhettad marknad internationellt, inte minst i väst. Även sådana som jag som gör mitt bästa att fly svensk ekonomi skrattar mest här; jag har faktiskt ingen vettig strategi alls för hur man borde placera sig. Hatar som bekant SEK och har inga speciellt kärleksfulla tankar om Sveriges utsikter, så jag flyr SEK och saker som är allt för rotat i svensk ekonomi (e.g. små fula bostäder för 4-5 miljoner).
Men vad flyr jag till? Har egentligen ingen aning just nu, bara springer typ. I någon mån ska vi väl här ut med det gamla och in med det nya, men jag misstänker att det är ett misstag att placera i det nya när/om/medans det gamla smäller. Krypto som extremexempel: det är en ny ansats att bryta upp det gamla och rent fundamentalt ett extremt rimligt sätt att bygga upp (delar av) det nya: en faktisk digital ekonomi. Men innan och under det smäller – det lär ju vara den post folk släpper först.
Emerging markets inte lika extremt, men samma koncept. Vem fan bryr sig om att bygga nytt när det smäller i sovrummet?
Var man kunnigare än mig kanske man kan hitta infrastruktur-relaterade placeringar som inte har med Sverige att göra. Typ som att köpa skog och bostäder, bara i mindre överexponerade miljöer. Vart nu det är. Eller av mindre överexponerat slag. Typ inte guld, som är vårt mest klassiska exempel på spekulativ köp-håll-sälj.
Absolut ingen har en vettig strategi (gäller worldwide).
Alla är som stora frågetecken och träffar du på någon självsäker typ som tror sig ha koll, lyssna definitivt inte på hen, det är bara personens hybris som talar.
BERK A kanske. Fast hur gammal är Buffett numera?
Han är bara 88 år.
Den nyttiga frukosten han käkar på McDonalds och Coca-Cola gör honom odödlig.
Tycker det klagas om dyra bostäder i precis alla städer där dagens välutbildade ungdom verkar vilja bo — London, Paris, Hong Kong, Toronto, Vancouver, San Francisco, Seattle — allt sägs vara "unaffordable" att både hyra och köpa om man läser snyfthistorier på nätet, även för en relativt högavlönad person.
Så jag vet inte vilka marknader som är kvar att investera i där infrastruktur/bostäder/fastigheter är "billiga" eller mindre överexponerade. Där folk vill bo och arbeta är det ju redan ganska dyrt.
Rymden återstår. Bara att fråga Musk och Bezos.
Linus du är ju helt fel ute.. glöm krypto, håll pengarna nära dej o köp svenska aktier.
För läskunniga beskrev jag krypto som det sämsta alternativet. För dig provar jag igen här.
Varför svenska aktier?
Linus
Hur gammal är du?
Tolka nu inte in en massa saker i frågan, svara bara.
Kan inte komma ifrån att man undrar över varför vissa fick låna öht.
Har inte bankerna och låneinstituten någon form av kvalifikationslista eller är det bara framtida möjligheter som räknas in?
Refererar till min lugna radhusgata..
Det är inte speciellt många år sedan det räckte med ett papper på att du är (för närvarande) anställd någonstans och life flyt för ett inte bara få lån, utan även ibland slippa hela eller delar av kontantinsatsen (*host* SBAB *host*).
Den där 7%-ränta kalkylen folk snackat om ställdes då i bästa fall mot det där papperet, som då visa att du har inkomst nog att klara dig…. pjah, i två-tre månader till åtminstone.
Strategin kan alltså vara (och har ibland varit) att skriva avtal vid optimala förhållanden, vilket då av naturliga skäl visar att du klarar 7% ränta “vid någon speciellt fördelaktig punkt i livet”. Dvs motsatsen av vad det ska visa om det ska användas som det där återkommande argumentet för att bankernas krav visar att låntagare klarar högre ränta.
Haha, så var det med den teslaekonomin. Snart får vi Annie Lööf som statsminister också, räkna med kaos.
Ännu mer "bostadsnytt", denna gången från Erik Olsson:
"STOCKHOLM (Direkt) En rekordhög andel av visningsbesökarna hos Erik Olsson Fastighetsförmedling prioriterar nu att minimera risken i sin bostadsaffär, enligt Erik Olsson Bostadsindex, EOBi, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.
Nu i november uppger 59 procent att de prioriterar att minimera risken när de säljer sin egen bostad, rejält upp från 28 procent i augusti och den högsta andelen någonsin. Andelen som prioriterar att maximera chansen till en bra affär har minskat till 41 procent från 72 procent.
Enligt Erik Olsson, grundare av Erik Olsson Fastighetsförmedling, är skillnaden mellan risk och chans en bra termometer på nervositeten på marknaden. Förra hösten var det för första gången någonsin en majoritet som prioriterade riskminimering. I takt med att bostadsmarknaden stabiliserades under våren ökade andelen som prioriterade en lyckad försäljning, medan det nu alltså är en rekordstor andel som främst vill minimera risken. Detta kan enligt Erik Olsson faktiskt bidra till att stabilisera bostadsmarknaden i dagsläget.
"
Som någon annan skrev, det är häxblandningen av konsumtionslån, billån m.m som ger bakfyllan.
Det är lätt att föreställa sig svenska bostadsmarknadens kommande miljö om man kommer ihåg USA vid finanskrisen och då även påminner sig om att de flesta i USA har 15-30års amorteringstakt.
Hur många har amorterat sina hus i denna takt i Sverige under dessa 10 år när man lånat gratis?
Personligen tror jag ändå att cash inte är fel framöver. I alla fall om du inte har stora planer på att köpa något utomlands. Stannar du i Sverige så finns nog möjligheten att du får rätt mycket aktier för pengarna om något år eller två…
I en fungerande demokrati, hade det funnits en fungerande media som granskade makten. Detta hade varit ett motgift mot vansinne.
I bananmonarkin och demokraturen däremot, finns varken media eller rikspolitik att ändra kurs. Detta är kärnan och skälet till att kollapsen nu är oundviklig. Alla katastrofala siffror är symtomen… Som snabbt blir egna, självförstärkande, onda cirklar när t.ex. utländska investerare börjar dra öronen åt sig.
Men orsaken är att media inte fungerar, och därmed skenande korruption, floskelpolitik, vanstyre och vansinne.
Tur att vi har bland världens bästa alternativmedia här i Svärje. Idag kom t.ex. beskedet att SSU Hässleholms ordförande avgår, en direkt följd av att en stor alternativmediesajt gjorde ett gediget grävjobb som avslöjade extremisterna i föreningen.
Avslöjandet av den socialdemokratiska trollfabriken Telejampa är ett annat exempel.
Expressen är alltså alternativmedia nu? Kom ut ur din filterbubbla.
Du sprider Fake News, Lars. Alternativmedia var först på bollen. Det är sant att Expressen följde upp det första avslöjandet och hittade ännu fler graverande uppgifter, men först var man inte.
Ska även passa på att rätta tidigare inlägg: Det var SSU Skånes ordförande Mansour Ahmed som avgick idag.
Cornu har ju blockat all alternativmedia då de är rajsister eller vägrar ta skit som RWU och Bali så han tror att det är medströmsmedia som avslöjar saker när de traderar andras gräv.
Orsaken till finanskrisen dvs regleringar och centralbanksstimuli har vi botat med precis samma medicin: Mer regleringar och centralbanksstimuli. Sverige har varit speciellt duktiga på detta. Är någon förvånad över om tex just bostadsmarknaden kraschar ?.
Vad vi inte har sett än är än signifikant höjd riskpremie på lån. Var lugn, den kommer.
Vad göra är frågan. Investera i sin egen kompetens tror jag är ett bra drag.
Vad hände förresten med "Mr Perfect" som hängde och kommenterade här rätt så flitigt.
Vill minnas han/hen/Mr letade hus runt Malmö och arbetade som arkitekt, hos en icke-privat arbetsgivare.
Liten nyfiken mest, då husmarknaden runt Malmö och speciellt "bättre" kranskommuner speciellt med god kommunikation fortfarande går uppåt. Hus i Lunds innerstad säljer iaf som smör, här finns det dock gott om pengar samt höga inkomster. För 8M och uppåt fås fina hus. Med ett SBAB lån på 5M fås dessutom fina räntor 😉
Han påminde faktiskt en hel del om dig.
Ena stunden beröm, nästa stund var man en idiot.
Men håller med, han var en frisk fläkt på sitt sätt.
Absolut en frisk fläkt. Skönt du har lite distans till dig själv. Nu är jag en idiot också för att du inte förstår mig. Annars vore ju det lite INTJ vs ENTJ, ENTJ your game is over.
Annars tycker jag det är underhållande med folk som ägnar sig åt personlighetpsykologi. Man börjar väl i ordning ifrån småskola och uppåt med argument som projicering, big five, myers-briggs, etc. Sen kanske man når ett högre medvetande som Albert och hans lärunge Niels gjorde..
Du kan ju fundera på vad just "J:et" står för, ifall du nu inte känner dig träffad. Så ät en pannkaka eller vad som helst. Jag bjuder på gröna pannkakor här.
Varför startar du inte en egen blogg där du kan ägna dig åt personlighetspsykologi? Du verkar ju mycket påläst i ämnet.
Bra tips, nä jag är inte intresserad av en blogg. Jag skulle aldrig kunna mäta mig med Cornu som jag tycker har en utmärkt blogg. Jag är en enkel tjänsteman, och tro det eller ej jag jag valt detta liv själv. Ibland kan jag vara bitter, men mestadels är jag det inte. Och Stefan, tror det eller ej jag medger att du är smart/vis. Mina nackdelar har du redan påpekat, och du har rätt.. Det kan säkert upplevas så, men jag menar inget illa 😉 Men jag gillar att provocera, och utvecklas likt en Pokemon därefter på gott och ont.
F ö, tror jag Cornu har sina alias här på bloggen likt B.H. har sina. Var faktisk något osäker på dig Stefan ifall du är äkta så att säga (men tror nog du är så). Ben Dover, Frihet, etc. är så klart Cornus alteregon för att väcka liv/diskussion/intresse här. Frihet, är så ypperligt korkad, så jag hoppas verkligen jag har rätt för hens skull..
Niklas
Du menar att cornu, Ben dover och frihet är samma person?
Kan du bekräfta den åsikten så kan vi hänvisa till ditt svar i kommande diskussioner om din förmåga att förstå saker.
Vill inte Nordea bara manipulera sig fast vid minusräntan för att fortsätta få in storkovan?
Ja NOrdea pratar om 7%, men erbjuder folk att binda på 1,69 på två år..
Banken har en tydlig agenda
Nu får ni väl ändå lugna ner er.
I själva verket tjänar inte Nordea någonting på minusräntan, tvärtom.
Sedan februari 2016 har reporäntan varit minus 0.5%. Nordea har sedan den sänkningen sjunkit med 16%.
Tänker att Nordea och samtliga banker har tjänat extrema pengar på ökningen av bostadspriserna över ex de sista 10 åren. Ju lägre räntan hålls desto större lån tar gemene man. Mitt hus ägs mest av banken. Jag har inte något mot banken per se men vi är deras levebröd och just nu den här tidsperioden har det varit bakelser inte knäckebröd.
Nordea har dubblats på 10 år.
OMXS30 har gått upp 160%
OMXSPI har gått upp 210%
Det finns liksom inget att imponeras över vad gäller Nordea.
Dock är facit överlägset de europeiska bankerna under samma tidsperiod.
Danske erbjuden 6åringen till 1,95%. Ifall ni vet bättre, så bind. Billig försäkring, bara ca dubbelt så dyr som den rörliga man kan få med hyfsad ekonomi.
Nordea, Handelsbanken, SEB, Swedbank alla är på dekis. Mitt tips. Köp istället i någon av uppstickarna som i princip saknar personal. D v s inga kostsamma kontor och pensionsavsättningar till kassörskorna.
Förlåt, bindningstider 1,99% på 4 år… 2,96 på 8 år!
Du verkar förvirrad. Vilken bank pratar du om? Ifall du ska binda så kan du få 1,95% hos Danske för 6år. Inte mitt direkta tips, då jag föredrar lägre rörlig ränta. Obs, har själv inte längre Danske, men har nyligen haft.
"Nischbanken Avanza flyttar fram sina positioner på bolånemarknaden. Deras startupbolag Stabelo sänker sin tremånadersränta till 1,09 procent för alla kunder."
Blir en nettoränta på 0,76%. Det är ju rätt bra. Tur att det blir billigare.
Snygg bild!